Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από την «Κίνηση Τεχνικών Κινηματογράφου- Τηλεόρασης», την Παρασκευή 7/7, σε γυρίσματα κινηματογραφικού συνεργείου μετά την απόλυση δυο συναδέλφων. Συγκεκριμένα, η παραγωγή απέλυσε, επαναπροσέλαβε και μετά ξανά απέλυσε τους συναδέλφους, με πρόσχημα τη μη παραγωγικότητά τους. Στην πραγματικότητα αυτό που ενόχλησε την εργοδοσία ήταν ότι οι δύο εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες γαλέρας στις οποίες εργάζονταν. Η εταιρεία αφού τους επαναπροσέλαβε με σύμβαση έργου, δεν κατέβαλε ποτέ τα δεδουλευμένα τους για το χρονικό διάστημα αυτό. Παράλληλα, μια σειρά εργαζόμενοι δουλεύουν δίχως σύμβαση, με αναρτημένη αναγγελία πρόσληψης, γεγονός που θέτει ευθέως σε αμφισβήτηση τους όρους κάτω από τους οποίους εργάζονται όλο αυτό το διάστημα.
Στην συζήτηση που άνοιξε από την πλευρά της «Κίνηση Τεχνικών Κινηματογράφου-Τηλεόρασης» με εκπροσώπους της εργοδοσίας, τέθηκε το ζήτημα της άμεσης καταβολής των δεδουλευμένων των δυο απολυμένων με συμπληρωμένα όλα τους ένσημα 12ης κλάσης (τα οποία είναι υπό αμφισβήτηση αυτή τη στιγμή σε μια σειρά παραγωγές) όπως δικαιούνται, καθώς και της επίλυσης του ζητήματος των συμβάσεων για τους εργαζόμενους που αυτές εκκρεμούν. Από την στάση των εκπροσώπων της παραγωγής, ενδεικτικό ήταν το θράσος με το οποίο χαρακτήριζαν τις συνθήκες εργασίας που επιβάλλουν ως αντικειμενικές και τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους, που θα πρέπει να αποδεχτούν να δουλεύουν σε καθεστώς σκλαβιάς.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, ασκήθηκε πίεση από την πλευρά της «Κίνησης Τεχνικών Κινηματογράφου- Τηλεόρασης», με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η εργοδοσία να δεσμευτεί την πλήρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων των δυο εργαζόμενων με τα αντίστοιχα ένσημα που τους αντιστοιχούν και την κατάθεση των συμβάσεων για όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ακόμη βέβαια, οι δεσμεύσεις της εργοδοσίας παραμένουν μετέωρες.
Αξίζει, με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν, να σχολιαστεί η συνολικότερη κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών. Η χρηματοδότηση μέσω ΕΚΟΜΕ στις ελληνικές παραγωγές δίνει τη δυνατότητα να ξεφυτρώνουν έργα από διάφορους παραγωγούς, ο οποίοι προσπαθούν να φάνε ένα μερίδιο από την πίτα. Βέβαια, η λύσσα τους για μέγιστο κέρδος έχει σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στο έλεος της πλήρους εκμετάλλευσης τους. Την ίδια στιγμή που δεν έχουν κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα και δεν υπάρχει ΣΣΕ για τον κλάδο, αυτό που κυριαρχεί είναι η επισφάλεια και οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επιβάλλουν οι ορέξεις της εργοδοσίας.
Ημερομίσθια που διαμορφώνονται στη βάση ατομικής διαπραγμάτευσης και φυσικά, έτσι όπως τα επιθυμεί η εργοδοσία. Συμβάσεις που μόνο εικονικές χαρακτηρίζονται, μιας και τα ξεχειλωμένα απάνθρωπα ωράρια των 10ώρων, στην καλύτερη, είναι δεδομένα και με τις υπερωρίες να μην πληρώνονται. Συμβάσεις κομμένες και ραμμένες στην ευελιξία που επιθυμούν οι παραγωγοί, με μη καταβολή των σωστών ενσήμων που δικαιούται ο κλάδος, που είναι τα βαρέα και ανθυγιεινά 12ης κλάσης. Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες εργασίας, σε εξωτερικά γυρίσματα, κάτω από τον ήλιο, τη βροχή κλπ ή να σηκώνουν βάρη και να εκτελούν επικίνδυνες εργασίες. Οι ρυθμοί είναι άκρως εντατικοποιημένοι και οι κόντρα βάρδιες καθεστώς.
Η λύσσα με την οποία εκμεταλλεύονται καθημερινά τους εργαζόμενους δεν αφήνει περιθώρια να εκφραστούν αντίθετες φωνές. Γι’ αυτό διαμορφώνουν ένα καθεστώς τρομοκρατίας και απειλών που επιβάλλουν σε όποιον σηκώνει κεφάλι να ζητάει τα αυτονόητα, πατώντας και πάνω στο δεδομένο της έλλειψης οργάνων πάλης των εργαζομένων. Η ανάγκη ύπαρξης σωματείου στον κλάδο αυτή τη στιγμή κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ καθώς κόντρα στην ατομική περιπλάνηση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι πρέπει να ανακαλύψουν ξανά την αξία της συλλογικής οργανωμένης πάλης. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει υπόθεση των εργαζόμενων του κλάδου, ώστε να μπορέσει να τους επιφέρει νίκες στο επίπεδο των δικαιωμάτων τους αλλά και να τους προστατεύσει από την αδιαλλαξία της εργοδοσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου