10 Δεκεμβρίου 2019

Ορισμένες απαραίτητες διευκρινίσεις (για την κοινή καταγγελία των οργανώσεων κατά της καταστολής)

Ήδη από χθες δημοσιεύσαμε ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΝ 6η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ όπου ανάμεσα στις οργανώσεις που υπέγραψαν είναι και το ΚΚΕ(μ-λ). Θεωρήσαμε ότι χρειάζονται κάποιες επισημάνσεις και κάποιες σημαντικές για εμάς διευκρινήσεις σε σχέση με αυτό το κείμενο.

Ορισμένες απαραίτητες διευκρινίσεις

Με σοβαρές επιφυλάξεις που παραμένουν στο ακέραιο συνυπογράψαμε με άλλες οργανώσεις την ανακοίνωση για το όργιο κρατικής βίας και τρομοκρατίας στις 6 Δεκέμβρη. Διαφωνώντας σε συγκεκριμένα σημεία της αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αυτά τελικά διαμορφώθηκαν. Στο ζήτημα αυτό επιφυλασσόμαστε να αναπτύξουμε δημόσια την επιχειρηματολογία και την κριτική μας στη σύσκεψη της Τετάρτης 11/12 και όχι μόνο.

Για τους αντιδημοκρατικούς “εκτροχιασμούς” και το υπόβαθρό τους

Ένα ζήτημα είναι αν η δημόσια και πολιτική ζωή ως τα σήμερα, δηλαδή ως την προ 5μήνου ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, βάδιζε σε δημοκρατικές ράγες. Το ζήτημα δεν είναι εκφραστικό αλλά άπτεται της πολιτικής ουσίας. Με άλλα λόγια, αν η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν διαφορετική από αυτήν της ΝΔ, πράγμα που σημαίνει άλλη αντιμετώπιση από πλευράς λαού, εργαζόμενων και νεολαίας. Γιατί, όταν μιλάς ΣΗΜΕΡΑ για εκτροχιασμό, υπονοείς σαφώς ότι άλλα ίσχυαν στο παρελθόν. Δυστυχώς ορισμένες πολιτικές δυνάμεις εξακολουθούν ακόμη και μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σπέρνουν τις ίδιες ολέθριες αυταπάτες μεταξύ των άλλων και με την επανεμφάνιση του συνθήματος “κάτω η κυβέρνηση”.

Η άποψή μας είναι ότι η κρατική τρομοκρατία και καταστολή ανέκαθεν αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα και μέσο επιβολής της αστικής εξουσίας και περάσματος της αντιλαϊκής πολιτικής και σε όλους τους τομείς της. Υφέσεις και εξάρσεις της έχουν να κάνουν κύρια με τους αγώνες, τις αντιστάσεις και διεκδικήσεις που αναπτύσσονται και όχι με το ποιος διαχειρίζεται την αστική εξουσία. Μάλιστα διαπιστώνουμε μια επί σειρά πολλών ετών σκλήρυνση της αντιμετώπισης της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας με την εφαρμογή της πολιτικής της φασιστικοποίησης, μέρος μόνο της οποίας είναι δράση των κρατικών μηχανισμών καταστολής. Γι’ αυτό και δε συμφωνούμε με τη αντικατασταλτική μονοθεματικότητα στις διαδηλώσεις αναρχικών και άλλων συλλογικοτήτων και εντάσσουμε την πάλη ενάντια στη κρατική τρομοκρατία σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο αντίστασης, διεκδίκησης και αναμέτρησης με την πολιτική του συστήματος στο σύνολό της (ιμπεριαλισμός, κεφάλαιο και κυβερνήσεις τους).

Περί αστυνομικής “αυθαιρεσίας”

Διαφωνούμε απόλυτα με την έκφραση, στη βάση του πολιτικού της περιεχομένου. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αυθαιρέτησαν. Αντίθετα υλοποίησαν αυτό για το οποίο υπάρχουν ως τέτοιες, να αντιμετωπίζουν “κατάλληλα” τον εχθρό-λαό. Υπάκουσαν σε εντολές φυσικών και πολιτικών προϊσταμένων τους. Χτύπησαν, βασάνισαν, ξεφτίλισαν, προσήγαγαν και συνέλαβαν, γιατί αυτός είναι ο ρόλος τους ως μηχανισμός.

Πρόκειται για μια λαθεμένη αντίληψη για το ρόλο του αστικού κράτους και των μηχανισμών του. Είναι η αυτονόμηση των κρατικών κατασταλτικών σωμάτων από την συνολική επίθεση των δυνάμεων του συστήματος, θα λέγαμε από την συνολική του λειτουργία. Με μια τέτοια λογική, η ευθύνη βαραίνει τους ίδιους τους πραιτοριανούς του συστήματος και όχι το ίδιο το σύστημα και την κυβέρνηση. Όσοι αρέσκονται σε λεκτικές ακροβασίες, δεν έχουν παρά να δουν την απατηλή κίνηση της ίδιας της αστυνομίας να στείλει στο Συνήγορο του Πολίτη υλικό για τυχόν αυθαιρεσίες των αστυνομικών οργάνων και την ανάλογου χαρακτήρα παραίνεση προς τους πολίτες να κάνουν το ίδιο!

Τα όσα συνέβησαν και όσα αναμένεται να λάβουν χώρα στο μέλλον είναι απόλυτα συμβατά με την αντιλαϊκή-αντεργατική-αντινεολαιιστικη επίθεση που θα ενταθεί και θα κλιμακωθεί από τους φορείς της. “Αυθαιρεσίες” και “εκτροχιασμοί” μόνο ζημιά μπορούν να προξενήσουν στο μαζικό κίνημα και την ανάπτυξή του, που πρέπει να αντιμετωπίσει την κρατική τρομοκρατία και καταστολή ως αυτό που πραγματικά είναι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: