28 Μαρτίου 2020

Καλό κατευόδιο σύντροφε Θεόφιλε! Αποχαιρετισμός από τον Στέλιο Αγκούτογλου

Στις 25 του Μάρτη έφυγε από κοντά μας ο σύντροφος Θεόφιλος Ματθαιόπουλος.

Γεννημένος το 1942 στην Κομοτηνή από μια φτωχιά οικογένεια, πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, μέσα σε συνθήκες άγριας μετεμφυλιακής υστερίας και διώξεων και ερχόμενος σε επαφή με τους διωκόμενους αγωνιστές, ιδιαίτερα με τον κομμουνιστή κι' εξαίρετο άνθρωπο, τον σύντροφο Αποστόλη, μυήθηκε στις κομμουνιστικές ιδέες και αφοσιώθηκε σ' αυτές μέχρι την τελευταία του πνοή.

Κατεβαίνει στην συνέχεια στην Θεσσαλονίκη και δουλεύει καλά στην δουλειά που έμαθε. Την δουλειά του τσαγκάρη και προπαντός την συνδικαλιστική και πολιτική δουλειά του κομμουνιστή, τον αγώνα για την υπεράσπιση του δίκιου της εργατικής τάξης και του λαού. Με την επιβολή της φασιστικής δικτατορίας στα 1967, συλλαμβάνεται και εξορίζεται στην Λέρο. Στην εξορία συναντιέται και με άλλους συντρόφους του σ. Αποστόλη, όπως τον Ισαάκ Ιορδανίδη, τον Γιάννη Χοντζέα, οι οποίοι ηγούνταν του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος της χώρας μας. Εκεί συνάντησε και άλλους συντρόφους, όπως τον Λάκη Μακρή από την Θεσσαλονίκη και γενικά όλοι οι σύντροφοι της ΟΜΛΕ, της ΣΠΑΚ και του μ-λ κινήματος, γνώριζαν τον Θεόφιλο και τον εκτιμούσαν για την αφοσίωσή του στον αγώνα.

Όταν το 1974 έπρεπε να ξανασυγκροτηθεί η Οργάνωση της Σαλονίκης, τον πρώτο με τον οποίο συναντήθηκα ήταν ο σ. Θεόφιλος. Από τότε και μέχρι τον θάνατό του, παρ' ότι ο Θεόφιλος στην διάσπαση του 1976, μετά το Συνέδριο έκανε την επιλογή να συστρατευθεί με το ΜΛ-ΚΚΕ, οι σχέσεις μας ήταν άριστες και η αμοιβαία εκτίμηση δεν έλειψε ΠΟΤΕ. Καλό κατευόδιο να έχεις σύντροφε Θεόφιλε και να είσαι βέβαιος ότι τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε μέχρι την ΝΙΚΗ!

Στέλιος Αγκούτογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: