19 Απριλίου 2021

Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ: Η αντεπίθεση των «τηλε-συνελεύσεων» στο αγωνιζόμενο φοιτητικό κίνημα


Συναδελφε, συναδέλφισσα,

Όσο οι φοιτητικές κινητοποιήσεις για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη συνεχίζουν να πιέζουν πολιτικά την κυβέρνηση και το σύστημα που αυτή υπηρετεί, τόσο θα πληθαίνουν οι φωνές του συστήματος (κυβερνητικές, πρυτανικές, μεγαλο-καθηγητών) που θα προσπαθούν να τις τσακίσουν. Για το σκοπό αυτό, αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τα ανοιχτά ή συγκαλυμμένα καλέσματα σε «τηλεσυνελεύσεις», δηλαδή, σε συνελεύσεις των φοιτητών μέσω διαδικτύου, οι οποίες θα απαιτούν να αναγνωριστούν από το Σύλλογο και να ανατρέψουν τις αποφάσεις του, αλλά και την ίδια τη δομή του φοιτητικού κινήματος. Ήδη αυτό εξελίσσεται στο Φυσικό του ΑΠΘ, εμφανίζεται στην Κτηνιατρική του ΑΠΘ και αλλού. Άλλωστε δεν υπάρχει άλλο πεδίο έκφρασης των συστημικών και κυβερνητικών απόψεων αυτή τη στιγμή μέσα στις σχολές, δεδομένου ότι οι συγκεντρώσεις διώκονται.


 

Δυστυχώς, αρκετοί συμφοιτητές μας, χωρίς να έχουν απαραίτητα την πρόθεση να πλήξουν τον Σύλλογό τους και τα ίδια τους τα συμφέροντα, «τσιμπάνε» στα κελεύσματα αυτών των φωνών. Οι συνθήκες της πανδημίας και των κλειστών σχολών αποτελούν το τέλειο άλλοθι για μια οργανωμένη «τηλε-επίθεση» στους φοιτητικούς συλλόγους.

Συμφοιτητή, συμφοιτήτρια, αναλογίσου ότι:
  • Το «τηλε» είναι αυτό που θέλει το σύστημα, δηλαδή παθητικούς φοιτητές κλεισμένους στο δωμάτιό τους να "κλικ"άρουν σε polls χωρίς καμιά πραγματική συζήτηση μεταξύ τους και ζύμωση συνειδήσεων.
  • Βασικό στοιχείο μιας συνέλευσης είναι η «ζωντανή» υλοποίηση των αποφάσεών της, όπως η διοργάνωση μιας διαδήλωσης. Αυτό ΔΕΝ πρέπει να είναι υπόθεση λίγων «μυημένων». Αντίθετα αποτελεί μέλημα ΟΛΩΝ των μελών του Συλλόγου που παίρνουν μιαν απόφαση. Οι τηλεψηφοφορίες αποδιοργανώνουν βαθιά το σύλλογο και καλλιεργούν τη λογική της ανάθεσης.
  • Η διαφάνεια της διαδικασίας και της λήψης αποφάσεων πάει περίπατο. Ποιος λέει, ότι πίσω από την κλειστή ή την ανοιχτή κάμερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν είναι η «ασφάλεια» ή ακαδημαϊκά στελέχη παρόντα; Σε δύσκολους καιρούς (όπως η εποχή που διανύουμε...) οι φοιτητές έχει χρειαστεί να κλείσουν τις πόρτες της αίθουσας και να κοιταχτούν καλά στα μάτια με τους συναδέλφους τους πριν πάρουν αποφάσεις. Τώρα... τι;
  • Η «τηλεσυνέλευση» παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα όλων των μελών και συνδικαλιστών του Συλλόγου (τα IP των υπολογιστών και το "χνάρι" τους είναι διαθέσιμο σε βάσεις δεδομένων). Το να εξαρτάται η διεξαγωγή της συνέλευσης από το αν θα δώσει άδεια το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΚΗΔ) αποτελεί ευθεία ανάμειξη του κράτους στις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων.
  • Γιατί λύσσαξαν οι κυβερνήσεις (και η προηγούμενη και αυτή) να κάνουν ηλεκτρονικές τις διαδικασίες των συλλόγων και των σωματείων; Για τον ίδιο λόγο που μπαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια. Για να βάλουν στο χέρι το φοιτητικό και εργατικό συνδικαλισμό. Για να τον διαλύσουν και να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης μπροστά στη λαίλαπα που περνάνε.

Οι τηλεσυνελεύσεις αποτελούν ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ προηγούμενο. Δεν πρέπει να ισχύσουν σε κανέναν σύλλογο. Η δια ζώσης διαδικασία είναι αναντικατάστατη και είναι η ΜΟΝΗ που μπορεί να οικοδομήσει νικηφόρο κίνημα. Πρέπει να την υπερασπιστούμε και να τη διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης. Γιατί τη χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στις σπουδές. Γιατί είναι ο μόνος δρόμος για να ρίξουμε το μαύρο Νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: