Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις με τα δεκάδες διατάγματα με έμμεσο τρόπο και «υγεινομικό» πρόσχημα, προσπάθησαν να βγάλουν στις παρανομία τις συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις-συνελεύσεις. Πράξεις που κορυφώθηκαν με τα (χουντικής έμπνευσης) διατάγματα της αστυνομίας, σύμφωνα με τα οποία απαγορεύθηκαν οι πορείες για τις επετείους του Πολυτεχνείου και του Γρηγορόπουλου. Ψήφισαν νόμους, με κύριο το νόμο Χρυσοχοϊδη για τις διαδηλώσεις, που μέσω των διατάξεων για «παρακώλυση της κοινωνικής ζωής», και για «οργανωτές», ουσιαστικά περιορίζει το δικαίωμα στη συγκέντρωση και διαδήλωση, όσο το επιθυμεί ο εκάστοτε αστυνομικός διευθυντής. Για να ακολουθήσει ο νόμος Χατζηδάκη, που ξεδοντιάζει το δικαίωμα στην απεργία. Σημαντική τομή ήταν επίσης η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, που στοχοποίησε το φοιτητικό κίνημα.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ακυρώσει το γιορτασμό του Πολυτεχνείου, δεν πέρασε. Σωματεία, κοινωνικοί φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι και πολιτικές δυνάμεις, κυρίως της Αριστεράς, δεν πειθάρχησαν. Αλλά και ένα ευρύτερο κομμάτι κόσμου με αγωνιστική αναφορά, επίσης επέλεξε να κατέβει στο δρόμο. Σε όλη τη χώρα, οι διαδηλωτές επέλεξαν να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου με τον πιο ουσιαστικό τρόπο: διαδηλώνοντας με γενναιότητα απέναντι στις πολυάριθμες και πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις. Δίνοντας και κερδίζοντας μια σημαντική μάχη που βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για τις μαζικότερες κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.
Η Θεσσαλονίκη τη μέρα της 17ης Νοέμβρη 2020 θύμιζε κατεχόμενη πόλη. Το Πολυτεχνείο βρέθηκε σε ένα σιδηρόφρακτο αστυνομικό κλοιό. Συνέλαβαν κόσμο επειδή μοίραζε προκηρύξεις, κόψανε πρόστιμα σε ανθρώπους που ήθελαν να αφήσουν ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο (τα οποία ύστερα διαγράφτηκαν). Κατέλαβαν όλες τις κεντρικές πλατείες για να αποτρέψουν τις συγκεντρώσεις. Και όταν οι διαδηλωτές κατόρθωσαν να κατεβούν στη λεωφόρο Τσιμισκή και να πορευτούν προς το Αμερικάνικο Προξενείο, περικύκλωσαν την πορεία και επιδόθηκαν σε ένα όργιο τρομοκρατίας, που διέλυσε κάθε πρόσχημα για την «υγειονομική προφύλαξη».
Περικύκλωσαν και περιόρισαν τους διαδηλωτές σε ένα μικρό χώρο, προκαλώντας επικίνδυνες συνθήκες συνωστισμού (τη στιγμή που η διαδήλωση κρατούσε με άριστο τρόπο αποστάσεις). Προκάλεσαν τραυματισμούς, επέβαλλαν 90 πρόστιμα των 300€ σε διαδηλωτές, αλλά και 1 πρόστιμο των 3.000€ για «οργανωτή» διαδήλωσης. Κορύφωση της τρομοκρατίας ήτανε οι 6 συλλήψεις με ανυπόστατες κατηγορίες για «διέγερση σε ανυπακοή ή απείθεια κατά των νόμων», «διασπορά μολυσματικής νόσου», «βία κατά υπαλλήλου», και με την πρώτη εφαρμογή του νόμου περιορισμού των διαδηλώσεων («οργανωτής»).
Σήμερα, που η κρατική τρομοκρατία βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή στην χώρα και την πόλη μας, με τη μόνιμη στρατοπέδευση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ που χτυπάνε τους φοιτητές, την ωμή βία στους εργάτες της Μαλαματίνα, το χτύπημα πολλών διαδηλώσεων σε κάθε πόλη, τις εκκενώσεις πολιτικών χώρων και τους βίαιους πλειστηριασμούς-εξώσεις, η δίκη των 6 διωκόμενων του Πολυτεχνείου του 2020 έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Είναι τμήμα της πάλης ενάντια στην κρατική τρομοκρατία, και σ όλο το αντιδραστικό πλαίσιο των απαγορεύσεων και της φασιστικοποίησης της δημοσίας και πολιτικής ζωής. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Δικάζουν στο πρόσωπο των 6 διωκόμενων το ίδιο το δικαίωμα στην πολιτική δράση και τη λαϊκή πάλη. Γι' αυτό πρέπει οι δημοκράτες, οι μαζικοί φορείς, το λαϊκό κίνημα, να μπούνε μπροστά και να απαιτήσουν την αθώωση τους και την απόσυρση κάθε κατηγορίας.
· Κάτω τα χέρια από τους λαϊκούς αγωνιστές και τα δημοκρατικά δικαιώματα!
· Να αθωωθούν οι 6 διωκόμενοι του Πολυτεχνείου του 2020!
· Να αθωωθούν τα 5 μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την υπόθεση του μοιράσματος προκήρυξης στις 14/11/20!
· Να διαγραφούν όλα τα πρόστιμα.
· Να καταργηθούν ο νόμος περιορισμού των διαδηλώσεων, ο νόμος-Χατζηδάκη 4808 και ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
Κ.Ο. Θεσσαλονίκης του
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου