18 Φεβρουαρίου 2022

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΘ| Πανικός με το πάτημα ενός κουμπιού

Στις 16/2 στάλθηκε στο e-mail των φοιτητών του ΑΠΘ μήνυμα από τις Πρυτανικές Αρχές με το οποίο μας ενημέρωσαν ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα τεθεί σε εφαρμογή μια νέα υπηρεσία για την αναφορά επειγόντων… περιστατικών που λαμβάνουν χώρα στο campus. Πρόκειται για μια εφαρμογή τύπου panic button (κουμπί πανικού), στο κινητό ή στο τάμπλετ, που θα στέλνει σήμα κινδύνου ώστε «να μπορεί να κοινοποιείται άμεσα στα αρμόδια όργανα η θέση που συμβαίνει το περιστατικό και να δρομολογούνται οι απαραίτητες ενέργειες». 

Ο ίδιος ο πρύτανης Παπαϊωάννου είχε αναφέρει, σε παλιότερή του τοποθέτηση, ότι σκοπός αυτής της «καινοτομίας» είναι η πάταξη των παραβατικών συμπεριφορών. Αλήθεια όμως, ποιες είναι αυτές οι παραβατικές συμπεριφορές; Ποια θα είναι τα «αρμόδια όργανα» που θα ενημερώνονται και θα δρούνε; Η κατάργηση του ασύλου, η ΟΠΠΙ, οι κάρτες εισόδου, τα face controls, οι securities και τα τουρνικέ τι έρχονται να απαντήσουν; Τα ΕΚΑΜ, τα ΜΑΤ και κάθε λογής μπάτσος γιατί επιστρατεύονται; Και τελικά πόσο «ελληνική καινοτομία» αποτελεί το συγκεκριμένο μέτρο; 

Ξεκινώντας από το τελευταίο ερώτημα να πούμε πως και αυτό το μέτρο είναι «ξενόφερτο». Ήδη σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, αλλά και σε αυτά αρκετών ευρωπαϊκών χωρών χρησιμοποιείται το panic button. Στη χώρα μας, για άλλη μία φόρα το ΑΠΘ ανοίγει το δρόμο στην προώθηση της επίθεσης και στην περαιτέρω εφαρμογή του ν.4777 (Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη). Έρχεται μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις για την εγκατάσταση των τουρνικέ στις εισόδους των πανεπιστημίων και την είσοδο της ΟΠΠΙ. Μετά τις απανωτές καταπατήσεις του Ασύλου πέρυσι εν μέσω κινητοποιήσεων, άλλα και φέτος το Γενάρη με τις εκκενώσεις των στεκιών του Βιολογικού και του Χημικού. Συνδέεται με την ύπαρξη ελέγχων στις εισόδους των σχολών μας από την αρχή της χρονιάς που στόχο έχουν την νομιμοποίηση στις συνειδήσεις της νεολαίας ότι θα ελέγχεται όπου σταθεί και όπου βρεθεί στο χώρο που ζει και σπουδάζει. Λειαίνεται έτσι το έδαφος για το σχέδιο ταχείας αντίδρασης και την εγκατάσταση της ΟΠΠΙ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το καλοκαίρι. 

Δεν θέλουν να υπάρχει καμία φωνή αμφισβήτησης της πολιτικής τους. Θέλουν οι μόνοι που πρέπει να παρεμβαίνουν στα μυαλά μας να είναι το καθηγητικό κατεστημένο, τα ΜΜΕ και οι κυβερνήσεις που για λογαριασμό ενός συστήματος που μας διαλύει το μέλλον φωνάζουν σε όλους τους τόνους ότι αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος και «δεν αλλάζει». Άρα να μην χάνουμε τον χρόνο μας σε κινητοποιήσεις, συνελεύσεις και άλλα τέτοια. Μας «μαθαίνουν την υποταγή» για την αυριανή εκμετάλλευση από τα αφεντικά στην αγορά εργασίας. Αν δεν συμμορφωθούμε σε αυτό το πλαίσιο μας περιμένουν τα πειθαρχικά, οι μηνήσεις και τα γκλοπ της αστυνομίας.

Φοβούνται το φοιτητικό κίνημα 

Η χρησιμοποίηση της συγκεκριμένης εφαρμογής (panic button) αποτελεί συνέχεια όλων των παραπάνω. Έρχεται να σφίξει ακόμα περισσότερο το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούμαστε να σπουδάσουμε, να κοινωνικοποιηθούμε, να αμφισβητήσουμε το μέλλον που μας πλασάρουνε, να αγωνιστούμε. Μετά τον ν. Κεραμέως, έχουν ήδη εξαγγείλει τον επόμενο Νόμο Πλαίσιο. Θέλουν να γκρεμίσουν ό,τι δικαίωμα έχει απομείνει. Γνωρίζουν ότι η επίθεση τους γεννάει αντιστάσεις. Γνωρίζουν ότι πέρυσι το φοιτητικό κίνημα μόλις που (ξανά)έκανε τα πρώτα του βήματα και παρόλα αυτά κατάφερε να καθυστερήσει την εφαρμογή πτυχών του νόμου. Για τον λόγο αυτό προετοιμάζονται και εξοπλίζονται. Προσπαθούν να «καταργήσουν» την πολιτική στα πανεπιστήμια και τις αριστερές φωνές. Προσπαθούν να ξεμπερδεύουν με τον φοιτητικό συνδικαλισμό. Θέλουν να κόψουν την δυνατότητα μας να συζητάμε, να οργανωνόμαστε, να αντιστεκόμαστε, να κερδίζουμε και να τους χαλάμε τα σχέδια. Γι’ αυτό οι «παραβατικές» συμπεριφορές που όπως αυτές ορίζονται από τον ν. Κεραμέως είναι οι καταλήψεις μας, οι γενικές συνελεύσεις που «εμποδίζουν» τα μαθήματα, οι κινητοποιήσεις μας, ακόμα και η αφισοκόλληση. 

Το panic button δείχνει τον πανικό τους 

Αυτοί που τώρα τρομοκρατούν, με του λαού την πάλη θα λογαριαστούν 

Αγώνας μαζικός για την ανατροπή των νόμων Κεραμέως 

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ 




Υ.Γ. Ακολουθεί το email των πρυτανικών αρχών προς τους φοιτητές (16/2): 

«Με γνώμονα την ασφάλεια των μελών της Πανεπιστημιακής του Κοινότητας το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα θέσει σε εφαρμογή στις επόμενες ημέρες, μία νέα υπηρεσία για την αναφορά επειγόντων περιστατικών που λαμβάνουν χώρα στο campus του. 

Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι η παροχή σε χρήστες του ΑΠΘ μίας εφαρμογής τύπου panic button με την οποία θα μπορούν να κοινοποιούν άμεσα στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου τη θέση στην οποία λαμβάνει χώρα ένα επείγον περιστατικό (π.χ. φύλαξης, υγείας, κ.λπ.), ώστε να δρομολογούνται χωρίς καθυστέρηση οι απαραίτητες ενέργειες. 

Αξιοποιούμε την τεχνογνωσία του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και στοχεύοντας ώστε οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου μας να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια στο campus, δημιουργήσαμε στο Αριστοτέλειο και θέτουμε σε εφαρμογή μία νέα ιδιαίτερα σημαντική υπηρεσία για την αναφορά επειγόντων περιστατικών. Με την καινοτόμα αυτή υπηρεσία μπορεί εύκολα και γρήγορα οποιοδήποτε μέλος του ΑΠΘ να δηλώσει ένα έκτακτο περιστατικό προκειμένου να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες. Με τον τρόπο αυτό επιθυμούμε να εδραιωθεί το αίσθημα ασφάλειας στα μέλη της οικογένειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για το οποίο εργαζόμαστε συστηματικά ως Πρυτανικές Αρχές από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας. 

Πώς λειτουργεί 

Η συγκεκριμένη εφαρμογή βασίζεται σε υποδομές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών με χρήση των δυνατοτήτων προσδιορισμού θέσης GPS των φορητών συσκευών (tablets ή κινητών τηλεφώνων) σε εξωτερικούς χώρους και την τεχνολογία Wi-Fi fingerprinting για τον προσδιορισμό της θέσης του συμβάντος σε εσωτερικούς χώρους. 

Για την πρόσβαση στην υπηρεσία για την αναφορά επειγόντων περιστατικών, η mobile εφαρμογή απαιτεί την πιστοποίηση του χρήστη μέσω του ιδρυματικού του λογαριασμού. Η χρήση της υπηρεσίας είναι προαιρετική, ενώ το Πανεπιστήμιο συλλέγει μόνο τα δεδομένα που είναι απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του σκοπού της υπηρεσίας. 

Η βασική λειτουργικότητα του συστήματος περιλαμβάνει το Panic Button με εντοπισμό θέσης εξωτερικού χώρου του campus, λειτουργία προσδιορισμού θέσης με υπόδειξη σε χάρτη, υποστήριξη Android συσκευών, κεντρική χαρτογραφική πλατφόρμα διαχείρισης συμβάντων, ενώ ήδη σχεδιάζονται η υποστήριξη συσκευών iOS και περαιτέρω διεύρυνση των δυνατοτήτων της εφαρμογής όπως ο εντοπισμός θέσης εσωτερικού χώρου με μεγάλη ακρίβεια, η καθοδήγηση ομάδων απόκρισης, η αποστολή ειδοποιήσεων προώθησης ιστού (push notifications) στους χρήστες. 

Η υπηρεσία υλοποιείται με τη φροντίδα του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ, σε συνεργασία με εξωτερικό ανάδοχο με ερευνητική εμπειρία σε θέματα γεωχωρικών δεδομένων και αξιοποιώντας την υπάρχουσα γεωχωρική υποδομή του ΑΠΘ (GIS σύστημα του ΑΠΘ). 

Οι Πρυτανικές Αρχές» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: