28 Σεπτεμβρίου 2019

Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκό): Δελτίο Τύπου για την κατάσταση στο Κασμίρ

Δημοσιεύεται παρακάτω το Δελτίο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού), που μόλις πρόσφατα μεταφράστηκε στα αγγλικά, αναφορικά με την κατάργηση, από την ινδουιστική φασιστική κυβέρνηση Μόντι, του καθεστώτος πολιτείας που είχε το Κασμίρ.

***

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαοϊκό)

Κεντρική Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

7 Αυγούστου 2019

Να στηρίξουμε το λαϊκό κίνημα για την απόσυρση του “Νόμου περί Αναδιοργάνωσης του Τζάμου-Κασμίρ” του 2019, ο οποίος καταργεί το ειδικό καθεστώς της πολιτείας! Να στηρίξουμε το λαϊκό κίνημα για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του λαού του Κασμίρ!

Κάλεσμα του ΚΚΙ (Μαοϊκού) προς όλους τους δημοκράτες, τις εθνότητες, τις καταπιεσμένες τάξεις και στρώματα του Κασμίρ και ολόκληρης της χώρας!

Η βραχμανική ινδουιστική φασιστική κυβέρνηση Μόντι έθεσε σε καραντίνα την πολιτεία του Τζάμου-Κασμίρ με τις φασιστικές κυβερνητικές μισθοφορικές ένοπλες δυνάμεις της, κατάργησε την ισχύ των άρθρων 370 και 35Α του Συντάγματος που παρείχαν ειδικό καθεστώς στην πολιτεία αυτή και ψήφισε το “Νόμο περί αναδιοργάνωσης του Τζάμου-Κασμίρ” στις 5 και 6 Αυγούστου, γραφειοκρατικά καταστέλλοντας ακόμα και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα. Ο Πρόεδρος της Ινδίας άμεσα ενέκρινε το νόμο και τον δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Ινδίας (σ.parapoda: αντίστοιχο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης). Ο νόμος στέρησε από το λαό του Κασμίρ ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματά του. Αναδιοργάνωσε την πολιτεία αυτή σε δύο περιοχές της (σ.parapoda: Ινδικής) Ένωσης: το Τζάμου-Κασμίρ, ως ενωσιακή περιοχή με μια Συνέλευση, και την περιοχή του Λαντάχ, ως μια ενωσιακή περιοχή χωρίς Συνέλευση.

O Μόχαν Μπάγκουατ (φωτό: Flickr)
Η άρχουσα ινδουιστική φασιστική κλίκα των Μόντι-Αμίτ Σαχ (σ.parapoda: Υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας)-Μόχαν Μπάγκουατ (σ.parapoda: ο Σάρσανγκτσαλακ/Φύρερ της RSS/Εθνικής Οργάνωσης Εθελοντών, της μεγαλύτερης φασιστικής οργάνωσης στον κόσμο, μητρικής οργάνωσης του κυβερνώντος BJP/Ινδικού Λαϊκού Κόμματος) στο κέντρο άρπαξε την ευκαιρία από την ενίσχυσή της στη Λοκ Σάμπχα (σ.parapoda: η κάτω βουλή, το Λαϊκό Κοινοβούλιο, στις εκλογές για το οποίο, τον Απρίλη-Μάη, το BJP κατέλαβε μαζί με τη συμμαχία του 353 στις 545 έδρες, ενώ μόνο του 303) και κατάργησε το ειδικό καθεστώς της πολιτείας του Τζάμου-Κασμίρ, για να καταστείλει με σιδηρά πυγμή τον επί 70 συναπτά έτη αγώνα του λαού του Κασμίρ υπέρ του δημοκρατικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης για την επίτευξη του “Ελεύθερου Κασμίρ”, ενώ ωμά παραβίασε το Σύνταγμα της χώρας. Δεν πρόκειται παρά για μια ακόμα επίθεση στο Κασμίρ. Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματός μας καταδικάζει απερίφραστα το νόμο αυτό.

Η κυβέρνηση ξεδιάντροπα δικαιολόγησε αυτό το μέτρο δηλώνοντας ότι το Τζάμου-Κασμίρ αποτελεί συστατικό τμήμα της Ινδίας, ότι η Ινδία έχει δικαιώματα όχι μόνο στο Τζάμου-Κασμίρ αλλά και στο κατεχόμενο από το Πακιστάν Κασμίρ και ότι η ινδική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα και την “δύναμη” να ψηφίζει νόμους για το Κασμίρ. Ωστόσο, είναι ιστορικό γεγονός το ότι το Κασμίρ ουδέποτε αποτελούσε τμήμα της Ινδίας πριν το 1948. Όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο κέντρο, η κυβέρνηση Μόντι προβαίνει επίσης σε μάταιες απόπειρες να αποκρύψει αυτό το γεγονός. Προς τούτο, αγνόησε ακόμα και τις αποφάσεις για το ζήτημα του Κασμίρ που είχε υιοθετήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, με την επιδοκιμασία της Ινδίας και του Πακιστάν: ότι το στάτους κβο πρέπει να διατηρηθεί στην Ινδία, το Πακιστάν, τα σύνορα της Κίνας και το Κασμίρ· ότι η Γραμμή Ελέγχου (σ.parapoda: η σημερινή “συνοριακή γραμμή”) δεν πρέπει να παραβιαστεί· ότι θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να ληφθεί μια απόφαση για το Κασμίρ. Παραβιάστηκαν η Συμφωνία της Σίμλα (σ.parapoda: ανάμεσα στην ινδή πρωθυπουργό Ίντιρα Γκάντι και τον πακιστανό πρόεδρο Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο στις 28/06/1972) και η Δήλωση της Λαχώρης (σ.parapoda: ανάμεσα στον ινδό πρωθυπουργό του BJP Ατάλ Μπιχαρί Βατζπαγί και τον πακιστανό δικτάτορα/πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ στις 21/02/1999), στις οποίες οι δυο χώρες είχαν προβεί προηγουμένως, για την επίλυση του ζητήματος του Κασμίρ με διμερείς συνομιλίες, καθώς και το Ινδικό Σύνταγμα, που η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να διατηρήσει. Όλα τα πολιτικά κόμματα του Κασμίρ διεξήγαν μια κοινή συνεδρίαση και απείλησαν ότι “αν η κυβέρνηση Μόντι καταργήσει τα άρθρα 370 και 35Α, αυτό θα θεωρηθεί επίθεση στο Κασμίρ”, όμως η κυβέρνηση Μόντι δεν το έλαβε αυτό υπόψη. Προέβη σε μια μονομερή γραφειοκρατική κίνηση και σε μια επίθεση στο Κασμίρ.

Διαδήλωση στη Σριναγκάρ, πρωτεύουσα του Κασμίρ, στις 16 Αυγούστου 2019 (φωτό: Danish Ismail/Reuters)
Η κυβέρνηση Μόντι προσπαθεί να εξαπατήσει το λαό λέγοντας ότι τα δύο άρθρα εμποδίζουν την ανάπτυξη του Τζάμου-Κασμίρ· ότι συμβάλλουν μόνο στην αύξηση της διαφθοράς στις τάξεις των τοπικών πολιτικών ηγετών· ότι αν τα άρθρα αυτά καταργούνταν, θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη αυτής της περιοχής· ότι εταιρίες από έξω θα αγοράσουν εκτάσεις εκεί, θα επενδύσουν και θα ανοίξουν βιομηχανίες· ότι θα εκβιομηχανιστεί σε μεγάλο βαθμό η περιοχή και θα επιλυθεί το πρόβλημα της ανεργίας· ότι περισσότεροι φόροι θα εισπράττονται σε αυτή την περιοχή· και ότι η τρομοκρατία θα σταματήσει στην κοιλάδα (σ.parapoda: του Κασμίρ). Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι η Ινδία σπάει ρεκόρ στην αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας, της διαφθοράς και των θηριωδιών σε βάρος θρησκευτικών μειονοτήτων, Νταλίτ, γυναικών και ιθαγενών. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση είχε προβεί σε πολεμικές προετοιμασίες για να καταστείλει κάθε είδους διαμαρτυρία ή αντίσταση του λαού του Κασμίρ ενόψει της κατάθεσης του νόμου προς ψήφιση. Σκότωνε σε καθημερινή βάση κασμιριανούς νέους και άλλους ανθρώπους, χαρακτηρίζοντάς τους τρομοκράτες. Είχε ρίξει στη φυλακή πολλούς ηγέτες της Συνδιάσκεψης της Ελευθερίας (σ.parapoda: Τεχρίκ-ε-Χουρίγιατ: συμμαχία 26 πολιτικών, κοινωνικών και θρησκευτικών οργανώσεων του Κασμίρ υπέρ της απόσχισης. Ιδρύθηκε το 1993). Πέραν των 500.000 ανδρών των ενόπλων δυνάμεων, η ινδική κυβέρνηση είχε αποστείλει εκεί επιπρόσθετα άλλους 25.000. Επέβαλε κατ’ οίκον περιορισμό σε επιφανείς ηγέτες πολιτικών κομμάτων της πολιτείας και έβαλε πολλούς από αυτούς στη φυλακή. Ανέπτυξε στρατεύματα σε μεγάλο τμήμα των συνόρων με το Πακιστάν και προϋπαντά τον πόλεμο. Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, σήμανε κόκκινο συναγερμό σε όλες τις πολιτείες, για να υποκινήσουν έναν ψευτοπατριωτισμό και να προβούν σε επιθέσεις σε Μουσουλμάνους, που τους παρουσίαζε ως τρομοκράτες. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Μόντι θέλει τη γη του Κασμίρ, όχι όμως και το λαό του και τις φιλοδοξίες του. Ο πραγματικός σκοπός του νόμου αυτού είναι η παραβίαση των τυπικών δικαιωμάτων των πολιτειών, η προώθηση και υλοποίηση των επεκτατικών συμφερόντων των ινδικών αρχουσών τάξεων, η ευνόηση της λεηλασίας των άφθονων φυσικών και ανθρώπινων πόρων στο Κασμίρ προς το συμφέρον των πολυεθνικών εταιριών και των εγχώριων κομπραδόρικων γραφειοκρατικών γιγάντων, και το διαίρει και βασίλευε σε βάρος του λαού του Κασμίρ και του Λαντάχ. Η ινδική κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει το Κασμίρ μια ακόμα Παλαιστίνη, με τις νεοσιωνιστικές της πολιτικές, και να μετατρέψει τους Κασμιριανούς σε μειονότητα. Όμως, τα ΜΜΕ των επιχειρηματικών ομίλων ασκούν γκαιμπελική προπαγάνδα και εξαπατούν το λαό, ισχυριζόμενα ότι ο λαός σε όλη τη χώρα πανηγυρίζει για το νόμο.

Η πραγματικότητα είναι ότι στο Κασμίρ ο λαός αντιτίθεται στις κυβερνητικές μισθοφορικές ένοπλες δυνάμεις στο δρόμο με πέτρες, ενάντια στις ναζιστικές πολιτικές της ινδικής κυβέρνησης, και αψηφά την απαγόρευση κυκλοφορίας που αυτή έχει επιβάλει. Ο λαός διεξάγει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλά μέρη της χώρας. Άνθρωποι από διάφορες πολιτείες συμμετείχαν μαζί με κασμιριανούς φοιτητές στις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Τζαντάρ Μαντάρ στο Δελχί. Τα περισσότερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της χώρας σφόδρα αντιτάχθηκαν στην κατάργηση του άρθρου 370. Η κυβέρνηση του Πακιστάν εξέφρασε έντονη διαμαρτυρία. Η Κίνα αντέδρασε σοβαρά αναφορικά με το Λαντάχ και ξεκάθαρα δήλωσε ότι η ινδική κυβέρνηση δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για το Λαντάχ. Όμως, ο ΟΗΕ απλώς συμβούλευσε την Ινδία και το Πακιστάν ότι το πρόβλημα του Κασμίρ πρέπει να επιλυθεί με νηφάλιες συζητήσεις και σιώπησε.

Αγαπητέ λαέ του Κασμίρ! Λαέ των καταπιεζόμενων εθνοτήτων, τάξεων και στρωμάτων της Ινδίας! Δημοκράτες!

Οι κομπραδόρικες άρχουσες τάξεις της Ινδίας προβαίνουν σε σοβαρές απόπειρες για να οικοδομήσουν την “Αδιαίρετη Γη των Ινδουιστών”, στο όνομα της “ακεραιότητας” και της “ενότητας της χώρας”, ως ένα τμήμα της απόπειρας μετατροπής της χώρας σε ένα υπερσυγκεντρωτικό ινδουιστικό φασιστικό κράτος, προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών αφεντικών τους και των επεκτατικών βλέψεων των ιδίων. Αυτή είναι η ουσία της “Νέας Ινδίας” της κυβέρνησης Μόντι. Η κυβέρνηση Μόντι πρόσφατα (σ.parapoda: στις 17 Ιούλη) ψήφισε την “τροποποίηση του νόμου περί της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών” (σ.parapoda: με την οποία αποκτά την αρμοδιότητα για τη διερεύνηση “εγκλημάτων τρομοκρατίας” κατά Ινδών και ινδικών συμφερόντων στο εξωτερικό), την τροποποίηση του Νόμου περί Πρόληψης Παράνομων Δραστηριοτήτων UAPA, στο όνομα της εξάλειψης της τρομοκρατίας στη χώρα (σ.parapoda: στις 24 Ιούλη και 2 Αυγούστου, από τα δύο κοινοβούλια. Με το νόμο αυτό, ακόμα και μεμονωμένα άτομα μπορούν να χαρακτηριστούν τρομοκράτες, αν συμμετέχουν ή διαπράττουν, προετοιμάζουν “τρομοκρατικές πράξεις”, προωθούν ή “εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο” σε “τρομοκρατία”, ενώ διευρύνεται και το ελεύθερο κατώτερων αξιωματούχων). Στόχος είναι η βάρβαρη καταστολή των λαϊκών κινημάτων των Νταλίτ, των γυναικών, των διαφόρων εθνοτήτων και των θρησκευτικών μειονοτήτων της χώρας για τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και εναντίον της κρατικής βίας, καθώς και η διεθνής υποστήριξη των δίκαιων απελευθερωτικών κινημάτων. Ανοιχτά φασιστικοποιεί το κράτος, ψηφίζοντας διάφορα γραφειοκρατικά νομοσχέδια, όπως την “Τροποποίηση του νόμου περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” (σ.parapoda: ψηφίστηκε στις 22 Ιούλη του 2019), ώστε να κατασταλούν τα στοιχειωδέστερα ανθρώπινα δικαιώματα των καταπιεζόμενων τάξεων, στρωμάτων και εθνοτήτων, ενώ γεμίζει τις κρατικές επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κέντρου με βραχμανικές ινδουιστικές θρησκευτικές σοβινιστικές δυνάμεις· την “Τροποποίηση του νόμου περί δικαιώματος στην πληροφόρηση”, εξαλείφοντας το νόμο περί δικαιώματος στην πληροφόρηση του 2005 (σ.parapoda: με το νόμο, που πέρασε στις 22 και 25 Ιούλη από τα δύο κοινοβούλια, η κεντρική κυβέρνηση αποκτά έλεγχο στη θητεία, τους μισθούς και το έργο των διαφόρων Επιτρόπων για την Πληροφόρηση)· το “Νόμο περί Εθνικής Ιατρικής Επιτροπής” που παραδίδει τον τομέα της ιατρικής σε πολυεθνικές εταιρίες· το νόμο που παραβιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και προετοιμάζει το έδαφος για μια μεγάλη φασιστική επίθεση.

Διαδήλωση στην περιοχή Σούρα της Σριναγκάρ στις 31 Αυγούστου 2019 (φωτό: Getty Images)
Επιτιθέμενη στο Κασμίρ, η κυβέρνηση άρχισε την σφοδρή ινδουιστική φασιστική της επίθεση στη χώρα. Το επόμενο διάστημα, αυτή η επίθεση θα λάβει οξύτερη μορφή, στρεφόμενη ενάντια σε θρησκευτικές μειονότητες, ιδίως Μουσουλμάνους, γυναίκες, Νταλίτ, ιθαγενείς, διάφορες καταπιεζόμενες εθνότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα βορειοανατολικά, και στους πραγματικούς δημοκράτες που παλεύουν για τα λαϊκά συμφέροντα. Θα φέρει καταστροφικές αλλαγές στη χώρα. Επομένως, η σημερινή επίθεση στο Κασμίρ από την κυβέρνηση Μόντι πρέπει να ειδωθεί ως επίθεση στις διάφορες εθνότητες, πολιτείες, θρησκευτικές μειονότητες, Νταλίτ, ιθαγενείς και γυναίκες. Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματός μας καλεί όλες τις καταπιεζόμενες τάξεις και στρώματα του Κασμίρ, τα πολιτικά κόμματα, τις δημοκρατικές οργανώσεις, τους δημοκράτες, τις καταπιεζόμενες εθνότητες που αντιτίθενται στο νόμο αυτό, να κινητοποιήσουν μαζικά το λαό και να οικοδομήσουν ένα μαχητικό λαϊκό κίνημα, απαιτώντας την απόσυρση του γραφειοκρατικού και σκληρού νόμου περί αναδιοργάνωσης του Τζάμου-Κασμίρ.

Abhay

Εκπρόσωπος Τύπου

της Κεντρικής Επιτροπής

του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού)

Μετάφραση parapoda. Δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στο Banned Thought.

Δεν υπάρχουν σχόλια: