10 Απριλίου 2021

Ανακοίνωση του ΚΟ του ΚΚΕ( μ-λ): Βαθιά οδύνη και συγκίνηση για τον θάνατο της Χρυσής Περπερίδου


Με αίσθημα βαθιάς οδύνης πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της Χρυσής Περπερίδου, σήμερα Σάββατο 10 Απριλίου.

Με την Χρυσή Περπερίδου πορευθήκαμε για πολλά χρόνια μαζί σε κοινούς αγώνες, παλέψαμε για τις ίδιες ιδέες, για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης. Από τα μαθητικά χρόνια στις γραμμές της ΠΜΣΠ και στην συνέχεια στο σπουδαστικό κίνημα των ΤΕΙ στις γραμμές των Αγωνιστικών Κινήσεων. Η Χρυσή από τότε είχε αναδειχθεί σε μαχητική συνδικαλίστρια στο Τμήμα Μαιευτικής της ΣΕΥΠ Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε μια αδιάλειπτη περίοδος συμμετοχής της, στους κοινωνικούς αγώνες από την δεκαετία του 1980 ως τα σήμερα. Εργαζόμενη συνδικαλίστρια σε μεγάλη ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, εκλεγμένη στο τοπικό κλαδικό σωματείο προσωπικού ιδιωτικών κλινικών, αγαπητή και σεβαστή ανάμεσα στις συναδέλφισες και τους συναδέλφους της υγειονομικούς. Δραστήρια στο κίνημα γονέων, μέλος της Ένωσης Γονέων Ωραιοκάστρου. Στέλεχος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ωραιοκάστρου και της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Για πολλά χρόνια η Χρυσή Περπερίδου και ιδιαίτερα μετά την συνταξιοδότηση της, έδωσε στην κυριολεξία όλο τον εαυτό της συμμετέχοντας ενεργά σε κοινωνικά κινήματα της πόλης, ιδιαίτερα της δυτικής Θεσσαλονίκης, και της Χαλκιδικής για το περιβάλλον και την αλληλεγγύη. Θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη μας η εικόνα της στην μάχη που έδωσε στο Ωραιόκαστρο ενάντια στο ρατσιστικό μίσος, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα της εποχής, δίνοντας παράδειγμα θάρρους και αξιοπρέπειας σε όλη την Ελλάδα. Για να υποστηρίξει το δικαίωμα της εκπαίδευσης στα προσφυγόπουλα, αλλά και συμμετέχοντας σε διαρκείς συλλογές και αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στην Ειδομένη, στα Διαβατά και αλλού.

Για πολλά χρόνια, ως το 2016, με τη συντρόφισσα Χρυσή Περπερίδου, αγωνιστήκαμε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ(μ-λ). Υπήρξε μέλος του Καθοδηγητικού Οργάνου του ΚΚΕ(μ-λ) την περίοδο 2006-2010 και συμμετείχε δραστήρια για πολλά χρόνια στον τομέα των διεθνών σχέσεων της οργάνωσης. Στα πλαίσια αυτής της δράσης εκλέχθηκε αναπληρωματικό μέλος στην Διεθνή Συντονιστική Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Λαϊκού Αγώνα ( ILPS) εκ μέρους της Ταξικής Πορείας. Αυτήν την περίοδο η Χρυσή δούλεψε επίμονα, νυχθημερόν μερικές φορές, μεταφράζοντας κείμενα επαναστατικών οργανώσεων και αριστερών διανοουμένων στα ελληνικά ή κείμενα του ΚΚΕ(μ-λ) στα αγγλικά. Πολλές εκδόσεις εκείνης της περιόδου για τα επαναστατικά κινήματα στις Φιλιππίνες, στην Ινδία, στο Νεπάλ και αλλού είναι αποτέλεσμα της κοπιαστικής μεταφραστικής δουλειάς της Χρυσής. Μετέφρασε επίσης ένα κείμενο της Ινδής συγγραφέως Αρουντάντι Ρόι για το ινδικό αντάρτικο και συμμετείχε στην μετάφραση των Φιλοσοφικών Κειμένων του Μάο Tσε Τουνγκ που κυκλοφορούν και τα δυο από τις εκδόσεις «Εκτός Των Τειχών». Τέλος μετέφρασε το σημαντικό έργο της Ινδής επαναστάτριας Ανουράντα Γκάντι «Φιλοσοφικά Ρεύματα στο Φεμινιστικό Κίνημα» που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.

Η Χρυσή για όλους όσους την γνώρισαν, έζησαν και αγωνίστηκαν μαζί της υπήρξε στήριγμα και σημείο αναφοράς για αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και μαχητικότητα. Έφυγε σε μια συνθήκη, στην οποία το σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας, αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια όλων των ανθρώπων, ως απόλυτα ανεπαρκές στο να προστατέψει το στοιχειώδες δικαίωμα σε ασφαλή υγειονομική περίθαλψη, θυσιάζοντας καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας. Διατηρώντας επί ένα χρόνο πανδημίας μια άθλια κατάσταση στη νοσοκομειακή και πρωτοβάθμια περίθαλψη, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών.

Την Χρυσή δεν θα την ξεχάσουμε! Εκ μέρους όλων των μελών του ΚΚΕ(μ-λ) στον Δημήτρη, στην Δανάη και στον Στέφανο, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και τους ευχόμαστε δύναμη για να αντιμετωπίσουν την απίστευτη απώλεια.

10 Απρίλη 2021 

Το Καθοδηγητικό Όργανο του ΚΚΕ(μ-λ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: