06 Αυγούστου 2019

Για το κάμπινγκ των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 20ο Camping των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κίρρα Φωκίδας. Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι επιλέξαμε να διαμορφώσουμε για μια ακόμη χρονιά τις διακοπές μας ενάντια στα πρότυπα τα οποία μας πλασάρει το σύστημα, βασιζόμενοι στην αυτοοργάνωση, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη.

Το φετινό κάμπινγκ έλαβε χώρα σε μια συγκυρία η οποία σφραγίζεται σε όλα τα επίπεδα από την ανάδειξη ενός νέου πολιτικού σκηνικού το οποίο αποκρυσταλλώθηκε μέσα από τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες. Το πολιτικό αυτό τοπίο χαρακτηρίζεται από μια συνολική δεξιά μετατόπιση και την ισχυροποίηση του συστήματος απέναντι στις λαϊκές δυνάμεις. Τα παραπάνω δεδομένα ήδη οδηγούν στην επιτάχυνση της επίθεσης του συστήματος στα εναπομείναντα δικαιώματα μας.

Η κεντρική εκδήλωση μας με θέμα «Το αντιδραστικό πολιτικό σκηνικό και οι προκλήσεις της νεολαίας» μπορούμε να πούμε ότι ανταποκρίθηκε, στο μέτρο του δυνατού, στην ανάγκη συλλογικής συζήτησης και εξαγωγής συμπερασμάτων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της περιόδου στην οποία καλούμαστε ως αγωνιστές να δράσουμε. Η οποία περίοδος, όπως αναδείχθηκε, θα εμπεριέχει σίγουρα το στοιχείο της απότομης όξυνσης της επίθεσης του συστήματος στα λαϊκών δικαιώματα πράγμα που θα σπρώχνει κομμάτια λαού στην αναζήτηση κινηματικών διεξόδων απάντησης. Ως συνέχεια όμως και όλης της προηγούμενης περιόδου θα σέρνει μαζί της και τη συσσωρευμένη σκουριά της κινηματικής απραξίας των τελευταίων χρόνων, με την οποία καλούμαστε να αναμετρηθούμε προκειμένου να συμβάλλουμε στην υπόθεση του κινήματος.

Η συζήτηση αυτή επίσης θεωρούμε ότι ενίσχυσε τη συγκρότηση μας και σε σχέση με την επίθεση στον χώρο της εκπαίδευσης, η οποία φαίνεται να έχει την τιμητική της στην ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι τις ημέρες του κάμπινγκ μας κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται το πιο βίαιο χτύπημα στο λαϊκό άσυλο αγώνων.

Όσον αφορά το στοιχείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως την Τρίτη 23/7 πήραμε μαζικά μέρος στην διαδήλωση στην Αθήνας, δείχνοντας έμπρακτα ότι οι διακοπές δεν αποτελούν προσωρινή αποφυγή των προβλημάτων μας. Αυτό ισχύει τόσο για μας όσο και για ένα ευρύτερο δυναμικό προοδευτικών ανθρώπων που μαζικοποίησαν το συλλαλητήριο επιδεικνύοντας θετικά αντανακλαστικά, τα οποία αποτελούν χρήσιμο φορτίο για τις μάχες που καλείται να δώσει το φοιτητικό κίνημα το επόμενο διάστημα.

Η άλλη κεντρική μας εκδήλωση με θέμα «Οι ιδεολογικές ρίζες του ρεφορμισμού και οι πρακτικές του στο κίνημα» εστίασε στην ενίσχυση της αντιπαράθεσης μας στις δυνάμεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Δυνάμεις που παρά την επαναστατική φρασεολογία τους πρακτικά αποτελούν τις κοιτίδες της συνδιαχείρισης και του ρεφορμισμού στη χώρα μας. Δυνάμεις που επιχειρούν ελλείψει κινήματος να το...αντικαταστήσουν με την εκλογική τους ενίσχυση, και ως εκ τούτου ασκούν ρόλο παραλυτικό για την ανάπτυξη λαϊκών αντιστάσεων. Γι αυτό και η αντιπαράθεση μαζί τους, όπως και η αντιπαράθεση γενικά σε κάθε λανθασμένη άποψη στο κίνημα αποτελεί καθήκον που συντείνει στην ενίσχυση της λαϊκής πάλης.

Παράλληλα με τις δύο κεντρικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και δύο εργαστήρια. Ένα για τα ΤΕΙ, την σημασία του οποίου εύκολα μπορεί να καταλάβει κάνεις αναλογιζόμενος το κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων από το οποίο βγαίνουν τα ΤΕΙ και τι σημαίνει αύριο για τα καθήκοντα παρέμβασης των Αγωνιστικών Κινήσεων. Και ένα για το γυναικείο ζήτημα, θέμα το οποίο απασχολεί έντονα, και δικαιολογημένα με βάση το βάρος της διπλής καταταπίεσης το οποίο αυξάνεται συνεχώς για τη γυναίκα τις ημέρες μας.

Ξεχωριστή αναφορά αξίζει στην επίσκεψη στην Αντίκυρα, μέρος ιδρύσεως του ΕΛΑΝ, αλλά και στο μαρτυρικό Δίστομο όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην πλατεία του χωριού, επίσκεψη στο μουσείο και κατάθεση στεφανιού στο μνημείο του χωριού. Με τα δρώμενα αυτά θελήσαμε τόσο να κρατήσουμε ζωντανό το παράδειγμα της προσφοράς και της θυσίας του λαού μας όταν παλεύει την υπόθεση του, όσο και να εκθέσουμε την άποψη μας για τα αίτια της επανεμφάνισης φασιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων, για τη συνολική πολιτική της φασιστικοποίησης και την απάντηση του κινήματος.

Μεταξύ των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, αξίζει να μνημονεύσουμε το παραδοσιακό - νησιώτικο γλέντι από τους Κώστα Μπούτση (λαούτο - φωνή), Γιώργο Μπαλάσκα (βιολί) και την Νατάσα Γκαραλιάκου (φωνή), τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Φυσικά καθόλου τη διάρκεια του κάμπινγκ δεν έλειψαν και άλλες πολιτιστικές πρωτοβουλίες, όπως η μουσική βραδιά που πραγματοποίησαν συναγωνιστές την πρώτη μέρα του κάμπινγκ, το εργαστήριο λάτιν χωρών, οι προβολές ταινιών, γεγονότα τα οποία εμπλούτισαν ευχάριστα το πρόγραμμά μας!

Συνολικά, αυτό το 10ήμερο ξεκουραστήκαμε και χαλαρώσαμε. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι περάσαμε τις διακοπές μας με ένα συλλογικό τρόπο, υλοποιώντας το τρίπτυχο Αυτοοργάνωση – Συλλογικότητα - Αλληλεγγύη. Η κυκλική ανάληψη όλων των λειτουργιών του κάμπινγκ από τις
ομάδες αποτελεί πολύ ουσιαστικό στοιχείο αυτού του τριπτύχου, ενώ η καλύτερη πολιτική λειτουργία τους καθώς και τα πολλά πηγαδάκια μας εφοδίασαν –μαζί με τις πολιτικές εκδηλώσεις- για την επόμενη χρονιά.

Το επόμενο ραντεβού που δίνουμε με όλο τον κόσμο που βρεθήκαμε στο κάμπινγκ, με αυτούς που δεν κατάφεραν να έρθουν αλλά και με όλο τον λαό και την νεολαία είναι στους δρόμους, στις σχολές και στα σχολεία για να συμβάλλουμε στην αναγκαία όσο ποτέ δημιουργία εστιών αντίστασης. Καλούμε όλους τους συναγωνιστές και φίλους να ανανεώσουμε την συνάντηση μας στο πανελλαδικό Συντονιστικό των Αγωνιστικών Κινήσεων που θα γίνει το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: