10 Ιουλίου 2022
Να μην συγκαλυφθεί το εργοδοτικό έγκλημα στη γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος»
Στις 6/6/2020 βρέθηκε νεκρός από ηλεκτροπληξία ο 29χρονος Χρήστος Ζορμπάς στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας «Ήπειρος». Για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατηγορούνται ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ο διευθυντής του εργοστασίου και ο τεχνικός ασφάλειας. Στις 13/7/2022 αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέως και η δικαστική απόφαση. Η απόφαση μιας δίκης στην οποία οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να μετατρέψουν το εργοδοτικό έγκλημα σε απροσεξία του εργαζόμενου, συγκαλύπτοντας τις ευθύνες της εργοδοσίας με χυδαία ψέματα.
Ενώ οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονταν πως τηρούνταν όλα τα μέτρα ασφάλειας, το πόρισμα του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία αλλά και η έκθεση πραγματογνώμονα κατέγραψαν ανεπαρκέστατα μέτρα προστασίας στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Ο Χρήστος καλέστηκε ν’ αντικαταστήσει τις καμένες λάμπες φθορισμού στην οροφή του χώρου παραγωγής και, όταν κάποιες δεν άναβαν, επιχείρησε να ελέγξει το τροφοδοτικό. Καθώς δούλευε σ’ ένα χώρο δύσκολα προσβάσιμο, αφού ο ηλεκτρικός πίνακας βρισκόταν στο πατάρι αλλά δεν υπήρχε ρελέ διαρροής, τον χτύπησε ρεύμα τάσης 220 Volt και έντασης 16 Ampere και κατέληξε νεκρός.
Λίγες μέρες πριν το θανατηφόρο έγκλημα, όπως έγινε γνωστό απ’ την προσωπική ηλεκτρονική αλληλογραφία του γενικού διευθυντή ασφαλείας με τεχνικούς υπεύθυνους, είχε γραφτεί: «Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν καλό να έχουμε RCD (ρελέ) σε κάθε ερμάριο [...] επειδή είναι ασφαλέστερο για τα άτομα που εργάζονται στο εργοστάσιο. Αλλά φυσικά εξαρτάται και απ’ το κόστος του RCD. Ζήτησα από την (...) να μας ενημερώσει πόσα χρήματα θα εξοικονομήσουμε αν τοποθετήσουμε RCD μόνο στις πρίζες και τα φώτα και όχι σε όλα τα ηλεκτρικά ερμάρια». Ξεδιάντροπα ομολογούν πως μπροστά στα κέρδη δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές, ακόμη κι όταν ένα ρελέ κοστίζει από 12 ως 44 ευρώ.
Η επιχείρηση ισχυρίστηκε πως δεν μπορούσε να τοποθετήσει ρελέ διαφυγής στο πατάρι εξαιτίας του συστήματος γείωσης, ρίχνοντας το φταίξιμο στον εργαζόμενο. Η νομοθεσία προβλέπει πως, για τις παλιές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στις οποίες έχει γίνει επέκταση, η τοποθέτηση ρελέ διαφυγής είναι υποχρεωτική, με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής το 2009. Η εταιρία είχε προχωρήσει σε επέκταση το 2007 και το 2011. Μετά το θάνατο του εργαζόμενου, ξήλωσαν την αρχική ηλεκτρολογική εγκατάσταση, η οποία ήταν σε πλήρη εγκατάλειψη, και τοποθέτησαν ρελέ.
Επιπλέον, ο Χρήστος είχε καλεστεί να δουλέψει σε απογευματινή βάρδια, μόνος του, στο εργοστάσιο που είχε πιάσει δουλειά τρεις μήνες νωρίτερα, χωρίς προϋπηρεσία, μόνο με το πτυχίο του ηλεκτρολόγου και την πρακτική άσκηση στη ΔΕΗ. Η οικογένειά του κατέθεσε στο δικαστήριο πως ο ίδιος είχε αγοράσει τον εξοπλισμό που ήταν αναγκαίος για τη δουλειά και ανησυχούσε ότι «κάτι θα συμβεί». Σε συνομιλία με φίλο του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραφε «το Σάββατο είμαι μόνος», «μακάρι να μη γίνει κάτι», «με βάζουν και πλένω τους πίνακες για να ξαναβάλουμε εξαρτήματα που κάνουν 10 ευρώ. Είμαστε των φτηνών λύσεων». Εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε απ’ την αποκάλυψη ότι ο όμιλος δεν διαθέτει στους εργαζόμενους ηλεκτρολόγους μονωτικά γάντια ως ένα απ’ τα μέσα ατομικής προστασίας από ηλεκτροπληξία, αλλά γάντια μιας χρήσης, σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι καθαρίστριες ή όσοι εργάζονται στην παραγωγή τροφίμων και τα οποία κοστίζουν τρία λεπτά, όταν ο όμιλος κερδίζει ετησίως πάνω από 50 εκατ. ευρώ.
Ακόμη κι όταν βρέθηκε νεκρός το βράδυ της 6ης Ιουνίου του 2020, το ΕΚΑΒ δεν καλέστηκε αμέσως. Πρώτα κάλεσαν τον ηλεκτρολόγο που είχε τελειώσει τη βάρδιά του, ο οποίος επέστρεψε στο εργοστάσιο και διαπίστωσε ότι ο εργαζόμενος δεν είχε σφυγμό, και τότε μόνο κλήθηκε το ΕΚΑΒ για τη διακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Παράλληλα, δεν ενημέρωσαν ούτε τους γονείς του θύματος με τη δικαιολογία ότι δεν γνώριζαν τη διεύθυνση του σπιτιού του (την ίδια διεύθυνση που αναγραφόταν στο βιογραφικό του!), ούτε όμως την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ, με πρόσχημα ότι ήταν αργία.
Το εργοδοτικό έγκλημα βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την εργοδοσία. Στις 12 και στις 13 Ιουλίου έχουν καλεστεί συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα της γαλακτοβιομηχανίας «Ήπειρος», για να δικαιωθεί η οικογένεια του Χρήστου και η μνήμη του ίδιου, για να μη θρηνήσουμε άλλο εργάτη για τα κέρδη της εργοδοσίας και του κεφαλαίου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλεις αναρτησεις
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
λαϊκη αντισταση - Α.Α.Σ.
Αριστερα
Πολιτικη
Διεθνη
Εργαζομενοι
Μεταναστες - προσφυγες - πολιτικοι προσφυγες
Νεολαια
Δημοκρατια;
Κινηματα
Τοπικα
Μνημες
Πολιτισμος
Εκλογες
ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Videos
Get this Recent Comments Widget
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου