26 Ιουλίου 2020

28/7 | Ημέρα διεθνούς κινητοποίησης για τον αλυσοδεμένο ποιητή Βαραβάρα Ράο, τον ανάπηρο καθηγητή Σαϊμπάμπα και τους πολιτικούς κρατούμενους στην Ινδία


Έκκληση της Διεθνούς Επιτροπής για Υποστήριξη του Λαϊκού Πολέμου

Η πανδημία εξαπλώνεται στην Ινδία. Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία, η Ινδία είναι η τρίτη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο. Τις τελευταίες ώρες καταγράφηκαν 30 χιλιάδες μολύνσεις, το σύνολο των κρουσμάτων ανήλθε στο ένα εκατομμύριο και σημειώθηκαν 24 χιλιάδες θάνατοι. Οι πολιτείες που περισσότερο πλήττονται είναι η Μαχαράστρα και Ταμίλ Ναντού, ακολουθούμενες από την Καρνατάκα. Ο καινούριος εγκλεισμός (λοκ-ντάουν) που διατάχθηκε από το φασιστικό καθεστώς αφορά 12 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Μπιχάρ. Πρόκειται για τις φτωχότερες πολιτείες. Την ίδια στιγμή, ο εγκλεισμός προκηρύχθηκε στην Μπανγκαλόρ, που αποτελεί το πιο ανεπτυγμένο τεχνολογικό κέντρο της Ινδίας, όπου εδρεύουν τα κεντρικά γραφεία της Microsoft, της Apple και της Amazon. Πάνω από 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους και κατέφυγαν στα χωριά τους. Γίνεται εμφανής η τεράστια καθυστέρηση του συστήματος υγείας της Ινδίας, που αδυνατεί να προσφέρει φροντίδα σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, και η απουσία πραγματικής ιατρικής περίθαλψης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαοϊκό) διεξάγει ήδη από τον Απρίλη αγώνα για υπεράσπιση και βελτίωση των συνθηκών ζωής των μαζών. Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Επιτροπής έχει χαρακτηρίσει τον κορωνοϊό ως «βιολογικό όπλο» του οποίου οι ρίζες ανάγονται στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές. Ζήτησε να αφιερωθεί τουλάχιστον το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για τη σίτιση και την υγεία των μαζών. Κατήγγειλε το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μόντι δεν δίστασε να παρατείνει τις φιλοϊμπεριαλιστικές εξαγωγές χημικών φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αγνοώντας τις δραματικές ανάγκες των λαϊκών μαζών στην Ινδία.

Την περίοδο αυτή, εξελίσσεται ένα ακόμη δράμα μέσα στη ήδη αφόρητη κατάσταση, που σχετίζεται με τους πολιτικούς κρατούμενους οι οποίοι, πέραν του ότι είναι θύματα της φασιστικής καταστολής που μεθοδεύει η κυβέρνηση, θέτουν επιπλέον και τις ζωές και την υγεία τους σε κίνδυνο μέσα στα μπουντρούμια του καθεστώτος.

Το ΚΚΙ (Μαοϊκό) ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Βαραβάρα Ράο, του γνωστού επαναστάτη διανοούμενου και καλλιτέχνη που χαίρει της εκτίμησης των μαζών στην Ινδία, καθώς και του καθηγητή Σαϊμπάμπα, μιας εξέχουσας προσωπικότητας της επαναστατικής δημοκρατικής αντιπολίτευσης στο καθεστώς Μόντι και στο ινδικό σύστημα που βρίσκεται στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού.

Ο αγώνας ενάντια στην καταστολή και για απελευθέρωση αυτών των πολιτικών κρατουμένων είναι μέρος της αντίστασης των ευρύτερων μαχόμενων λαϊκών μαζών, και εντάσσεται ταυτόχρονα στο κύμα καταγγελίας κατά της κυβέρνησης για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί την αστυνομική δύναμη, εργαλειοποιώντας τον εγκλεισμό, για να καταστείλει τις μάζες, ενώ δεν φροντίζει στο ελάχιστο για την ασφάλεια των γιατρών και των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας.

Για τον λόγο αυτό, σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι αναγκαίο να ακουστεί δυνατά η φωνή καταγγελίας κατά της κυβέρνησης Μόντι, να ενταθεί το κίνημα αλληλεγγύης προς τις μάζες στην Ινδία που αγωνίζονται και πήραν τα όπλα, να διευρυνθεί σε όλες τις χώρες το αίτημα για άμεση απελευθέρωση του Βαραβάρα Ράο και του Σαϊμπάμπα.

Η Διεθνής Επιτροπή για Υποστήριξη του Λαϊκού Πολέμου στην Ινδία
είχε ανέκαθεν ενεργό συμμετοχή σε αυτή τη μάχη, και σήμερα απευθύνει επείγουσα έκκληση ώστε να περάσουμε σε νέο στάδιο κινητοποίησης. Κατόπιν της καταστολής που υφίστανται οι δύο αυτοί διανοούμενοι, απειλείται ένας εντυπωσιακός αριθμός αγωνιστών, καθηγητών, φοιτητών και καλλιτεχνών, μελών δημοκρατικών οργανώσεων. Η κρατική τρομοκρατία στρέφεται ενάντια στην ελευθερία του Τύπου και στην ελεύθερη έκφραση σε μια χώρα όπου το καθεστώς θεσπίζει ρατσιστικούς νόμους που εισάγουν διακρίσεις, όπως ο πρόσφατος νόμος περί ιθαγένειας που πλήττει εκατομμύρια μουσουλμάνων.

Η έξαρση της πανδημίας μετατρέπει τις φυλακές σε θανάσιμες παγίδες. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή καλεί σε μια νέα διεθνή ημέρα ενημέρωσης, δράσης και αλληλεγγύης στις 28 Ιούλη, την ημέρα κατά την οποία ξεδιπλώνεται η μεγάλη κινητοποίηση των μαοϊκών και των μαχητών του λαϊκού πολέμου στο πλαίσιο της εβδομάδας απόδοσης τιμής στους μάρτυρες της επανάστασης. Την ημέρα αυτή, η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει ευρέως τα πολυάριθμα κείμενα υποστήριξης αυτής της μάχης που κυκλοφορούν στην Ινδία και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πάνω από 130 φημισμένοι διανοούμενοι συνυπέγραψαν ένα κάλεσμα στο οποίο επισημαίνουν ότι η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του καθηγητή Σαϊμπάμπα και του Βαραβάρα Ράο, σε συνδυασμό με το ξέσπασμα της Covid στις φυλακές, θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο και απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή τους με καταβολή εγγύησης. Κείμενα παρόμοιου χαρακτήρα έχουν υπογραφεί στο Μπανγκλαντές και επίσης από ομάδες μελών του ίδιου του ινδικού κοινοβουλίου.

Με βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή επιδιώκει και προτείνει μερικές άμεσες ενέργειες αλληλεγγύης

- τη διάδοση αυτών των κειμένων με όλα τα μέσα προσπελάσιμα στο Διαδίκτυο•

- την οργάνωση μιας μαζικής αποστολής μέηλ/μηνυμάτων στις 28 του μηνός, απευθυνόμενου στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στις ινδικές πρεσβείες, στους υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού κυβερνήσεων, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Διεθνές Δικαστήριο•

- τη διοργάνωση συγκεντρώσεων, συνελεύσεων και κάθε μορφής δράσεων που, μαζί με τα μηνύματα αλληλεγγύης, θα επιτρέπουν τη διεύρυνση του μετώπου κινητοποίησης. Ειδικότερα για την υλοποίηση αυτού του καθήκοντος, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες που ασχολούνται με τις φυλακίσεις, την καταστολή και τη διεθνή και διεθνιστική αλληλεγγύη.


Πρόκειται για πρωτοβουλίες οι οποίες ήδη δρομολογούνται τους τελευταίους μήνες σε κάποιες χώρες. Το ζητούμενο για την καθορισμένη διεθνή ημέρα είναι ο συντονισμός και κοινωνικοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών, που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη μιας παρατεταμένης εκστρατείας με στόχο την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, που χαρακτηρίζεται από την έξαρση της πανδημίας.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από παλαιότερες κινητοποιήσεις στην Ινδία για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων.



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Απουσία Κ.Κ είναι καταστροφική και στην Ινδία που είναι ξεκάθαρα Ιμπεριαλιστική χώρα σύμφωνα πάντα με τον Ιμπεριαλισμό του μεγάλου ΛΕΝΙΝ που ...δεν πάγωσε στο χρόνο.... Απαιτείται η δημιουργία Κ.Κ που θα βάλει στόχο τους Ινδούς καπιταλιστές και την ιδιοκτησία τους στα μέσα παραγωγής μαζί και τους συμμάχους τους στις ΗΠΑ κ.α. Ταυτόχρονα οι κομμουνιστές πρέπει να παλέψουν για την ταξική ενότητα του λαού μέσα στη κοινωνική συμμαχία που θα διεκδικεί προσωρινά μέτρα ανακούφισης και θα βάζουν στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση την πρόταση εξουσίας για Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδος. Αυτά είναι τα καθήκοντα και των Ινδών κομμουνιστών χωρίς εγκλωβισμό στο καπιταλισμό. Είναι μονόδρομος.

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια είναι δεδομένη η καταδίκη του καπιταλισμού στην Ινδία για τους πολιτικούς κρατούμενους που πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα. Αυτός είναι ο καπιταλισμός.

Ανώνυμος είπε...

Μα γιατί παραπονιέστε υπάρχει το ΚΚ Ινδίας Μαρξιστικό (όπως και το ΚΚ Ινδίας) που όταν ήταν κυβερνητικά σε διάφορες πολιτείες της Ινδίας σφάζανε κόσμο ενώ στην Ελλάδα περιέφερε μέλος του Π.Γ. ως επίσημο καλεσμένο και μεγάλο επαναστάτη το αδελφό του κόμμα το ΚΚΕ! Μάλιστα έκαναν και κριτική στην κεντρική κυβέρνηση του Κογκρέσου τότε γιατί δεν ήταν αρκετά αποτελεσματική με την επιχείρηση "Πράσινο Κυνήγι" κατά των χωρικών και του ΚΚ Ινδίας(Μαοϊκού).