17 Αυγούστου 2021

«Πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι» - Μία σύντομη κριτική στις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Με μία ανακοίνωση του γραφείου τύπου η ηγεσία του ΚΚΕ επιχειρεί να «φωτίσει» τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τις αποδίδει σε αλλαγή στοχεύσεων των ΗΠΑ που αποσύρονται για να ενισχύσουν άλλα μέτωπα, όπως αυτό του Ειρηνικού. Η ευκολία, καλύτερα η ρηχότητα με την οποία ερμηνεύεται, μία τόσο σοβαρή εξέλιξη με βάση ένα βολικό σχήμα που βλέπει αποχώρηση του πιο ισχυρού ιμπεριαλιστή του πλανήτη από μία χώρα μετά από 20 χρόνια στρατιωτικής - πολιτικής κυριαρχίας και κατοχής γιατί έχει «άλλα σχέδια» έχει την εξήγησή της. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό διαγράφει τόσο τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, που κατά τα άλλα κάνει αναφορά σε αυτόν και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει όσο και τις εξελίξεις σε αυτή καθαυτή την υπό κατοχή χώρα σαν να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα και καμία επίπτωση στην ιμπεριαλιστική κυριαρχία. Παρουσιάζει τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές πρόθυμους να αποσυρθούν από χώρο κυριαρχίας τους λες και είναι η πιο φυσική εξέλιξη των πραγμάτων δίνοντας την εντύπωση ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και αλλού (στην Ελλάδα για παράδειγμα;) χωρίς αυτή η υποχώρηση να σημαίνει και πολλά πράγματα για την επιδιωκόμενη παγκόσμια κυριαρχία τους ή έστω την ηγεμονία τους.

Έτσι ο ιμπεριαλισμός σαν σύστημα και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σαν κράτη απογυμνώνονται από τα πολιτικά τους χαρακτηριστικά και παρουσιάζονται σαν «παίκτες» που αλλάζουν σχέδια κατά το δοκούν, δεν υπάρχουν ήττες, υποχωρήσεις, ανακατανομή δυνάμεων, ανταγωνισμοί, στριμώγματα, αλλαγές συσχετισμών. Κατά τα άλλα η ηγεσία του ΚΚΕ καμώνεται ότι υποστηρίζει την λενινιστική άποψη για την ανισόμετρη ανάπτυξη την περίοδο του ιμπεριαλισμού, την οποία όμως περιορίζει μόνο στο οικονομικό επίπεδο με αποτέλεσμα να έχει μία στενή οικονομίστικη αντίληψη των εξελίξεων που δεν μπορούν να απαντήσουν στα ουσιαστικά ζητήματα της πάλης του λαού μας αλλά και συνολικά των λαών ενάντια στο ιμπεριαλιστικό-καπιταλιστικό σύστημα.

Αν η ηγεσία του ΚΚΕ έχει πάρει «διαζύγιο» από την λενινιστική αντίληψη και πολιτική για τον ιμπεριαλισμό αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ξεκόψει από τις δεσμεύσεις του παρελθόντος που αποθέωναν τις επεμβάσεις της σοσιαλιμπεριαλιστικής ΕΣΣΔ του παλινορθωμένου καπιταλισμού όπως αυτή του Αφγανιστάν. Βαφτίζοντας τα πραξικοπήματα σαν «λαϊκές επαναστάσεις» και τις εισβολές και κατοχές χωρών σαν «διεθνιστική βοήθεια».

Είναι απορίας άξιο πως μια ηγεσία που έχει κάνει τόσο «βαθιά μελέτη» και έχει αποδομήσει όλη την ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και ιδιαίτερα αυτό της περιόδου της Γ’ Διεθνούς όχι μόνο δεν βρίσκει μία λέξη κριτικής για την σοσιαλιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΣΣΔ, που τόσο προβοκάρισε το αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα, και έγινε ισχυρό όπλο στα χέρια των ιμπεριαλιστών – καπιταλιστών, αλλά συνεχίζει να την στηρίζει και σήμερα. Αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό ότι καθόλου δεν έχει ξεκόψει με παλιότερες αντιλήψεις «των τανκς που χορεύουν στους δρόμους και τις πλατείες της Καμπούλ» και ότι η όποια κριτική της για την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ στερείται κάθε ουσίας όταν ακόμη και για την δεκαετία του ’80 βλέπει «διεθνιστική βοήθεια» από μία τέτοια δύναμη.

Το να συνεχίζεις σήμερα να είσαι απολογητής του σοσιαλιμπεριαλισμού, των στρατιωτικών επεμβάσεων και πραξικοπημάτων είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορείς να προσφέρεις στο ιμπεριαλιστικό – καπιταλιστικό σύστημα καθώς με τον τρόπο αυτό υπονομεύεις την αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών και ιδιαίτερα σε χώρες και λαούς όπως αυτές του Αφγανιστάν όπου οι αντιδραστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν ακριβώς πάνω σε αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές.

Γ.Α.

33 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά δε ξέρω αν το κάνετε τόσο επίτηδες. Καλώ κάθε αναγνώστη, να διαβάσει τι λέει το ΚΚΕ και να κρίνει ο ίδιος κατά πόσο δεν κρύβεται εμπάθεια πλέον πίσω από τέτοιες ανακοινώσεις. Καλύτερα τέλος ώρες που είναι να δείτε πως και από τι όρους μπορεί να βοηθηθεί ο αφγανικός λαός μέσα σε αυτό το νέο ιμπεριαλιστικό παζάρι του μεσαιωνισμού που στήνεται.

https://www.kke.gr/article/Anakoinosi-toy-Grafeioy-Typoy-gia-tis-ekselikseis-sto-Afganistan/

https://m.902.gr/eidisi/kosmos/268585/synehizontai-ta-imperialistika-pazaria-gia-tin-epomeni-mera-me-toys-talimpan

Νίκος από το Βόλο είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Νίκος από το Βόλο είπε...

Άσε, ανώνυμε, και καταλαβαίνουμε μια χαρά τι λέει για το Αφγανιστάν αυτή η ηγεσία που κυκλοφορεί ακόμα με τον τίτλο "ΚΚΕ". Ηλίθιοι δεν είμαστε ούτε "στόκοι" κολλημένοι στις διαχρονικές αρλούμπες και στις εκάστοτε σκοπιμότητες των (κατ' επάγγελμα) ρεβιζιονιστών ηγετών του Περισσού. Διαβάσαμε προσεκτικά την ανακοίνωση των ρεβιζιονιστών στο χτεσινό ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, δεν τη βγάλαμε από το κεφάλι μας. Και ξέρουμε πολύ καλά επίσης τι θέσεις είχε η ηγεσία αυτή απέναντι στην πολεμική επέμβαση του μπρεζνιεφικού ρεβιζιονισμού-σοσιαλιμπεριαλισμού το 1979 στο φεουδαρχικό, αλλά στρατηγικής γεωπολιτικής σημασίας Αφγανιστάν, όταν οι ψευδοκομμουνιστες ηγέτες της Μόσχας ανταγωνίζονταν τους Γιάνκηδες φονιάδες-λύκους για την επικυριαρχία στην Ασία κι όλο τον κόσμο.Ξρρουμε επίσης πολύ καλά τη διαφορά μιας λαϊκής δημοκρατικής, αντιιμπεριαλιστικής επανάστασης από τη φαγωμάρα μεταξύ γραφειοκρατικών αστικών ομάδων του " τρίτου κόσμου" που βάφτιζαν επαναστάσεις τα στρατιωτικά τους πραξικοπήματα και σοσιαλιστικό προσανατολισμό την πρακτόρευση συμφερόντων του σοσιαλιμπεριαλισμού κι όχι των Γιάνκηδων (Μεγκίστου στην Αιθιοπία, Καρμάλ στο Αφγανιστάν, μέχρι και ο ...χασάπαρος φασίστας στρατηγός Βιντέλα στην Αργεντινή για ένα διάστημα...) Μια χαρά λοιπόν τα λέει το άρθρο και ευχαριστούμε από καρδιάς τους συντρόφους της ιστοσελίδας ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, γιατί έγραψαν τίμια και σταράτα την καθαρή αλήθεια. Τη μόνη που ταιριάζει στους Κομμουνιστές. Αν θέλουμε να ανασυγκροτηθεί ένα πραγματικό ενιαίο, δυνατό και αποτελεσματικό ΚΚΕ στη χώρα μας, πρέπει να τελειώνουμε οριστικά με τη ρεβιζιονιστική μυθολογία των καιρών της παλινόρθωσης (1956-1991). (Για όσους φίλους αναγνώστες θέλουν να δουν και τη δική μου αντίστοιχη ανάλυση για το θέμα του Αφγανιστάν, ας μπουν στο μπλογκ ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ του συναγ. Γιώργη Γιαννακέλλη,κι ας διαβάσουν τη χτεσινή μου πολιτική ανάλυση με τίτλο: "Αφγανιστάν, να δούμε και να πούμε την αλήθεια κατά πρόσωπο.") Ν.Π.

Ανώνυμος είπε...

Προς ανώνυμο 17/8/21, 8:42 μ.μ.
Το διάβασα αυτό που έκανες παραπομπή.Και προφανώς διάβασα κι αυτό στις αντιγειτονιες.
Δεν μπορώ να καταλάβω τι δεν καταλαβαίνεις; Η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται σε αυτά που λέει και ο/η Γ.Α.
Γισ ξαναδιαβάσε τα και τα δύο.
Α.Ι

Ανώνυμος είπε...

Τι ακριβώς από αυτά που κριτικάρονται στο κείμενο δεν υπάρχει στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΚΚΕ;

Ανώνυμος είπε...

Πέραν του κεντρικού θέματος του κειμένου που αποτελεί περισσότερο free hand ζωγραφική παρά πολιτική κριτική σε πράγματα που έχουν ειπωθεί, χαίρομαι πολύ για το απόσπασμα με τα "τανκς που χορεύουν". Αυτό δείχνει και τι σχέση (δεν) έχετε με τον τεράστιο Ρίτσο αλλά και τη πολιτική ηθική σας. Ούτε ο Θεοδωρόπουλος δεν μίλησε για τανκς που χορεύουν στη ΚΑΜΠΟΥΛ.

Εδώ η απάντηση της κόρης του Ρίτσου που πήγαινε για την Καθημερινή, αλλά καταφέρατε να πάει και προς εσάς. Συγχαρητήρια.

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10225826


Ένας που βαριέται στη θερινή ραστώνη

Ανώνυμος είπε...

Να τι έλεγε ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν.

https://www.google.com/amp/s/www.rizospastis.gr/storyAmp.do%3fid=1085695

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ λοιπόν μια χαρά τα λέει. Και για τους λόγους που φεύγει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός λέει, και για τον ανταγωνισμό με Ρωσία Κίνα λέει, και που θέλει να πάει ο Αμερικανικός ιμπεριαλισμός λέει, δηλαδή όλο το πρώτο κομμάτι του άρθρου είναι άκυρο εκτός αν θέλετε να συμφωνούμε και στο λεξιλόγιο. Από την άλλη για το δεύτερο κομμάτι, δεν πρόκειται να υποσκάψει την ΕΣΣΔ το ΚΚΕ ακόμα και αν διαφωνεί ή κριτικάρει την πολιτική της σε πλευρές σαν άλλος αντικομμουνιστής και να ταυτίζεται με την αντίδραση που δίνει ρέστα τις τελευταίες μέρες.

Όποιος φίλος θέλει πραγματικά να μάθει το έγινε στο Αφγανιστάν υπάρχουν πηγές για να μάθει και να κρίνει. Και για τη στάση της Κίνας που μαζί με τις ΗΠΑ εκπαίδευσαν τους ισλαμιστές μόλις ανέλαβαν οι κομμουνιστές την εξουσία στο Αφγανιστάν και για τα λεφτά που έδωσαν Πακιστάν Ισραήλ Αγγλία μαζί με Κίνα ΗΠΑ και μαζί με οπλικά συστήματα. Και να δούμε ποιοι στήριξαν τους μουλάδες των μουτζαχεντίν, μελλοντικών Ταλιμπάν. Τον ίδιο δηλαδή τον σκοταδιστικό μεσαίωνα.

Ανώνυμος είπε...

10. H αντεπανάσταση στην EΣΣΔ δεν προήλθε από ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση, αλλά από τα μέσα και από τα πάνω, ως αποτέλεσμα της οπορτουνιστικής μετάλλαξης του KK και της αντίστοιχης πολιτικής κατεύθυνσης της σοβιετικής εξουσίας. Δίνουμε προτεραιότητα στους εσωτερικούς παράγοντες, στις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που αναπαράγουν τον οπορτουνισμό στο έδαφος της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, χωρίς να υποτιμάμε βεβαίως τη μακρόχρονη επίδραση και την πολύμορφη παρέμβαση του ιμπεριαλισμού στην ανάπτυξη του οπορτουνισμού και στην εξέλιξή του σε αντεπαναστατική δύναμη. 19. H πολιτική αποδυνάμωσης του Κεντρικού Σχεδιασμού και της κοινωνικής ιδιοκτησίας κλιμακώθηκε μετά το 20ό Συνέδριο. Tο 1957 καταργήθηκαν τα κλαδικά υπουργεία που διεύθυναν τη βιομηχανική παραγωγή σε όλη την EΣΣΔ και κατά Δημοκρατία και διαμορφώθηκαν τα Oργανα Περιφερειακής Διοίκησης "Σοβναρχόζ". Eτσι αδυνάτισε η κεντρική διεύθυνση του σχεδιασμού.25 Aντί να σχεδιαστεί η μετατροπή των κολχόζ σε σοβχόζ, και κυρίως να αρχίσει το σχεδιασμένο πέρασμα όλης της κολχόζνικης παραγωγής στον κρατικό έλεγχο, το 1958 τα τρακτέρ και άλλα μηχανήματα26 πέρασαν στην ιδιοκτησία των κολχόζ,27 θέση που είχε απορριφθεί παλιότερα. Aυτές οι αλλαγές όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα έφεραν στην επιφάνεια ή δημιούργησαν νέα προβλήματα, όπως την έλλειψη ζωοτροφών, την υποχώρηση της τεχνολογικής ανανέωσης των κολχόζ.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ως αιτίες των προβλημάτων προσδιορίστηκαν τα λάθη υποκειμενικού χαρακτήρα της καθοδήγησης του αγροτικού τομέα της οικονομίας.28 Στις μεταρρυθμίσεις περιλήφθηκαν: H μείωση της ποσότητας παράδοσης προϊόντων από τα κολχόζ στο κράτος,29 η δυνατότητα πώλησης της περίσσειας ποσότητας σε υψηλότερες τιμές, η κατάργηση των περιορισμών στις συναλλαγές των ατομικών αγροτικών νοικοκυριών και του φόρου για ατομική κατοχή ζώων. Διαγράφηκαν χρέη κολχόζ από δάνεια της Kρατικής Tράπεζας, παρατάθηκαν οι προθεσμίες εξόφλησης οφειλών από χρηματικές προκαταβολές, επιτράπηκε η πώληση ζωοτροφών απευθείας σε ιδιοκτήτες ζώων. Eτσι διατηρήθηκε και ενισχύθηκε το μέρος της αγροτικής παραγωγής, που, προερχόμενο από τα ατομικά αγροτικά νοικοκυριά και τα κολχόζ, πουλιόταν ελεύθερα στην αγορά,30 αλλά βάθυνε η υστέρηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, μεγάλωσε η διαφοροποίηση στην κάλυψη των αναγκών σε αγροτικά προϊόντα μεταξύ των περιφερειών και των Δημοκρατιών της EΣΣΔ.

Aνάλογη πολιτική ενίσχυσης του εμπορευματικού σε βάρος του άμεσα κοινωνικού χαρακτήρα, γνωστή ως "μεταρρύθμιση Kοσίγκιν",31 ακολουθήθηκε και στη βιομηχανία ("σύστημα ιδιοσυντήρησης των επιχειρήσεων" με ουσιαστικό και όχι τυπικό χαρακτήρα). Iσχυρίστηκαν ότι έτσι θα αντιμετωπιζόταν η μείωση των ρυθμών αύξησης της ετήσιας παραγωγικότητας της εργασίας και της ετήσιας παραγωγής στη βιομηχανία, που σημειώθηκε κατά τα πρώτα έτη της δεκαετίας του 1960, ως αποτέλεσμα των μέτρων υπονόμευσης του Κεντρικού Σχεδιασμού στην καθοδήγηση των κλάδων της βιομηχανίας (Σοβναρχόζ -1957)https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/

Ανώνυμος είπε...

1. Οπως ο αμερικανικος ιμπεριαλισμός έτσι και ο "σοβιετικός" σοσιαλιμπεριαλισμός έστρωσε το έδαφος για την ανάπτυξη των σκοταδιστικών πρακτικών των Ταλιμπάν κ τους έδωσε την ευκαιρία και την δυνατότητα να εμφανίζονται ως αντικατοχική δυναμη.
2. Η Κίνα του Τενγκ το 79 έχει την ίδια σχέση με την σοσιαλιστική οικοδόμηση όσο η ΕΣΣΔ του Χρουτσώφ, του Μπρέζνιεφ (που εκανε την επεμβαση κ εισβολή στο Αφγανιστάν) κ του Γκορμπατσώφ. Τα πεπραγμένα τους ανήκουν στην ιστορια του ρεβιζιονισμού κ στο πως αυτός κατασυκοφάντησε το κομμουνιστικό όραμα.
3. Το αμίμητο, της ΚΟΜΕΠ νομίζω εκείνης της περιόδου, πως όταν ο λαός του Αφγανιστάν πληροφορήθηκε την επανάσταση από το ραδιόφωνο βγήκε στους δρόμους να πσνηγυρίσει, εκθέτει διαχρονικά αυτούς που ταυτίζουν τον μπρεχνιεφικό πραξικοπηματισμό κ σοσιαλμπεριαλισμό με το κομμουνιστικό κίνημα και την διεθνιστική αλληλεγγύη.

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή και μόνο ντροπή για την παραχάραξη της ιστορίας. Οι σκοταδιστές μουλάδες οργανώθηκαν και στηρίχτηκαν από ΗΠΑ Κίνα Αγγλία Ισραήλ Πακιστάν κ.α. από την πρώτη μέρα που οι κομμουνιστές κατέλαβαν την εξουσία. Ύστερα από διώξεις και σφαγές από το προηγούμενο καθεστώς. Η ΕΣΣΔ έστειλε δυνάμεις κοντά 2 χρόνια μετά (υπήρχε και σύμφωνο βοήθειας), από την προσπάθεια όλων αυτών που έθρεψαν τους τότε μουτζαχεντίν με όπλα χρήμα και την ασφάλεια μεταφοράς των ισλαμιστών εντός κι εκτός Αφγανιστάν αφού τότε τα σύνορα οριακά υπήρχαν, μετά από κάλεσμα της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν γιατί όπως είπε και ίσχυε αντιμετώπιζε μια εξωτερική απειλή. Πολλά μπορεί να πει κανείς τότε για την εσωτερική πολιτική της ΕΣΣΔ, αλλά για αυτό που μιλάμε, η ευθύνη ανοίκει στις ΗΠΑ και την τότε Κίνα κυρίως (οι μαοικοι κατά εντολή Πεκίνου πολεμούσαν δίπλα στους μουτζαχεντίν και τον ισλαμικό σκοταδισμό). Στην ομιλία του αρχηγού των ισλαμιστών στη Σουηδία μετά την διάλυση της Λαϊκής Δημοκρατίας αναφέρει "οι κομμουνιστές ατιμασαν τις γυναίκες μας, τους έμαθαν γραφή και ανάγνωση". Οι Ταλιμπάν είναι "παιδιά" των τότε μουτζαχεντίν. Όσα επίθετα και να ντύσετε το ΚΚΕ για να πάει αλλού η κουβέντα, δε μπορεί να κρυφτεί η αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Ας πάρουμε τα πράγματα με μία σειρά απέναντι στα ζητήματα που έθιξαν οι υποστηρικτές των απόψεων του ΚΚΕ.

1. Ποιος "υποσκάπτει" την ΕΣΣΔ ;
Αυτοί που άσκησαν κριτική και πολεμική στην σοσιαλιμπεριαλιστική πολιτική της ή οι ρεβιζιονιστικές ηγεσίες και η νέα αστική τάξη που εκπροσωπούσαν ; Για το μαρξιστικό - λενινιστικό κίνημα η υπεράσπιση της πρώτης χώρας των Σοβιέτ και των ηγετών του Λένιν και Στάλιν περνούσε και περνάει μέσα από την αδυσώπητη πάλη με το ρεβιζιονιστικό ρεύμα του ειρηνικού περάσματος, του λεγόμενου νέου πνεύματος και τελικά της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ.

2. Για τα "τανκς που χορεύουν" καλή η προσπάθεια να ταυτιστούμε με τον αντικομουνιστικό εσμό αλλά δεν περνάει. Καθώς ο στόχος δεν ήταν ο Γ. Ρίτσος αλλά η καταγγελία της πραξικοπηματικής αντίληψης και πρακτικής των ρεβιζιονιστικών ηγεσιών που συνδέονταν είτε με αστικά τμήματα είτε με αστικούς μηχανισμούς με μοναδικό κριτήριο την υπόκλιση στην σοσιαλιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΣΣΔ καθώς είχαν πάρει διαζύγιο από τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, τις εξεγέρσεις και τις επαναστάσεις.

3. Για την ταύτιση του ΚΚΕ(μ-λ) με την άνευ όρων στήριξη της Κίνας να γνωρίσουμε στους φίλους του ΚΚΕ ότι δεν έχουμε διστάσει να καταγγείλουμε την κινέζικη πολιτική είτε μόνοι μας είτε με άλλες μαρξιστικές - λενινιστικές οργανώσεις τόσο για την ρεβιζιονιστική στροφή της συνολικά από Τένγκ και έπειτα όσο και για την εξωτερική πολιτική της είτε στο Αφγανιστάν είτε στην εισβολή στο Βιετνάμ. Οπότε όσοι προσπαθούν να μας ταυτίσουν "λάθος πόρτα χτυπάνε"

4. Ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παρατίθενται από το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ (Φλεβάρης 2009)για την πορεία της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ ιδιαίτερα μετά το 1956. Μόνο που πρέπει να πληροφορήσουμε τους φίλους του ΚΚΕ ότι αυτά τα στοιχεία είναι ήδη γνωστά από τις δεκαετίες του '60 και '70 στα πλαίσια της μεγάλης πολεμικής στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα ανάμεσα στους κομμουνιστές μαρξιστές - λενινιστές και τις ρεβιζιονιστικές δυνάμεις του ειρηνικού περάσματος, του παλλαϊκού κράτους και της παλινόρθωσης. Η ηγεσία του ΚΚΕ τα "ανακάλυψε" όταν τελείωσαν τα "καύσιμα" της περεστρόϊκα του Γκορμπατσόφ που με τόση θέρμη υποστήριξε μετά τους Χρουτσόφ και Μπρέζνιεφ.

5. Για την "άκυρη" και "hand free ζωγραφική" που ονομάστηκε η κριτική μας στις θέσεις του ΚΚΕ για την απόσυρση των Αμερικάνων από το Αφγανιστάν να υπενθυμίσω ξανά ένα απόσπασμα της κριτικής γιατί κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ή ξεπερνούν τα ζητήματα με διάφορες ευκολίες "Παρουσιάζει τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές πρόθυμους να αποσυρθούν από χώρο κυριαρχίας τους λες και είναι η πιο φυσική εξέλιξη των πραγμάτων δίνοντας την εντύπωση ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και αλλού (στην Ελλάδα για παράδειγμα;) χωρίς αυτή η υποχώρηση να σημαίνει και πολλά πράγματα για την επιδιωκόμενη παγκόσμια κυριαρχία τους ή έστω την ηγεμονία τους. "

Γ.Α.

Νίκος από το Βόλο είπε...

Αυτά είτε τα λένε τώρα είτε όχι, ελάχιστη σημασία έχουν σε σχέση με την απαράγραπτη ευθύνη των ρεβιζιονιστών μας, που υποστήριξαν μέχρι τελικής πτώσεως όλα όσα προπαγάνδιζαν στον καιρό τους ο Χρουστσόφ, ο Μπρέζνιεφ, ο Κοσύγκιν κι ο Γκορμπατσόφ, σε όλες τους τις παραλλαγές, σε όλα τα μέτωπα. Σκέτα φερέφωνα ήταν οι ίδιοι αυτοί ρεβιζιονιστές "μας", όταν έπρεπε να πουν την αλήθεια. Σήμερα, ακόμη κι αυτές τις εκ των υστέρων παραδοχές δεν τις κάνουν για να καταδικάσουν το ρεβιζιονισμό των ετών 1956-1991, αλλά σαν πρόσχημα για να αναθεωρήσουν την ιστορία του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος της εποχής Λένιν- Στάλιν και της Γ'Διεθνούς, κυρίως δε της εποχής του Αντιφασιστικού Αγώνα. Είναι πάρα πολύ ύπουλη και ζημιογόνα η τοποθέτηση του σημερινού απαράτ του Περισσού, γιατί στην πραγματικότητα αυτό που κάνει όταν με ανιστόρητο τρόπο "βάζει χέρι" στην Τρίτη Διεθνή, με αναπαλαιωμένες τροτσκιστικές εκδοχές, είναι να ... αθωώνει τον χρουστστσωφικό και όλο το μετέπειτα ρεβιζιονισμό, αφού ...δεν έφταιγε μόνος αυτός για την προδοσία του αλλά ...έφταιγε τάχα μου-τάχα μου η Κομμουνιστική Διεθνής, τα Αντιφασιστικά μέτωπα και συμμαχίες που συνέτριψαν τη φαιά πανούκλα... - επομένως χωρίς να τολμούν να το κραυγάζουν ανοιχτά οι φωστήρες του Περισσού, φταίει τελικά ο ... Στάλιν κι η γραμμή του!! Ύπουλη, δηλητηριώδης και τρισάθλια η γραμμή του Παπαρηγοκουτσουμπισμού από κάθε άποψη. Να δούμε βέβαια μέχρι πότε θα φτουρήσει και αυτή η λόξα στο ρεβιζιονιστικό χώρο, αφού μια πρσεχής συντριπτικών διαστάσεων κοινοβουλευτική αποτυχία του, μπορεί να βγάλει ξανά τα μαχαίρια στο χώρο αυτό, έστω κι αν τώρα φαντάζει "μονολιθικός"...

Ανώνυμος είπε...

Στον Ριζοσπάστη βγήκε η είδηση!

Ανώνυμος είπε...

Όσο για την Κίνα μήπως να θυμηθούμε μετά τα γεγονότα στην Τιεν Αν Μεν το 1989 ποια ήταν η στάση του ΚΚΕ; Μήπως έχοντας ανακαλύψει αίφνης ότι και αυτή είναι σοσιαλιστική στήριξε την ηγεσία της Κίνας με το περίφημο "Το πως θα χτίσει κάθε χώρα το σοσιαλισμό είναι δικό της θέμα";

Ανώνυμος είπε...

Νίκος από το Βόλο19/8/21, 3:17 μ.μ. Οποιος διαφωνεί με την επικράτηση του οπορτουνισμού στην ΕΣΣΔ το 1956 διαφωνεί και με την επικράτηση του οπορτουνισμού στην Κ.Δ το 1935 που θεωριτικοποίησε τον ελιγμό των Λαικών Μετώπων που έπρεπε να εφαρμοστούν με την γραμμή των Μπολσεβίκων Κοινωνική Συμμαχία Σοσιαλφασισμός.

Δημήτρης είπε...

Το προηγούμενο καθεστώς ήταν αυτό του Νταούντ ο οποίος αρχικά είχε την εύνοια της ΕΣΣΔ αλλά μετά τις ερωτοτροπίες του με τη δύση έπεσε σε δυσμένεια. Μέλος της βασιλικής οικογένειας μεν αλλά ήταν γνωστός και ως ο «Κόκκινος Πρίγκιπας» για τις συμπάθειές του με τη ρεβιζιονιστική σοβιετική ηγεσία με πολύ στενές σχέσεις αρχικά με τον Μπαμπράκ Καρμάλ συνιδρυτικό στέλεχος του ΛΔΚΑ. Την εξουσία την κατέλαβε με τη στήριξη της μιας από τις δύο πτέρυγες - φράξιες του κόμματος (Παρτσάμ, από την εφημερίδα τους, μη ηγέτη τον Καρμάλ) με πραξικόπημα το 1973 υποσχόμενος ότι θα προχωρήσει σε αστικοδημοκρατικές αλλαγές. Παρά τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις δεν έκανε απολύτως τίποτα, διώξεις υπέστησαν τα μέλη της άλλης φράξιας του ΛΔΚΑ (Χαλκ με ηγέτη τον Ταράκι) αλλά αυτό που καθόρισε τη μοίρα του ήταν η στροφή που ανέφερα και πιο πάνω. Προς τη δύση, την Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν. Τότε το 1977 με την αδελφική και διεθνιστική παρέμβαση του ΚΚΣΕ οι δύο πτέρυγες του ΛΔΚΑ που είχαν διασπαστεί επανενώθηκαν αλλά η οριστική ρήξη με τον Νταούντ επήλθε το 1978 οπότε και όλως τυχαίως δολοφονήθηκε στέλεχος του ΛΔΚΑ, στη κηδεία του το καθεστώς Νταούντ επιτέθηκε βάναυσα στο πλήθος και το ίδιο βράδυ τα τμήματα του στρατού που ακολουθούσαν το ΛΔΚΑ έκαναν την πρώτη περίφημη επανάσταση. Οι διαμάχες όμως μεταξύ των δύο φραξιών συνεχίστηκαν σφοδρά με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στην τελική επανάσταση όπου και πάλι με παρέμβαση του στρατού. Αν δεν κάνω λάθος γι' αυτή την επανάσταση άκουσαν ο λαός του Πακιστάν από το ραδιόφωνο και ξεχύθηκε στους δρόμους να πανηγυρίσει.

Το ΛΔΚΑ ιδρύθηκε το 1965 ως "στήριγμα της εργατικής τάξης, στη βάση της ιδεολογίας της" όμως επειδή τότε στο Αφγανιστάν ακόμη δεν είχαν διαμορφωθεί ολοκληρωμένα ως τάξεις ούτε η αστική ούτε η εργατική τάξη το ΛΔΚΑ που φτιάχτηκε από μη ευγενείς διανοούμενους όρισε ως βασικό επαναστατικό όργανο τον στρατό.

Αυτά τα ολίγα πληροφοριακά αντλημένα κυρίως από το βιβλίο "ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ", δεύτερη έκδοση ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ του 1980, η μόνη πληροφορία που λείπει είναι αυτή περί του χαρακτηρισμού του Νταούντ ως κόκκινου πρίγκιπα και οι καλές σχέσεις που είχε αρχικά με την ΕΣΣΔ. Όλα τα άλλα υπάρχουν, ακόμη και οι "διαφορετική" του αντιμετώπιση από τη μια φράξια του ΛΔΚΑ, φυσικά σε μια κατεύθυνση να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.

Όσο για του μαοϊκούς καλά θα ήταν να συντονιστείτε λίγο με τους χρόνους ορισμένοι όταν μιλάτε για εντολές από το Πεκίνο. Από την εποχή του Νταούντ και με τη πλήρη στήριξη, είτε διασπασμένου είτε ενωμένου, του ΛΔΚΑ οι κομμουνιστές αντάρτες υπέστησαν τις σφοδρότερες διώξεις, πιο σφοδρές ακόμη και από αυτές που υπέστησαν οι ισλαμιστές τότε.

Ανώνυμος είπε...

Πάμε ένα ένα από κάτω προς τα πάνω.
6. Η Τιεν Αμεν ήταν σφαγή και ήταν το αποτέλεσμα από τα δεξιά (οι ηγέτες είτε πήγαν στις ΗΠΑ να κάνουν καριέρα είτε μπήκαν στο ΚΚ Κίνας) της πολιτικής της Κίνας και της όλης πορείας της. Ότι το ΚΚΕ προσπάθεια να έχει σχέσεις με όλα τα ΚΚ ακόμα κι αν διαφωνεί μην παρερμηνεύεται.
5. Απάντηση για το ερώτημα υπάρχει από το ΚΚΕ στις ανακοινώσεις του απλά δεν είναι αυτό που θέλετε εσείς να πει ή με τον τρόπο που σας αρέσει και είναι απλά μια προχειρότητα βιαζομενοι να κάνετε την όποια κριτική στο ΚΚΕ.
4. Το ΚΚΕ αποτιμά επιστημονικά και με υλικούς όρους το τι συνέβη στο ΚΚΣΕ και την ΕΣΣΔ κι όχι με όρους ιδεαλισμού και θα συνεχίσει να το κάνει. Ακόμα και για την καθυστέρηση το ίδιο το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί για τους λόγους που θα γίνει μια αναφορά παρακάτω.
3. Το ΚΚΕ(μ-λ) να μας πει για τις τότε ανακοινώσεις κάτω οι 2 υπερδυνάμεις και ταύτιση ΕΣΣΔ με ΗΠΑ. Για να το πάω παραπέρα, η ΕΣΣΔ ακόμα και έτσι ήταν ο φάρος του παγκόσμιου προλεταριάτου και κανένα κομμουνιστικό κόμμα δεν είχε ούτε τη δυνατότητα ούτε έπρεπε να ζητάει την καταστροφή της. Εξάλλου το κκε(μ-λ) ακόμα στηρίζει την Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση σαν κάτι το φοβερό μόνο που ο Μάο ούτε τα έκτροπα καταδίκασε ποτέ μιας που ήταν η επάνοδος του πολιτικά στο ΚΚ Κίνας. Ούτε ο ίδιος ο Μάο καταδικάστηκε ποτέ για τις πολιτικές του φιλίες με τους μουλάδες του Ιράν ή το Νίξον σε αντί ΕΣΣΔ βάση.
2. Αυτό απλά είναι απαράδεκτο και αναπαραγωγή αστικών απόψεων (για τα τανκς που χορεύουν) και δε θα μπω περισσότερο βαθιά γιατί θα χαθεί κάθε κοσμιότητα στη συζήτηση μιας και δε θέλω να προβάλω τίποτα άλλο από απλό λάθος από την πλευρά του αναφέροντα.
1. Νομίζω απαντήθηκε από όλα τα προηγούμενα αλλά να το ξαναπώ. Η μη κατάδειξη του ρόλου των ΗΠΑ Κίνας Πακιστάν Ισραήλ σαουδικής Αραβίας κ.α. και ρίξιμο μιας ευθύνης 50-50 σε ΕΣΣΔ και ΗΠΑ για τους Ταλιμπάν είναι επίθεση ευθεία στο κομμουνισμό. (Ορίστε και η συνέντευξη ανθρώπου της ΣΙΑ για το ζήτημα https://www.rizospastis.gr/story.do?id=983800)

Ούτε η αναφορά στη σχέση Νταουντ ΕΣΣΔ είναι σωστή και πάνω απολα ιδεαλιστικά απλά αποδέχεται ότι η ΕΣΣΔ κάνει κουμάντο και ο λαός και η ταξική πάλη στο Αφγανιστάν απλά δεν υπάρχει. Αταξικές θεωρήσεις. Το ΚΚΕ είναι κρυστάλλινο σε αυτό που λέει για το ζήτημα χωρίς να χαϊδεύει αυτιά ακόμα κι αν το θέλουν κάποιοι για τα πρωτεία καθυστερημένα (με την όποια αυτοκριτική για λάθη και ολιγοριες). Αλλά σε αντικομμουνισμό, ιδεαλισμό και αναπαραγωγή θεωριών δε θα υποπέσει.

Ανώνυμος είπε...

Τέλος μιας και έχει πολλή σημασία.. η ΕΣΣΔ από το 1956 δεν ήταν μια καπιταλιστική χώρα όπως διατείνεται ο μλ χώρος γενικά. Είχε μέχρι και το τέλος ταξική πάλη στα 35 αυτά χρόνια. Και μέσα στο ίδιο το κόμμα και εκτός του κόμματος. Όπως και δεν ήταν ίδιες οι πολιτικές Χρουστσόφ Μπρέζνιεφ ως μια τέτοια αντανάκλαση. Η πολιτική δε γίνεται με όρους ότι έκανε η ΕΣΣΔ μετά το 56 κακό ότι έκανε ο Μάο καλό ότι κάνε η Κίνα μετά Μάο κακό. Είναι σε πλήρως αντιδιαλεκτικη βάση μια τέτοια θεώρηση γιατί ακόμα και μετά τις ημερομηνίες που βάζετε ήταν ακόμα σοσιαλιστικές (το καθορίζει η οικονομική βάση).

Ανώνυμος είπε...

Επειδή μέσω σχολίων δεν είναι δυνατό να γραφούν αναλυτικά ορισμένα πράγματα κ εμφιλοχωρεί η εύκολη κατηγορία περι αντιδιαλεκτικής, θα κάνω μόνο μια επισήμανση για τα αυτονόητα. Όποιος στοιχειωδώς γνωρίζει τις αναλύσεις του ΚΚΕ(μ-λ) θα έχει υπόψη του ότι τα ορόσημα που αναφέρει για την ΣΕ κ την Κίνα αφορούν το εξής: το ποια τάξη κυριαρχούσε, ποια γραμμή εφαρμόζονταν κ ποιά διαδικασία προχωρούσε σε κάθε περίοδο. Έτσι στη ΣΕ των Λένιν Στάλιν κ στην Κίνα του Μάο κυριαρχούσε η εργατική τάξη κ οι σύμμαχοί της, ηγεμόνευε η επαναστατική γραμμή και προχωρούσε η σοσιαλιστική οικοδόμηση. Και επειδή ακριβώς και στη μεταβατική κοινωνία η ταξική πάλη συνεχίζεται και συνεχίζει να υπάρχει το ερώτημα "ποιος-ποιον", μέσα από τις αδυναμίες, τα λάθη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης αλλά κ τις απαντήσεις που δεν δόθηκαν σε μια σειρα προβλήμστα, αναδείχθηκαν νεοαστικά στοιχεία μέσα από το κόμμα, το κράτος και την παραγωγή. Τα ορόσημα λοιπόν, αναφέρονται στη φάση που έγιναν οι ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ, δηλαδή την φάση που η Νέα Αστική Τάξη πήρε την εξουσία, επέβαλε την ρεβιζιονιστική γραμμή και προώθησε την παλινόρθωση του καπιταλισμού. Αυτή είναι η ΕΣΣΔ των Χρουτσώφ, Μπρέζνιεφ κ Γκορμπατσώφ και η Κίνα των Τενγκ και σία.
Και αυτή η αντιμετώπιση, είναι στον αντίποδα μιας ηγεσίας (ΚΚΕ) η οποία αφού υπηρέτησε πιστά κ τυφλά τους Χρουτσώφ, Μπρέζνιεφ κ Γκορμπατσώφτάχα, εμφανίζεται τάχα ως διαλεκτική για να δικαιολογήσει όχι μονο το γεγονός ότι ήταν συνοδοιπόρος στην αντεπαναστατική δραση του διεθνούς ρεβιζιονισμού που διέλυσε το κομμουνιστικο κίνημα, αλλα και το γεγονός πως αυτή η ηγεσία είναι γέννημα θρέμμα της διάλυσης του επαναστατικού ΚΚΕ και πολιτικοί συνεχιστές της ρεβιζιονιστικής γραμμής που του επιβλήθηκε από το 1956 κ δώθε.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή για καταλάβουμε για αυτά που λέτε για το ΚΚΕ σαν συνεχιστές ταχα του ρεβιζιονισμου, τα στελέχη και οι βουλευτές του ΚΚΕ που παίρνουν 600€ μισθό (όσοι παίρνουν σαν επαγγελματικά στελέχη ή βουλευτές) αποδεδειγμένα που τους πολεμάει το σύστημα και τα αστικά κόμματα και τα στελέχη και μέλη του ΚΚΕ που πάμπολλες φορές με κίνδυνο ζωής κάνουν το ταξικό τους καθήκον στους χώρους δουλειάς (δεν πάω στο παρελθόν) δε θέλουν σοσιαλισμό αλλά θέλουν να βασανίζονται; Τα μέλη του ΚΚΕ είναι ηλίθιοι που δεν νιώθουν την τόσο κακή γραμμή του ΚΚΕ; Ή μήπως τα στελέχη του ΚΚΕ έχουν το δάχτυλο στην κυβερνητική εξουσία την οποία και αρνήθηκαν όταν μπορούσαν όχι μια και δυο φορές; Αυτα τα λέω γιατί παρουσιάζετε το ΚΚΕ σαν κάτι κακούς ανθρώπους που έχουν σχέδιο αλλά δεν έχουν όφελος απο αυτό το σχέδιο. Μιας και ο Χρουστσόφ είχε τουλάχιστον την κυβέρνηση ή αλλιώς όφελος υλικό.
Παρακάτω όπως λοιπόν προτάσει ο διαλεκτικός και ιστορικός υλισμός δεν υπάρχει φαινόμενο χωρίς πολλές πλευρές αν και έχει τις κύριες. Ακόμα δηλαδή κι όταν στην ΕΣΣΔ συντελούνταν η αντεπανάσταση που και το ΚΚΕ έχει οριοθετήσει από 1956 αλλά δεν άλλαξε την ουσία της ΕΣΣΔ ως οικονομικής βάσης παρά αρκετά αργότερα και σταδιακά, αυτή η εσωτερική διαδικασία δεν σημαίνει ότι η μία ή άλλη πράξη δεν παίζει προοδευτικό ρόλο ή δεν μπορεί να παίξει προοδευτικό ρόλο. Αυτά για το Αφγανιστάν (αν και το κάλεσμα από την λαικοδημοκρατικη κυβέρνηση όταν αντιμετωπίζει όπως είπε και ο πράκτορας της ΣΙΑ τη παγκόσμια και εγχώρια αντίδραση μόνο εισβολή δεν είναι) και το αντιδιαλεκτικό της ανάλυσης του ΚΚΕ(μ-λ).
Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να κρίνει το δίκιο από το άδικο. Τη σωστή μορφή σκέψης από τη λάθος. Το σωστό τρόπο να αποτιμάς, να κρίνεις και να υπερασπίζεσαι την κληρονομιά της ΕΣΣΔ και το λάθος τρόπο (χωρίς να χρεώνεται κακή πρόθεση). Αλλιώς είναι η ίδια γραμμή σκέψης με τους τροτσκιστές ή αναθεωρητές που έχουν ακριβώς την ίδια μεθοδολογία και απλά αλλάζουν την ημερομηνία από το 1956, στη στιγμή που ΓΓ του ΚΚΣΕ ανέλαβε ο σ. Στάλιν ή κάποιοι άλλοι ακόμα και από τη στιγμή της νίκης της επανάστασης.

Νίκος από το Βόλο είπε...

Αυτό που λες, άγνωστε, το διαψεύδει η ίδια η ιστορία.Η γραμμή περί "σοσιαλφασισμού" ήταν ανεδαφική και δεν εξυπηρετούσε σε τίποτα τον αγώνα της εργατικής τάξης στις φοβερές συνθήκες που επέφερε η άνοδος της φασιστικής πανούκλας του μεσοπολέμου. Η αντικατάσταση αυτής της ανώφελης γραμμής με τη γραμμή του Αντιφασιστικού Λαϊκού Μετώπου ήταν ιστορική επιταγή των καιρών για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Για την ουσία της αντιφασιστικής γραμμής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, που οδήγησε στην κατακόρυφη άνοδο της πολιτική επιρροής και του κύρους των Κομμουνιστικών κομμάτων, στη συντριβή του φασισμού και στη δημιουργία του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, διάβασε με προσοχή από τη στήλη της Βιβλιοθήκης τούτης εδώ της ιστοσελίδας την εισήγηση του Γκεόργκι Δημητρόφ στο 7ο συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Γκ.Δημητρόφ: "Ο φασισμός").Κλασικό κείμενο του μαρξισμού-λενινισμού, που βάζει μια και καλή τέλος στις διαστρεβλώσεις που επινόησαν για λόγους σκοπιμότητας, πριν δεκαπέντε χρόνια, η Παπαρήγα κι ο Μαΐλης.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο καλά μπορεί να πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα! Για το Αφγανιστάν ξεκίνησε η συζήτηση στον Μό, στον Στάλιν και στον Νίξον κατέληξε.

Ανώνυμος είπε...

Η ανάλυση που λέει ότι στο εσωτερικό μίας χώρας και συγκεκριμένα στην ΕΣΣΔ ανατρέπονται τόσο στην οικονομική βάση όσο και στο εποικοδόμημα οι σοσιαλιστικές κατακτήσεις της προηγούμενης περιόδου αλλά στην εξωτερική πολιτική της παραμένει "φάρος του κομμουνισμού" και δύναμη "διεθνιστικής αλληλεγγύης" στην πάλη των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστές νομίζω ότι δεν πείθει ούτε αυτούς που την υποστηρίζουν.

Η "κληρονομιά της ΕΣΣΔ" που υπερασπιζόμαστε δεν είναι οι επεμβάσεις και η σοσιαλιμπεριαλιστική πολιτική αλλά η κληρονομιά της Οκτωβριανής Επανάστασης, η Εργατική Εξουσία, η Σοσιαλιστική ικοδόμηση , η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη και συντριβή του ναζισμού.

Προφανώς και οι αλλαγές και οι ανατροπές που συντελέστηκαν στην ΕΣΣΔ ούτε αυτόματες ήταν ούτε κρίθηκαν αμέσως.
Αυτά είναι γνωστά πράγματα.
Εξάλλου γιαυτό τον λόγο και η αντιπαράθεση στα πλαίσια του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος κράτησε σχεδόν οκτώ ολόκληρα χρόνια (1956-1964)μέχρι τον οριστικό διαχωρισμό και την καταγγελία του ρεβιζιονιστικού δρόμου της παλινόρθωσης από τις επαναστατικές κομμουνιστικές δυνάμεις.
Πάντως είναι θετικό το γεγονός ότι υποστηρικτές του ΚΚΕ αναγνωρίζουν ότι η ταξική πάλη συνεχίζεται στην περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και ότι αυτή η πάλη μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην παλινόρθωση του καπιταλισμού αν δεν υπάρξουν πολλές Προλεταριακές - Πολιτιστικές Επαναστάσεις από την μεριά των εργατικών - κομμουνιστικών δυνάμεων.

Στις καπιταλιστικές κοινωνίες η υλική βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται ο ρεβιζιονισμός - ρεφορμισμός είναι η ίδια πάνω στην οποία αναπτύχθηκε η επαναστατική κομμουνιστική κοσμοαντίληψη αλλά και άλλα ιδεολογικά-πολιτικά ρεύματα ( αναρχία κλπ )και δεν είναι άλλη από τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, τις ταξικές αντιθέσεις που διαμορφώνονται πάνω σε αυτή την οικονομική βάση και το αστικό πολιτικό εποικοδόμημα (και συνολικά το εποικοδόμημα).
Ο ρεβιζιονισμός - ρεφορμισμός σαν ιδεολογικό και πολιτικό ρεύμα έχει δεχθεί μεγάλη επιρροή από την αστική ιδεολογία, προχωράει σε σοβαρές υποχωρήσεις απέναντι στον ταξικό-πολιτικό αντίπαλο που πολλές φορές φτάνουν μέχρι την πλήρη υποταγή και συναίνεση.
Το άν και πότε αυτός ο δρόμος θα ολοκληρωθεί σε πλήρη αστική ενσωμάτωση αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που ξεκινούν από τις ανάγκες του συστήματος και φτάνουν μέχρι τους όρους αυτοσυντήρησης και αναπαραγωγής του ρεβιζιονιστικού-ρεφορμιστικού μηχανισμού.
Η ξεκάθαρη διαφορά της επαναστατικής κομμουνιστικής κατεύθυνσης από αυτή του ρεβιζιονισμού-ρεφορμισμού βρίσκεται στο γεγονός ότι η ανάλυση του κόσμου που ζούμε, η πολιτική της κατεύθυνση και οι στόχοι πάλης αποκαλύπτουν το ασυμβίβαστο των ταξικών - πολιτικών αντιθέσεων και κινούνται στον δρόμο της αντίστασης στην επίθεση, στον δρόμο της οργάνωσης των εργατών και του λαού για την αναμέτρηση με τις δυνάμεις του συστήματος, στον δρόμο της ανατροπής.

Γ.Α.

Ανώνυμος είπε...

Έκθεση ιδεών από τον Γ.Α.

Το αν ήταν "φάρος του κομμουνισμού" η ΕΣΣΔ, φαίνεται από το τι συνέβη στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα και τη λαίκή πάλη όταν αυτή κατέρρευσε. Για τους λαούς σήμαινε κάτι συγκεκριμένο είτε αρέσει είτε όχι. Για τη βάση και το εποικοδόμημα, μας λέει ο Γ.Α. οτι ήσταν σταδιακό κι όχι δίχως αντιστάσεις που δεν ήταν μόνο από το 1956 ως το 1964. Τώρα αν ήταν σωστό να σπάσετε τα Κομμουνιστικά Κόμματα (αν θυμάμαι ο Μάο είχε άλλη άποψη) το δείχνει η ιστορία.

Παρατέθηκε στο άρθρο με τη συνέντευξη του πράκτορα της ΣΙΑ για το πόσο ήταν "εισβολή", κάτι που πλέον μόνο αντιδραστικοί μπορούν να υπερασπίζονται. Αφήστε αν τιμάτε την ΕΣΣΔ όταν χειροκροτάτε την πτώση της, ακόμα και σαν ρεβιζιονιστική.

Η μεγάλη προλεταριακή πολιτιστική επανάσταση, άσχετα πως ξεκίνησε ή καλύτερα το πως τη φαντάστηκε το κομμουνιστικό κίνημα, αυτό που κατέληξε (μην προκαταβάλω) ήταν μια διαδικασία εκτρόπων και ο τρόπος επανόδου του Μάο στα κομματικά πράγματα όταν τον έκαναν πέρα. Από την εποχή του Χότζα λεγόντουσαν αυτά ως κριτική και δεν είναι κάτι νεό.

Τέλος μην ανησυχείτε (αν και το εύχεστε μάλλον), το ΚΚΕ θα συνεχίσει στον ταξικό δρόμο, πιστό στις αρχές του Μαρξισμού-Λενινισμού και του Προλεταριακού Διεθνισμού. Για ρεφορμισμό, αστικές αυταπάτες κτλ να ψάξει αλλού το ΚΚΕ(μ-λ).

Φαντάζομαι ότι στη βάση που λέτε "το ασυμβίβαστο των ταξικών - πολιτικών αντιθέσεων και κινούνται στον δρόμο της αντίστασης στην επίθεση, στον δρόμο της οργάνωσης των εργατών και του λαού για την αναμέτρηση με τις δυνάμεις του συστήματος, στον δρόμο της ανατροπής.", θα συμμετάσχετε στην μεγάλη συγκέντρωση του τοπικού πληθυσμού που έχει πληγεί (κι όχι μόνο) το Σάββατο 19:00 στην Εύβοια.

https://www.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/268629/megalo-syllalitirio-savvato-ston-komvo-tis-strofylias-video

Όλα έχουν διατυπωθεί και τα συμπεράσματα μπορούν να βγούν. Καλό διάβασμα.

ΥΓ. Άλλο ένα παράδειγμα της δράσης του ΚΚ Κίνας και του Μάο ήταν η στήριξη της UNITA(angola) και πριν την ανεξαρτησία και μετά στη συνεργασία της UNITA με το καθεστώς του απαρχάιντ της Νοτίου Αφρικής, το φασισταικό καθεστώς του Ζαίρ (σήμερα Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), με το ακροδεξιό κόμμα της Ανγκόλα FNLA, για τη πτώση του MPLA από την εξουσία.

Ανώνυμος είπε...

Ακατάσχετο μπλέξιμο Μάο, Χότζα, Αγκόλα, Ζαΐρ, εποχών και καταστάσεων, συναισθηματισμός για τα 600 ευρώ των βουλευτών αλλά για την ταμπακιέρα τίποτα. Να ενημερώσω λοιπόν τους φίλους του ΚΚΕ που όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ έψαχνε για στήριγμα στη Κίνα ότι το ΚΚΕ(μ- λ)και ο πρόδρομός του η ΟΜΛΕ παρά τη θετική του άποψη δεν είχαν κανένα λόγο να εξαρτιόνται από τη Κίνα, με ή χωρίς Μάο, κι αν χρειαζόταν κάνανε την κριτική τους. Δεν περιμένανε μέχρι να βγει η ψυχή από τον ετοιμοθάνατο για να αρχίσουν να προβληματίζονται για την πορεία του σοσιαλισμού και του κομμουνιστικού κινήματος παντού, όπως έκανε η ηγεσία του ΚΚΕ που υποστήριζε την περεστρόικα μέχρι και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Το πλήρωσε πολύ ακριβά αυτός ο χώρος με διαγραφές, με διώξεις και εξοντώσεις με την ιδιαίτερη συμβολή του ΚΚΕ στις ανατολικές χώρες. Αλλά αυτά στα εγχειρίδια αναθεώρησης της ιστορίας δεν πρόκειται να τα διαβάσετε!

Ερώτημα λοιπόν. Ήταν ή δεν ήταν το ΛΔΚΑ ένα κόμμα που ιδρύθηκε από "μη ευγενείς" διανοούμενους το οποίο αυτοπροσδιοριζόταν ως κόμμα στήριξης της εργατικής τάξης η οποία ήταν ασυγκρότητη και γι' αυτό προσδιόριζε ως επαναστατικό υποκείμενο τον στρατό; Αποτελούνταν ναι ή όχι από δύο αντιμαχόμενες ομάδες οι οποίες αλληλοσυγκρούονταν και μόνο μετά από παρεμβάσεις της ΕΣΣΔ αναγκάστηκε να ενωθεί ώστε να αντιμετωπισθεί ο Νταούντ που για να καταλάβει με πραξικόπημα την εξουσία στηρίχθηκε από τη μια ομάδα; Και αφού διώχθηκε ο Νταούντ και κατέλαβε την εξουσία το ΛΔΚΑ χάρη στη "κινητοποίηση" αξιωματικών γιατί συνεχίσθηκε η φαγομάρα ώστε να χρειαστεί και δεύτερη επανάσταση;

Και για να πάμε στην ουσία του ζητήματος. Πέρα από κάποιες κινητοποιήσεις στη Καμπούλ μερικών δεκάδων χιλιάδων υποστήριξης της "επανάστασης" ο ρόλος του λαού σε όλες αυτές τις επαναστατικές διαδικασίες ποιος ήταν; Πως εκφράστηκε η επαναστατική του κινητοποίηση, πως οργανώθηκε και πριν και μετά, όχι μόνο στη Καμπούλ αλλά και στην υπόλοιπη χώρα; Πήρε τα όπλα αυτός ο λαός και πάλεψε για να έρθει στην εξουσία με μπροστάρηδες τους "μπολσεβίκους" του ΛΔΚΑ ή μήπως μάθαινε κάθε φορά ποιος δημοκράτης ή επαναστάτης ανέτρεπε ποιόν από το ραδιόφωνο; Μήπως εντάχθηκαν όλη στο υποκείμενο της επανάστασης τον στρατό;

Ανώνυμος είπε...

Έχετε άδικο και φαίνεται.
Όταν η ΚΔ έκανε το ίδιο στο ΚΚΕ με τις αντιμαχόμενες φράξιες και καλώς το ΚΚΕ ούτε τότε έβγαλε καταγγελία πέρα από τους τροτσκιστές ούτε μετά είδαμε κανένα να βγάζει καταγγελίες σαν ιστορικό πόρισμα.
Όσο για το Αφγανιστάν από αμεροληψία θα έπρεπε έστω να αναφέρετε το ρόλο των ΗΠΑ Κίνας Πακιστάν Αγγλίας Σαουδικής Αραβίας Ισραήλ χρόνια πριν λάβει δράση η ΕΣΣΔ. Αλλά τίποτα δεν είδαμε.
Εξάλλου ήταν τόσο ενάντια ο κόσμος στο κόμμα και τη λαϊκή δημοκρατία στο Αφγανιστάν που άντεξε 3 χρόνια μετά την πτώση της ΕΣΣΔ υπό ιμπεριαλιστική πλήρη περικύκλωση και απομόνωση.
Όσο αφορά το ΚΚΕ έχει κάνει και αυτοκριτική και έχει αναγνωρίσει τα λάθη του. Η ιστορία δε γυρνά πίσω.
Για το στρατό να τα δούμε αυτά στην Ρωσία όταν έγινε η επανάσταση τι ρόλο βασικό έπαιξε ο στρατός και πόσο άλλαξε (με τα κλαματα του Τρότσκι) την εξουσία από εργατική σε εργατο-αγεοτο-στρατιωτικη (βαρύτητα είχε κι έχει ο βαθμός οργάνωσης της εργατικής τάξης και η τεχνολογική ανάπτυξη).
Από πλευράς μου καλώ τους αναγνώστες όπου κι αν ανοίκουν να εξετάσουν τα σχόλια δίχως αγκυλώσεις και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Ανώνυμος είπε...

Άλλη μια σύγκριση εκτός τόπου και χρόνου. Η επέμβαση της ΚΔ στο ΚΚΕ είναι το ίδιο με την κρατική παρέμβαση της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν; Τότε τα κομμουνιστικά κόμματα ήταν τμήματά της και νομιμοποιούνταν η όποια παρέμβαση, αλλά ακόμη και έτσι το ΚΚΕ(μ-λ) την κατέταξε στα αρνητικά της ιστορίας ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.
Για το ρόλο των ιμπεριαλιστών κάθε είδους και των άλλων χωρών έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές και σε πολλά κείμενά μας το να προσπαθείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις επειδή δεν υπάρχει αναφορά σε ένα κείμενο μόνο αδυναμία δείχνει. Εδώ άλλο συζητάμε. Κατά πόσο η ΕΣΣΔ ήταν πια σοσιαλιστική το 1980 και κατά πόσο αυτό που συνέβει στο Αφγανιστάν μπορεί να θεωρηθεί διεθνιστική βοήθεια στα πλαίσια του προλεταριακού διεθνισμού. Αλλά και για το εκφράζαν τα συγκεκριμένα γεγονότα στο Αφγανιστάν, για το τι είδους κόμμα ήταν το ΛΔΚΑ που είτε "ενωμένο" ήταν είτε όχι σπαρασόταν από διαμάχες που δεν εκφράζαν απλώς τις προσωπικές φιλοδοξίες των ηγετών του αλλά συγκεκριμένες απόψεις ηγετικών στρωμάτων της χώρας για την πορεία της. Εσείς παρά τις κριτικές και αυτοκριτικές (μισές και οι δύο) εξακολουθείτε να αναγνωρίζεται την ΕΣΣΔ ως σοσιαλιστική μέχρι και την τελευταία μέρα της κατάρρευσής της και τις στρατιωτικές επεμβάσεις που έκανε σε άλλες χώρες ως αδερφική βοήθεια κι ας λιβανίζεται τα τελευταία χρόνια και μετά από πολύ κόπο τον Στάλιν ο οποίος ήταν ενάντια στην εξαγωγή της επανάστασης δια του Κόκκινου Στρατού εκτός συνόρων, κάτι που διατυπώθηκε και στο Σύνταγμα του 1937 αλλά άλλαξε μετά τον θάνατό του δια της ολισθήσεως.

Πράγματι κρινόμαστε όλοι. Για το τι και πως εννοούμε την επανάσταση, για το ποιος είναι ο ρόλος της εργατικής τάξης, των άλλων στρωμάτων, της οργάνωσης της εργατικής τάξης και του λαού, για το ρόλο του κόμματος. Αλλά και για το πως εννοούμε το ρόλο του κρατικού μηχανισμού και μάλιστα των πιο σκληρών κομματιών όπως είναι ο στρατός. Στη Ρωσία για την επανάσταση φίλε μου δεν έπαιξε ρόλο ο στρατός και οι αξιωματικοί του εκτός από αυτόν της αποτροπής της όσοι φαντάροι και στρατιωτικοί επαναστάτησαν εγκατέλειψαν το στρατό και πέρασαν στη πλευρά του επαναστατημένου λαού.

Όταν λοιπόν ρωτάει κάποιος για το τι είδους υποστήριξη υπήρχε από την πλευρά του λαού, για το πως αυτό εκφράστηκε από την πλευρά του, ποιος ήταν ο ρόλος πριν και μετά την επανάσταση, ποια ήταν η συμβολή στα γεγονότα του '78 που έγινε υποτίθεται η επανάσταση αλλά και του '79 όπου υποτίθεται ότι σώθηκε, δεν μπορεί η απάντηση να είναι ότι το καθεστώς άντεξε 3 χρόνια υπό πλήρη ιμπεριαλιστική περικύκλωση και απομόνωση και έτσι να βγαίνει συμπερασματικά ότι είχε τη στήριξη του λαού! Τι να πει και η Κούβα δηλαδή;

Και ένα τελευταίο σχόλιο για την αυτοκριτική του ΚΚΕ. Λυπάμαι αλλά πασαλείμματα έκανε και αυτό με μισή καρδιά κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία. Γιατί αν είχε κάνει ολοκληρωμένη αυτοκριτική δεν θα περιοριζόταν μόνο στην επιφανειακή αποκατάσταση του Ζαχαριάδη αλλά και στην αποκατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας, των χιλιάδων κομματικών μελών που διαγράφτηκαν και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό αλλά και κυνηγήθηκαν βάναυσα από τους κρατικούς μηχανισμούς των "σοσιαλιστικών" χωρών με την πλήρη συνεργασία και κάλυψη της ηγεσίας του. Για αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει λέξη πουθενά!

Ανώνυμος είπε...

Για το Ζαχαριάδη κακώς έχετε αυτή την άποψη αλλά αυτά είναι απόψεις. Πάντως χωρίς την παρέμβαση της ΚΔ ούτε ΚΚΕ θα υπήρχε και αν υπήρχε θα ήταν ανέτοιμο πλήρως για ότι έπρεπε να γίνει μετά.
Θα το ξαναπώ για μια φορά τελευταία. Η ΕΣΣΔ ήταν το 80 σε δρόμο ρεβιζιονιστικό. Αυτό δε σημαίνει ότι μια πράξη της θα έχει οπωσδήποτε αρνητικό πρόσημο για το προλεταριάτο μιας χώρας. Οι ισλαμιστές μουλάδες συνεργαζοντουσαν με τις ΗΠΑ Κίνα Αγγλία Ισραήλ κτλ ΠΡΙΝ κάνουν κάτι οι σοβιετικοί. Οι σοβιετικοί μαζί με την κυβέρνηση της λαϊκής δημοκρατίας του Αφγανιστάν όπως τους κατηγόρησε και ο αρχιμουλας "ατιμασε τις γυναίκες γιατί τους έμαθαν γραφή και ανάγνωση".
Το σχήμα που έχετε στο κεφάλι σας μετά 56 κακό πριν 56 κακό, δείχνει τον αντιδιαλεκτικό χαρακτήρα της σκέψης. Και καταλήγει να ταυτίζεται με τον αντικομμουνισμό του συστήματος.
Το ΚΚΕ λοιπόν γιατί το έχετε κάνει καραμέλα οι τάχα επαναστάτες προσπαθεί να κάνει ρήγματα στο στρατό όπως και σε όλο το κρατικό μηχανισμό. Δεν συνεργάζεται με τον αστικό στρατό και αν κάνατε τον κόπο να διαβάσετε την τακτική του αντί να ψάχνεται να βρείτε τι κακό είπε το ΚΚΕ, θα το είχατε δει. Και καλώς κάνει το ΚΚΕ. Εξάλλου δεν έφυγαν από τον αστικό στρατό στην ΕΣΣΔ με ροδοπέταλα, αλλά με τα όπλα που είχε ανάγκη ο λαός. Και σίγουρα δεν παράτησαν τον αστικό στρατό έτσι απλά γιατί είχαν δίκιο οι μπολσεβίκοι αλλά έγινε υπέρ προσπάθεια και παρέμβαση από μεριάς κομμουνιστών.
Για την ΕΣΣΔ οι μπολσεβίκοι (κι εδώ λες τα δικά σου) είχαν παρέμβαση μέχρι και στα υψηλά κλιμάκια του στρατού. Για αυτά κουβέντα.
Δεν παίζει ρόλο η λαϊκή αποδοχή στο να αντέξει μια χώρα με χαμηλή παραγωγική βάση στον ιμπεριαλισμό όταν δεν τη βοηθάει κάνεις;
Στο μοναδικό που μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου είναι η αποκατάσταση των μελών του ΚΚΕ τότε που έχει αργήσει, όπως και μια καλύτερη κριτική και ανάλυση στην τότε περίοδο. Για την ηγεσία τότε έχει γίνει η ανάλογη κριτική.
Για την μεροληψία πάντως στο ζήτημα που οδηγεί σε μονόπλευρη ανάγνωση της ιστορίας το πήγατε περίπατο.
Τέλος για να το έχουμε ξεκάθαρο. Το ΚΚΕ και λάθη έκανε και σε πράγματα έχει αργήσει και δεν έχει παντού δίκιο. Αλλά όταν κάνει αυτοκριτική δεν είναι για να χαρεί το ΚΚΕ(μ-λ) (που ποτέ δεν έχουμε διαβάσει μια αυτοκριτική πέρα από τα κακά στελέχη που χτύπησαν το παλιό ΚΚΕ(μ-λ) λες και η γραμμή τότε θέριζε τα αστικά κόμματα και το ΚΚΕ) και τη κάθε οργάνωση στο παγκόσμιο στερέωμα. Αλλά τη κάνει για τον ίδιο το λαό και την εργατική τάξη. Και σε αυτούς απευθύνεται. Και το αστείο είναι πως από 18ο το ΚΚΕ έχει μιλήσει και για αυτούς τους ανθρώπους στα πλαίσια της αυτοκριτικής. Σεβόμαστε την καταγωγή σας αλλά δε θα σεβαστούμε τη ψευτολογια.

Ανώνυμος είπε...

Είδαμε που οδήγησε ο ρεβιζιονιστικός δρόμος και πόσο καλό έκανε για τις εργατικές τάξεις και για το κομμουνιστικό κίνημα όλου του κόσμου και πρωτ' απ' όλα της ΕΣΣΔ! Πολύ πριν την οριστική (και τυπική θα μπορούσαμε να πούμε) κατάρρευση.
Για το Αφγανιστάν ειπώθηκαν πολλά εδώ, τέθηκαν ερωτήματα αλλά αυτά προσπερνιούνται με γενικολογίες.
Το σχήμα όλα καλά πριν το '56, όλα καλά μετά το '56 δεν έχει καμιά σχέση με το ΚΚΕ(μ-λ), είναι κατασκευή βολική αυτών που μας αντιπαρατίθενται.
Το ΚΚΕ πριν κάνει ρήγματα στον στρατό, την αστυνομία και τον κρατικό μηχανισμό καλό θα ήταν να φρόντιζε όταν δημιουργούνταν ρήγματα στο αστικό πολιτικό σύστημα από τις μαζικές εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις να τα ενισχύει αντί να τα κριτικάρει και να ζητά εκλογές. Τη διαβάζουμε την τακτική του ΚΚΕ μια χαρά και κυρίως τη βλέπουμε.
Η σύγκριση προεπαναστατικών καταστάσεων που μπορεί να επηρεάσουν μαζικά και το στρατό με το τώρα είναι τουλάχιστον ανιστόρητη. Ήδη τα πράγματα έβραζαν στη Ρωσία και οι εργάτες και ο λαός ήταν μαζικά στο δρόμο της επανάστασης, τι σχέση έχει αυτή η παρέμβαση των μπολσεβίκων στον ρώσικο στρατό με την αναγόρευσή σε κύριο φορέα της επανάστασης στο Αφγανιστάν ή και αλλού;
Ξαναρωτώ που, πως και πότε εκφράστηκε η λαϊκή αποδοχή στο Αφγανιστάν, όχι μόνο στην Καμπούλ αλλά και σε όλο το υπόλοιπο. Αν πάντως κρίνουμε εκ του αποτελέσματος μάλλον δεν υπήρξε αυτή η λαϊκή αποδοχή, τα ερωτήματα που τέθηκαν ακόμη παραμένουν αναπάντητα κάτω από γενικολογίες και αφορισμούς.
Μάλλον δεν τα έχεις διαβάσει όλα όσα έχει γράψει το ΚΚΕ(μ-λ) για το χώρο του από τότε που υπήρξε μέχρι και τώρα ή κάνεις ότι δεν τα ξέρεις. Και για τη δεκαετία του '70 αλλά και για μετά. Πράγματι κανένα κόμμα και καμιά οργάνωση δεν κάνει αυτοκριτική και αποτίμηση της ιστορίας του ή της πρακτικής του ή όλων όσων υιοθετήσει για να ευχαριστήσει κάποια άλλη οργάνωση. Αν είναι πραγματικά κομμουνιστικό ένα κόμμα ή μια οργάνωση την αυτοκριτική την κάνει για να δει πως διορθώνοντας τα λάθη και τις επιλογές που οδήγησαν στην ήττα αυτή θα την αντιστρέψει, το ΚΚΕ την κάνει για να αυτοσυντηρηθεί.

Leo είπε...

Οι Ταλιμπάν είναι αποτέλεσμα κυρίως των ιμπεριαλιστικών ενεργειών της ΕΣΣΔ αλλά και του δυτικού επεμβατισμού. Επανάσταση με καγκεμπίτικα, αιματηρά πραξικοπήματα και τανκς είναι τόσο επανάσταση όσο και της...21ης Απριλίου και το πραξικόπημα του...Ιωαννίδη. Ήταν ο σοβιετικός σοσιαλιμπεριαλισμός που έκανε τον ισλαμοφασισμό επικρατούσα αντίληψη στην αφγανική κοινωνία και μετά ακολούθησαν οι δυτικοί. Δυστυχώς οι Ταλιμπάν έχουν ισχυρά λαϊκά ερείσματα και υποστηρίζονται από την πλειοψηφία της αφγανικής κοινωνίας αλλιώς δεν θα έκαναν περίπατο μέχρι την Καμπούλ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα τόσο της σοβιετικής εισβολής όσο και της ρωσοδυτικής το 2001 και της κατοχής της χώρας από τις ΗΠΑ το μόνο που κατάφεραν Δύση και Ρωσία είναι να αναγάγουν τους Ταλιμπάν στη μοναδική εθνικοαπελευθερωτική δύναμη. Γι'αυτό ο αφγανικός λαός τους υποστηρίζει.

Να θυμίσουμε ότι τους Ταλιμπάν δεν τους έριξαν μόνοι τους οι δυτικοί το 2001 αλλά μαζί με τους Ρώσους που ήλεγχαν την Βόρεια Συμμαχία. Βέβαια τότε όσοι φωνάζανε Έξω το ΝΑΤΟ, Έξω οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν κανένας δεν φώναζε και ΕΞΩ ΟΙ ΡΩΣΟΙ. Οι Ταλιμπάν ήταν ίσως το πιο αντιρωσικό καθεστώς τότε στην Μ.Ανατολή ήταν οι Ρώσοι που είχαν μεγαλύτερο όφελος από την ανατροπή τους και σε αυτό το πιο σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι προβοκάτορες της Αλ Κάϊντα με αποκορύφωμα την 11η Σεπτεμβρίου (εδώ ήταν που την πατήσανε και οι Ταλιμπάν τότε που έδιναν άσυλο στον προβοκάτορα Μπιν Λάντεν ο οποίος ενήργησε εναντίον τους). Και να που τώρα οι Ταλιμπάν είναι που φυλάνε τη...ρωσική πρεσβεία και φτάνουν στην εξουσία με τις ευλογίες του Κρεμλίνου. Αυτή είναι η στρατηγική της Ρωσίας αν είσαι εθνικοανεξαρτησιακός πρώτα σε ρίχνω (ή ωθώ τα δυτικά κορόϊδα να σε ρίξουν όπως έγινε με τον Σαντάμ), μπήγω τα νύχια μου στη χώρα σου αργά και μεθοδικά με τη μέθοδο του εισοδισμού (να θυμίσουμε ότι υπουργός Άμυνας μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν τοποθετήθηκε ο Φαχίμ πρώην δεξί χέρι του...ρωσοΤσολάκογλου Νατζιμπουλάχ όπως και να υπενθυμίσουμε ότι ο Καρζάϊ σαν πρόεδρος της χώρας είχε συσφίξει τις σχέσεις Αφγανιστάν και Ρωσίας οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά χώνοντάς τους όλο και βαθύτερα) και στο τέλος συμμαχώ και μαζί σου, σε υποστηρίζω κιόλας οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά με αποτέλεσμα εσύ που κάποτε ήσουν φανατικά εναντίον μου να φυλάς τώρα την...πρεσβεία μου και να σε θεωρώ και πιο...συνεννοήσιμο.

https://www.naftemporiki.gr/story/1761929/oi-talimpan-anelaban-tin-fulaksi-tis-rosikis-presbeias-stin-kampoul

https://www.koutipandoras.gr/article/oi-talimpan-anelaban-ti-fylaxi-tis-rosikis-presbeias-stin-kampoyl

Πάντως αν αποδεικνύεται κάτι και από το Αφγανιστάν είναι η παταγώδης χρεοκοπία της θεωρίας της περικύκλωσης της Ρωσίας. Η Μ.Ανατολή αποτελεί πλέον χαμένη υπόθεση για ΗΠΑ και ΕΕ, η Αφρική το ίδιο (εκεί παίζουν μπάλα πλέον και οι Κινέζοι), Ρώσοι και Κινέζοι χώνουν τα νύχια τους όλο και πιο βαθιά στην Ευρώπη συνεπώς το αφήγημα αυτό το οποίο ακούμε για χρόνια από όλους σας δεν ισχύει. Έχει τόσα χρόνια που ο κόσμος της αριστεράς ζει σε ένα ψέμα, ένα ψέμα που καλλιεργούν συνειδητά τα ψευτοαριστερά-ψευτοκομμουνιστικά κόμματα. Η θεωρία περί περικύκλωσης αποσκοπεί στο να παρουσιαστεί η Ρωσία σαν..θύμα άρα και σαν υποτίθεται πόλος αντίστασης απέναντι στον δυτικό ιμπεριαλισμό και στην...παγκοσμιοποίηση της "νέας τάξης" της Δύσης. Γι'αυτό και ποτέ κανένας δεν καταγγέλει ανοιχτά το ρωσικό ιμπεριαλισμό για τα εγκλήματά του (ποτέ δεν φώναξε κάποιος για παράδειγμα Έξω οι Ρώσοι από την Ουκρανία, τη Συρία ή την Γεωργία), δεν διαδηλώνει ποτέ κανένας έξω από τη ρωσική πρεσβεία, δεν "παρατηρεί" κανένας ότι φασίστες και ακροδεξιοί είναι πλέον πράκτορες του Κρεμλίνου.

Το ακριβώς αντίθετο ο δυτικός ιμπεριαλισμός ειδικά από την κρίση του '08 και μετά χάνει έδαφος ενώ ενισχύεται όλο και πιο επικίνδυνα το ρωσοκινέζικο μπλοκ που είναι και το χειρότερο, το πιο επικίνδυνο πλέον για όλους τους λαούς του κόσμου.

Papillon

Ανώνυμος είπε...

Η άποψη που λέει ότι το να μιλά κανείς για προσπάθεια περικύκλωσης και απομόνωσης της Ρωσίας από τις ΗΠΑ καταλήγει να θυματοποιεί και αθωώνει τον ρώσικο ιμπεριαλισμό μου θυμίζει λίγο την άποψη που λέει ότι το να χαρακτηρίζεις την Ελλάδα ως εξαρτημένη αθωώνεις τη ντόπια αστική τάξη.

Η απόδοση ικανοτήτων στον ρώσικο, πλέον και στον κινέζικο, ιμπεριαλισμό που λίγο ως πολύ γίνεται το δικό τους και κοροϊδεύουν τους δυτικούς ιμπεριαλιστές μπορεί να έχει τις ρίζες της στη θεωρία των τριών κόσμων αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει αποδειχθεί πουθενά και δεν την αναιρεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ περνουν κρίση στρατηγικής, ότι ως τώρα, ξεκινώντας από το Ιράκ, δεν τους έχουν βγει οι επιδιώξεις τους. Ούτε το γεγονός ότι οι Ρώσοι κυρίως -και λιγότερο οι Κινέζοι- είχαν κάποιες επιτυχίες ανάσχεσης κυρίως των αμερικάνικων επεμβάσεων (Συρία, Γεωργία, εν μέρη Ουκρανία). Απομένει πολύς δρόμος ακόμη για να δούμε τέτοια αλλαγή συσχετισμών στη παγκόσμια σκακιέρα. Ένας δρόμος που θα είναι σπαρμένος με την εντατικοποίηση των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστών στις πλάτες των λαών και μπορεί να φτάσει ακόμη και σε παγκόσμια σύρραξη. Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν ήττες σε μάχες στα πλαίσια του πολέμου που ασκούν αλλά ακόμη δεν έχει κριθεί η οριστική τους ήττα. Εξακολουθούν να είναι η ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη, όχι μόνο στρατιωτικά.

Άλλωστε ακόμη και στο Αφγανιστάν η αποτυχία τους να εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς ανδρεικέλων και η στρατιωτική του απόσυρση δεν τους έχει βγάλει έξω από το παιχνίδι. Παραμένουν εκεί και παίζουν ρόλο, το προς τα που θα γείρει η ζυγαριά και στα πλαίσια των Ταλιμπάν μένει να το δούμε μιας και στο εσωτερικό τους υπάρχουν αντιθέσεις. Οι Ταλιμπάν δεν φρουρούν μόνο τη Ρώσικη πρεσβεία αλλά και των ΗΠΑ κι ας άδειασε, τα στρατεύματα που ελέγχουν το αεροδρόμιο και αποφασίζουν ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει είναι αμερικανονατοϊκά και το πράττουν σε συνεννόηση με τους Ταλιμπάν και καλό είναι να μη μας διαφεύγει από τις αναλύσεις μας ότι ο σημερινός ηγέτης τους αφέθηκε ελέυθερος από τους Πακιστανούς μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ και ότι είχε συναντήσεις με τον Πομπέο και τον Τραμπ.

Δεν ξέρω σε ποιους αναφέρεσαι αλλά εμείς εδώ, σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις που... προσβλέπουν στη Ρωσία και βάφτισαν την επέμβασή της στην Ουκρανία περίπου ως λαϊκοδημοκρατική επανάσταση, δεν έχουμε τσιγκουνευθεί στο να καταγγείλουμε όλους τους ιμπεριαλιστές, εξακολουθούμε όμως να λέμε, και με βάση τη θέση και το ρόλο της χώρας που δρούμε, ότι στόχος του εργατικού λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα πρέπει να είναι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η άποψή μας συμπυκνώνεται στο σύνθημα "Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες". Κανενός είδους, κανενός ονόματος και δήθεν ιδεολογικού υπόβαθρου.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά όλα, αλλά μία διόρθωση."Η απόδοση ικανοτήτων στον ρωσικό (...) ιμπεριαλισμό" δεν έχει τις ρίζες της στη θεωρία των τριών κόσμων, αλλά στους Μαρξ-Ένγκελς.
Κλασικό ως προς αυτό είναι το άρθρο του Ένγκελς "Η εξωτερική πολιτική του ρωσικού τσαρισμού (1890)" που είναι κυριολεκτικά θαμμένο, λόγω και της επιρροής του ρωσικού ιμπεριαλισμού στο κομμουνιστικό κίνημα επί δεκαετίες.
https://parapoda.wordpress.com/2020/08/29/%cf%86-%ce%ad%ce%bd%ce%b3%ce%ba%ce%b5%ce%bb%cf%82-%ce%b7-%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%81%cf%89%cf%83/

Η απόδοσή τους στη ΘτΚ κόβει αυτομάτως κάθε συζήτηση, για ευνόητους λόγους, και δεν βοηθά. Πρώτον, γιατί δεν αναδεικνύει την εξασθένηση των ΗΠΑ και άρα το ότι, πολλές φορές, το μόνο που πρακτικά τους μένει να κάνουν είναι να συνδράμουν τη Ρωσία για να ανασχέσει την Κίνα. Δεύτερον, γιατί δεν επιτρέπει τη μελέτη των ιδιαίτερων τακτικών του ρωσικού ιμπεριαλισμού που πολλές έχει πάρει από τον τσαρισμό. Κάθε ιμπεριαλισμός έχει δικές του τακτικές και αν δεν μελετούμε ξεχωριστά του καθενός, τότε, ασυνείδητα, περιμένουμε να αποκτήσουν οι ανερχόμενοι τα ίδια χαρακτηριστικά με τον αμερικάνικο, τους κρίνουμε με τα κριτήρια του αμερικάνικου.

Ανώνυμος είπε...

Αμ δεν είναι έτσι. Δεν γίνεται να καταγγέλεις "επώνυμα" τον ιμπεριαλισμό όταν μιλάμε για ΗΠΑ και ΕΕ ενώ για Ρωσία και Κίνα να μιλάς για...προστάτες, ιμπεριαλιστές και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμό γενικά και αόριστα. Αυτό κάτι δείχνει. Όταν οι σοβιετικοί εισέβαλλαν στην Τσεχοσλοβακία οι πραγματικοί κομμουνιστές δεν φωνάζανε...οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες αλλά φωνάζανε ξεκάθαρα ΕΞΩ ΟΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ και ήταν αλληλέγγυοι στον αντιιμπεριαλιστικό-αντιφασιστικό αγώνα των Τσεχοσλοβάκων. Το ίδιο και για το Αφγανιστάν. Επίσης κατήγγειλαν ανοιχτά τα σοβιετόδουλα πραξικοπήματα και τις σοβιετόδουλες δικτατορίες πχ Μεγκίστου, Νέτο κλπ. Για έναν διεθνιστή-αντιιμπεριαλιστή δεν έχει λογική το να διαδηλώνει έξω από την αμερικανική πρεσβεία όταν οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν Σερβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη κλπ ενώ όταν οι Ρώσοι εισβάλλουν στην Ουκρανία και κάνουν κατοχή και σφαγιάζουν το συριακό λαό να διαδηλώνει έξω από τα γραφεία της...ΕΕ φωνάζοντας οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες και οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν. Απλά δεν έχει νόημα δεν το καταλαβαίνετε;

Εκτός και αν αυτός ο διεθνιστής-αντιιμπεριαλιστής δεν είναι τελικά τέτοιος αλλά μας δουλεύει κανονικότατα οπότε στην ουσία υπηρετεί ένα άλλο ιμπεριαλιστικό μπλοκ.

Μα η άποψη περί περικύκλωσης αυτό το περιεχόμενο έχει από την στιγμή που αυτή απλά ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ. Όταν ακόμα και παραδοσιακά δυτικόφιλα κράτη όπως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με την Ρωσία σε κάθε επίπεδο, όταν η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ έρχεται όλο και πιο κοντά στην Ρωσία δεν καταλαβαίνω από που προκύπτει αυτή η περικύκλωση. Πρακτικά όχι στα λόγια. Επίσης για ποιες ΗΠΑ μιλάμε όταν Πρόεδρος τους ήταν ένας ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ; Το καταλαβαίνετε αυτό; Στην καρδιά του δυτικού καπιταλισμού άνθρωπος του Πούτιν; Και μετά μου λέτε για την...ισχυρότερη ιμπεριαλιστική υπερδύναμη;

Γιατί σου φαίνεται περίεργο που Ρώσοι και Κινέζοι ακολουθούν μία εισοδιστική πολιτική και απλά εκμεταλλεύονται τις επεμβάσεις των δυτικών; Έχουν έτοιμους τους πράκτορές τους σε αυτές τις χώρες και αξιοποιούν τον δυτικό επεμβατισμό προς όφελός τους γιατί είναι τόσο δύσκολο αυτό να το δεχτείτε; Δεν είναι τίποτα...υπερφυσικό αυτό καθαρή πολιτική είναι. Το Ιράκ δεν αποτελεί πλέον σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ αλλά Ρωσίας, Κίνας και Ιράν. Πως έγινε αυτό; Μα με τους σιίτες που μετά την ανατροπή του Σαντάμ ανέλαβαν την εξουσία και τελικά παρέδωσαν τη χώρα σε αυτούς. Το δε "Κ"Κ γιατί νομίζεις ότι υποστήριξε την κατοχική κυβέρνηση; Έγινε ξαφνικά "αμερικανόφιλο"; Αφού όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα κόμματα ρωσόδουλα είναι. Γιατί λοιπόν υποστήριξαν τους επεμβασίες; Μα γιατί αυτήν την γραμμή έριξε η Ρωσία ακριβώς για να καταλάβει αυτή την εξουσία στην ουσία. Απλά αφήσανε τους δυτικούς να κάνουν τη βρώμικη δουλειά γι'αυτούς. Οι δυτικοί θεώρησαν βλακωδώς ότι θα ανατρέψουν τον Σαντάμ και θα επικρατήσουν αλλά έπεσαν έξω. Γιατί άραγε η Ρωσία υποστήριξε στον ΟΗΕ τον αφοπλισμό του Ιράκ το 2003 ακριβώς λίγο πριν την αγγλοαμερικανική επέμβαση και τους επιθεωρητές που ξέρουμε πολύ καλά τι ρόλο βαράνε; Γιατί Ρωσία και Κίνα αναγνώρισαν την κατοχική κυβέρνηση του ΟΗΕ; Και εκεί λοιπόν αποδεικνύεται ότι η Δύση χαμένη βγήκε τελικά.

Το θέμα δεν είναι αν θα φύγουν τα αμερικανικά μονοπώλια και κάθε Αμερικανός από το Αφγανιστάν αλλά ποιος είναι πλέον ο ρόλος τους. Δεν κάνουν κουμάντο το έχασαν το παιχνίδι. Το παιχνίδι παίζεται πλέον με τους όρους του Κρεμλίνου και του Πεκίνου. Το ότι θα παραμείνουν οι πολυεθνικές τους στη χώρα, το ότι οι Ταλιμπάν ενδεχομένως να επιδιώξουν καλές σχέσεις με τη Δύση δεν έχει καμία σημασία υποτίθεται ότι οι δυτικοί στόχο είχαν να μετατρέψουν τη χώρα σε σφαίρα επιρροής τους, σε προτεκτοράτο τους. Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ΑΠΕΤΥΧΑΝ.

Papillon