13 Μαρτίου 2022

Θεσσαλονίκη, 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ - Προτάσεις - Μέγαρα

Όπως έχουμε ήδη πει κατά τη διάρκεια του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Θεσσαλονίκη θα διαλέγουμε και θα σας προτείνουμε μερικά από τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στα διάφορα τμήματά του. Η προηγούμενη πρότασή μας ήταν το ντοκιμαντέρ της Αλίντα Δημητρίου "Φούρνοι, μια γυναικεία κοινωνία", σήμερα σας προτείνουμε τα "Μέγαρα" των  Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου. Θα παιχτεί στην αίθουσα "ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ" στις 18 Μαρτίου ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη και με σειρά προτεραιότητας.

Μέγαρα

Ο ξεσηκωμός των κατοίκων των Μεγάρων ενάντια στην απόφαση της Χούντας να απαλλοτριώσει μια μεγάλη αγροτική περιοχή για την εγκατάσταση διυλιστηρίου πετρελαίου και η τελική έκβαση του αγώνα τους.

Σε μια εποχή που ακόμα οικολογία και περιβάλλον αποτελούν άγνωστους όρους στην Ελλάδα, η ταινία δίνει τον λόγο στους αγρότες και τους προσφέρει τον χώρο για να αναφέρουν τις εμπειρίες τους, να θυμώσουν, να συγκινηθούν.

Με vérité γλώσσα και με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους αγρότες-θύματα ενός απάνθρωπου οικονομικού μετασχηματισμού, η ταινία εντοπίζει βαθύτερα αίτια και αποτελέσματα πίσω από το επίπεδο του ορατού. Με βλέμμα διερευνητικό και πάνω απ’ όλα κοινωνικό, αφουγκράζεται τις αγωνίες μιας τάξης ανθρώπων των οποίων ο λόγος σπανίως βρίσκει διέξοδο στο σινεμά με τέτοια καθαρότητα και ευθύτητα, αποτυπώνοντας ανάγλυφα την εικόνα μιας Ελλάδας σε κρίσιμη καμπή μέσα από ανθρώπινα πρόσωπα, ενστικτώδη λόγια και ένα εφιαλτικά παρηκμασμένο τοπίο.

Καθώς λαμβάνει χώρα μια από τις σοβαρότερες οικολογικές καταστροφές που έχει δει η χώρα, οι δύο δημιουργοί την καταγράφουν με δυναμική κινηματογραφική γλώσσα, σ’ ένα από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ του σύγχρονου ελληνικού –και όχι μόνο– σινεμά.

Ένα αληθινό πολιτικό τεκμήριο, το πρώτο οικολογικό ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα βραβεύεται σε Φεστιβάλ Βερολίνου και Θεσσαλονίκης, αποτελώντας ταυτόχρονα και το ξεκίνημα της σπουδαίας διαδρομής για τους δύο σημαντικούς δημιουργούς του: Τον Σάκη Μανιάτη, που μετέπειτα ως διευθυντής φωτογραφίας δούλεψε σε φιλμ όπως η Καρκαλού του Σταύρου Τορνέ και η Παραγγελιά του Παύλου Τάσιου, και τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο, του οποίου το βαθιά προσωποκεντρικό σινεμά δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται σε διάλογο με μια ανήσυχη κοινωνία σε διαρκή αλλαγή.

Η ταινία θα προβληθεί σε νέα αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια (DCP) που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης «Χώρα, σε Βλέπω», με αγγλικούς υπότιτλους και με ελληνικούς υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους θεατές (SDH).

https://www.filmfestival.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: