17 Ιουλίου 2021

Σε ποιον ανήκουν οι γίγαντες της πληροφορικής;*

του Pål Steigan

Η πληροφορική έχει καταστεί μία από τις σημαντικότερες υποδομές της σύγχρονης κοινωνίας. Σε μια κοινωνία όπου η τεχνολογία πληροφοριών χρησιμοποιείται στην παραγωγή όλων των άλλων τεχνολογιών και όπου όλη η επικοινωνία, η συλλογή πληροφοριών, η διάδοση και τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της προπαγάνδας, εξαρτώνται πλήρως από την ΤΠΕ (Τεχνολογία Πληροφορίας και Επικοινωνιών), η ιδιοκτησία και ο έλεγχος αυτού του τομέα είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας. Η πολεμική βιομηχανία και οι πόλεμοι εξαρτώνται επίσης από την τεχνολογία πληροφοριών. Έτσι, στη σειρά άρθρων μας για το ποιος κατέχει και ελέγχει τους σημαντικότερους τομείς της κοινωνίας μας, έχουμε έρθει τώρα στον κλάδο της τεχνολογίας πληροφοριών: Σε ποιον ανήκουν οι γίγαντες της τεχνολογίας πληροφοριών;

Οι γίγαντες του δικτύου

Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε μια επιτροπή γιγάντων πληροφορικής για τη λογοκρισία του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης1, κάλεσε τις ηγεσίες των Facebook, Twitter, Google και Microsoft.

Ποιοι είναι όμως οι ιδιοκτήτες αυτών των γιγάντων; Ποιες οικονομικές δυνάμεις βρίσκονται από πίσω τους; Συγκεντρώσαμε μια επισκόπηση των δέκα πιο σημαντικών ιδιοκτητών των τεσσάρων αυτών εταιρειών. (Σημείωση: Η Google ονομάζεται Alphabet και είναι ίσως η μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής παγκοσμίως).

 Για να δημιουργήσουμε αυτή την απεικόνιση, χρησιμοποιήσαμε τη βάση δεδομένων της Morningstar2, η οποία με τη σειρά της βασίζεται σε τρέχουσες πληροφορίες χρηματιστηρίου. Το κόκκινο σημάδι δείχνει εκεί που τα επενδυτικά κεφάλαια Vanguard, BlackRock, State Street και Fidelity έχουν μεγάλες συμμετοχές. Γίνεται φανερό ότι αυτές οι εταιρείες διαχείρισης μετοχικών κεφαλαίων έχουν τεράστιο έλεγχο πάνω στους γίγαντες της πληροφορικής. Παλαιότερα, θα βρίσκαμε μεγάλες τράπεζες και άλλες βιομηχανικές εταιρείες σε ορισμένες από αυτές τις θέσεις. Τώρα είναι οι εταιρείες διαχείρισης μετοχικών κεφαλαίων που έχουν αναλάβει τον έλεγχο, και αυτό προς όφελός τους.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει την σειρά άρθρων που δημοσιεύουμε θα δουν ότι είναι τα ίδια στοιχειά (gjengangerne) για άλλη μια φορά. Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες σε όλες τις μεγαλύτερες τράπεζες3 των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες της βιομηχανίας όπλων4, της φαρμακευτικής βιομηχανίας5, των επώνυμων προϊόντων6 και της βιομηχανίας μέσων ενημέρωσης7. Και τώρα τους συναντάμε σε θέση ισχύος και στους γίγαντες της πληροφορικής.

Ενεργοί ιδιοκτήτες

Ορισμένοι έχουν ισχυριστεί ότι αυτά τα κεφάλαια επενδύουν μόνο παθητικά για λογαριασμό των επενδυτών και ότι, κατά συνέπεια, η συμμετοχή τους δεν θα πρέπει να έχει το ίδιο βάρος. Κάποτε όντως μπορεί να συνέβαινε αυτό, όχι όμως πια. Υποστηρίζουν ότι θεωρούν τους εαυτούς τους ενεργούς ιδιοκτήτες, και ενεργούν ως τέτοιοι. Όταν η Χίλαρι Κλίντον φάνηκε να κερδίζει τις προεδρικές εκλογές του 2016, ο επικεφαλής της BlackRock, Larry Fink8, ήταν έτοιμος να αναλάβει το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών9. Ένας πολύ πιο ενεργός ιδιοκτήτης πιθανότατα δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Η βιομηχανία τεχνολογίας πληροφοριών ως κράτος εν κράτει

Οι γίγαντες της πληροφορικής όχι μόνο ελέγχουν την τεχνολογία-κλειδί από την οποία εξαρτάται απόλυτα η κοινωνία. Έχουν και τεράστιο έλεγχο πάνω σε εμάς τους απλούς ανθρώπους. Αυτό που οι χρήστες των Facebook, Google και Amazon δεν βλέπουν είναι αυτό που γίνεται με τα δεδομένα τους. Διότι εμείς είμαστε τα πραγματικά αγαθά αυτών των εταιρειών10. Είναι τα δεδομένα μας και τα δεδομένα για εμάς που τις κάνουν πλούσιες. Το να γνωρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα για εμάς, τις αγοραστικές μας συνήθειες, τα γούστα μας, τις επιθυμίες μας, τους φίλους μας και τα δίκτυά μας αξίζει κυριολεκτικά χρυσό.

Βρίσκονται και μεταξύ των πλουσιότερων εταιρειών του κόσμου. Στο Forbes 200011, το οποίο απαριθμεί τις 2000 πιο πλούσιες σε κεφάλαια εταιρείες στον κόσμο, βρίσκουμε τους γίγαντες της ΤΠ να εκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό. Έξι από τις 20 μεγαλύτερες είναι εταιρείες πληροφορικής.

Οι γίγαντες της ΤΠ δεν βρίσκονται μόνο σε στρατηγικές θέσεις κλειδιά αλλά διαχειρίζονται και κεφάλαια και το γεγονός αυτό από μόνο του τους καθιστά εξαιρετικά ισχυρούς παίκτες. Έτσι λοιπόν, όταν ταυτόχρονα ελέγχουν μεγάλα τμήματα των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων της σύγχρονης κοινωνίας, τότε ταιριάζει να χαρακτηρίσουμε τους ρόλους τους ως κράτος εν κράτει. Παίρνουν αποφάσεις και χαράζουν κατευθύνσεις που θέτουν εντελώς στο περιθώριο τα εθνικά κοινοβούλια.

Και ιδιοκτήτες τους αποδεικνύεται ότι είναι οι ίδιοι συνήθεις ύποπτοι που συναντάμε ξανά και ξανά. Σημειώστε δε ότι αυτό είναι ένα συμπέρασμα που δεν βασίζεται πουθενά αλλού παρά μόνο στις δημόσια διαθέσιμες χρηματιστηριακές πληροφορίες.

Σημειώσεις 5ου Άρθρου

*          Το άρθρο με τίτλο "Hvem eier IT-gigantene?" δημοσιεύθηκε στις 29-07-2019 στην ιστοσελίδα  https://steigan.no/2019/07/hvem-eier-it-gigantene-2/

1.         https://steigan.no/2016/06/eu-og-it-gigantene-skal-sensurere-sosiale-medier/

2.         https://www.morningstar.com/

3.         https://steigan.no/2019/07/de-eier-bankene-vapenindustrien-merkevarene-mediene-og-teknogigantene/

4.         https://steigan.no/2019/07/det-militaerindustrielle-farmasoytiske-komplekset/

5.         https://steigan.no/2019/07/merkevarene-ikke-mangfold-men-enfold/

6.         https://steigan.no/2019/07/medieoligarkene/

7.         https://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Derfor-vet-Google-hvem-du-er-7239850.html

8.         https://steigan.no/2014/03/hvem-er-larry-fink-og-hva-er-blackrock/

9.         https://steigan.no/2016/03/blackrock-vil-ta-kontrollen-over-hillary-clintons-finansdepartement/

10.       https://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Derfor-vet-Google-hvem-du-er-7239850.html

11.       https://www.forbes.com/global2000/#51077df1335d

 

*Ο συγγραφέας Pål Steigan είναι Νορβηγός αριστερός πολιτικός και αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας www.steigan.no. Υπήρξε για πολλά χρόνια συντάκτης εκδόσεων και αυτοαπασχολούμενος στον πολιτισμό και την τεχνολογία των πληροφοριών. Είναι συγγραφέας και ακτιβιστής αλλά περισσότερο γνωστός ως ηγέτης του νορβηγικού AKP(m-l) [Arbeidernes Kommunistparti (marxist-leninistene), Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών (Μαρξιστές-Λενινιστές)] από το 1975 έως το 1984.

  Μέσα από τα άρθρα που δημοσιεύουμε  ως μέρος μια ενότητας ο συγγραφέας εξετάζει ποιος έχει τον έλεγχο σε ορισμένους από τους σημαντικότερους στρατηγικούς τομείς του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Η σειρά άρθρων δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.steigan.no από 25 έως 30 Ιούλη 2019.

Τα άρθρα που περιέχονται στην ενότητα έχουν τίτλους:

1. "Τους ανήκουν οι τράπεζες, η βιομηχανία όπλων, τα επώνυμα προϊόντα, τα μέσα ενημέρωσης και οι γίγαντες της τεχνολογίας."

2. "Το στρατιωτικοβιομηχανικό φαρμακευτικό σύμπλεγμα."

3. "Επώνυμα προϊόντα, ποικιλία και διαφοροποίηση ή μήπως όχι;"

4. "Οι ολιγάρχες των μέσων μαζικής ενημέρωσης"

5. "Σε ποιον ανήκουν οι γίγαντες της πληροφορικής;"

6. "Οι κυρίαρχοι της αυτοκρατορίας"

(επίλογος- συμπεράσματα)

Η μετάφραση  και η επιμέλεια από τη νορβηγική γλώσσα είναι του συνεργάτη των Αντιγειτονιών,  Κ.Καψ. Η αναδημοσίευση των κειμένων δεν σημαίνει απαραίτητα συμφωνία με όλες τις απόψεις που διατυπώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: