12 Δεκεμβρίου 2020

Για τα εγκλήματα πολέμου της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν


 Άρθρο με υπογραφή Nick G. που δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2020 στην ιστοσελίδα της «Vanguard»  εφημερίδας του ΚΚ Αυστραλίας (Μαρξιστικό –Λενινιστικό) . Στάλθηκε για να μεταφραστεί  στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος  της  σύνταξης της «Προλεταριακής  Σημαίας» με αφορμή τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών στα διεθνή ΜΜΕ  σχετικά με τα εγκλήματα Αυστραλών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

Οι Μαρξιστές-Λενινιστές αναφέρονται σε δύο τύπους πολέμου-τους άδικους και τους δίκαιους.Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι αποκτηνώνουν τους στρατιώτες των ιμπεριαλιστικών στρατών που εμπλέκονται σε ξένους επιθετικούς και κατακτητικούς πολέμους. Αντίθετα, οι λαϊκοί απελευθερωτικοί στρατοί που μάχονται σε δίκαιους πολέμους βρίσκονται κάτω από την ηγεσία και την καθοδήγηση της ιδεολογίας της επαναστατικής τάξης και οργάνωσης υπηρετώντας το λαό.

Οι δίκαιοι πόλεμοι δεν μπορούν να νικήσουν μόνο με στρατιωτικά μέσα. Διεξάγονται συχνά από αδύναμες και τεχνολογικά κατώτερες δυνάμεις οι οποίες προσελκύουν την υποστήριξη του λαού και μπορούν να σταθεροποιηθούν και να οδηγηθούν στη νίκη με σωστή πολιτική. Αυτές οι σωστές πολιτικές περιλαμβάνουν τις σχέσεις ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και το λαό, αλλά και ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του δίκαιου σκοπού και στις ένοπλες δυνάμεις του άδικου σκοπού. Αιχμάλωτοι και τραυματισμένοι στρατιώτες του άδικου στρατού υπόκεινται σε εκπαίδευση για τους δυο τύπους πολέμου, και πείθονται να αποκηρύξουν την στήριξη τους για τους άδικους πολέμους, και αντιμετωπίζονται με επιείκεια.

Οι άδικοι πόλεμοι δεν μπορούν να προσελκύσουν τη λαϊκή στήριξη για μεγάλο διάστημα. Όποια στήριξη  κι αν υπάρχει μειώνεται  με τον χρόνο. Οι δυνάμεις του άδικου σκοπού πρέπει να βασίζονται στα στρατιωτικά μέσα, και τείνουν να κερδίζουν τη λαϊκή στήριξη λόγω της φαινομενικής υπεροχής τους στη δύναμη των όπλων και άλλων τεχνολογιών.

Αφγανιστάν-ένας άδικος πόλεμος.

Ο μεγαλύτερος σε εξέλιξη πόλεμος της Αυστραλίας είναι  η εμπλοκή της στο Αφγανιστάν. Ξεκίνησε τον Νοέμβρη του 2011 μετά την επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη στους  Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Η Αυστραλιανή κυβέρνηση έστειλε στρατεύματα στο Αφγανιστάν για να δείξει την υποστήριξη και την δουλοπρέπεια της στις ΗΠΑ ως πιστός  σύμμαχος, συχνά αναφέρεται ως «μαριονέτα» ή «αναπληρωτής σερίφης των ΗΠΑ». Οι Αυστραλιανοί στρατιώτες είχαν υποστηρικτικό ρόλο στις δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστών. Αυτές οι δυνάμεις εισέβαλαν στο Αφγανιστάν σε ένα λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Υπήρχε και υπάρχει τρομοκρατία σχετιζόμενη με την αντιδραστική φασιστική πτέρυγα της Ισλαμικής θρησκείας, αλλά η εισβολή στο Αφγανιστάν από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν ήταν απλώς μια επίδειξη δύναμης.  Ήταν άδικη από την αρχή, υποκινούμενη σε μεγάλο βαθμό από τις αμερικάνικες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις στη περιοχή και έστησε το σκηνικό για ένα κύμα αντιδημοκρατικών μέτρων, υπό την κάλυψη της «αντιτρομοκρατίας».

Η πρόσφατη έκθεση με περιστατικά εγκλημάτων πολέμου από τα Αυστραλιανά στρατεύματα στο Αφγανιστάν προηγήθηκε μιας έκθεσης που ανατέθηκε από τον επικεφαλής του Αυστραλιανού στρατού, στρατηγό Άνγκους Κάμπελ, το 2015 μετά από επίμονες φήμες για παράνομες εκτελέσεις Αφγανών από Αυστραλούς. Παρουσιάστηκε στον Κάμπελ το 2016, η έκθεση της κοινωνιολόγου Δρ. Σαμάνθα Κρόμπβοετς που ανέφερε Αυστραλούς στρατιώτες, οι οποίοι δεν ήθελαν να γνωστοποιηθούν, οι οποίοι φοβόντουσαν για  τη συμπεριφορά των συμπατριωτών στρατιωτών τους.

Ένας ανέφερε το 2012 ότι ήταν το χειρότερο που είχε δει:

«Τα παιδιά είχαν αυτή τη δίψα για αίμα. Ψύχωση. Απόλυτη ψύχωση. Και εμείς την τροφοδοτούσαμε. Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν μεμονωμένα. Αυτοί (οι στρατιώτες) αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση με την πάροδο του χρόνου όταν είναι εκεί και αυτές οι συμπεριφορές γίνονται αποδεκτές και εξομοιώνεται με το να είσαι καλός και αποτελεσματικός στρατιώτης.»

Επανέλαβε ισχυρισμούς που έγιναν από στρατιώτες από τους οποίους πήρε συνέντευξη: όταν προσγειώθηκαν ελικόπτερα στα χωριά, όσοι χωρικοί έτρεχαν μακριά πυροβολούνταν, «σκοτώνοντας πολλούς από αυτούς τους άντρες και τα αγόρια (και ορισμένες φορές και γυναικόπαιδα) πυροβολώντας τους πισώπλατα, ενώ έτρεχαν μακριά.» Άλλοι στρατιώτες έπαιρναν όσους άντρες και αγόρια είχαν επιβιώσει «και τους ‘ανέκριναν’, που σημαίνει τους έδεναν και τους βασάνιζαν… για μέρες και ολόκληρο το χωριό  στερούνταν τροφής, νερού και φαρμάκων… Όταν οι Ειδικές Δυνάμεις έφευγαν, οι άντρες και τα αγόρια βρίσκονταν νεκρά: πυροβολημένα στο κεφάλι ή με δεμένα τα μάτια και με κομμένους λαιμούς,» έγραφε.

Ένα «ενοχλητικό παράδειγμα» που δόθηκε από στρατιώτες πληροφοριοδότες έγινε όταν Αυστραλιανοί στρατιώτες που οδηγούσαν σε ένα δρόμο, είδαν δυο 14χρόνα αγόρια και αποφάσισαν ότι μπορεί να είναι φιλο-Ταλιμπάν. «Τους σταμάτησαν, τους έψαξαν και τους έκοψαν το λαιμό. Το υπόλοιπο στράτευμα έπρεπε να «καθαρίσει την ακαταστασία»… τα σώματα τους μπήκαν σε σακούλες και πετάχτηκαν σε ένα κοντινό ποτάμι.»

Ήταν αυτή η έκθεση, που παραδόθηκε το 2015 αλλά κρατήθηκε μυστική τότε, που οδήγησε τον Άνγκους Κάμπελ  να γράψει την έκθεση για τους ισχυρισμούς των Αυστραλιανών εγκλημάτων πολέμου στο Αφγανιστάν. Ο Κάμπελ (νυν επικεφαλής όλων των Αυστραλιανών Αμυντικών Δυνάμεων) το έκανε τον Μάρτη του 2016.

Στο μεταξύ, ο David McBride, ένας πρώην στρατιωτικός δικηγόρος με δυο ταξίδια εργασίας στο Αφγανιστάν, διέρρεε φακέλους των Αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων (τους «Αφγανικούς φακέλους») σε Αυστραλιανό μέσο ενημέρωσης (ABC). Αυτοί με τη σειρά τους παρουσίασαν μια σειρά ιστοριών για τα ισχυριζόμενα Αυστραλιανά εγκλήματα πολέμου.

Η Αυστραλιανή κυβέρνηση απάντησε με αντίποινα εναντίων του McBride και του εθνικού μέσου ενημέρωσης. Το Σεπτέμβριο του 2018, ο McBride  κατηγορήθηκε για κλοπή κυβερνητικής ιδιοκτησίας (επιπλέον κατηγορίες προστέθηκαν στη συνέχεια), ενώ τον Ιούνιο του 2019, έγινε επιδρομή από την Αυστραλιανή ομοσπονδιακή αστυνομία (AFP) στα γραφεία του ABC και όλο το υλικό σχετικά με τους Αφγανικούς φακέλους κατασχέθηκε. Τον Ιούνιο του 2020, η AFP εισηγήθηκε να υπάρξουν κατηγορίες εναντίον του δημοσιογράφου του ABC, Dan Oakes . Υπήρξε εντυπωσιακή  δημόσια κατακραυγή και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει στο να κατηγορήσει τον Όουκς. Παρόλα αυτά οι κατηγορίες ενάντια στον πληροφοριοδότη McBride  παραμένουν.

Η  σοβαρά λογοκριμένη έκθεση έρευνας του Αφγανιστάν, γνωστή και ως Εκθεση Μπρέρετον, βρίσκει αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία για 23 περιστατικά που αφορούσαν 25 πρώην ή νυν υπαλλήλους της Ομοσπονδιακής αστυνομίας που κατηγορούνται για την δολοφονία 39 ατόμων, και με επιπλέον δυο άτομα τα οποία υποβλήθηκαν σε βασανιστική μεταχείριση. Ωστόσο, άλλα 28 περιστατικά (και 11 επιπλέον που είχαν διακοπεί) βρέθηκαν ότι οι ισχυρισμοί δεν τεκμηριώθηκαν ή δεν μπορούσαν να προχωρήσουν με αυτούς.

Από αυτούς που η Έκθεση βρήκε ότι δεν τεκμηριώθηκαν, υπήρχαν 20 ισχυρισμοί για παράνομες εκτελέσεις, εφτά από τις οποίες ενέπλεκαν περισσότερα τους ενός ατόμου. Εννιά αφορούσαν περιπτώσεις κακομεταχείρισης κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων  σεξουαλικών παρενοχλήσεων.

Εννιά από τους ισχυρισμούς που χαρακτηρίστηκαν ως αξιόπιστοι απορρίφθηκαν χωρίς να απαιτείται περαιτέρω ενέργεια λόγω της νομικής αρχής της χρήσης ασυλίας σύμφωνα με την οποία εάν ο Στρατιώτης Χ δώσει πληροφορίες στην έρευνα ότι σκότωσε παράνομα έναν κρατούμενο, οι πληροφορίες που δόθηκαν στην έρευνα από τον Στρατιώτη Χ (και οτιδήποτε αποκτηθεί ως έμμεση ή άμεση συνέπεια) είναι απαράδεκτο να οδηγήσουν για την κατηγορία του Στρατιώτη Χ.

Ανεξάρτητα από τα καταγγελλόμενα  εγκλήματα πολέμου των Αυστραλιανών στρατευμάτων στην άδικη εισβολή και κατοχή του Αφγανιστάν, υπάρχει μια κουλτούρα υπο-ιμπεριαλιστικού υπηρέτη που έχει χρόνια διαπεράσει τις Αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις. Με εξαίρεση τον πόλεμο ενάντια στον Φασισμό (2ος Παγκόσμιος Πόλεμος ), κάθε σύγκρουση στην οποία εμπλέκονταν Αυστραλιανά στρατεύματα σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους ήταν άδικη. Η έκθεση Μπρέρετον μας κάνει τη χάρη και περιλαμβάνει μια ιστορική ανασκόπηση των Αυστραλιανών εγκλημάτων πολέμου (Κεφάλαιο 1.08 της Έκθεσης) από τον πόλεμο των  Μπόερς  μέχρι σήμερα. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα από τον Δεύτερο  Παγκόσμιο  Πόλεμο  , που ενώ παραδόξως ο σκοπός ήταν δίκαιος, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία προήλθε από την φίλο-ιμπεριαλιστική μπουρζουαζία. Η Αυστραλία είχε στείλει στρατεύματα σχεδόν σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται από τις κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις  από τον Βρετανικό αποικιακό πόλεμο των  Μπόερς  στους Αμερικάνικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Κορέα, Βιετνάμ, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβυή και Συρία.

Φασίστες και ρατσιστές ελκύονται στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική υπηρεσία και ενθαρρύνουν μια κουλτούρα στην οποία οι άδικες ενέργειες επιβραβεύονται . Το 2018, εμφανίστηκαν φωτογραφίες από Αυστραλιανά στρατεύματα, το 2007,  στις οποίες  κυματίζει η ναζιστική σημαία στα στρατιωτικά τους οχήματα. Τον Ιούνιο του 2020, εμφανίστηκε ντοκουμέντο από Αυστραλιανούς στρατιώτες να κρατάνε την ρατσιστική Συνομοσπονδιακή σημαία της «Νότιας Περηφάνιας» που χρησιμοποιήθηκε για να οδηγήσει  ένα Αμερικάνικο ελικόπτερο UH-60 Black Hawk για να μαζέψει Αφγανούς κρατούμενους μετά από Αυστραλιανή επιδρομή.

Πέρα από  την  απαραίτητη δίωξη των Αυστραλών εγκληματιών πολέμου, οι Αυστραλοί πρέπει να διασφαλίσουν  πως η χώρα μας έχει μια ανεξάρτητη και ειρηνική εξωτερική πολιτική, ότι κάνουμε  μια  αποφασιστική τομή στις σχέσεις μας   με τις ΗΠΑ και άλλους ιμπεριαλισμούς, και πως δεν θα επιτρέψουμε ξανά να στέλνονται οι Αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις για υποστήριξη άδικων πολέμων.

Ο πληροφοριοδότης David McBride  θα πρέπει να λάβει την μεγαλύτερη επιβράβευση   και οι εκδικητικές κατηγορίες εναντίον του να σταματήσουν  αμέσως.

Οι εργαζόμενοι  της Αυστραλίας έχουν  μεγάλη παράδοση αγώνων ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, φτάνοντας πίσω μέχρι την αντίθεσή του στον ιμπεριαλιστικό 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο  και την στρατολόγηση, στο φασισμό στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο  και στον πόλεμο του Βιετνάμ. Στους μήνες που ακολούθησαν την εισβολή στο Ιράκ το 2003 εκατομμύρια Αυστραλοί από διαφορετικά μονοπάτια ζωής ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στην αποστολή  Αυστραλών  στρατιωτών  στον σχεδιασμένο και καθοδηγημένο από τους Αμερικάνους πόλεμο στο Ιράκ. Τον Φεβρουάριο του 2003, ένα μήνα πριν την εισβολή στο Ιράκ, περισσότεροι από 4 000 000 διαδηλωτών φώναξαν «Όχι πόλεμος στο Ιράκ», «Όχι πόλεμος για το πετρέλαιο», «Όχι στρατεύματα στο Ιράκ». Πολλοί κρατούσαν πλακάτ που απεικόνιζαν τον τότε Αυστραλιανό πρωθυπουργό σαν μαριονέτα των ΗΠΑ.

Καμία άλλη Αυστραλιανή εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!

Για  την  ανεξαρτησία ενάντια στον ιμπεριαλισμό  και  τον σοσιαλισμό!


Δεν υπάρχουν σχόλια: