08 Αυγούστου 2021

ΚΚΕ και πυρκαγιές: Χλιαρές κριτικές, σοσιαλδημοκρατικού τύπου, προς το σύστημα - Ρεφορμιστικές προτάσεις με άρωμα κυβερνητισμού


Συνεχίζεται για 6η μέρα ο πύρινος εφιάλτης στη χώρα, που κατακαίει δάση, σπίτια, καλλιέργειες και ζωές. Μια καταστροφή αποτέλεσμα όχι της "κλιματικής αλλαγής" και της "ατομικής ανευθυνότητας", όπως ξεδιάντροπα και κυνικά (για να καλύψουν τις ευθύνες τους) προπαγανδίζουν σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση -ως πολιτικός εκπρόσωπος του εξαρτημένου ελληνικού καπιταλισμού- και τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ.

Η καταστροφή που συνεχίζεται είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής για τον εργαζόμενο άνθρωπο και το περιβάλλον πολιτικής του συστήματος. Αποτελεί ευθύ αποτέλεσμα των χαρακτηριστικών και της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες που απορρέουν από τον εξαρτημένο, αεριτζίδικο και μεταπρατικό χαρακτήρα του ελληνικού καπιταλισμού. 

Το καπιταλιστικό σύστημα και το κράτος του πάντα θεωρούσε την προστασία του περιβάλλοντος -και μαζί με αυτό των δασών- ως περιττό «κόστος», ως εμπόδιο για τη διοχέτευση των χρημάτων που σωρεύει από την φορομπηξία του λαού σε κάθε είδους χορηγίες προς το μεγάλο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Και όχι μόνο αυτό! Πάντα αντιμετώπιζε το περιβάλλον ως πηγή κερδοφορίας, αν βέβαια συνδυαζόταν με την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Επιπλέον, η ανισομετρία και η αναρχία στον τρόπο που αναπτύσσεται (ή «αναπτύσσεται») οδηγεί στο ξεκλήρισμα της υπαίθρου, στη συγκέντρωση κόσμου σε πόλεις-τέρατα. Μάλιστα, τις τελευταίες δεκαετίες -με βάση την ήττα του εργατικού, επαναστατικού, κομμουνιστικού κινήματος- το σύστημα νιώθει ελεύθερο να προωθήσει στα άκρα τις πολιτικές που απορρέουν από αυτή τη φύση του: πλήρες ξεχαρβάλωμα και υποβάθμιση των δομών και των υπηρεσιών δασοπροστασίας (που στη χώρα μας επιταχύνθηκαν στα πρώτα χρόνια των μνημονίων), εμπορευματοποίηση και ένταξη δασικών περιοχών στην καπιταλιστική κερδοφορία, εγκατάλειψη της υπαίθρου.  

Απέναντι σ΄ αυτήν την πολιτική -που εγκληματεί ενάντια στην εργατική τάξη, το λαό και το περιβάλλον, και κατακαίει τη χώρα επί έξι μέρες- το ΚΚΕ εμφανίζεται στην πρώτη του ανακοίνωση (5/8) με μια ηπιότητα στην κριτική σοσιαλδημοκρατικού τύπου, που ξενίζει δυσάρεστα και αναδεικνύει μια πολιτική υποταγής προς το σύστημα. Το ΚΚΕ γράφει μια ανακοίνωση λες και πρόκειται για φωτιά σε ένα στρέμμα, όταν (ακόμα και τότε, στις 5/8) καιγόταν ένα σημαντικό τμήμα της Βορειοανατολικής Αττικής και με τα εκκατομύρια της Αθήνας να αναπνέουν τοξικά αέρια, όταν είχε καεί ήδη το ένα τρίτο της Βόρειας Εύβοιας και φλεγόταν η περιοχή γύρω από την Αρχαία Ολυμπία (για να μείνουμε στα πιο κύρια μέτωπα). Την παραθέτουμε ολόκληρη:

 «Οι επικλήσεις στην ατομική ευθύνη και οι διαπιστώσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν σβήνουν τις φωτιές. Οι φωτιές σβήνουν με ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη και παίρνοντας υπόψη τις σύγχρονες συνθήκες, όμως αυτό δεν το εξασφάλισε ούτε η σημερινή κυβέρνηση ούτε οι προηγούμενες, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΚΚΕ στην αρχή κάθε αντιπυρικής περιόδου.

Έστω και τώρα η κυβέρνηση να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέσα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, να μην υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον και τις λαϊκές περιουσίες, να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές».

Ακόμα και τις επόμενες μέρες, που αναγκάστηκε (με βάση την έκταση της καταστροφής αλλά και την κατακόρυφη αύξηση της δυσαρέσκειας των λαϊκών μαζών από την εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης και του συστήματος) να πει δύο λόγια παραπάνω, το επίκεντρο των τοποθετήσεών του ήταν άλλο. Έτσι όπως, άλλωστε, προσπάθησε να αναδείξει και στην πρώτη του ανακοίνωση, το βασικό ζήτημα για το ΚΚΕ ήταν και είναι «το ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας», που θα γίνει η μόνιμη επωδός των κομματικών ανακοινώσεων και τοποθετήσεων στελεχών του όλες αυτές τις μέρες.

Πού απευθύνει, άραγε, την πρόταση για ένα τέτοιο «ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας» το ΚΚΕ; Προς την κυβέρνηση και το σύστημα που αυτή τη στιγμή καταστρέφουν ζωές και περιβάλλον; Θεωρεί ότι το σύστημα και οι κυβερνήσεις του θα μπορούσαν να υιοθετήσουν και μια άλλη πολιτική έναντι των δασών και γενικότερα του περιβάλλοντος, που να αντιβαίνει τη φύση τους; Ή θεωρεί (πράγμα δύσκολο να το πιστέψουμε) πως το σύστημα και οι κυβερνήσεις δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να εκπονήσουν «ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας» γιατί δεν έχουν τις επιστημονικές απαιτήσεις που χρειάζονται; Αν τα προηγούμενα δεν ισχύουν, τότε, στις σημερινές συνθήκες και συσχετισμούς δύναμης, αυτή η πρόταση ισοδυναμεί με εξωραϊσμό των πραγματικών αιτιών της καταστροφής, αλλά και ένα μεγάλο αποπροσανατολισμό από αυτό που απαιτούν οι καιροί. Γιατί αυτό που απαιτούν οι καιροί δεν είναι ρεφορμιστικές προτάσεις με πυρήνα τον κυβερνητισμό (αλά ΣΥΡΙΖΑ) που λειτουργούν καθηλωτικά στην ανάπτυξη της λαϊκής πάλης. Γιατί αυτό που απαιτούν οι καιροί είναι η συγκρότηση, οργάνωση και ανάπτυξη κινήματος αντίστασης στις πολιτικές του συστήματος και διεκδίκησης του δικαιώματος στη ζωή, που μπορούν και πρέπει, όσον αφορά και την καταστροφή αυτή, να πάρουν τη μορφή συγκεκριμένων αιτημάτων προς πάλη. Ένα τέτοιο κίνημα και μόνο ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να επιβάλει αλλαγές, να φέρει καταχτήσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες, σε όλα τα πεδία.

Τάσος Σαπουνάς

Μέλος του Κ.Ο. του ΚΚΕ(μ-λ)



47 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Πρόταση των Κομμουνιστών για ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας απευθύνεται στους Εργάτες Αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες για να δυναμώσουμε την Κοινωνική συμμαχία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης απο αυτή την καταστροφή και μέσα στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση θα γίνεται ξεκάθαρο σε όλους πως δεν υπάρχει καμμία κυβέρνηση που μπορεί να το κάνει όσο τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής ανήκουν στους καπιταλιστές και πρέπει να προχωρήσουμε σε Κοινωνικοποίηση με ξήλωμα του Καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Σας περιμένουμε στην Κοινωνική Συμμαχία. Δεν πειράζει που δεν είστε Κομμουνιστές. Ολοι στον αγώνα.

Αντίσταση_Θεσσαλονίκη είπε...

Το «σχέδιο αντιπυρικής προστασίας» απευθύνεται στην κοινωνική συμμαχία. Άρα πχ τα σωματεία και οι σύλλογοι θα πάνε στα δάση και θα υλοποιήσουν το σχέδιο;
Το «σχέδιο αντιπυρικής προστασίας» είναι μια πρόταση του ΚΚΕ που θα υλοποιηθεί στο σοσιαλισμό με την δικτατορία του προλεταριάτου. Άρα δεν τίθεται προς άμεση υλοποίηση. Από ότι φαίνεται το ΚΚΕ μαντεύει πως θα γίνεται η δασοπυρόσβεση στο σοσιαλισμό και σε φιλολογικό επίπεδο την καταθέτει.
Αστεία πράγματα! Το ΚΚΕ σαν υπεύθυνο κόμμα που είναι, καταθέτει για άλλη μια φορά την δική του διαχειριστική πρόταση στο σύστημα. Για άλλη μια φορά καλεί την κυβέρνηση και το σύστημα να λογικευτούν και να ακούσουν τις προτάσεις του που είναι επιστημονικά σχεδιασμένες! Σπέρνει αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει μια καλύτερη διαχείριση αν το σύστημα ακούσει τις επιστημονικές του προτάσεις!
Όλο το προηγούμενο διάστημα κατέθεσε προτάσεις νόμου στη βουλή επί παντός επιστητού. Καλούσε σωματεία και συλλόγους να βάλουν σφραγίδα στον ρεφορισμό του Γιατί άραγε;
Πολύ απλά στις επόμενες εκλογές θα μιλάει για άλλη μια φορά για την δύναμη της ψήφου, που θα φέρει καλύτερους συσχετισμούς, την ψήφο που είναι βόλι κτλ.

Ανώνυμος είπε...

Ποια είναι αυτή η πρόταση του ΚΚΕ που είναι προς την κυβέρνηση; Να τη δούμε ποια είναι και κατά πόσο είναι πρόταση προς την κυβέρνηση; Όταν κάνει κανείς κριτική παρουσιάζει και αυτό στο οποίο την κάνει.

Ανώνυμος είπε...

Αντίσταση_Θεσσαλονίκη8/8/21, 7:29 μ.μ....... Συμμετέχουμε στο αστικό κοινοβούλιο με θέσεις εργατικής λαικής αντιπολίτευσης για όσο οι καπιταλιστές έχουν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Οταν αποφασίσεις να σταματήσεις την αβάντα στην ...πασοκάρα... σε περιμένουμε στην κοινωνική συμμαχία. Οι Κομμουνιστές πάντα δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται. Κουράγιο..

Ανώνυμος είπε...

Ως προς την ερώτηση του ανώνυμου 9:04 μμ απάντησε ο Αντίσταση_ Θεσσαλονίκη. Αλλά ας δώσω ένα δείγμα από το τελευταίο tweet του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ που μάλιστα έχει τίτλο «Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την πυροπροστασία που απέρριψαν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις». Γράφεται λοιπόν: «Να γίνει σχεδιασμός και χρηματοδότηση των απαραίτητων δασοτεχνικών- αντιδιαβρωτικών- αντιπλημμυρικών έργων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών- ημιορεινών περιοχών.» Μια τέτοια «συνολική διαχείριση» μπορεί να γίνει μόνο από μια κυβέρνηση εκτός και αν έχουν χάσει το νόημά τους οι λέξεις. Άλλωστε εκεί (στο σύστημα και τις κυβερνήσεις του) τις απευθύνει το ΚΚΕ όπως και το ίδιο ομολογεί.
Στον ανώνυμο 9:13 μ.μ. θα ήθελα να του επισημάνω πως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Η ηγεσία του ρεβιζιονιστικού ΚΚΕ κερδίζει διαχρονικά το χρυσό μετάλλιο της αβάντας προς την σοσιαλδημοκρατία. Την δεκαετία του 1970 που χαρακτήριζε σε επίσημα κείμενά του, το ΠΑΣΟΚ αντιϊμπεριαλιστική δύναμη, για να φτάσει το 1981 να ζητά μια κυβερνητική θέση με το περίφημο σύνθημα «ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΚΕ» (ζήλεψε την «δόξα» του ΚΚΓαλλίας που συμμετείχε στην κυβέρνηση Μιτεράν). Αλλά και σήμερα που αντιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον ένα νόμο που θα έσκιζε τα μνημόνια, βάζοντας τα σωματεία που ελέγχει να καταθέτουν προτάσεις νόμου ανάλογου χαρακτήρα.

ΥΓ 1. Άραγε, εκτός από τις βαρετά επαναλαμβανόμενες – σε κάθε ανάρτηση που θίγει την ηγεσία του ΚΚΕ- προτάσεις για κοινωνική συμμαχία που φαίνεται λες και έχουν βγει από κασέτα, υπάρχει η διάθεση ή και η δυνατότητα να υπάρξει μια ουσιαστική αντιπαράθεση στα γραφόμενα της ανάρτησης;
2. Όταν λέμε ουσιαστική δεν εννοούμε φυσικά να ξεκινήσει η γνωστή παράθεση κομματιών από το δοκίμιο ιστορίας του ΚΚΕ για την περίοδο από το 1920 έως το 1950, που εκτός από το ότι ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα δείχνει την έλλειψη μέτρου προσπαθώντας να «χωρέσει» την αναγκαία ιστορική αποτίμηση της περιόδου εκείνης στις μικροπολιτικές ανάγκες του σήμερα.
Τάσος Σαπουνάς

Ανώνυμος είπε...

Το ότι δεν μπορείτε να κάνετε αντιπαράθεση στα συμπεράσματα απο την ιστορία που βγάλαμε δεν είναι πρόβλημα των Κομμουνιστών είναι δικό σας. Εμείς θα συνεχίσουμε με αυτή την γραμμή την ιδεολογική αντιπαράθεση στην αντίθεση Τάξη απέναντι σε τάξη και μόνο αυτή. Σοσιαλισμός η Καπιταλισμός είναι και τίποτα άλλο. Τ

Ανώνυμος είπε...

...Στον ανώνυμο 9:13 μ.μ. θα ήθελα να του επισημάνω πως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Η ηγεσία του ρεβιζιονιστικού ΚΚΕ κερδίζει διαχρονικά το χρυσό μετάλλιο της αβάντας προς την σοσιαλδημοκρατία. Την δεκαετία του 1970 που χαρακτήριζε σε επίσημα κείμενά του, το ΠΑΣΟΚ αντιϊμπεριαλιστική δύναμη, για να φτάσει το 1981 να ζητά μια κυβερνητική θέση με το περίφημο σύνθημα «ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΚΕ» (ζήλεψε την «δόξα» του ΚΚΓαλλίας που συμμετείχε στην κυβέρνηση Μιτεράν)....... Καταρχήν το ΚΚΕ δεν έγινε ποτέ ρεβιζιονιστικό γιατί τότε δεν θα είχαμε αντέξει το 1968 το 1991 δεν θα είχε γίνει η αποκατάσταση των Μπολσεβίκικων χαρακτηριστικών του και το 2012.. θα σας είχε περάσει να μπούμε σε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού με τον σύριζα. Τα υπόλοιπα για την δεκαετία του 70 και του 80 ισχύει ότι και την δεκαετία του 1940 με τα ...πολιτικά μέτωπα και στάδια... που δεν διεκδικήσαμε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Οποιος είναι κατά της επικράτησης του οπορτουνισμού στο 20ο Αντεπαναστατικό συνέδριο του ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων το 1956 είναι και κατά της επικράτησης του Ρεβιζιονισμού στην Κ.Δ το 1935 που θεωριτικοποίησε τον ΕΛΙΓΜΟ των Λαικών Μετώπων που έπρεπε να είχε εφαρμοστεί με γραμμή κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως το κκε μ,λ αναμασα ανευ αποδείξεων η" ενδείξεων την ιδια κασέτα του ρεφορμισμού ρεβιζιονισμού σε βαθμό που αυτοακυρώνεται ..Φωνάζω δυνατά σαν εξαπατημενη μικροαστή νοικοκυρά την ωρα που ανακατεύει την κουτάλα στην κατσαρόλα δεν σημαίνει τίποτα ...
Οι ερωτήσεις προτάσεις στην βουλη ειναι ακριβός για να καταλάβει εκ του παραδείγματος και της αποκαλύψεως ο εργαζόμενος πως στο αστικο κοινοβούλιο δεν πρόκειται να λυσει κανενα πρόβλημα του
Και μια παρατήρηση ,,δεν νομιζω πως θεωρει το ΚΚΕ το κκε,μλ και αλλες περιθωριακές ομαδες ως συνομιλητές του..Η αντιπαράθεση που γίνεται εδω ειναι επίπεδου μελους κοβ

Αντίσταση_Θεσσαλονίκη είπε...

Τελικά οι διαχειριστικές προτάσεις του ΚΚΕ είναι: α) Για να τις υλοποιήσει η λαική συμμαχία στο σήμερα β) Για να υλοποιηθούν στο σοσιαλισμό άυριο γ) Για να αποκαλύψουν στο λαό ότι το αστικό κοινοβούλιο δεν θα δώσει λύση. Μέσα σε πέντε σχόλια τα είπες όλα. Μάλλον πρέπει να το συζητήσεις στην ΚΟΒ σου να μη μπερδέυεσαι και μετά να έρθεις να πουλήσεις ηγεμονισμό γράφοντας 50 σχόλια την ημέρα.

Ανώνυμος είπε...

Ορίστε αυτό που προτείνει το ΚΚΕ. https://www.902.gr/eidisi/politiki/267813/oi-protaseis-toy-kke-gia-tin-pyroprostasia-poy-aperripsan-oles-oi-teleytaies
Και μάλιστα είναι το πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης που το ΚΚΕ προσπαθεί να μπεί στα συνδικάτα και τις λαϊκές ενώσεις για το τώρα. Διαφωνείτε με αυτό που προτείνεται σαν στόχους πάλης; Από πότε είναι κακό να κάνει κανείς σοβαρές προτάσεις που είναι και άμεσοι στόχοι πάλης και εκθέτουν τα αστικά κόμματα;
Να μην γίνει χρηματοδότηση; Να μην φύγει η πυροσβεστική από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη; Για τη λέξη "διαχείρηση" θέλετε να βρούμε άλλη λέξη; Στο τέλος όλα τα λαϊκά αιτήματα που παλεύουμε να υλοποιηθούν στο σήμερα που έχουμε καπιταλισμό ποιός θα τα υλοποιήσει; Θα τα υλοποιήσει προφανώς μια αστική κυβέρνση, μέσα στα πλαίσια του συστήματος που ζούμε σήμερα μετά από αγώνες. Δηλαδή όταν ζητάμε αύξηση του βασικού μισθού, με δεδομένο την εργατική κινητοποίηση και πίεση που θα δεχτεί η όποια κυβέρνση, μια κυβέρνση δε θα το κάνει; Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι αυτό που λέτε, αλλά οτι το ΚΚΕ βρίσκεται στη βουλή και εκφράζει τις θέσεις του λαϊκού κινήματος ή αυτές που θα έπρεπε για το ΚΚΕ να είναι θέσεις και στόχοι πάλης του κινήματος στο σήμερα και παλεύει για να γίνουν κτίμα του λαού, τώρα που έχουμε καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και ταυτόχρονα εκθέτει τα αστικά κόμματα περισότερο στα μάτια του λαού. Ή μήπως είναι λάθος και κακό να έχει ένα κομμουνιστικό κόμμα πρόγραμμα και θέσεις, και για το τώρα σαν στοχους πάλης στον καπιταλισμό και για το μετά;

Αντίσταση_Θεσσαλονίκη είπε...

Από το ΚΚΕ διατυπώνεται μια πολύ «λογική πρόταση»: να υιοθετήσει η κυβέρνηση την πρόταση του και να αναδιοργανώσει συνολικά την πυροσβεστική, να κάνει μια σωστή χρηματοδότηση έργων κτλ.

1) Δεν πρόκειται για πρόταση πάλης. Όπως λέει και ο τίτλος για μια πρόταση στις κυβερνήσεις και στο σύστημα. Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Στον καπιταλισμό ο λαός και η εργατική τάξη δεν κάνουν διάλογο με την αστική τάξη. Δεν υπάρχει διάλογος αλλά ταξική πάλη. Η λογική του διαλόγου είναι που οδήγησε το κίνημα σε ήττες εδώ και πολλές δεκαετίες. Το ΚΚΕ ζητάει από τα σωματεία και συλλόγους να βάλλουν σφραγίδα στις προτάσεις που κάνει στην αστική τάξη.
2) Το κράτος δεν είναι ουδέτερο ώστε να μπορεί να εξορθολογιστεί και να λειτουργήσει με βάση τις προτάσεις του ΚΚΕ. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Οι πυρκαγιές δεν συνέβησαν λόγω κάποιου παραλογισμού και έλλειψης επιστημονικού σχεδιασμού.
3) Το ΚΚΕ αντιλαμβάνεται το κράτος σαν πεδίο ταξικής πάλης για αυτό και γράφει και ξαναγράφει διαχειριστικές προτάσεις νόμου. Με τις προτάσεις νόμου σπέρνει αυταπάτες για μια «αριστερή διαχείριση». Πχ να φορολογηθεί το κεφάλαιο και τα χρήματα να δοθούν για τις λαϊκές ανάγκες (Να ακούσει επιτέλους η αστική τάξη το ΚΚΕ και να κάνει μια πιο δίκαιη μοιρασιά!).
4) Οι αγώνες που σχετίζονται με το περιβάλλον και το δικαίωμα του λαού στη ζωή οργανώνονται με βάση την αναμέτρηση με την πολιτική του συστήματος και όχι με βάση τον διάλογό. Πχ το κίνημα της Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις (που προφανώς το ΚΚΕ δεν συμμετείχε).
5) Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαχειριστικές προτάσεις του ΚΚΕ αλλάζουν χαρακτήρα κατά πως βολεύει: α) Για να τις υλοποιήσει η λαϊκή συμμαχία στο σήμερα β) Για να υλοποιηθούν στο σοσιαλισμό αύριο γ) Για να αποκαλύψουν στο λαό ότι το αστικό κοινοβούλιο δεν θα δώσει λύση. Μάλλον η καλύτερη χρήση τους είναι η εξής : Ψηφοφόρε ενίσχυσε με την ψήφο το ΚΚΕ και θα υλοποιηθούν! (που λέγεται σε κάθε εκλογές και ξεκαθαρίζουν τα πράγματα).
6) Το κίνημα χρειάζεται στόχους πάλης: Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί το λαό να καταγγείλει μαζικά αυτό το έγκλημα. Να καταγγείλει την πολιτική που καταστρέφει, ισοπεδώνει, ερημώνει, τσιμεντοποιεί. Να οργανωθεί σε κάθε περιοχή και να δι-εκδικήσει μαζικά την άμεση εξασφάλιση και την πλήρη αποζημίωση όσων έχουν πληγεί, την απο-κατάσταση των καταστροφών. Να βάλει φραγμό στα σχέδια αποψίλωσης και τσιμεντοποίησης, και στα κάθε είδους «αρπακτικά» που περιμένουν να θησαυρίσουν από τις στάχτες και τα αποκαΐδια αυτής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

Ανώνυμος είπε...

4) Οι αγώνες που σχετίζονται με το περιβάλλον και το δικαίωμα του λαού στη ζωή οργανώνονται με βάση την αναμέτρηση με την πολιτική του συστήματος και όχι με βάση τον διάλογό. Πχ το κίνημα της Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις (που προφανώς το ΚΚΕ δεν συμμετείχε)........ Ασφαλώς οι Κομμουνιστές δεν συμμετέχουμε στις ενδοκαπιταλιστικές διαφορές ανάμεσα στους Ξενοδόχους και τις εξορύξεις. Το περιβάλλον το καταστρέφει το ίδιο και ο Τουρισμός. Στον Σοσιαλισμό χωρίς καπιταλιστικό κέρδος με δικτατορία του προλεταριάτου μπορούν να γίνουν και τα δύο. Σε περιμένουμε λοιπόν στην Κοινωνική συμμαχία ότι δεν είσαι Κομμουνιστής δεν πειράζει. Μοναδικό κριτήριο το ταξικό.

Ανώνυμος είπε...

Τα αιτήματα πάλης που βάζει το ΚΚΕ και για το κινημα και ως τρόπο να εκθέσει ακόμα περισσότερο τα αστικά κόμματα διαφωνεί ή συμφωνεί ως αίτημα το ΚΚΕ-μλ;
Το σύνθημα για να αποκατασταθούν οικονομικά όλοι οι πληγέντες είναι λάθος γιατί είναι διαταξικο. Να δοθούν οι αποζημιώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά και οικογένειες κι όχι στις βίλες και τα εξοχικά παλάτια.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος9/8/21, 4:20 μ.μ. Μη πουλάς τρέλα... Μιλάμε για Εργάτες Αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες

Ανώνυμος είπε...

Δήλωση Κουτσούμπα (5/8): «Δεν είναι ώρα για μεγάλα λόγια είναι ώρα μάχης για την κατάσβεση των πυρκαγιών που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, τις λαϊκές περιουσίες, που απειλούν ανθρώπινες ζωές»...«είναι ώρα αλληλεγγύης και διεκδίκησης, για να μη μείνει κανένας μόνος, για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, για την απαραίτητη κρατική στήριξη, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να ξανασταθούν στα πόδια τους»...«είναι και ώρα προβληματισμού, γιατί για μία ακόμη χρονιά φάνηκε η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη»...«οι εκκλήσεις του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση για λήψη μέτρων, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, αγνοήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν με τις γνωστές ψεύτικες διαβεβαιώσεις ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος»

Υπεύθυνος αντικυβερνητισμός και υπεύθυνη πρόταση αγώνα!

Αντίσταση_Θεσσαλονίκη είπε...

Για όποιον θέλει να διαβάσει παραθέτω μερικά κείμενα του ιστολογίου που αναφέρονται στην πυργκαγιά στο Μάτι και σε προηγούμενη πυρκαγιά στην Εύβοια
1) https://antigeitonies3.blogspot.com/2019/07/blog-post_52.html
2)https://antigeitonies3.blogspot.com/2019/06/blog-post_89.html
3) https://antigeitonies3.blogspot.com/2019/08/blog-post_25.html

Xampellos είπε...

1. οταν διεκδικείς αιτήματα και στόχους πάλης, κάνεις διάλογο? Επειδή υποβάλλονται και μέσω ΚΚΕ, μέσω ΠΑΜΕ κτλ πάει να πει ότι γίνονται ερήμην του λαού? Το ΚΚΕ είναι μέρος του λαού, με ακατάλυτους δεσμούς που ανανεώνονται διαρκως μεσα απο εργατικους κι λαικούς αγώνες. Ολα του τα αιτήματα κι επεξεργασίες δουλεύονται συλλογικά όχι μονο στο εσωτερικό του αλλά και με ενα πολυ μεγάλο περίγυρο φίλων κι σε οποιες συλλογικότητες συμμετέχουν οι κομμουνιστές, δοθείσης ευκαιρίας. Αυτά προφανώς δεν ισχύουν και δεν ισχυειαν ποτέ για το ΚΚΕ-μλ, αλλά αυτό ειναι δικό του θέμα
2.Οντας απλός φιλός του ΚΚΕ, ξέρω ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ξεκαθαρισμένο σε όλες τις κατευθυνσεις απο το ΚΚΕ (όχι μόνο στο εσωτερικό του) και το υλοποίησε και πρακτικά στην οικονομική κρίση του 2009, λέγοντας ότι θα πάρει μέρος στην διαχείριση της εξουσίας, μόνο αφού την καταλάβει ο λαός- μην φοβούμενο τις απώλειες.
3. Το λες με όλους τους πιθανούς τρόπους μπας κι κάνεις εντύπωση, σου απαντώ και παραπάνω, αλλά πες μου: το ΚΚΕ-μλ που καλεί σε αγώνες "μέχρι τέλους", απο ποιον περιμένει να υλοποιηθούν τα αιτήματα (που πάντα μάλιστα είναι "στον ελάχιστο δυνατό παρανομαστή" κτλ, για την μέγιστη δυνατη συσπείρωση κι αλλα τέτοια, όντως ρεφορμιστικά)?
4. Το ΚΚΕ όντως δεν συμμετέχει σε αγώνες μικροαστικού χαρακτήρα που έχουν να κάνουν με προστασία της περουσίας του καθενός αδιαφορώντας για τον συνολικό σχεδιασμό της οικονομίας. Συμμετέχει καλώντας σε αγώνες που βάζουν στόχο συνολικά τα μονοπώλια μέχρι την κατάργηση τους και την οικοδόμησή ενός εργατικού κράτους που μέσω της κεντρικής οικονομίας θα συνδυάζει αρμονικά πχ φυσικό περιβάλλον, βιομηχανία, διαχείριση απορριμμάτων. Το χάιδεμα αυτιών των μικροαστών στο οποίο συστηματικά επιδίδετε το ΚΚΕ-μλ, δεν είναι συμμετοχή στο κίνημα, απο εργατική σκοπιά τουλάχιστο.
5. Ουδέποτε ειπε το ΚΚΕ ότι αμα ψηφιστεί απο παραπάνω κόσμο θα υλοποιηθούν οι προτάσεις- προσπάθησε να μην είσαι τοσο φθηνός, τουλάχιστον όταν γράφεις δημοσια κι όχι σε κάποιο απο τα φυλλάδια σας ή όταν τα λέτε μεταξυ σας. Πάντα λέειτο ΚΚΕ ότι και με με την ψήφο, ο λάος θα είναι απο καλύτερη θέση για να διεκδικήσει με αγώνες τους στόχους πάλης- λέγοντας μάλιστα διαρκώς ότι στο σήμερα μπορεί η άνοδος της ταξικης πάλης να φέρει κάποιες κατακτήσεις, αλλά αυτες θα είναι αποσπασματικές, επισφαλής και μόνο με αλλαγή τάξη στην εξουσία θα μπορεί υλοποιηθεί η συνολική οπτική του λαικού/ εργατικου κινήματος (οπως την βάζει το πολύ σημαντικο μερος του που λέΓεται ΚΚΕ). Αν αυτό το βλέπεις ως κάτι που αλλάζει ανάλογα με την περισταση, ΟΚ. Εικάζω αντιθέτως οτι ο "ελάχιστος κοινός παρανομαστης¨που βάζει πάντα το ΚΚΕ-μλ σε σωματεια κτλ είναι σταθερη αξια παντός καιρου
6. Το τι χρειάζεται το λαικό κίνημα είναι θέμα συζήτησης απο όλους μας- το ΚΚΕ-μλ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΖΉΤΗΣΗ είναι βαθεια απαξιωμένο κι ουσιαστκά εκτος. ισως αν εκτος απο εωλη κριτικη στο ΚΚΕ, θεαματικες φωνές και γλείψισμο στους μικροαστούς αποδείξει και με έργα ότι νοιάζεται τις λαικές μάζες, να ακουσθούν οι προτάσεις του

Αντίσταση_Θεσσαλονίκη είπε...

Για το τελευταίο σχόλιο του xampelos
Για 1 ,2,3: Υπάρχει μια σύγχυση ανάμεσα στα αιτήματα και το κυβερνητικό πρόγραμμα. Πολύ συχνά σε διάφορα κείμενα γίνεται ένας αχταρμάς κυβερνητικών προτάσεων και αιτημάτων πάλης που μπερδεύει πολύ τα πράγματα. Για να γίνει πιο ξεκάθαρο ας πάρουμε ένα παράδειγμα από την παρακάτω ανάρτηση: https://www.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/132677/gia-ti-dasoprostasia-kai-tin-pyrosvesi .
Ανάμεσα σε άλλα διαβάζουμε:
«Τη συγκρότηση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για ουσιαστική βελτίωση της προστασίας των δασών, με έμφαση στην πρόληψη, στην ανάπτυξη και τη διαχείριση του δασικού πλούτου προς όφελος του λαού.»
Το παραπάνω παραπέμπει σε κυβερνητική διαχείριση. Να πάρουμε τα χρήματα του προϋπολογισμού που αναφέρει πιο πάνω, να φτιάξουμε έναν νέο φορέα και να καταφέρουμε πέρα από την δασοπροστασία να υπάρξει ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ προς ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Καθαρή πρόταση κυβερνητικού τύπου που σπέρνει αυταπάτες.
Άρα υπάρχουν αιτήματα πάλης και κυβερνητικές προτάσεις. Οι κυβερνητικές προτάσεις υπάρχουν άφθονες στις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ.
Τα αιτήματα πάλης παλεύονται από το κίνημα με διαδηλώσεις απεργίες, καταλήψεις, δεν μπαίνουν σε διάλογο με την κυβέρνηση, δεν προτείνουν μια άλλη φιλολαϊκή διαχείριση. Αν μια κυβέρνηση αναγκαστεί να αποσύρει πχ έναν νόμο όπως έχει συμβεί στο παρελθόν θα είναι αποτέλεσμα της κινηματικής πίεσης. Δεν πρόκειται να λογικευτεί ή να βάλει μυαλό γιατί κάποιο ρεφορμιστικό κόμμα της έκανε ωραίες προτάσεις.
Για το 4: Είναι γνωστό ότι όλα τα μεγάλα κινήματα (φοιτητικά 2006-07, Δεκέμβρης 2008, κίνημα πλατειών, Χαλκιδική κτλ) θεωρούνται από το ΚΚΕ «μικροαστικά» γιατί δεν υιοθετούν το «ολοκληρωμένο πρόγραμμα του». Έρχονται οι φίλοι του και περηφανεύονται για την αποχή τους από την πάλη. Είναι προφανές ότι η ηγεσία του ΚΚΕ φοβάται να εμπλακεί με τις πλατιές κινήσεις μαζών για να μην έρθει σε ουσιαστική σύγκρουση με το σύστημα. Για να δικαιολογήσει τον φόβο της σνομπάρει δήθεν τα κινήματα. Ωστόσο, όποιος θέλει να λέγεται κομουνιστής πρέπει να είναι μέσα στη κίνηση των μαζών και να παλεύει να πολιτικοποιηθεί με σωστούς στόχους πάλης και να μην εκτονωθεί το κίνημα.
Για το 5: Όταν έρχονται εκλογές πάντα το τοπίο καθαρίζει. Πχ «Την Κυριακή στις 7 Ιούλη ψηφίζουμε. Στις 8 όμως, σημασία θα έχει να είναι δυνατό το ΚΚΕ. Για να είναι πιο δυνατός ο λαός. Γιατί το ΚΚΕ, έχει επεξεργασμένο σχέδιο και για το σήμερα και για το αύριο…. Κι αυτό το σχέδιο του ΚΚΕ συμφέρει το λαό γιατί μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του». « (…)Εάν το ΚΚΕ είχε 15% θα μπορούσαν να περάσουν αλήθεια τα μνημόνια, τα άλλα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα; Σε καμιά περίπτωση. Να γιατί η μόνη χρήσιμη για το λαό πραγματικά, ψήφος, είναι μόνον αυτή στο ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ, θα φέρνει στη Βουλή τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, της νεολαίας. Την ίδια ώρα που κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα θα λένε στο λαό 'δέξου θυσίες, μη ζητάς πολλά'». Δεν τα λέμε εμείς αλλά ο Κουτσούμπας. Ψηφίστε γιατί το «σχέδιο του ΚΚΕ» μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες. https://gr.euronews.com/2019/07/02/koutsoumpas-moni-xrisimi-psifos-kke
Για το 6: Το ΚΚΕ(μ-λ) χθες ήταν στο δρόμο μαζί με το λαό. Όσοι πουλάνε ηγεμονισμό ας κοιτάξουν την δική τους απουσία και τα αδιέξοδα.
https://antigeitonies3.blogspot.com/2021/08/blog-post_85.html - Άμεση εξασφάλιση και πλήρη αποζημίωση όσων έχουν πληγεί. Άμεση στέγαση και πλήρη κάλυψη των αναγκών του λαού και των παιδιών του μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών. Πλήρη αποζημίωση για τα σπίτια και τις περιουσίες που κάηκαν. Για τα χωράφια και τις σοδειές που έγιναν στάχτη. Για τα μεροκάματα και τις δουλειές που χάθηκαν. Αποζημιώσεις και όχι... χαμηλότοκα δάνεια.
- Αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών. ΟΧΙ στα σχέδια αποψίλωσης και τσιμεντοποίησης, και στα κάθε είδους «αρπακτικά» που περιμένουν να θησαυρίσουν από τις στάχτες και τα αποκαΐδια αυτής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. ΟΧΙ στον αποχαρακτηρισμό των δασών.

Αντίσταση_Θεσσαλονίκη είπε...

Όποιος θέλει να διαβάσει και αναλυτικότερη κριτική στις θέσεις του ΚΚΕ μπορεί να το κάνει εδω: https://antigeitonies3.blogspot.com/2021/06/21.html

Ανώνυμος είπε...

προς τον Xampellos και όχι μόνο
Μιας και το ζήτημα του χαρακτήρα των αιτημάτων, των στόχων ή των προτάσεων πάλης και την διαφορά τους από τα ρεφορμιστικά «ολοκληρωμένα» προγράμματα καλύτερης και ορθολογικής διαχείρισης του καπιταλισμού στα οποία και το ΚΚΕ επιδίδεται, έχει τεθεί στα βασικά του σημεία από τον Αντίσταση Θεσσαλονίκη, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα ζήτημα και να κάνω μία επισήμανση για μια ορισμένη στάση και την δικαιολόγησή της.
Το ζήτημα αφορά την αντιμετώπιση του κράτους και των μηχανισμών του από το ΚΚΕ. Σε πλήρη αντίθεση με την μαρξιστική λενινιστική θεωρία αλλά και την οδυνηρή πείρα του κινήματος, ισχυριζόμαστε ότι το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το αστικό κράτος σαν ουδέτερο και άρα σαν πεδίο ταξικής πάλης. Εδώ και επιγραμματικά δύο σημεία:
- Αυτή η αντιμετώπιση δεν εξαντλείται ούτε περιορίζεται στο κατά πόσο το ΚΚΕ έχει αποφασίσει ή όχι να συμμετέχει σε μια αστική κυβέρνηση. Ξεκινώντας ωστόσο από αυτό, θα έλεγα ότι αυτή η στάση του είναι αποτέλεσμα μιας εκτίμησης της ηγεσίας του εδώ και κάμποσα χρόνια, ότι δεν την «παίρνει» χωρίς να έχει μεγάλες απώλειες να μπει τόσο χοντρά στο αστικό πολιτικό παιχνίδι –από το οποίο όμως δεν θέλει να λείπει- και μεταθέτει τέτοιες αποφάσεις για μια πιο ευνοϊκή για το ίδιο φάση. Μια τέτοια φάση εκτιμούσε ότι υπήρχε την περίοδο 1974-1981 που το οδήγησε να ζητά την συμμετοχή του στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ενώ ήταν αποτέλεσμα της ολοένας και πιο δεξιάς του πορείας αλλά και της αυταπάτης ότι θα γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ, η απόλυτα συνειδητή απόφαση της ηγεσίας του το 1991 να συμπράξει κυβερνητικά με την δεξιά (συγκυβέρνηση ΝΔ- ΣΥΝ) και στη συνέχεια να δώσει συνολική χείρα βοηθείας στο σύστημα με την συμμετοχή του στην οικουμενική (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ) που έστρωσε το δρόμο στην μετέπειτα κυβέρνηση της ΝΔ. Σήμερα και βλέπουμε για πόσο, επιλέγει την «αυτοσυντήρηση», η οποία έχει όντως κόστος γιατί η ίδια αυτή ηγεσία έχει γαλουχηθεί και γαλουχήσει τον κόσμο της με κοινοβουλευτικές αυταπάτες και της κοστίζει αυτή η «αποχή» από το «κέντρο των πολιτικών εξελίξεων.»
- Το ότι το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το αστικό κράτος σαν πεδίο ταξικής πάλης, φαίνεται από πολλά πράγματα. Το ένα έχει θιχτεί: στην καλύτερη περίπτωση ανακατεύει αιτήματα πάλης με προτάσεις προς το σύστημα καλύτερης διαχείρισης του, στη χειρότερη έχει μόνο προτάσεις διαχείρισης. Ένα δεύτερο η συμμετοχή του σε όλα τα όργανα συνδιοίκησης/συνδιαχείρισης που έστησε το ΠΑΣΟΚ από την δεκαετία του 1980 στα Πανεπιστήμια, σε δασκάλους και καθηγητές και στα σωματεία, όργανα που συνέβαλαν στη εμπέδωση της λογικής και της πρακτικής της ταξικής συνεργασίας, στον εκφυλισμό του διεκδικητικού κινήματος των εργαζομένων. Ένα τρίτο και πολύ τρανταχτό παράδειγμα η προσπάθεια προσεταιρισμού τμημάτων μέσα ακόμα ακόμα και από την διατύπωση συνδικαλιστικών (!!!) αιτημάτων για τον σκληρό πυρήνα του εξαρτημένου αστικού καθεστώτος, τα σώματα ασφαλείας και τον αστικό στρατό. Με ενεργή δηλαδή τις μεγάλη (αυτ)απάτη για τον λεγόμενο «εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων» όπως γράφονταν παλιότερα.

(συνέχεια)

Ανώνυμος είπε...

(συνέχεια)
Η επισήμανση τώρα: το ότι το ΚΚΕ κράτησε αποστάσεις από το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής είναι πασίγνωστο. Το φοβερό είναι ότι ορισμένοι που ισχυρίζονται ότι είναι μέλη ή φίλοι του ΚΚΕ επαίρονται γι αυτό, δικαιολογώντας μάλιστα αυτή τη στάση με την εξής φράση «οι Κομμουνιστές δεν συμμετέχουμε στις ενδοκαπιταλιστικές διαφορές ανάμεσα στους Ξενοδόχους και τις εξορύξεις». Δηλαδή το κίνημα στην Χαλκιδική για την προστασία του τόπου τους και ενάντια στο αδηφάγο και ληστρικό και καταστρεπτικό για τα δάση και τους κατοίκους της Χαλκιδικής μεγάλο κεφάλαιο, ξένο και ντόπιο, ήταν των ξενοδόχων; Αλήθεια η Χαλκιδική και τα δάση της κατ’ αυτόν (ανώνυμος 9/8/21, 4:04 μ.μ.) δεν αξίζουν να προστατευτούν από την εμπορευματοποίηση και την καταστροφή τους στο βωμό του καπιταλιστικού και ιμπεριαλιστικού κέρδους; Μάλλον δεν θα έχουν θέση και στο «ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας"...
Ο Xampellos το πολιτικοποιεί κατηγορώντας το ΚΚΕ(μ-λ) για «χάιδεμα αυτιών μικροαστών.» Θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε και εμείς εάν αυτές οι ίσες αποστάσεις, χαϊδεύουν άλλα αυτιά … πιο πάνω, αλλά θα το προσπεράσουμε για να πούμε κάτι επί της ουσίας. Η εργατική τάξη και αυτοί που πασχίζουν να υπηρετήσουν την υπόθεσή της, έχουν καθήκον να τραβήξουν προς το μέρος της όλα τα εργαζόμενα, μη προλεταριακά τμήματα της κοινωνίας, να είναι μπροστάρηδες σε όλα τα δημοκρατικά ζητήματα, στα ζητήματα του περιβάλλοντος κοκ, γιατί γνωρίζουν πως ακόμα και αν αυτά τα ζητήματα έχουν διαταξική αναφορά, η πηγή του προβλήματος αλλά και η λύση τους θα είναι ταξική. Αν αυτό ισχύει γενικά, στην σημερινή εποχή με την υποχώρηση του κινήματός της, την ήττα του κομμουνιστικού κινήματος και τους αρνητικούς συσχετισμούς δύναμης, ισχύει δέκα φορές. Γιατί η εργατική τάξη ανασυγκροτούμενη σαν τάξη για τον εαυτό της πρέπει ταυτόχρονα να αναδεικνύεται σαν τάξη που «αξίζει» να ηγεμονεύει στην συμμαχία με τις άλλες εργαζόμενες τάξεις της κοινωνίας. Όσοι λοιπόν θέλουν να υπηρετήσουν την υπόθεσή της εργατικής τάξης, παλεύουν μέσα σε τέτοια κινήματα ακριβώς για να ηγεμονεύσει η αγωνιστική ταξική κατεύθυνση.
Τάσος Σαπουνάς

Ανώνυμος είπε...

Είναι η τρίτη φορά που το στέλνω αλλά δεν ανεβαίνει και δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο εκτός αν είναι για πολιτικούς λόγους.

Η πρόταση του ΚΚΕ άμεσα και στο τώρα είναι αυτή https://www.kke.gr/article/Mono-o-laos-mporei-na-sosei-to-lao/ και την παλεύουν να γίνει κτήμα και πράξη τα μέλη οι φίλοι και τα στελέχη του ΚΚΕ στις περιοχές που έχουν πληγεί, κρατοντας το ταξικό πρόσημο των λαϊκών οικογενειών κι όχι γενικά όσων επλήγησαν - βίλες κτλ.
Το κκεμ-λ διαφωνεί με τα αιτήματα πάλης που βάζει το ΚΚΕ και με την λαϊκή οργάνωση που προσπαθεί να επιτύχει;
Αυτά για το κράτος είναι αοριστίες και εκ του πονηρού. Για παράδειγμα το να φύγει η πυροσβεστική από το υπουργείο δημόσιας τάξης που την είχε βάλει η χούντα είναι εκδημοκρατισμός. Όπως μπορούν να θυμηθούν τα μέλη του κκεμ-λ τι έλεγαν για τον εκδημοκρατισμό του κράτους το 81. Όσο αφορά την δεκαετία του 80 ούτε το κκεμ-λ απέφυγε από λάθη ως και την αυτοδιαλυση και δεν ήταν μόνο θέμα κάποιων κακών στελεχών αλλά βαθύτερο ζήτημα της ελληνικής τότε αριστεράς στο σύνολο της. Είτε ΚΚΕ είτε κκεμ-λ.
Αλλά στην ουσία του πράγματος γιατί γυρνάει γύρω από ζητήματα που τραβιονται από τα μαλλιά. Συμφωνεί το κκεμ-λ ή όχι με το άμεσο σχέδιο πάλης και οργάνωσης της λαϊκής πάλης που βάζει το ΚΚΕ;

Αντίσταση_Θεσσαλονίκη είπε...

Το αρχικό άρθρο και μια σειρά από σχόλια απάντησαν στην κλασική ερώτηση «ΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΕ;» που επιμένεις να κάνεις ξανά και ξανά. ΟΚ είναι κλασική τακτική για φοιτητικό αμφιθέατρο αλλά σε γραπτό λόγο δεν πιάνει καθόλου. Αν κατάλαβα καλά η απάντηση σε όλα τα υπόλοιπα που μπήκαν στην κουβέντα είναι «έλα μωρέ το παρατραβάτε επίτηδες», «σιγά τώρα» κτλ. λες και μερικά ψέματα: «Όπως μπορούν να θυμηθούν τα μέλη του κκεμ-λ τι έλεγαν για τον εκδημοκρατισμό του κράτους το 81» και έτοιμο το γλυκό. Ελπίζω να σε δούμε στην επόμενη διαδήλωση https://antigeitonies3.blogspot.com/2021/08/blog-post_10.html

Ανώνυμος είπε...

Αυτή τη στιγμή τα μέλη τα στελέχη και οι φίλοι του κόμματος, όσοι μπορούν βέβαια αυτήν περίοδο, είναι δίπλα στους ανθρώπους που βιώνουν άμεσα τη πύρινη λαίλαπα και σε αυτούς που τη βίωσαν και έχασαν το βίος τους και προσπαθουν από τη μια βοηθήσουν σε ότι μπορούν και υπάρχει ανάγκη και από την άλλη να βοηθήσουν στην οργάνωση της πάλης πλέον για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων κτλ.
Εσείς σαν κκεμ-λ διαλέξατε αυτό που κάνατε και το ΚΚΕ αυτό που έκανε.
Για το 81 ότι κι εσείς τα κάνατε όπως τα κάνατε είναι μια αλήθεια. Γιατί όταν η κουβέντα πάει στα δικά σας αμαρτήματα και λάθη για μια περίοδο που κάνετε κριτική σε όλους του υπόλοιπους και δικαίως, οι υπόλοιποι δεν έχουν δικαίωμα να σας λένε κι αυτοί τα δικά σας χαΐδια;
Το αν λέω ψέματα οι παλιοί το ξέρουν καλά ή δε λέω.
Το αν συμφωνείτε σαν κκεμ-λ, κι άσε τις ειρωνείες περί αμφιθεάτρου, μπαίνει στη λογική ότι αν συμφωνούσαμε στα υπόλοιπα θα είμαστε και ίδιο κόμμα.
Αλλά δε μπορείς να λες είστε των ρεφορμιστικών προτάσεων κι ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς και ταυτόχρονα να σου κάνω και πρόταση πάλης τώρα, που δεν διαφωνείς γιατί είναι τα βασικά που πρέπει να παλέψει ο λαός και γι'αυτό απαντάς κι έτσι, και να παλεύω στις πληγείσες περιοχές να οργανώσω τους κατοίκους, και τα σωματεία ή συλλόγους να τα τρέχω για βοήθεια στους πληγέντες, και να βοηθάω όσο μπορώ στην πυρόσβεση κτλ και να μου λες γιατί δεν πήγα σε μια πορεία που κυριάρχησε το κάτω η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να το χρεωνω στο κκεμ-λ σαν σύνθημα. Κι εγώ δε σας κατηγορώ για κάτι αυτό κάνατε εσείς δεκτό, αυτό κάνει το ΚΚΕ δεκτό. Να κανουμε όμως σοβαρή κριτική.
Άρα το ΚΚΕ εχει πρόταση πάλης που δε μπορεί να διαφωνίσει ένας αριστερός με αυτή. Άρα μη λέμε ότι είναι μόνο για προτάσεις νόμου.
Το αν κάνει και προτάσεις νόμου κτλ και το αν είναι κακό, καλό, αναπόφευκτο ή μη, να το δείτε τι θα κάνετε και τη δική σας τακτική όταν μπείτε κι εσείς στη Βουλή.
Ελπίζω να βγήκε κάτι από τον όλο διάλογο.

Αντίσταση_Θεσσαλονίκη είπε...

Επειδή, πολλά ειπώθηκαν για την δεκαετία του 80. Όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει τις θέσεις του ΚΚΕ(μ-λ) στα υλικά των συνδιασκέψεων του. Για να μπορεί να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και όχι καφενείο που ο καθένας πετάει ότι του κατέβει ή έχει ακούσει.
http://www.kkeml.gr/%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%83/1%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7-1982/
http://www.kkeml.gr/%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%83/2%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7-1983/
http://www.kkeml.gr/%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%83/3%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7-1988/

Ανώνυμος είπε...

Αντίσταση Θεσσαλονίκη καταρχάς τα περί 80 κτλ ξεκίνησαν συγκεκριμένα και δεν πρέπει να έχει κανείς την εντύπωση ότι μπορεί να κάνει κριτική στους άλλους χωρίς να την δέχεται.
Από κει και πέρα αυτή είναι η δική σας αντίληψη για το τι συνέβη στο μλ χώρο τη δεκαετία του 80 και στο ίδιο το κκεμ-λ. Υπάρχουν κι άλλες οπτικές και αξιολογήσεις όπως συμβαίνει σε κάθε κόμμα ή φορέα. Ή και πράγματα που δεν τα λέει η κριτική κάθε κόμματος. Για παράδειγμα ενώ ο Συνασπισμός (ΚΚΕ-ΕΑΡ) έκανε τα δικά του λάθη που ήταν και μεγάλα το 89 με τις συγκυβερνήσεις, θυμάμαι το Β. Σαμαρά να μην κάνει λόγο στο προεκλογικό σποτ για ότι συμβαίνει στη χώρα πέρα από γενικότητες και να λέει για την Τιεν Αμεν ως κύρια τοποθέτηση και να μην προσπαθεί να πάρει καμιά πολιτική πρωτοβουλία εκτός αριστεράς και αντιπολίτευσης στο ΚΚΕ, για μένα κι αυτό λάθος από άλλη μεριά. Ή το 81 όταν το ΚΚΕ είχε τις παλινωδίες για το ΠΑΣΟΚ που το οδήγησαν σε τραγικά λάθη, το ίδιο το κκεμ-λ διαλύθηκε.
Όπως ζητάτε τη μη μονοπώληση της ιστορίας από τους υπόλοιπους το ίδιο ισχύει και για εσάς.
Και όλο αυτό το λέω γιατί όλο το κομμουνιστικό κίνημα τις δεκαετίες 80-90 είτε μλ πλευρά του είτε παραδοσιακό είτε ευρωκομμουνιστες, δε θα κάνω τώρα αυτή την ανάλυση για δίκιο ή άδικο, είχαν σειρά λαθών μεγάλων και μικρών που είχαν να κάνουν με μια εποχή ολόκληρη και το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, πάρε παράδειγμα ακόμα και τον εκφυλισμό του ίδιου του μλ κινήματος με τη ρήξη Μάο Χότζα ή τις κινήσεις του Μάο σε Βιετνάμ με Νίξον κτλ, και δεν γίνεται σε κάθε συζήτηση να πετάγεται έτσι απλά "ναι αλλά το 89 τι κάνατε εσείς κτλ" σαν συνταγή για πάσα νόσο. Όπως φυσικά και απολιτικες κατηγορίες που μπορεί να έχει δεχτεί το κκεμ-λ από άλλους.
Στο ζουμί του σήμερα λοιπόν το ΚΚΕ έχει τακτική με την οποία εκθέτει την αστική τάξη και τα κόμματα της, όπως έχει και στόχους πάλης για το κίνημα και τακτική συσπείρωσης του λαού. Μπορείς να διαφωνείς με την τακτική του και καλά κάνεις και δικαίωμα σου. Αλλά το να λες το ΚΚΕ είναι εκτός και κάνει σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις, όλα αυτά εκτός από άδικα είναι και μειωτικά προς το κκεμ-λ που μπορεί να αναδείξει λάθη και αδυναμίες του ΚΚΕ. Αναπτύξετε λοιπόν την τακτική σας.
Αλλά σοβαρά κατηγορείτε το ΚΚΕ αλλά και τα συνδικάτα που κάνει και κάνουν κάτι άλλο από εσάς σε στιγμές όπως αυτές που ζήσαμε και αντί για πορεία ήταν κοντά στους κατοίκους και μαζευαν βοήθεια ή γιατί έχει την τακτική που έχει μέσα στη βουλή; Και για να ανοίξω ένα ζήτημα για σκέψη για όλους. Ποια πρέπει να είναι η τακτική στη Βουλή ενός κομμουνιστικού κόμματος στην Ελλάδα σήμερα; Και το βάζω και για σκέψη αλλά και ενδεχομένως για μια άλλη συζήτηση που θα ανοίξει με αφορμή κάποιο αντίστοιχο άρθρο.

Αντίσταση_Θεσσαλονίκη είπε...

Για το τι πράττει το ΚΚΕ στο κίνημα ενδεικτικά ας δούμε αυτό: https://antigeitonies3.blogspot.com/2021/06/3_28.html
Άρα πολύ απλά η τακτική αναπτύσσεται με βάση την πολιτική κατεύθυνση. Χρειάζεται πολεμική και στα 2 επίπεδα.
Μπορείς να διαβάσεις τις θέσεις αν θέλεις, υπάρχουν απαντήσεις σε όσα μισολές. Λες «Υπάρχουν κι άλλες οπτικές και αξιολογήσεις»; Πέρα από τσιτάτα και ψέματα δεν έχω δει να γράφεται κάτι εδώ. Ας μην χαοθεί άλλο η κουβέντα. Καλό διάβασμα!

Ανώνυμος είπε...

Προς ...Θεσσαλονικη.
Ναι, ειναι μια σειρα αιτηματων που παταει στο σημερα και τραβαει προς τον σοσιαλισμο- ενιαιος φορεας, λαικη περουσια και καταργηση ιδιωτικης πρωτοβουλιας ειναι στοιχεια που εμπεριεχονται στις προτασεις του ΚΚΕ για ολα τα ζητηματα με σκοπο καθε επιμερους θεμα να οδηγει εκει. Υπαρχουν προσεγγισεις απο άλλους, οπως μινιμουμ και μαξιμουμ προγραμμα, ή μονο αμεσα αιτηματα οπως κανει το ΚΚΕ μλ- ολα κρινονται και σιγουρα οι αλλες προσεγγισεις που αναφερω εχουν ξεκαθαρες ρεβιζιονιστικες αποχρωσεις.
Βλεπω οτι διαρκως παραπεμπετε σε επισημα ντοκουμεντα του κκε-μλ. Κανετε λοιπον το ιδιο και με το ΚΚΕ πχ με το πρόγραμμα του και πειτε που αναφερεται προγραμμα του ΚΚΕ υπο αστικη δημοκρατια (αλλο πραμα ειναι το σχεδιο διεκδικήσεων). Το ιδιο απευθυνεται και στον κ. Σαπουνα που μιλα για αταξικη θεωρηση του κρατους απο το ΚΚΕ, οταν τελευταιο λεει οτι η αστικη ταξη ακομη κι αν σου δωσει κατι με το ενα χερι θα στο παρει με το αλλο κι αρα μονη λυση η ανατροπη της. Η στασητου ΚΚΕ απεναντι στους κατασταλτικους μηχανισμους ειναι ξεκαθαρη ως οργανα των αστων- εξου και δεν "σοκαρεται" με την σταση τους σαν μωρη παρθενα. Η προσπαθεια προσεταιρισμου τμηματων τους και υπονομευσης τους εσωτερικα ειναι απαραιτητη για να νικησουμε σε συγκρουση μαζι τους- εφοσον μας ενδιαφερει φυσικα κατι τετοιο.
Εθεσα ερωτημα που ακριβως απευθυνονται τα "αμεσα" και "κοινα" (και χωρις λεξεις τζιζ οπως "ταξικος", "αντεπιθεση" κτλ) αιτηματα παλης του κκε-μλ, τα οποια κατα την γνωμη μου εχουν καταπραυντικο - εκτονωτικο κι αρα ρεβιζιονιστικο χαρακτηρα, αλλα ουδεμια απάντηση
Xampellos

Ανώνυμος είπε...

Τα τελευταια πχ 13 χρονια δεν ειχαμε μονο δεκεμβρη, χαλκιδικη, πλατειες κτλ που καποια πηραν και πολυ δημοσιοτητα απο αστικα μμε . Ειχαμε και κινητοποιοιησεις για την χωματερη στα λιοσια, για τα καζανια στο περαμα, για την λαρκο, για την χαλυβουργια, ναυτεργατες, αγροτες, απεργιες σε εργοταξια, τροφιμα, τηλεπικοινωνιες, ανακυκλωση, τουρισμο, cosco κτλ με τα 4 τελευταια να εμπεριεχουν κινηση νεων μαζων. Το που επιλεγετε να επικεντρωθειτε δειχνει τον χαρακτηρα, τις στοχευσεις αλλα και την παντελη ελλειψη δεσμων με τα λαικα στρωματα του κκε μλ_ και δεν σωζεται αυτο το τελευταιο με συμμετοχη σε καθε αταξικη, χυμα κινητοποιιηση που και καλα την λετε στο ΚΚΕ αν δεν συμμετασχει. Ειδικα που σε πολλες κινητοποιησεις που ανεφερα, και παλευουν και με το πλαισιο του κκε αρα αλλου οι κατηγιριες για κοιβνοβουλευτισμο, πιανεστε εξ απηνης και πατε εκ των υστερων, εξω απο την πυλη να μοιρασετε καμια ανακοινωση.
Προς Σαπουνα
Το ΚΚΕ συμμετεχει στις κινητοποιησεις αυτες, ή εστω προσπαθεi, βαζοντας την δικη του αποψη, οπως οφελει να κανει ενα κομμουνιστικο κομμα. Αν ειναι να συμμεταχεις απλα δεχομενος την κυριαρχη αποψη, δεν εχεις λογο ύπαρξης, κατι που (κι για αλλους λογους) αποδειχτηκε στην περιπτωση του μλ. Αφενος εχουμε συγκρουση τμηματων κεφαλαιου, αφετερου σε περιπτωσεις οπως κερατεα, Χαλκιδική κτλ οι αντιδρωντες πολυ υγειως αντιδρουν, συχνα ομως η οπτικη τους ειναι τοπικιστικη- μακρυα απο δω κι οπου θελει ας παει. Αν ειστε οκ με αυτο, προφανως αυτη ειναι και η πολιτικη σας αντιληψη και δεν βλεπω καποιου ειδους αλληλεπιδραση. Το ΚΚΕ επιλεγει, παλι με κόστος, να βαλει θεμα κεντρικου-επιστημονικου σχεδιασμου και συλλογικης-λαικης αντιμετωπισης σε επιπεδο χωρας, ακριβως για να συγκροτηθει η ε.τ της ελλαδας ως ηγετιδα δυναμη και να τραβηξει και τα αλλα λαικα στρωματα στον σοσιαλισμο

Αντίσταση_Θεσσαλονίκη είπε...

1)Για τα σώματα ασφαλείας:
«Η προσπαθεια προσεταιρισμου τμηματων τους και υπονομευσης τους εσωτερικα ειναι απαραιτητη για να νικησουμε σε συγκρουση μαζι τους- εφοσον μας ενδιαφερει φυσικα κατι τετοιο.»
https://www.messinialive.gr/to-kke-den-taftizei-somata-asfaleias-tous-katastaltikous-michanismous-pou-ypiretoun/
«Η θέση μας είναι ότι η Αστυνομία πρέπει να αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και όχι στην καταστολή των αγώνων του λαού και της νεολαίας.»
Αυτό το απόσπασμα εκφράζει με καθαρό τρόπο ότι το ΚΚΕ αναγνωρίζει το κράτος σαν πεδίο ταξικής πάλης. Ειδικά το πρώτο σπέρνει αυταπάτες για σώματα ασφαλείας που θα είναι φιλολαϊκά. Αλλά ξέρω αυτό λέγεται για να πάρετε αστυνομικούς με το μέρος του κινήματος ή μήπως λέγεται για το σοσιαλισμό και είναι προοπτικό ζήτημα; Ανάλογα ποιος ρωτάει θα πάρει και μια από τις απαντήσεις από το ΚΚΕ. Στον καπιταλισμό όμως Αστυνομία = καταστολή. Βασικά πράγματα.

Αντίσταση_Θεσσαλονίκη είπε...

2)«…αυτο το τελευταιο με συμμετοχη σε καθε αταξικη, χυμα κινητοποιιηση που και καλα την λετε στο ΚΚΕ αν δεν συμμετασχει.
Υπάρχει πιο απλή εξήγηση. Η ηγεσία του ΚΚΕ απλά δεν θέλει να εμπλακεί για να μην έρθει σε ρήξη με το σύστημα. Οπότε σνομπάρει τα κινήματα για να εξηγήσει στα μέλη του γιατί δεν εμπλέκεται. Δεν το κάνει λόγω δυνατότητας αλλά λόγω αδυναμίας και φόβου.
Το ΚΚΕ(μ-λ) συμμετέχει στα κινήματα και παλεύει στο λαό την άποψη του. Για παράδειγμα στις πλατείες δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με την κυρίαρχη λογική. Δεν χάιδεψε ποτέ αυτιά. Ορίστε και σχετικό κείμενο που ανοίγει τα τότε ζητήματα: https://antigeitonies3.blogspot.com/2011/06/blog-post_3591.html (‘Ένας μήνας, στους δρόμους και στις πλατείες...)
Λίγο μετά τις πλατείες ας θυμηθούμε και το πραγματικά γελοίο μάζεμα υπογραφών από το ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων και στήριξης της πρότασης νόμου που έκανε το 2012: https://antigeitonies3.blogspot.com/2012/10/blog-post_5714.html ( ΚΚΕ: «υπόγραψε και εσύ την αναχώρηση από την ταξική πάλη)
Και τέλος τα συγχαρητήρια την πλήρη υποταγή στο σύστημα το Δεκέμβρη του 2008: https://antigeitonies3.blogspot.com/2012/12/2008_9.html (Τι έγινε το Δεκέμβρη του 2008;)
Η την στάση του την πιο πρόσφατη περίοδο: Η εκκωφαντική απομυθοποίηση του... «κόμματος παντός καιρού» http://www.kkeml.gr/%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CF%89%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%8D/

Πλούσιο βιογραφικό για επαναστατικό κόμμα! Δε λέω!

Αντίσταση_Θεσσαλονίκη είπε...

3)Ειχαμε και κινητοποιοιησεις για την χωματερη στα λιοσια, για τα καζανια στο περαμα, για την λαρκο, για την χαλυβουργια, ναυτεργατες, αγροτες, απεργιες σε εργοταξια, τροφιμα, τηλεπικοινωνιες, ανακυκλωση, τουρισμο, cosco κτλ με τα 4 τελευταια να εμπεριεχουν κινηση νεων μαζων. Το που επιλεγετε να επικεντρωθειτε δειχνει τον χαρακτηρα, τις στοχευσεις αλλα και την παντελη ελλειψη δεσμων με τα λαικα στρωματα του κκε μλ

Το ΚΚΕ(μ-λ) παρεμβαίνει σε όλους αυτούς τους αγώνες με την δική του άποψη. Μια βόλτα και σε αυτό το blog το αποδεικνύει. Δεν θεωρεί ότι οι αγώνες έχουν ιδιοκτήτη.
Δε λέω είναι βολική απάντηση να φωνάζει κανείς «ναι αλλά για την Χαλυβρουργία δε λέτε!» , «ταξικά σωματεία» κτλ κτλ αλλά είναι και υπεκφυγή. Ειδικά αν τα «ταξικά» σωματεία τελικά έχουν στάση όπως αυτή στις 3 Ιούνη: https://antigeitonies3.blogspot.com/2021/06/3_28.html (Να αποδομήσουμε τα ψεύτικα «επιχειρήματα» του ΠΑΜΕ για την μετάθεση της απεργίας στις 3 Ιούνη).
Ή στις 16 Ιούνη : https://antigeitonies3.blogspot.com/2021/06/blog-post_21.html

Όποιος διατείνεται ότι είναι υπερδύναμη στο κίνημα με τεράστιους δεσμούς με την εργατική τάξη πρέπει να το αποδεικνύει και στο κίνημα. Καλές οι φανφάρες αλλά εδώ υπάρχει ένα μοτίβο: Μόλις ανοίγει η αντιπαράθεση με το σύστημα το ΚΚΕ σαλπίζει υποχώρηση! Δια των εκλογών; Δια των προτάσεων νόμου; Δια των επιστημονικά επεξεργασμένων προτάσεων; Πάντως κάποια πράγματα δε κρύβονται!

Ανώνυμος είπε...

Επεμβαίνω στη συζήτηση χωρίς να θέλω να την κόψω. Αντίσταση στις γειτονιές στο 1 που λες από πού προκύπτει αυτό για το κράτος; Για παράδειγμα το αστικό κράτος δεν εκδημοκρατιζεται; Αν όχι ο Λένιν ήταν μεγάλος ρεφορμιστης και πίστευε ότι το κράτος είναι πεδίο ταξικής πάλης. Όσο για τον τρόπο που θέλει το ΚΚΕ να δείξει στο κόσμο την πολιτική της αστικής τάξης και να δημιουργησει ρήγματα στο μηχανισμό του κράτους, να μας πείτε το δικό σας τρόπο. Για το 2 και το 3 εκτός από εκτιμήσεις του κόμματος σου τίποτα άλλο δεν είναι σαφές από αυτά που λες. Το ΚΚΕ συμμετέχει σε λαϊκές κινητοποιήσεις από τα Άγραφα ως τη Θράκη και από τη Χίο ως τη Κρήτη που δεν έχει την ηγεμονία πολιτικά. Επίσης το ΚΚΕ μπορεί να έχει κάνει λάθη αλλά για να τα κάνει έχει πρώτα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αγώνα και έχει το κόστος τους. Η δουλειά των κομμουνιστών δεν είναι προκήρυξη για μια ώρα και πάμε για άλλα. Κοιτάτε τη δική σας καμπούρα και τι λέτε εσείς στα μέλη σας για να δικαιολογήσετε τα δικά σας και μετά πηγαίνετε σε άλλους.
Α.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση: το ότι το κράτος είναι πεδίο ταξικής πάλης είναι κακό γενικά ή μόνο όταν το κάνει το ΚΚΕ; Όταν τα Λαικά Μέτωπα παλεύαν για τη διατήρηση της δημοκρατίας ήταν ταξικά, όταν το ΚΚΓερμανίας το 32 έριχνε τη κυβέρνηση Φον Παπέν με πρόταση μομφής ήταν επαναστατικό, όταν το ΚΚΕ εκφράζει μέσα στη βουλή κινήσεις συνδικάτων είναι οπορτουνιστικό;



Ένας που βαριέται στη θερινή ραστώνη

Ανώνυμος είπε...

Το κράτος είναι προϊόν και εκδήλωση του ασυμφιλίωτου των ταξικών αντιθέσεων. Το κράτος εμφανίζεται εκεί, τότε και καθόσον, όπου, όταν και εφόσον οι ταξικές αντιθέσεις δεν μπορούν αντικειμενικά να συμφιλιωθούν. Και αντίστροφα: η ύπαρξη του κράτους αποδείχνει ότι οι ταξικές αντιθέσεις είναι ασυμφιλίωτες. …
… Το ότι το κράτος είναι όργανο κυριαρχίας ορισμένης τάξης, που δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τον αντίποδά της (με την αντίπαλη σ’ αυτή τάξη), αυτό η μικροαστική δημοκρατία δεν είναι ποτέ σε θέση να το καταλάβει…
… αν το κράτος είναι προϊόν του ασυμφιλίωτου των ταξικών αντιθέσεων, αν είναι μια δύναμη που στέκει πάνω από την κοινωνία και «όλο και περισσότερο αποξενώνεται από την κοινωνία», γίνεται φανερό ότι η απελευθέρωση της καταπιεζόμενης τάξης είναι αδύνατη όχι μόνο χωρίς βίαιη επανάσταση, αλλά και χωρίς καταστροφή του μηχανισμού της κρατικής εξουσίας που δημιουργήθηκε από την κυρίαρχη τάξη και που ενσαρκώνει αυτή την «αποξένωση»…

Τα παραπάνω αποσπάσματα κατά τον Α.Κ. φίλο του ΚΚΕ, μάλλον αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο Λένιν ήταν με την ουδετερότητα του κράτους και το αντιμετώπιζε σαν κάτι που μπορούσε να αλλωθεί από τα μέσα και να αλλάξει χαρακτήρα...

Ανώνυμος είπε...

Ο Λένιν στο κομμάτι που παρέθεσες καλά τα λέει για το κράτος και δίκιο έχει και δε λέει κανείς το αντίθετο. Ο εκδημοκρατισμός του κράτους που ο Λένιν τον πάλευε, είχε το διπλό στοιχείο της απόδειξης της λειψής δημοκρατίας μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού αλλά και ταυτόχρονα της βελτίωσης των όρων ζωής και πάλης των εργατών, όπως και την εκμάθηση στην διεκδίκηση και του να μαθουν να έχουν άποψη για το πως θέλουν να ζούνε.
Το να μου ταυτίζεις τη στιγμή της επανάστασης δηλαδή της καταστροφής του αστικού κράτους σαν μηχανισμό, με την προεπαναστατική περίοδο και την πάλη του λαόυ για καλυτερους όρους ζωής και πολιτικής ζύμωσης της λαικής συνειδησης είναι στα όρια της νεοφιλελεύθερης τάχα μου "επαναστατικής" "αριστεράς".
Ο Λένιν αντιπάλεψε αυτές τις απόψεις στα κείμενα του απαντώντας στον Κάρλ Ράντεκ.
«Η εργατική ταξική συνείδηση δεν μπορεί να είναι γνήσια πολιτική συνείδηση δίχως οι εργάτες να είναι εκπαιδευμένοι να αντιδρούν σε όλες τις περιπτώσεις τυραννίας, καταπίεσης, βίας και κατάχρησης ανεξάρτητα από το ποια τάξη θίγεται, και , επιπλέον, δίχως να είναι εκπαιδευμένοι να αντιδρούν από την σοσιαλδημοκρατική άποψη και καμιά άλλη». (Από το «Τι να κάνουμε»)

"«Σύμφωνα με τον Parabellum (ψευδώνυμο του Κάρλ Ράντεκ), συνάγεται πως στο όνομα της σοσιαλιστικής επανάστασης πρέπει να αρνηθούμε ένα συνεπές επαναστατικό πρόγραμμα στο πεδίο της δημοκρατίας.

Αυτό είναι λάθος. Το προλεταριάτο μπορεί να κερδίσει μόνο μέσω της δημοκρατίας, δηλαδή, μέσα από τη θέση σε ισχύ της πλήρους δημοκρατίας και της σύνδεσης κάθε βήματος προόδου με τις δημοκρατικές απαιτήσεις, και μάλιστα με την πιο εμφατική διατύπωσή τους.

Είναι παράλογο βεβαίως να αντισταθμίσει κανείς τη σοσιαλιστική επανάσταση και τον επαναστατικό αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό με ένα από τα ζητήματα της δημοκρατίας, στην προκειμένη περίπτωση το εθνικό ζήτημα. Θα πρέπει να συνδυάζονται, η επαναστατική πάλη ενάντια στον καπιταλισμό με ένα επαναστατικό πρόγραμμα και τακτική σε σχέση με όλες τις δημοκρατικές διεκδικήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας ρεπουμπλικάνικης δημοκρατίας, μιας πολιτοφυλακής, εκλογής των εκπροσώπων των κυβερνήσεων από το λαό, ίσων δικαιωμάτων για τις γυναίκες, αυτοδιάθεσης των εθνών κλπ.

Έτσι, εφόσον ο καπιταλισμός συνεχίζει να υφίσταται, όλες αυτές οι απαιτήσεις είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν μονάχα κατ 'εξαίρεση, και κατά τρόπο ελλιπή, και με διαστρεβλωμένη μορφή. Βασιζόμενοι στη δημοκρατία, όπως έχει ήδη επιτευχθεί, και δείχνοντας την ανεπάρκειά της υπό καπιταλιστικές συνθήκες, ζητάμε την ανατροπή του καπιταλισμού και την απαλλοτρίωση της αστικής τάξης, ως απαραίτητης βάσης τόσο για την κατάργηση της φτώχειας των μαζών όσο και για την πλήρη και εις βάθος εφαρμογή όλων των δημοκρατικών μετασχηματισμών.

Ορισμένοι από αυτούς τους μετασχηματισμούς θα αρχίσουν πριν από την ανατροπή της αστικής τάξης, άλλοι θα συμβούν κατά τη διάρκεια αυτής της ανατροπής, και οι υπόλοιποι μετά από αυτήν. Η κοινωνική επανάσταση δεν είναι μια και μόνη μάχη, αλλά μια εποχή σειράς μαχών σε όλα και σε κάθε ένα πρόβλημα των οικονομικών και δημοκρατικών μετασχηματισμών ξεχωριστά, όπου η ολοκλήρωση θα επιτευχθεί μονάχα με την απαλλοτρίωση της αστικής τάξης. Είναι για την επιτυχία αυτού του απώτερου στόχου που πρέπει να διαμορφώνουμε κάθε ένα από τα δημοκρατικά αιτήματα μας με συνεπή επαναστατικό τρόπο.

Είναι απολύτως κατανοητό ότι οι εργαζόμενοι μιας χώρας μπορεί να ανατρέψουν την αστική τάξη ακόμη και πριν από κάθε εφαρμογή του οποιουδήποτε δημοκρατικού μετασχηματισμού. Αλλά είναι εντελώς αδιανόητο το προλεταριάτο, ως μια τάξη με κοσμοϊστορική αποστολή, να μπορέσει να νικήσει την αστική τάξη αν δεν έχει προετοιμαστεί γι' αυτό με το να έχει εκπαιδεύσει τον εαυτό του στο πνεύμα του πιο συνεπούς και αποφασιστικού επαναστατικού δημοκρατισμού." (Λένιν το 1915 σε μια απάντηση του σε ένα άρθρο του Καρλ Ράντεκ)

Άλλα λοιπόν τα καθήκοντα πριν την επανάσταση και άλλα στις επαναστατικές συνθήκες. Η ταύτηση στρατηγικής/τακτικής οδηγεί σε αδιέξοδα. Εξού λοιπόν η άποψη του Λένιν.
Α.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Λες (11:02): "Το ΚΚΕ επιλεγει, παλι με κόστος, να βαλει θεμα κεντρικου-επιστημονικου σχεδιασμου και συλλογικης-λαικης αντιμετωπισης σε επιπεδο χωρας, ακριβως για να συγκροτηθει η ε.τ της ελλαδας ως ηγετιδα δυναμη και να τραβηξει και τα αλλα λαικα στρωματα στον σοσιαλισμο". Ερώτηση: με τους σημερινούς συσχετισμούς, βάζοντας "θέμα κεντρικού-επιστημονικού σχεδιασμού" συμβάλλουμε στη συγκρότηση ή μήπως στην αποσυγκρότηση της ε.τ.? Ο "κεντρικός-επιστημονικός σχεδιασμός" είναι αταξικός? Και γιατί η ε.τ. να διαλέξει τον δικό σου και όχι έναν "άλλο" κεντρικό-επιστημονικό σχεδιασμό που μπορεί να είναι και πιο "κεντρικός" και πιο "επιστημονικός"...? Όπου η ε.τ. διεκδίκησε ή/και πήρε την εξουσία, ήταν με τη γραμμή για κεντρικό-επιστημονικό σχεδιασμό?

ΚΚ είπε...

Είναι άλλο να λέμε ότι το κράτος ως το πιο σημαντικό κομμάτι του εποικοδομήματος ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ από τα αποτελέσματα της ταξικής πάλης που διεξάγεται εξωτερικά από το κράτος, και άλλο να λέμε ότι αποτελεί ΠΕΔΙΟ ταξικής πάλης ΑΥΤΟ ΚΑΘ' ΑΥΤΟ. Η δεύτερη τοποθέτηση είναι ρεφορμισμός.

Ανώνυμος είπε...

α αποσπάσματα του Λένιν από το Κράτος και Επανάσταση αφορούν την αντιπαράθεση στον ρεβιζιονισμό περί της ουδετερότητας του αστικού κράτους και του κατά πόσο μπορεί να γίνει πεδίο πάλης με την έννοια να αλλάξει ο ταξικός του χαρακτήρας και να γίνει φιλολαϊκό όπως ουσιαστικά υπονοεί κάθε πρόταση διαχείρισης που συχνά πυκνά κάνει το ΚΚΕ.

Όσον αφορά τα ζητήματα που θέτει ο Α.Κ. μέσω του άρθρου- απάντηση του Λένιν στον Ράντεκ, να πω τούτο: η σύγκριση των ανοιγμάτων που κάνει το ΚΚΕ στα σώματα ασφαλείας και τον μόνιμο στρατό και οι αυταπάτες για μετάλλαξή τους σε κάτι καλό για τον λαό και γενικότερα οι προτάσεις φιλολαϊκής διαχείρισης του εξαρτημένου αστικού καθεστώτος όπως αυτές για ολοκληρωμένο σχέδιο δασοπροστασίας, με την λενινιστική κατεύθυνση που θεωρεί τα ζητήματα δημοκρατίας ως τμήμα της πάλης της εργατικής τάξης για την απελευθέρωσή της, είναι η νύχτα με την μέρα. Ας σημειωθεί ότι ο Λένιν, ενώ το κατεξοχήν ζήτημα που διαπραγματεύεται στο άρθρο αυτό είναι του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση των εθνών (που ο Ράντεκ αρνιέται), η όλη του τοποθέτηση γίνεται έχοντας στο νου του το τσαρικό απολυταρχικό καθεστώς και γι' αυτό περιλαμβάνει στις δημοκρατικές διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος την ρεπουμπλικάνικη δημοκρατία, την πολιτοφυλακή, την εκλογή των εκπροσώπων των κυβερνήσεων από το λαό, τα ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες. Σημειωτέο πως αυτόν τον προσανατολισμό – η εργατική τάξη και οι κομμουνιστές να μπουν στην πρωτοπορία του αγώνα για τα δημοκρατικά ζητήματα και όχι ουρά στον αστισμό- ο λενινισμός το είχε πρωτοθέσει «στις δύο τακτικές της σοσιαλδημοκρατίας στην δημοκρατική επανάσταση» (Ιούνης 1905).

Δεν μπερδεύουμε λοιπόν εμείς τις σημερινές συνθήκες με κάποιες άλλες (επαναστατικές), ενώ έχουμε κάνει σημαντική κριτική στις θέσεις άλλων δυνάμεων που ταυτίζοντας στρατηγική-τακτική κατέληγαν στον νεορεφορμισμό. Εσύ Α.Κ. μπερδεύεις την διεκδικητική πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος σε ευρύτερα δημοκρατικά ή οικονομικά ζητήματα η οποία μπορεί να δίνει στο διάβα της και, ως υποπροϊόντα αυτής της πάλης, καταχτήσεις και μετασχηματισμούς, με τις ρεφορμιστικές προτάσεις διαχείρισης που κάνει το ΚΚΕ και οι οποίες πέρα από το γεγονός ότι υπονομεύουν την διεκδικητική πάλη, εν τέλει μένουν μετέωρες μιας και δεν υιοθετούνται από τους αστούς. Γι’ αυτό εξάλλου ο Λένιν είχε γράψει την περίφημη φράση «οι ρεφορμιστές (σ.δ. οι μεταρρυθμιστές) είναι οι χειρότεροι εχθροί των μεταρρυθμίσεων».

Τ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΣ. Απαντάς με προθέσεις και τσιτάτα. Σας απέδειξα τι έλεγε ο Λένιν για αυτά τα ζητήματα με αφορμή το Ραντεκ, σε καθεστώς προ επανάστασης. Πραγμα που κάνει και σε άλλα κείμενα όπως στον αριστερισμό στο τι να κάνουμε (ακόμα και στο μανιφέστο των Μαρξ Ένγκελς έχει αναφορές)κτλ, και το γυρνάς από δω κι από κει γιατί δε βγαίνουν τα κουκιά με φράσεις του τύπου άλλο μεταρρυθμίσεις άλλο προτάσεις ή τότε είχαν τσάρο (πράγμα που δεν είναι τόσο αληθές μιας και οι μπολσεβίκοι ζητούσαν μεταρρυθμίσεις από την αστικοδημοκρατικη όσο και από την προηγούμενη κυβέρνηση). Όσο αφορά το ΚΚΕ, τα κομμουνιστικά κόμματα έχουν παρέμβαση στο κρατικό μηχανισμό είτε για απόσπαση είτε για ρήγματα είτε για κατάδειξη (αυτό λέει η ιστορική πείρα) και η πάλη για μετασχηματισμούς ακόμα και αν ολοκληρωθεί μετά (την επανάσταση) ξεκινάει από το σήμερα στους τομείς που ο καθένας κρίνει ως κοινωνικά έτοιμο να ανοιχτεί σαν ζήτημα. Καλή η κριτική αλλά να πατάει και στην ουσία.
Α.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Το τελευταίο οχυρό άμυνας των οπαδών του ΚΚΕ όταν αποδεικνύεται ότι το κόμμα τους είναι συμπλήρωμα του αστικού συστήματος είναι η κοπτοραπτικη με αποσπάσματα του Λένιν.Διαβαστε το κράτος και επανάσταση ολόκληρο και μετά ελάτε να συζητήσουμε για τον εκδημοκρατισμό στρατού και αστυνομίας.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Μην διαβάζετε μόνο ένα βιβλίο, υπάρχουν κι άλλα. Βέβαια οι μπολσεβίκοι με παρέμβαση στο στρατό και μάλιστα στα ανώτερα κλιμάκια του (αξιωματικοί κτλ), κατάφεραν να κάνουν την επανάσταση επιτυχημένα. Να βιαβάζετε όλα τα βιβλία με υπομονή, ώστε να βγαίνει η ουσία του Μαρξισμού-Λενινισμού, που είναι στον αντίποδα κάθε δογματισμού, στείρου πραγματισμού και "ευγαγγελισμού". Τέλος χαίρομαι που ο φίλος ή φίλη αναφέρεται στο ΚΚΕ σαν αστικό κόμμα, γιατί φαίνεται και η δυσκολία απάντησης στην όλη συζήτηση. Καλή ανάγνωση και όποιος θέλει να βγάλει συμπεράσματα, θα τα βγάλει.
Α.Κ.

ΚΚ είπε...

προς Α.Κ.

Πάντως όσο συνεχίζεται η κουβέντα μιλάς πλέον σαν παραδοσιακός ρεφορμιστής της 2ης Διεθνούς

Ανώνυμος είπε...

Προς τον ανώνυμο των 7:57 μμ κ τους υπόλοιπους συνομιλητες: Θα ήθελα να διευκρινήσω πως τα αποσπάματα από το Κράτος κ Επανάσταση τα είχα - αν κ δεν συνηθίζω να μιλώ μέσω τέτοιων- στείλει εγώ κ είχα την λάθος εντύπωση ότι είχα υπογράψει
Τα αποσπάσματα αυτά όπως επισήμανα σε άλλη ανάρτηση στάλθηκαν για να καταδείξουν στο κάθε καλόπιστο αγωνιστή το πόσο απέχει η ρεφορμιστική αντιμετώπιση του κράτους από το ΚΚΕ σε σχέση με το πως αντιμετώπιζε ο λενινισμός το αστικό κράτος. Όντως ολόκληρο το βιβλίο αποτελεί οδηγό για την οικοδόμηση μιας επαναστατικής αντίληψης.
Από εκεί κ πέρα νομίζω πως έχουν αναδειχθεί οι διαφορετικοί προσανατολισμοί και μια σειρά επίδικα. Έτσι κι αλλιώς το παρον κ το μέλλον θα δώσει πολλές ευκαιρίες για γόνιμο προβληματισμό αλλά κ αντιπαράθεση κ δεν εννοώ μόνο διαδικτυακά.
Τάσος Σαπουνάς (Τ.Σ.)

ΥΓ προς Α.Κ. Αντιπαρέρχομαι αυτά τα περί ενός βιβλίου. Η αντιπαράθεση δεν αφορά του πόσα βιβλία έχουμε διαβάσει. Πάντως χρειάζεται σίγουρα εμβάθυνση κ όχι εργαλειακή αντιμετώπιση της ιστορίας για να δικαιλογηθούν σημερινές επιλογές.

Ανώνυμος είπε...

Προς τον ανώνυμο των 7:57 μμ κ τους υπόλοιπους συνομιλητες: Θα ήθελα να διευκρινήσω πως τα αποσπάματα από το Κράτος κ Επανάσταση τα είχα - αν κ δεν συνηθίζω να μιλώ μέσω τέτοιων- στείλει εγώ κ είχα την λάθος εντύπωση ότι είχα υπογράψει
Τα αποσπάσματα αυτά όπως επισήμανα σε άλλη ανάρτηση στάλθηκαν για να καταδείξουν στο κάθε καλόπιστο αγωνιστή το πόσο απέχει η ρεφορμιστική αντιμετώπιση του κράτους από το ΚΚΕ σε σχέση με το πως αντιμετώπιζε ο λενινισμός το αστικό κράτος. Όντως ολόκληρο το βιβλίο αποτελεί οδηγό για την οικοδόμηση μιας επαναστατικής αντίληψης.
Από εκεί κ πέρα νομίζω πως έχουν αναδειχθεί οι διαφορετικοί προσανατολισμοί και μια σειρά επίδικα. Έτσι κι αλλιώς το παρον κ το μέλλον θα δώσει πολλές ευκαιρίες για γόνιμο προβληματισμό αλλά κ αντιπαράθεση κ δεν εννοώ μόνο διαδικτυακά.
Τάσος Σαπουνάς (Τ.Σ.)

ΥΓ προς Α.Κ. Αντιπαρέρχομαι αυτά τα περί ενός βιβλίου. Η αντιπαράθεση δεν αφορά του πόσα βιβλία έχουμε διαβάσει. Πάντως χρειάζεται σίγουρα εμβάθυνση κ όχι εργαλειακή αντιμετώπιση της ιστορίας για να δικαιολογηθούν σημερινές επιλογές.

Ανώνυμος είπε...

Προς ΤΣ. Έγινε πιστεύω ένας όντως γόνιμος διάλογος και προφανώς τα μαγειρεία του μέλλοντος θα καταδείξουν το σωστό από το λάθος, χωρίς υποτίμηση ή σαρκασμό. Παραδειγματικά ανέφερα τα παρακάτω βιβλία μιας και έχουν πληθώρα αναφορών και σίγουρα χρειάζεται εμβάθυνση στην ιστορία αλλά και στη μελέτη της θεωρίας μας, του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού αλλά του μαρξισμού-λενινισμού. Ελπίζω να βρεθούμε ακόμα και με ψευδώνυμα ή "αρχικά" στο στίβο του κινήματος και της ταξικής πάλης και εκεί να πάρει όντως σάρκα αυτή και άλλες τέτοιες αντιπαραθέσεις.
Α.Κ.