06 Αυγούστου 2022

Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Αιτίες και προβλέψεις γι’ αυτά που έρχονται

 

 Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Οι κυβερνήσεις σε πανικό

Αιτίες και προβλέψεις γι’ αυτά που έρχονται

Μπορεί η Ευρώπη να αντεπεξέλθει στις ενεργειακές απαιτήσεις του επόμενου χειμώνα; Θα μπορέσει να καλύψει την πλήρη απεξάρτησή της από το ρώσικο φυσικό αέριο;

Με τα πιο εφιαλτικά σενάρια βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ. Οι πολιτικοί ιθύνοντες βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν ουσιαστικά άλυτο γρίφο. Πώς θα μπορέσουν να συνδυάσουν τον δυτικό προσανατολισμό της στάσης τους στην εισβολή στην Ουκρανία με τις ενεργειακές επιλογές τους.

Η συνεχιζόμενη πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και ο κυρίαρχος ρόλος των Αμερικάνων σε αυτή δυσκολεύουν τα πράγματα. Η στρατηγική των ΗΠΑ είναι πλέον σαφής και δύσκολα θα μεταβληθεί τους επόμενους μήνες: Όσο πιο μεγάλη φθορά της Ρωσίας με τη συνεχή στρατιωτική ενίσχυση των Ουκρανών και διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής απομόνωσής της.

Το τραγικό για τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές είναι τα οικονομικά δεδομένα για την κατάρρευση της Ρωσίας εξαιτίας των κυρώσεων που αποφάσισαν να επιβάλουν, ακολουθώντας τις ιαχές του Μπάιντεν! Είναι κυρώσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και καταλήγουν να στρέφονται εναντίον τους!

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πλεόνασμα του ρωσικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ των 70,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων - το μεγαλύτερο τουλάχιστον από το 1994! Το πρώτο εξάμηνο του 2022 η Ινδία αγόρασε 60 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου, ενώ όλο το 2021 είχε πάρει μόλις 12 εκατομμύρια βαρέλια. Παραδόξως, οι ινδικές εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 20% από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία και περίπου το 20% μεταφέρεται μέσω της Δύσης. (Θα έλεγε κάποιος πως η Ινδία μεταπωλεί το ρώσικο πετρέλαιο στη Δύση!) Αυξημένες είναι οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου και στην Κίνα, με αποτέλεσμα η Ρωσία να είναι πλέον ο βασικός προμηθευτής της χώρας!

Μάταια οι αναλυτές επισημαίνουν τις ραγδαίες επιπτώσεις στην ήδη ευάλωτη ευρωπαϊκή οικονομία. Είναι τέτοιες οι εξαρτήσεις από την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ (και όχι μόνο), που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ούτε σκέφτονται άλλη επιλογή. Αυτή τη φορά η κρίση και τα αδιέξοδα για την ΕΕ είναι πιο έντονα από ό,τι σε παρόμοιες εκστρατείες των ΗΠΑ, π.χ. Ιράκ ή Αφγανιστάν.

Πού είμαστε τώρα

 Το άρθρο γράφτηκε μια μέρα πριν η Ρωσία ανακοινώσει αν θα ξανανοίξει ο Nord Stream 1, ο οποίος έκλεισε πριν από λίγες μέρες για συντήρηση από τη ρωσική Gazprom. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αγωνιούν! Ο γνωστός Όρμπαν παρατηρεί σκωπτικά πως η Ευρώπη με τις κυρώσεις πλέο, «δεν πυροβολεί τα πόδια της… αλλά το στήθος της»! Ο Ζελένσκι επικρίνει με έντονο ύφος τον Τριντό για την απόφαση του Καναδά να επιστρέψει την τουρμπίνα που ζητούσε η Gazprom για τον αγωγό!

 Η Ζαχάροβα από τη μεριά της Ρωσίας, όμως, επισημαίνει με νόημα πως θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων και των κυρώσεων που επιβάλλουν το αν θα ξαναρχίσει η ροή του φυσικού αερίου μετά τις 20 Ιουλίου. Ακόμα κι αν ανοίξει η ροή μετά τις εργασίες στον Nord Stream 1, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το τι ποσότητες θα σταλούν και αν θα ξανακλείσει. Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι θα συνεχιστεί, με τη Ρωσία να έχει το ρόλο… της γάτας.

  Η Ευρώπη βλέπει να απειλείται η βιομηχανική της παραγωγή και προσπαθεί απεγνωσμένα να πάρει μέτρα και να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές. Η Κομισιόν με συνοπτικές διαδικασίες, στα μουλωχτά, έκλεισε το ζήτημα του Καλίνινγκραντ και των κυρώσεων ζητώντας από τη Λιθουανία «να κάνει εξαίρεση».

 Η Ούρσουλα της Κομισιόν τρέχει στο Αζερμπαϊτζάν για να κλείσει συμφωνίες για νέες ποσότητες αερίου, ενώ ο Σολτς αναζητά τη βοήθεια της Αιγύπτου για να καλύψει το χαμένο… αέριο.

Πριν από δυο χρόνια εξαγγελλόταν με τυμπανοκρουσίες το ευρωπαϊκό σχέδιο για την «πράσινη ανάπτυξη». Να θυμίσουμε τα βασικά σημεία του: 

- Κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων σταδιακά. 

- Αύξηση της επένδυσης σε ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελ). 

- Κλείσιμο των παλαιών πυρηνικών εργοστασίων στη Γερμανία.

- Στροφή στο φυσικό αέριο σαν ενδιάμεσο στάδιο, με τη δημιουργία του Nord Stream 2 (επένδυση των 11 δισ. δολ.).

Τώρα όλα αυτά έχουν ανατραπεί! Αν σταματήσει εντελώς η ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τότε η Ευρώπη θα έχει, όπως οι ίδιοι ομολογούν, σοβαρό έλλειμμα. Ας δούμε όμως τις «εναλλακτικές λύσεις» που παρουσίασε η Κομισιόν σε σχέση με τη διεθνή ενεργειακή κατάσταση.

Κατ’ αρχάς τα μέτρα εξοικονόμησης σε κρατικές υπηρεσίες και συστάσεις στους πολίτες. Όλοι ομολογούν πως μικρή επίδραση μπορεί να έχουν στο συνολικό πρόβλημα.

·        Η αγορά και μεταφορά LNG από την Αμερική και πανάκριβη είναι και δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών είτε γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές ποσότητες είτε για τεχνικούς λόγους, π.χ. αποθήκευση, μεταφορά κ.λπ.

·        Οι περίφημες ΑΠΕ δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση λόγω των ευμετάβλητων συνθηκών (ήλιος, άνεμοι), ακόμα κι αν είχαν μεγαλύτερη ανάπτυξη.

·        Οι ποσότητες που μπορεί να εξασφαλιστούν από Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτο, Αλγερία και Σαουδική Αραβία είναι επίσης μικρές και με πρόβλημα μεταφοράς (μόνο με πλοία).

·        Ικανές ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου θα μπορούσε να παρέχει το Ιράν, στο οποίο όμως οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εμπάργκο.

·        Τελευταία αρνητική -αλλά όχι ασήμαντη- εξέλιξη αφορά την κρατικοποίηση από τη Ρωσία της Κοινοπραξίας Sakhalin Energy. Η Κοινοπραξία εξορύσσει 10 εκατ. τόνους υγροποιημένο αέριο (LNG) το χρόνο στο ρωσικό νησί Σαχαλίνη, πάνω από την Ιαπωνία. Το 50% της Κοινοπραξίας ανήκει στη ρωσική Gazprom, το 27,5% στη Shell, το 12,5% στη γιαπωνέζικη Mitsui και το υπόλοιπο 10% στη γνωστή Mitsubishi. Αυτό σημαίνει πως η Ιαπωνία, αν χάσει την προμήθεια από τη Σαχαλίνη, θα πρέπει να στραφεί ανταγωνιστικά στους ίδιους αγοραστές στους οποίους προσβλέπει κι η Ευρώπη!

 Κλείνοντας, να επισημάνουμε πως οι συνέπειες όλων αυτών των αδιεξόδων δεν απειλούν μόνο τη βιομηχανική παραγωγή. Ήδη έχει γίνει φανερό πως οι τιμές του ρεύματος θα αυξηθούν κατακόρυφα, κάνοντας εφιάλτη τις ζωές των εργαζομένων, αφού θα συμπαρασύρουν το ήδη αυξημένο κόστος διαβίωσης! Η κατάσταση είναι πολύ πιο άσχημη από ό,τι φαίνεται και αυτό το υπογραμμίζει η σπουδή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να εξοικειώσουν τους λαούς ακόμα και με την προοπτική τού… δελτίου ενέργειας! Μπορεί ο αυστριακός καγκελάριος να λέει ότι απομένει μόνο η λύση του αλκοόλ και των ψυχοφαρμάκων. Οι λαοί της Ευρώπης όμως ανοίγουν το δρόμο της διεκδίκησης, από το Παρίσι και το Λονδίνο μέχρι τη Ρώμη και τη Μαδρίτη.

ΥΓ.: Οι δηλώσεις Πούτιν από Τεχεράνη είναι στην κατεύθυνση που αναφέραμε: αέριο με δόσεις!


(Προλεταριακή Σημαία, αρ.φύλλου 922)

Δεν υπάρχουν σχόλια: