31 Ιανουαρίου 2020

ΚΚΕ(μ-λ) | Αθήνα: Διαδηλώσεις ενάντια στη νέα Συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις - Να ενταθούν οι προσπάθειες μπροστά στους νέους κινδύνους!

Το βράδυ της Πέμπτης (30/1) ψηφίστηκε στη Βουλή η νέα Συμφωνία για τις αμερικάνικες βάσεις και την επέκταση της παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα μας. Με 175 ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ πέρασε τελικά η επαίσχυντη Συμφωνία. Τουλάχιστον υποκριτική είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε το «παρών», όχι βέβαια για να αντιπαρατεθεί στη Συμφωνία, τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες που φέρνει για το λαό. Αλλά για να αντιπολιτευτεί τη ΝΔ προσάπτοντας στη κυβέρνηση «προβλεψιμότητα» απέναντι στις ΗΠΑ. Ενδεχομένως ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει ορισμένα κομμάτια της αστικής τάξης που θεωρούν ότι θα μπορούσε να είχε αποσπαστεί σε επίπεδο δηλώσεων, από τους «προστάτες», μια πιο σαφής δήλωση απέναντι στην ανταγωνίστρια αστική τάξη της Τουρκίας. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε όσα ενσωματώνει η Συμφωνία, αλλά και ότι την έφτασε σχεδόν ως το τέλος. Είτε για στενά αντιπολιτευτικούς λόγους είτε εκφράζοντας μια δυσφορία κομματιών της αστικής τάξης, όχι μόνο δεν την αμφισβήτησε, αλλά είχε ως δεδομένο ότι η Συμφωνία θα περάσει. Κάτι αντίστοιχο με τη στάση της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών, με τα δυο αστικά κόμματα εξουσίας να εναλλάσσονται σε ρόλους και παράλληλα να δέχονται τα συγχαρητήρια των ΗΠΑ για τη καλή διαγωγή τους, ως εκφραστές της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης.

Αναντίστοιχη των απαιτήσεων η απάντηση από τη μεριά του λαϊκού κινήματος τη μέρα ψήφισης της Συμφωνίας. Εδώ δεν αναφερόμαστε μόνο στη συγκέντρωση και διαδήλωση των ορισμένων εκατοντάδων διαδηλωτών που πραγματοποίησαν δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά και στη διαδήλωση των ορισμένων χιλιάδων διαδηλωτών που διοργάνωσαν η ΕΕΔΥΕ με σωματεία και συλλόγους που συσπειρώνονται γύρω από το ΚΚΕ.

Οσον αφορά τη συγκέντρωση που διοργανώθηκε από «αντιπολεμικές κινήσεις και πολιτικές Οργανώσεις» στα Προπύλαια ήταν προϊόν σύσκεψης (https://antigeitonies3.blogspot.com/2020/01/blog-post_33.html), ενώ στη συνέχεια πλαισιώθηκε και με άλλες δυνάμεις που συμμετείχαν και στη διαδήλωση. Εκτός απ’ το μπλοκ της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ - ΑΑΣ, με πανό συμμετείχαν στη διαδήλωση ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός, το Κόκκινο Δίκτυο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΚΔΕ, το ΕΕΚ, η ΔΕΑ, ενώ με δικό της κάλεσμα καλούσε η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση. Στο Σύνταγμα (όπου έφτασε η διαδήλωση μέσω Σταδίου, Αμερικής, Πανεπιστημίου) η περιφρούρηση του ΚΚΕ είχε φροντίσει να κλείσει την Πανεπιστημίου προκειμένου να παραταχθούν τα μπλοκ του στη Β. Σοφίας. Οι δυο διαδηλώσεις ολοκληρώθηκαν έξω απ’ την αμερικάνικη πρεσβεία.

Με παλμό πορεύτηκε το μπλοκ της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ – ΑΑΣ, σε όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης.  Αντιπολεμικά-αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, συνθήματα ενάντια στην εξάρτηση και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συνθήματα ενάντια στη Συμφωνία, την κυβέρνηση και το αστικό πολιτικό προσωπικό, συνθήματα διεθνιστικής αλληλεγγύης των λαών ενάντια στο φασισμό και τον εθνικισμό, συνθήματα αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, αποτύπωσαν το πολιτικό στίγμα του μπλοκ.

Η ψήφιση της νέας Συμφωνίας εγκαινιάζει μια νέα, αντιδραστικότερη και πιο επικίνδυνη περίοδο. Βάθεμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης (στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά), ασφυκτικότερη πρόσδεση στο αμερικανοΝΑΤΟϊκό άρμα, μεγαλύτερη εμπλοκή στους αμερικανικούς γεωπολιτικούς σχεδιασμούς. Την ίδια στιγμή που το πλαίσιο των εξελίξεων καθορίζεται από την όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων στη περιοχή. Με αυτή την έννοια, για εμάς η νέα Συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις δεν είναι «μια από τα ίδια». Γι’ αυτό και τις διαδηλώσεις της Πέμπτης τις αντιλαμβανόμαστε ως μια πρώτη απάντηση και όχι ως ΤΗΝ απάντηση.

Η νέα κατάσταση θέτει αυξημένα καθήκοντα και μας υποχρεώνει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας και τη πάλη μας στην κατεύθυνση οικοδόμησης μαζικού αντιπολεμικού- αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Σε αυτή τη βάση (και χωρίς να παραβλέπουμε προβλήματα, ελλείψεις, καθυστερήσεις και δυσκολίες που έχουν εκφραστεί) μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν τα θετικά στοιχεία που αναδείχτηκαν μέσα από τη κίνησή μας ενάντια στη νέα Συμφωνία και να αποτελέσουν εφαλτήριο των νέων προσπαθειών μας:

α) Η κίνηση, με θετικό πρόσημο, της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΑΑΣ, να συγκροτήσει άποψη στη σωστή κατεύθυνση και να την αναδείξει μέσα από τις παρεμβάσεις της στις γειτονιές αλλά και κεντρικά (πορεία από το Μοναστηράκι στα Χαυτεία, πορεία ενάντια στη νέα Συμφωνία).

β) Η ανάληψη, με επίσης θετικό πρόσημο, πρωτοβουλίας στο πλαίσιο της κοινής δράσης και συμπόρευσης με άλλες δυνάμεις στην κατεύθυνση δημιουργίας όρων ευρύτερης, μαζικότερης, κεντρικού χαρακτήρα, κινηματικής απάντησης.

γ) Η εκφρασμένη από πολιτικές δυνάμεις, παρά τις διαφωνίες, κοινή αγωνία και ανησυχία για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εξελίξεις, αλλά και η διάθεση για κοινή δράση και συμπόρευση. Γεγονός που εκδηλώθηκε με συγκεκριμένο τρόπο, με την ελάχιστη πολιτική συμφωνία για τη συγκέντρωση και πορεία στις 30/1.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει η όποια πρωτοβουλία να κατατίθεται μέσα στους μαζικούς χώρους, σωματεία εργαζομένων, συλλόγους φοιτητών κ.ά., με ανάλογα ψηφίσματα και αποφάσεις.

31 Γενάρη 2020

Γραφείο Τύπου ΚΚΕ(μ-λ)

http://www.kkeml.gr/

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενότητα χρειάζεται στον αγώνα ενάντια στις Βάσεις και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και χτες για άλλη μια φορά παίξατε διασπαστικό παιχνίδι. Δεν σας είδαμε στην συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στην πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία που οργάνωσαν εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Ποιός ήταν ο λόγος.......

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Αυτό το σχόλιο επαναλαμβάνεται κάμποσες φορές σε κάμποσες αναρτήσεις, σε κάποιες έχει δημοσιευθεί στις περισσότερες όχι. Πόσες φορές να απαντήσει κανείς στα ίδια; Άλλες φορές με υπογραφή και άλλες όχι. Μας κατηγορεί λοιπόν αυτός που το γράφει συνεχώς και ...ακούραστα επί δύο σχεδόν μήνες ως διασπαστές! Ή μας δουλεύει ή είναι άσχετος (κάτι που δεν το πιστεύω) και δεν έχει κατέβει ποτέ του σε συγκεντρώσεις που συμπίπτουν με ανάλογες του ΚΚΕ ή των σχημάτων του και δεν έχει δει τις αντιδράσεις της περιφρούρησής του απέναντι στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς!

Δεν είμαστε εμείς οι διασπαστές του κινήματος "φίλε" μου, ούτε είμαστε εμείς που κάνουμε περισσότερες αλυσίδες απέναντι στις υπόλοιπες λαϊκές και αριστερές δυνάμεις διαχρονικά! Αλλού λοιπόν η κατηγορία!

Ανώνυμος είπε...

Η Χτεσινή δεν ήταν συγκέντρωση του ΚΚΕ. Εργατικά σωματεία την οργάνωσαν που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Συμμετέχουμε οι Κομμουνιστές και όποιος άλλος θέλει χωρίς κανένα περιορισμό μόνο να είναι εργάτης. Αρα δεν είναι σωστό αυτό που λες δεν σας εμποδίζει κανείς. Πες μας λοιπόν τον λόγο για την διασπαστική συγκέντρωση.

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφε γιατί προσπαθείς να καπελώσεις την χτεσινή συγκέντρωση στο σύνταγμα εργατικών σωματείων και να μας φορέσεις κομματικές σημαίες. Οι οργανωτές δεν μας ζήτησαν κομματικές ταυτότητες για να διαδηλώσουμε μαζί τους. Εσυ γιατί το κάνεις αυτό. Δώσε μου μια λογική εξήγηση Μιχάλης

Ανώνυμος είπε...

Η Περιφρούρηση ήταν του ΠΑΜΕ και σε καμία περίπτωση του ΚΚΕ. Συμμετείχαμε κομμουνιστές μαζί με άλλους εργάτες χωρίς να τους ζητήσουμε κομματικές ταυτότητες. Ο μοναδικός διαχωρισμός στην κοινωνία είναι ταξικός και τίποτα άλλο.

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Σύμφωνα πάντως με τον 902 τη χθεσινή συγκέντρωση την διοργάνωσε η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ και όχι τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ όπως γράφετε. Συμμετείχαν τα σωματεία του ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ, η ΕΕΔΥΕ, η ΟΓΕ κ.λπ.. Μίλησαν και χαιρέτησαν βουλευτές του ΚΚΕ, συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ, ανάμεσά τους και ο Κουτσούμπας αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του στη Βουλή και μας υπενθύμισε τα δίκια των εθνικών διεκδικήσεων.

Άρα λοιπόν σύμφωνα με τα σχόλιά σας θα μπορούσε να συμμετέχει ένας εργάτης που δεν υποστηρίζει το ΚΚΕ, που ανήκει όμως σε αυτά τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ακομμάτιστο ΠΑΜΕ, αλλά ανήκει παράλληλα στην Ταξική Πορεία και να διαδηλώσει με την άποψή του κρατώντας τη σημαία του και μοιράζοντας την ανακοίνωσή του, όπως κρατάνε άλλοι τις σημαίες του ΠΑΜΕ ή του ΜΑΣ; Θα μπορούσαν να συμμετέχουν οι νεολαίοι των Αγωνιστικών Κινήσεων με τα δικά τους λάβαρα; Θα μπορούσαν να συμμετέχουν και στελέχη του ΚΚΕ(μ-λ) και να χαιρετίσουν την συγκέντρωση; Ή μήπως το ακομμάτιστο αφορά όλους τους άλλους πλην ΚΚΕ και σχημάτων που ελέγχει;

Ανώνυμος είπε...

Η Συμφωνία για τις βάσεις που ψηφίστηκε χτες απο την δεξιά κυβέρνηση της ΝΔ είχε ετοιμαστεί απο την αριστερή κυβέρνηση του σύριζα που αποδείχτηκε ο καλύτερος υπηρέτης των Καπιταλιστών και της Ιμπεριαλιστικής τους συμμαχίας. Η Εργατική τάξη και ο λαός πρέπει να αγωνιστούν ενάντια σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις σε Αντικαπιταλιστική αντιιμπεριαλιστική πορεία ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην περίπτωση που γίνει να πολεμήσει για την δική του πατρίδα αντιμετωπίζοντας ντόπια και ξένη αστική τάξη σαν εισβολέα με εξοδο απο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και νίκη της εργατικής λαικής εξουσίας. Είναι μονόδρομος

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Μονόδρομος και ευθύς! Χωρίς εμπόδια και κανονισμένος από πριν!

Ανώνυμος είπε...

Μη τα μπερδεύεις τα πράγματα σύντροφε είναι απλά. Κανείς χτες δεν συμμετείχε με σημαίες του ΚΚΕ γιατί δεν ήταν συγκέντρωση του ΚΚΕ. Σημαίες του ΠΑΜΕ και συνολικά της Λαικής συμμαχίας δεν είναι κομματικές. Κρατάνε όλοι οσοι είναι στο ΠΑΜΕ και είναι εργάτες. Αρα μπορούσατε να είσαστε χτες στην συγκέντρωση και δεν θα σας ρώταγε κανείς τι είσαστε. Μόνο εργάτες. Αν μιλάγαμε για συγκέντρωση του ΚΚΕ είναι διαφορετικό. Ταυτόχρονα στην Λαική συμμαχία υπάρχει ανοιχτά ιδεολογική πάλη και ζύμωση και η ζωή τα ξεκαθαρίζει όλα. Εμεις δεν την φοβόμαστε. Εσείς...

Ανώνυμος είπε...

Για τον Κουτσούμπα που λες μας υπενθύμισε τα δίκαια των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού που υπάρχουν. Μιλάμε πάντα για δύο πατρίδες σε κάθε χώρα μη τα μπερδεύεις.

Ανώνυμος είπε...

Εμπόδια ασφαλώς και έχει Σύντροφε. Κανονισμένος απο πριν απο τους ΛΕΝΙΝ και ΣΤΑΛΙΝ. Διαφωνείς Σύντροφε

Ανώνυμος είπε...

Ασφαλώς και θα μπορούσε να χαιρετήσει οποιοδήποτε στέλεχος άλλου κόμματος. Είναι αυτονόητο.

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Αυτά λοιπόν είναι μια σειρά σχόλια που γίνονται, όχι τυχαία, εδώ και μήνες κάτω από κάθε ανάρτηση που αφορά κινηματικές διαδικασίες και όχι μόνο. Υπογεγραμμένα ή ανώνυμα, πάντως πανομοιότυπα και αυτά είναι το πιο ήπιο δείγμα. Απαντούν όχι για να τοποθετηθούν πάνω σε μια άποψη, ούτε καν για να υπερασπιστούν κάποια άλλη, αλλά απλά και μόνο για να τρολάρουν, για να αποπροσανατολίσουν λέγοντας πράγματα που δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με τη... στοιχειώδη πραγματικότητα. Είναι εκατοντάδες τους τελευταίους τρεις μήνες. Για όποιον αμφιβάλει τα έχω κρατημένα! Απαντήθηκαν όταν πρωτοβγήκαν και προσωπικά δεν έχω καμιά διάθεση να τα ξαναπεράσω. Απλά και ειλικρινά γιατί δεν βοηθάν σε κανένα διάλογο.

Το ΚΚΕ(μ-λ) κάνει μια εκτίμηση και προβάλει με την ανακοίνωσή του αυτή μια άποψη και πρόταση για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Για ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τον λαό μας. Με τη στάση του έχει αποδείξει ότι μπορεί όχι μόνο να συζητά και να αντιπαρατίθεται αλλά και να συνεργάζεται παρά τις διαφορές. Πάντα με στόχο να βγει ξανά ο λαός στους δρόμους της αντίστασης και της διεκδίκησης, γιατί αυτόν θεωρεί ως βασικό χαράκτη του δρόμου του και κανέναν "φυσικό" ή μεταφυσικό σωτήρα. Επάνω σε αυτό πολύ ευχαρίστως να συνεχισθεί η συζήτηση, να γραφτεί η όποια άποψη ακόμη και αντιθετική, αρκεί να είναι πολιτική και με επιχειρήματα, να γίνεται αντιπαράθεση πάνω σε αυτά που πραγματικά λέει το ΚΚΕ(μ-λ) και όχι πάνω σε αυτά που φαντάζονται μερικοί για να έχουν πιο βολικές τις απαντήσεις τους!

Ανώνυμος είπε...

Καλό θα ήταν να ενημερώσει κάποιος τα μέλη του ΚΚΕ ότι όταν η πορεία όλων τον άλλων έφτασε στο σύνταγμα, η περιφρούρηση τους παρέταξε αλυσίδες σε όλους αυτούς που κατά τα άλλα θέλανε μαζί τους. Τέτοια ψέματα δεν πρέπει να λέγονται ούτε για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Φανης