05 Ιουνίου 2022

Παρέμβαση στον Ασπρόπυργο | Η ΖΩΗ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΠΕ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!


Παρέμβαση πραγματοποίησε το ΚΚΕ(μ-λ) το Σάββατο 4/6 στον Ασπρόπυργο για να καταγγείλει το πρόσφατο ατύχημα στο εργοστάσιο των ΕΛΠΕ, που προκάλεσε πανικό στους κατοίκους του Θριάσιου πεδίου και έστειλε έναν εργαζόμενο στο νοσοκομείο. Μετά από ένα προγραμματισμένο shutdown, μία αστοχία στην επανεκκίνηση τμήματος του διυλιστηρίου έθεσε σε κίνδυνο όλη την περιοχή, ενώ κινητοποιήθηκε και η πυροσβεστική, καθώς οι φλόγες είχαν γιγαντωθεί πάνω από την πόλη. Τα εργοδοτικά εγκλήματα στα ΕΛΠΕ έχουν ξανασυμβεί και ήδη μετρούν πριν από 7 χρόνια τέσσερις νεκρούς εργάτες. Η συγκάλυψη των προηγούμενων εγκλημάτων, εκτός από του τωρινού τραυματισμού, μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει. Του ΚΚΕ(μ-λ) με πανό, προκηρύξεις και ντουντούκα κάλεσε τον λαό του Ασπροπύργου να αντισταθεί και με οργανωμένους μαζικούς αγώνες να διεκδικήσει πραγματικά μέτρα ασφαλείας, να διεκδικήσει το δικαίωμα του στην ίδια τη ζωή. Εμφανής ήταν η αγανάκτηση και η οργή στις αντιδράσεις των κατοίκων, που χρόνια ζουν στο πετσί τους τη μόλυνση από τα εργοστάσια της περιοχής και δουλεύουν με ελλιπή μέτρα προστασίας, θυσιασμένα όλα στον βωμό του κέρδους.

Λαέ του Ασπροπύργου

Οι κάτοικοι του Θριασίου, άλλη μια φορά έζησαν  μερόνυχτα  πανικού, με τις φλόγες να γιγαντώνονται πάνω από την πόλη και τη γη να σείεται με τρομακτικό θόρυβο.. Μετά από προγραμματισμένο shut  down , μια αστοχία στην επανεκκίνηση  τμήματος του διυλιστηρίου, έθεσε σε κίνδυνο όλη την περιοχή .Κινητοποιήθηκαν  δυνάμεις   της Πυροσβεστικής για αποφυγή  εκτεταμένης πυρκαγιάς ,που ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί πόσο πιθανό θα ήταν.

Και σα να μην έφτανε αυτό, ακολούθησε και σοβαρός τραυματισμός εργολαβικού εργαζόμενου εξαιτίας  της  χρονικής πίεσης  για να μην χάσει τα κέρδη της  η εταιρεία .Εδώ και χρόνια οι μόνιμοι και με γνώση της δουλειάς εργαζόμενοι, έχουν αντικατασταθεί από εργολαβικούς για μείωση του εργατικού κόστους, χωρίς να υπολογίζονται οι συνέπειες, ούτε για τους κατοίκους, ούτε για τους ίδιους τους εργαζόμενους  που μετρούν ήδη τέσσερεις νεκρούς ,νέους εργάτες , πριν από επτά χρόνια, που αποδόθηκαν σε ανθρώπινο λάθος και έβγαλαν  λάδι τις εγκληματικές ευθύνες της εταιρείας , που όπως και τώρα ακολουθούσε πιεστικά  χρονοδιαγράμματα και επιβολή 12ωρης εργασίας. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που οι κάτοικοι ξανάνιωσαν τον κίνδυνο να τους περικυκλώνει. Όταν σχεδόν ολόκληρη η Αττική και όχι μόνο, βυθίστηκε στο σκοτάδι από έκρηξη της ΔΕΗ σε εξοπλισμό που εδώ και χρόνια δεν είχε συντηρηθεί, Το τοξικό νέφος από τα δυο διυλιστήρια, άλλη μια φορά, για τον ίδιο λόγο, έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Και όπως πάντα, δημοτικές και κρατικές αρχές συγκαλύπτουν  τις ευθύνες .ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ  ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ!

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!! Ο λαός της περιοχής , που στενάζει κάτω από τη φτώχεια, την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και την ανεργία, έχει  διαρκώς να αντιμετωπίσει και τον κίνδυνο  στον τόπο που ζει. Δυσοσμία, καθημερινοί θάνατοι από καρκίνο και καρδιοπάθειες ,αλλεργίες και πνευμονικές ασθένειες στα παιδιά τους, σχετίζονται άμεσα με τον αέρα που ανασαίνουν.

Οι χορηγίες, η διαφήμιση για την «κοινωνική ευθύνη» της εταιρείας, οι συγκαλύψεις, η διαγραφή χρεών και το φόρτωμα τους στις πλάτες του λαού  από το δήμο και τους τοπικούς σωτήρες ,αλλά  και τις κυβερνήσεις , το φακέλωμα των κατοίκων που διαμαρτύρονται, δε πρέπει να τους κλείσουν το στόμα!

Οι διαμαρτυρίες στα κοινωνικά δίκτυα, πρέπει να βγουν έξω, στους δρόμους!!Να γίνουν καταγγελία, συγκρότηση αντίστασης και αγώνα των κατοίκων, που κάθε μέρα αργοπεθαίνουν από την ασύδοτη λειτουργία των ΕΛΠΕ και τόσων άλλων ρυπογόνων επιχειρήσεων που το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι να αυξάνουν  τα κέρδη τους.

Να μην αποπροσανατολίζονται από απόψεις για βελτίωση της λειτουργίας των ΕΛΠΕ που αποκρύπτουν την ευθύνη διαδοχικών  κυβερνήσεων που τα δίνει όλα για το κεφάλαιο και δεν υπολογίζει τις ζωές τους.

 Να μη δέχονται  σαν δεδομένο τον κίνδυνο και να βάζουν  μπροστά αιτήματα για σχεδιασμούς διαφυγής,  αντί να απαιτήσουν μέτρα προστασίας της υγείας και των όρων  ζωής τους.

Για να ζήσουμε πρέπει να αγωνιστούμε!

Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής είναι  άνθρωποι! Η ζωή τους μετράει! Τα παιδιά τους έχουν δικαίωμα να ζήσουν! Όλοι  έχουν  δικαίωμα στην υγεία και την προστασία της.

  Να αντισταθούμε και με οργανωμένους μαζικούς αγώνες να διεκδικήσουμε πραγματικά μέτρα ασφάλειας ,να διεκδικήσουμε  το δικαίωμά μας στην ζωή .

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: