18 Απριλίου 2021

Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γροιλανδία θα «παγώσει» τις εξορύξεις;


Η Γροιλανδία, μια αχανής έκταση με μόλις 56 χιλιάδες κατοίκους, που βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη βόρεια του αρκτικού κύκλου, συνήθως δε μας απασχολεί με ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Αν και γεωγραφικά ανήκει στη Βόρεια Αμερική, πολιτικά ανήκει στην Ευρώπη, αφού αποτελεί τμήμα της Δανίας με σχετική αυτονομία.

Η είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου τις τελευταίες μέρες ήταν αυτή της νίκης του αριστερού - οικολογικού κόμματος «Λαϊκή Κοινότητα των Ινουίτ» στις 6 Απρίλη. Το κόμμα των ιθαγενών Ινουίτ απέσπασε το 36,6% των ψηφοφόρων χωρίς όμως να καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Σιουμούτ» πέρασε στη δεύτερη θέση με 29,4%.

Η προεκλογική εκστρατεία εστιάστηκε στις εξορύξεις των σπάνιων γαιών που διαθέτει το νησί και στις επιπτώσεις που θα έχουν στην κλιματική αλλαγή, όχι μόνο στη Γροιλανδία αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, αφού το λιώσιμο των πάγων αναμένεται να επιταχυνθεί αν προχωρήσουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες.

Η είδηση προβλημάτισε τις μεταλλευτικές εταιρείες που ήδη είχαν υπογράψει, με την απερχόμενη κυβέρνηση, συμφωνίες για εξορύξεις στο νότιο τμήμα της Γροιλανδίας. Ένα από τα περιζήτητα μέταλλα που κρύβει η παγωμένη γη της είναι το νεοδύμιο που χρησιμοποιείται σε κράματα για την κατασκευή πολύ ισχυρών μαγνητών. Οι εφαρμογές του είναι πολλές, από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ιατρικά μηχανήματα μέχρι τη σύγχρονη τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των ανεμογεννητριών που φαίνεται να προκρίνεται τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα χρησιμοποιείται στην κατασκευή σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Το ουράνιο είναι ένα ακόμη από τα μέταλλα που θα αποφέρει τεράστια κέρδη και όχι μόνο οικονομικά, αφού εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στους πυρηνικούς αντιδραστήρες χρησιμοποιείται και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Καναδάς και Νορβηγία ήδη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους και ανταγωνίζονται για τη μοιρασιά του πλούτου που αναμένεται να εξαχθεί. Δεν ήταν τυχαία η πρόταση του Τραμπ πριν από 2 χρόνια προς τους Δανούς για εξαγορά της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ.

Φυσικά οι εξορύξεις δεν είναι ο μόνος λόγος που προβληματίζει το σύστημα. Το λιώσιμο των πάγων μετατρέπει την άλλοτε αδιάφορη αρκτική περιοχή, σε πεδίο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης των ιμπεριαλιστών. Τα περάσματα που δημιουργούνται ανοίγουν δρόμους στη διεθνή ναυσιπλοΐα, συντομεύοντας κατά πολύ τις διαδρομές μεταξύ Αμερικής και Ασίας και όλοι σπεύδουν να τα κατοχυρώσουν. Η εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά τους.

Το κόμμα των ιθαγενών Ινουίτ έχει ιστορία δεκαετιών και έχει συνδεθεί με αγώνες ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας του νησιού. Επίσης η στάση του ήταν καθοριστική για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 1985 όταν οι Γροιλανδοί αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την τότε ΕΟΚ (σημερινή ΕΕ).

Οι εξελίξεις στην περιοχή αναμένονται ενδιαφέρουσες. Φαίνεται ότι μια μικρή κοινότητα 50 χιλιάδων ιθαγενών έχει διάθεση να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών για ξεζούμισμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου τους αλλά και γεωπολιτικής εκμετάλλευσης της περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://foreignaffairs.gr/articles/69551/anna-katarina-gravgaard/o-pyretos-gia-tis-spanies-gaies-tis-groilandias?page=show

Σ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: