19 Αυγούστου 2019

Yeni Demokrasi | Πόλεμοι για την ενέργεια στη Μεσόγειο: Ανταγωνισμός γεωτρήσεων στην Κύπρο*

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων κλιμακώνεται για τις πηγές ενέργειας στη γεωστρατηγική περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, παράλληλα με την πολιτική πολιορκίας και απομόνωσης του Ιράν, στοχεύει και στον περιορισμό της επιρροής της Ρωσίας. Με αυτή την πολιτική, οι ΗΠΑ διαμορφώνουν ένα πολεμικό κλίμα σε όλη την περιοχή.

Κάθε ένα από τα άλλα ιμπεριαλιστικά κράτη, όπως η Ρωσία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Κίνα προσπαθούν να πάρουν μέρος στον ανταγωνισμό αναπτύσσοντας μεταβαλλόμενες συμμαχίες ώστε να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Το γεγονός ότι το φυσικό αέριο που εξορύσσεται από τα θαλάσσια οικόπεδα Λεβιάθαν και Ταμάρ του Ισραήλ, μαζί με το αέριο από το οικόπεδο Ζορ της Αιγύπτου και το φυσικό αέριο από το οικόπεδο Αφροδίτη της Νότιας Κύπρου προορίζονται να αποτελέσουν εναλλακτική πηγή εφοδιασμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο, υποκινεί την ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα σ’ αυτές τις χώρες. Η Ρωσία, που θέλει να διατηρήσει τη μονοπωλιακή θέση της στην τροφοδοσία της Δυτικής Ευρώπης με φυσικό αέριο, ενοχλήθηκε πολύ από τους σχεδιασμούς κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, ο οποίος υποστηρίζεται από την ΕΕ. Η Ρωσία, σαν σημαντικός παράγοντας, προσπαθεί να εμπλακεί σ’ αυτή τη διαδικασία. Έδειξε ότι δεν θα μείνει άπραγη στις εξελίξεις στη Μεσόγειο, πραγματοποιώντας άσκηση με τη συμμετοχή 24 πολεμικών πλοίων, 2 υποβρυχίων και 34 αεροπλάνων και η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1-8 Σεπτεμβρίου τον περασμένο χρόνο.

Μια άλλη εξέλιξη που προκαλεί μακροχρόνια ένταση στην περιοχή είναι οι εργασίες αναζήτησης φυσικού αερίου που διεξάγονται γύρω από την Κύπρο, τόσο από την ελληνική όσο και από την τουρκική πλευρά. Όταν η Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση το 2011 ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα 13 οικόπεδα της Κύπρου, η τουρκοκυπριακή πλευρά, επειδή κάποια σημεία από τα 13 οικόπεδα καλύπτουν περιοχές της Βόρειας Κύπρου, προχώρησε άλλο ένα βήμα ενάντια στην Ελληνοκυπριακή πλευρά εξουσιοδοτώντας την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοιχτά των ακτών του νησιού.

Με την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι ξεκίνησε έρευνα για ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο με δικά της ερευνητικά πλοία γεώτρησης, οι ΗΠΑ και η ΕΕ αντέδρασαν σε αυτές τις δραστηριότητες των τουρκικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η ΕΕ, σαν ενιαία οντότητα υπερασπίζεται την Κύπρο, η οποία βιώνει εντάσεις λόγω των ερευνών της Τουρκίας για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανέφερε ότι περιμένουν από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της ΕΕ και ότι θα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις. Μετά τη δήλωση του τότε Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα «εάν η Τουρκία συνεχίσει την προκλητική της στάση, η ΕΕ πρέπει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα», το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που συγκλήθηκε στο Λουξεμβούργο εξέδωσε μια τελική ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση, οι δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζονται «παράνομες». Επιπλέον, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα φέρει στην ημερήσια διάταξη των οργάνων της Ένωσης τη λήψη των απαραίτητων μέτρων απέναντι στην Τουρκία.

Είναι γνωστό ότι το Φατίχ, το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο που θα κάνει τη γεώτρηση, αγκυροβόλησε νοτιοδυτικά της Κύπρου, 69 χιλιόμετρα ανοιχτά της Πάφου, δεν είναι τεχνικά επαρκές και δεν άρχισε τις εργασίες γεώτρησης. ( σ.τ.μ. το άρθρο δημοσιεύτηκε πριν υπάρξουν οι πληροφορίες για πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης).

Ανάμεσα στις πετρελαϊκές εταιρείες στις οποίες οι Ελληνοκύπριοι έδωσαν άδεια εξερεύνησης φυσικού αερίου στην περιοχή είναι η ιταλική Eni, η γαλλική Total, η Qatar Petroleum και οι αμερικανικές Noble Energy και ExxonMobil. Σ’ αυτή την περιοχή, είναι αναμφισβήτητα μεγάλα τα συμφέροντα των μεγάλων ενεργειακών μονοπωλίων. Η τουρκική αστική τάξη φιλοδοξεί να παρεμβαίνει και να κατευθύνει σαν καθοριστικός παράγοντας τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των πολυεθνικών μονοπωλίων στις ενεργειακές λεκάνες της Μεσογείου. Κατά την άποψη της τουρκικής αστικής τάξης, οι πηγές ενέργειας που θα βρεθούν εδώ θα ματαιώσουν τις φιλοδοξίες της για το καθεστώς της Κύπρου, μιας και ο συνομιλητής των διεθνών μονοπωλίων είναι η Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία. Ακόμη και αυτό από μόνο του θεωρείται μεγάλος κίνδυνος.

Οι αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας στοχεύουν να επωφεληθούν στο πλαίσιο των αντιθέσεων και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων ιδιαίτερα στην Κύπρο. Μετά την αντίδραση της (σ.τ.μ. αυτοαποκαλούμενης) «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στην ανακοίνωση της Ελληνοκυπριακής δημοκρατίας για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των εργαζόμενων στο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων Φατίχ στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε μια αξιοσημείωτη εξέλιξη στο νησί. Επειδή υπήρξε κλιμάκωση της έντασης σ’ αυτή τη διαδικασία, η Τουρκία και η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» διεξήγαγαν μια άσκηση έρευνας και διάσωσης στις 11 Ιουνίου.

Η Τουρκία ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στην Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση και στις δυνάμεις της άλλης πλευράς και ο πρέσβης της Τουρκίας στη Λευκωσία, (σ.τ.μ. στη λεγόμενη ΤΔΒΚ) Αλή Μουράτ Μπαστζερί, κοινοποίησε τις φωτογραφίες της άσκησης στον λογαριασμό του στο twitter. Η τουρκική ηγεσία επιδιώκει να αρπάξει μερίδιο από τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά της, με τον ρόλο του «άτακτου παιδιού», όπως φαίνεται στην περιοχή ενώ στη Συρία, με την απειλή «αν δεν έχουμε μερίδιο θα εμποδίσουμε τα σχέδιά σας με τις στρατιωτικές μας δυνάμεις», λειτουργεί όχι ως ενδιάμεσος παίκτης αλλά για να ανατρέψει το παιχνίδι, κάνοντας απειλητικές κινήσεις ενάντια στην ΕΕ και τις ΗΠΑ και υπονοώντας ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν αστάθεια.

Στη διαδικασία του ενεργειακού πολέμου και ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστών, διεξάγεται μια συνεχής διαμάχη μεταξύ των εξαρτημένων από τον ιμπεριαλισμό κρατών-υπηρετών του. Το καθήκον που αναλογεί στις προοδευτικές, επαναστατικές και κομμουνιστικές δυνάμεις και στους λαούς της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου είναι να ενισχύσουν την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και την επαναστατική πάλη με την επαναστατική κατεύθυνση ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τα παιχνίδια κυριαρχίας των υπηρετών τους.

*Άρθρο της εφημερίδας Yeni Demokrasi, δημοσιευμένο στο τεύχος 38.

Δεν υπάρχουν σχόλια: