Την τελευταία περίοδο, ειδικότερα μετά την επιβολή της δεύτερης καραντίνας από την πλευρά του συστήματος και της κυβέρνησης, είχαμε μία άνευ προηγουμένου ένταση της καταστολής και των επιθέσεων σε οργανωμένο κομμάτι του κινήματος. Με πρόσχημα την πανδημία, σε όλη την Ελλάδα, στις κινητοποιήσεις για το Πολυτεχνείο, για την απεργία στις 26 Νοέμβρη, αλλά, πολύ περισσότερο, στις κινητοποιήσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη. Το πρελούδιο της καταστολής από τα Γιάννινα έως και τα Χανιά έχει έναν απολογισμό δεκάδων διώξεων και εκατοντάδων προστίμων σε μέλη και φίλους οργανώσουν της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά και σε ανένταχτους αγωνιστές. Ας κάνουμε τον συγκεκριμένο απολογισμό για να δούμε την ευρύτητα του προβλήματος. Οι αριθμοί που θα αναφέρουμε παρακάτω είναι οι διώξεις και τα πρόστιμα που είναι σε γνώση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Αθήνα, είναι βέβαιο ότι υπάρχουν δεκάδες ακόμα πρόστιμα και διώξεις ανένταχτων αγωνιστών.
Πανελλαδικά έχουν ασκηθεί 73 διώξεις με διάφορες κατηγορίες και έχουν επιβληθεί 254 πρόστιμα. Στην Αθήνα, στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο έχουμε 5 διώξεις και 3 πρόστιμα. Από τις 6/12 έχουμε 20 διώξεις και 24 πρόστιμα (δεκάδες ακόμα διώξεις και πρόστιμα μη καταγραμμένα). Στη Θεσσαλονίκη στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο έχουμε 17 διώξεις και 88 πρόστιμα. Στα Γιάννινα στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο έχουμε 23 διώξεις και 47 πρόστιμα. Στο Ηράκλειο στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο έχουμε 1 δίωξη και 10 πρόστιμα, από τις 6/12 έχουμε 2 διώξεις και 5 πρόστιμα. Στα Χανιά στη συγκέντρωση για την 6/12 έχουμε 2 διώξεις και 16 πρόστιμα. Εκεί η αστυνομία βεβαίωσε και πρόστιμα ετεροχρονισμένα, έχοντας το θράσος να καλέσει τους αγωνιστές να τα παραλάβουν από το τμήμα. Στην Ηγουμενίτσα, στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο έχουμε 11 πρόστιμα. Στο Ρέθυμνο στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο έχουμε μία δίωξη και 48 πρόστιμα. Μικρότερους αριθμούς προστίμων είχαμε και στο Βόλο, στη Μυτιλήνη, στην Καλαμάτα.
Η ευρύτητα της καταστολής έκανε επιτακτική την ανάγκη για την από κοινού αντιμετώπιση των συνεπειών της, έτσι λοιπόν σε μια σειρά πόλεις της Ελλάδας δημιουργήθηκαν πρωτοβουλίες και επιτροπές αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους διωκόμενους. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν επιτροπές αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννινα, στο Ηράκλειο και στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα στην Αθήνα συγκροτήθηκε επιτροπή αλληλεγγύης στους διωκόμενους για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή 13 οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Κύριος στόχος της επιτροπής είναι η υπεράσπιση του δικαιώματος στην πολιτική-κινηματική δράση για τις λαϊκές ελευθερίες και η έμπρακτη αλληλεγγύη σε όσους διώκονται για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, αλλά και η προστασία στον καθένα ή καθεμία που έρχεται αντιμέτωπος με την καταστολή και την κρατική τρομοκρατία, την αστυνομική βία. Η επιτροπή καλεί το κίνημα και το λαό να παλέψουν για να διαγραφούν τα εξοντωτικά πρόστιμα και να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες από τους διωκόμενους. Θέλει να αποκαλύψει στο λαό την εκμετάλλευση της πανδημίας ως πρόσχημα από την κυβέρνηση για να προχωρήσει την επίθεση στα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Να συμβάλει με τη δράση της στη συγκρότηση κινήματος ενάντια στο νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων και στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης μέσω των προστίμων.
Η επιτροπή αλληλεγγύης ταυτόχρονα με τη δημιουργία της ξεκίνησε καμπάνια με γενικό τίτλο «Μαζί στον αγώνα, μαζί στην υπεράσπιση. Δύναμή μας η αλληλεγγύη και το δίκιο του λαού». Αύριο Τρίτη 12/1 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου (εδώ) έτσι ώστε να δημοσιοποιηθεί η έναρξη της καμπάνιας, μια ανοιχτή συγκέντρωση προς τις αρχές Φλεβάρη, την έκδοση αφίσας και οικονομικών κουπονιών. Παράλληλα έχει ξεκινήσει μπλογκ (https://mazistonagona.blogspot.com/) και δραστηριότητα στο διαδίκτυο έτσι ώστε να δημοσιοποιηθεί η καμπάνια. Για να μπορέσει η αλληλεγγύη και η στήριξη των διωκόμενων να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο πρέπει να απλωθεί και να αγγίξει όσο δυνατόν ευρύτερες λαϊκές μάζες για να υλοποιήσει το σύνθημά της ότι η δύναμή της βρίσκεται στην Αλληλεγγύη και στο δίκιο του αγωνιζόμενου λαού.
Το άπλωμα στο λαό δεν είναι θέμα μόνο διακήρυξης, αλλά είναι ουσιαστικής συμμετοχής και δράσης των δυνάμεων που στηρίζουν την επιτροπή μέσα στο λαό, όπου αυτός ζει και εργάζεται και όχι μόνο στον ψηφιακό κόσμο. Για να μπορέσουν να ακυρωθούν τα πρόστιμα και να αρθούν οι διώξεις θα πρέπει η επιτροπή να κάνει τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε να δημιουργηθεί μαζικό κίνημα που θα στριμώξει κυβέρνηση και σύστημα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλεις αναρτησεις
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
λαϊκη αντισταση - Α.Α.Σ.
Αριστερα
Πολιτικη
Διεθνη
Εργαζομενοι
Μεταναστες - προσφυγες - πολιτικοι προσφυγες
Νεολαια
Δημοκρατια;
Κινηματα
Τοπικα
Μνημες
Πολιτισμος
Εκλογες
ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Videos
Get this Recent Comments Widget
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου