08 Μαΐου 2022

Βερολίνο | Τα κόκκινα πανό είναι ανεπιθύμητα


8. και 9. Μαΐου:  Το Βερολίνο απαγορεύει τις σοβιετικές σημαίες γύρω από τα μνημεία. Αστυνομία:   Η επίδειξη της σημαίας είναι "εξύμνηση" του πολέμου στην Ουκρανία

Του Nico Popp*

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, πολλά πράγματα που κάποτε ήταν προνόμιο των δεξιών παρατάξεων γίνονται τώρα δυνατά και εφικτά. Η "κοκκινοπράσινη-κόκκινη" γερουσία του Βερολίνου κάνει τώρα πραγματικότητα ένα όνειρο παλιών και νέων ναζί και συντηρητικών της πρώτης γραμμής του Δυτικού Βερολίνου: Στην πρωτεύουσα, η αστυνομία απαγορεύει τη δημόσια επίδειξη της σοβιετικής σημαίας σε 15  καθορισμένα μνημεία για το διάστημα από τις   6 το πρωί  της 8ης Μαΐου μέχρι τις 10 το βράδυ   της 9ης Μαΐου - δηλαδή για την ημέρα της απελευθέρωσης  ή αλλιώς την ημέρα της νίκης που γιορτάζεται στην  Ρωσία και σε άλλα  κράτη   της πρώην  Σοβιετικής Ένωσης.  Η γενική διαταγή, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης  την Παρασκευή και φέρει ημερομηνία  4 Μαΐου, περιορίζει τη "δημόσια χρήση" της γης και την ελευθερία της συνάθροισης    σε αυτά τα σημεία. Κατά συνέπεια, δεν επιτρέπεται η χρήση στρατιωτικών στολών ή τμημάτων στολών, η χρήση στρατιωτικών διακριτικών, καθώς και "η επίδειξη συμβόλων και σημείων που ενδέχεται να εξυμνούν τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας".


Επιπλέον στην απαγόρευση περιλαμβάνονται εκτός από την "τονισμένη εμφάνιση των γραμμάτων 'V' ή 'Z' ή τις κορδέλες του Αγίου Γεωργίου (σημείωση: ρωσικό στρατιωτικό σύμβολο) και η "χρήση ρωσικών και σοβιετικών στρατιωτικών σημαιών" και η "επίδειξη λαβάρων και σημαιών με ρωσικό ή ουκρανικό συσχετισμό". Οι τελευταίες, καθώς και οι κορδέλες του Αγίου Γεωργίου, εξαιρούνται από την απαγόρευση εάν αποτελούν μέρος "κορδελών στεφάνων, ανθοσυνθέσεων  ή ανάλογων αντικειμένων που θα τοποθετηθούν στα μνημεία με την ευκαιρία των ημερών μνήμης".  Η άδεια αυτή δεν ισχύει επομένως ρητά για τις σημαίες με σύνδεση με την ΕΣΣΔ. Τα μέλη των διπλωματικών αποστολών εξαιρούνται από όλες τις "απαγορεύσεις" που αναφέρονται στο διάταγμα. Οι βετεράνοι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα μπορούν επίσης να φορούν στολές, τμήματα στολών ή Κορδέλες του Αγ. Γεωργίου - αλλά όχι σημαίες της ΕΣΣΔ.

Χωρικά, οι απαγορεύσεις καλύπτουν περιοχές στις περιφέρειες  Treptow-Köpenick, Friedrichshain-Kreuzberg,  Lichtenberg, Marzahn-Hellersdorf, Mitte, Reinickendorf, Pankow και Spandau.  Μεταξύ άλλων, επηρεάζεται το σοβιετικό μνημείο στο Treptower Park όπου στις 8  και 9   Μαΐου πραγματοποιούνται παραδοσιακά συγκεντρώσεις και τελετές κατάθεσης στεφάνων.  Στην απαγόρευση περιλαμβάνονται επίσης τα μνημεία στο Tiergarten και στο Schönholzer Heide, το κτίριο που είναι γνωστό ως "Σπίτι της Απελευθέρωσης" στην Landsberger Allee, το οποίο ήταν το πρώτο σπίτι στο έδαφος του Βερολίνου στο οποίο έφτασαν στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού στις 21 Απριλίου 1945, καθώς και η αναμνηστική πλάκα για τον πρώτο διοικητή της πόλης   Νικολάι Μπερσάριν στην Petersburger Straße. Ο αξιοσημείωτα σχολαστικός κατάλογος περιλαμβάνει επίσης μικρότερα μνημεία, όπως το μνημείο για τα θύματα των ναζί στο Rathauspark στην περιοχή Wittenau ή την ψηφιδωτή στήλη "Γερμανό- σοβιετική φιλία" στην Walter-Felsenstein-Straße. Επίσης, στον τόπο της άνευ όρων παράδοσης της γερμανικής Βέρμαχτ, την πρώην λέσχη των αξιωματικών της σχολής πρωτοπόρων του φρουρίου στο Karlshorst (σήμερα το Γερμανορωσικό  Μουσείο), απαγορεύεται η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στις 8 και 9 Μαΐου.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βερολίνου δήλωσε στην jungeWelt  ( jW)  ότι την Παρασκευή, στις 8  και 9 Μαΐου «η μνήμη πρέπει να είναι στο προσκήνιο». Αυτό το απαγορεύει το γενικό διάταγμα, που κατά την άποψη των αρχών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε "προκλήσεις και συγκρούσεις". Ο εκπρόσωπος δεν ήταν αρχικά σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα ποιος θα μπορούσε να εκλάβει τη σημαία της ΕΣΣΔ στις συγκεντρώσεις και τις τελετές κατάθεσης στεφάνων για την Ημέρα Απελευθέρωσης από τον φασισμό ως "πρόκληση" ή σε ποιο βαθμό η σημαία αυτή θα μπορούσε να συνδεθεί με εξύμνηση της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Σε μεταγενέστερη απάντηση, ειπώθηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να έχει την πρόθεση να κατακτήσει το έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ "ή μέρη του", για το λόγο αυτό, η σημαία της ΕΣΣΔ θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως "εξύμνηση" του πολέμου στην Ουκρανία.

Εξάλλου το γραφείο Τύπου της αστυνομίας του Βερολίνου έχει αυτή την αξιοσημείωτη ερμηνεία στη διάθεσή του πιο γρήγορα από ό,τι το γραφείο Τύπου της εσωτερικής διοίκησης της Γερουσίας. Πριν από εβδομάδες, όταν μια πολιτικός των Πρασίνων έκανε εικασίες στην εφημερίδα (Tageszeitugn) Taz για "ταραχές" στην συγκέντρωση της 9ης Μαΐου στο Treptower Park, η  jW είχε ήδη ρωτήσει τι στοιχεία είχε η κρατική κυβέρνηση γι' αυτό. Όταν επανήλθαμε στο ερώτημα, εκτός από τη διαβεβαίωση ότι "δεν ξέχασε" το ερώτημα και ότι επεξεργάζεται μια απάντηση, δεν υπήρξε καμία απάντηση μέχρι την Παρασκευή.  Το γραφείο Τύπου της οργάνωσης του κρατιδίου του Κόμματος Die Linke δεν απάντησε επίσης στο ερώτημα ποια ήταν η θέση του κόμματος για την απαγόρευση της σοβιετικής σημαίας ή την αιτιολόγησή της μέχρι την ώρα που η  jW  πήγε  στο τυπογραφείο.   Ο Κάρστεν Σατς  (Carsten Schatz), αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος  στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το απόγευμα της Παρασκευής χαρακτήρισε στο Twitter την απαγόρευση "λογική απόφαση".  Το κατά πόσον η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ είναι ακόμη ανοιχτό - σύμφωνα με πληροφορίες της jW, η απαγόρευση εξακολουθούσε να αμφισβητείται  μέχρι την Παρασκευή.

· Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην αριστερή γερμανική εφημερίδα jungeWelt , έκδοση της 7/5/2022. Η φωτογραφία είναι από τον γιορτασμό της ημέρας της αντιφασιστικής νίκης στην 9/5/ 2015 στο πάρκο Treptow στο Βερολίνο. Εκεί δεσπόζει το μνημείο προς τιμή των 80.000 σοβιετικών στρατιωτών που σκοτώθηκαν για την απελευθέρωση της πόλης από τον ναζιστικό καθεστώς. Το μνημείο στο πάρκο Treptow , μια περιοχή εννέα εκταρίων, είναι το μεγαλύτερο στη Γερμανία και περιλαμβάνει και νεκροταφείο 7000 στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού. Εγκαινιάστηκε στις 8 Μαΐου 1949. Το 12 μέτρων γλυπτό αναπαριστά ένα σοβιετικό στρατιώτη που κρατά στο ένα χέρι ένα σπαθί και στο άλλο. προστατευτικά ένα γερμανόπουλο. Στα πόδια του βρίσκεται σπασμένη μια σβάστικα. Την μετάφραση έκανε η Χ.Κ. για λογαριασμό των Αντιγειτονιών. Στα γερμανικά στην διεύθυνση, www.jungewelt.de/artikel/426034.politische-repression-rotes-banner-unerw%C3%BCnscht.html




 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: