13 Μαρτίου 2022

Αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στη Σάμο


Πραγματοποιήθηκε χθες, 12/3, το αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που κάλεσαν από κοινού το ΚΚΕ(μ-λ), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου. Η συγκέντρωση ήταν μικρής μαζικότητας και περιορίστηκε στα πλαίσια μιας πλατιάς παρέμβαση. Διαβάστηκαν οι ανακοινώσεις των οργανώσεων/συλλογικοτήτων που συμμετείχαν, ενώ απ' την μεριά του ΚΚΕ(μ-λ) μοιράστηκε προκήρυξη της οργάνωσης που κατήγγειλε την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη συγκρότησης κινήματος σε αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, που θα παλέψει ενάντια στην εξάρτηση της χώρας απ' τον αμερικανικό (κατά κύριο λόγο) ιμπεριαλισμό και την μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη αμερικανο-νατοϊκή βάση.

Τέτοιου μεγέθους συγκεντρώσεις είναι αναντίστοιχες των πραγματικών αναγκών του λαού. Το κρύο κι ο άσχημος καιρός που επικρατούσε όλη την εβδομάδα, αποτελώντας τροχοπέδη για την σωστή και πλατιά προπαγάνδιση της συγκέντρωσης μπορεί να αποτελεί, ως ένα βαθμό, δικαιολογία για την μικρή μαζικότητα αλλά δεν είναι η κύρια αιτία της. Κύρια αιτία είναι η πολύχρονη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κίνημα και ειδικά οι ευθύνες μεγάλης μερίδας της αριστεράς για αποσύνδεση των όποιων λαϊκών κινητοποιήσεων από τον αντιιμπεριαλιστικό τους χαρακτήρα.


Αρνητική εξέλιξη στην συγκεκριμένη κινητοποίηση του Σαββάτου και η μη συμφωνία των διοργανωτών σε ένα κοινό πλαίσιο/κάλεσμα, σαν εκείνο που είχε συμφωνηθεί στην προηγούμενη αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στις 18/2, μια επιτυχημένη, με βάση τις συνθήκες, κινητοποίηση.

Θετική εξέλιξη αποτελεί η καταρχήν συμφωνία, έπειτα από πρόταση της οργάνωσής μας, για διεξαγωγή μιας κοινής εκδήλωσης/συζήτησης με θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία και τα καθήκοντα που θέτει στην αριστερά. Μια ανάγκη που προκύπτει, κυρίως, απ' τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών και που αναδείχτηκε στην προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των οργανώσεων για κοινό κάλεσμα και που όπως αναφέρθηκε ήδη, δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Απ' την πλευρά μας θεωρούμε σημαντικό να ανοίγεται η κουβέντα, να ξεκαθαρίζονται οι απόψεις των οργανώσεων, να κατατίθενται δημόσια στον λαό, να προσπαθούμε να διεξάγονται συζητήσεις. Είναι κινήσεις που προωθούν την κοινή δράση, την ορίζουν με σωστή βάση, ξεκαθαρίζοντας ζητήματα. Ως οργάνωση θα παλέψουμε για την σωστή προετοιμασία της, για την διεξαγωγή μιας μαζικής εκδήλωσης με συντροφικούς όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: