14 Δεκεμβρίου 2023

Αγωνιστικές Κινήσεις | Για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων



 Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέσα στις γιορτές θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ψήφιση το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Είναι γνωστή πλέον η τακτική τους να καταθέτουν εκπαιδευτικά νομοσχέδια (βλ. νόμο Γαβρόγλου, νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, νόμο κατάργησης ασύλου κ.α) προς ψήφιση γιορτές και  καλοκαίρια ώστε να βρίσκουν τους φοιτητές εκτός σχολών.

Πιο συγκεκριμένα, επικαλούμενη το άρθρο 28 του συντάγματος που αφορά «τις διακρατικές συμφωνίες και τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς», προχωράει στην εγκαθίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ως παραρτήματα ξένων. Παρ 'ότι είναι διαχρονικός στόχος του συστήματος αλλά και προγραμματική θέση της κυβέρνησης η αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος (στο οποίο αναφέρεται ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και που τελούν υπό την εποπτεία του κράτους») και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αντιλαμβάνονται ότι το φοιτητικό κίνημα όπως έχει κάνει διαχρονικά με εμβληματικότερη στιγμή το κίνημα του '06-'07 που κατάφερε να βάλει φραγμό στην αναθεώρηση αυτή, έτσι και τώρα θα σταθεί εμπόδιο.  Επιλέγουν, λοιπόν, να μη θέσουν προς στιγμήν ευθέως την αναθεώρηση του άρθρου 16 λόγω (και) της εμβληματικότητας του, αλλά να κινηθούν σταδιακά και σε «πρώτο χρόνο» όπως δηλώνει το υπουργείο παιδείας, να προχωρήσουν τη δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. 

Οι λόγοι δημιουργίας των παραρτημάτων αυτών βέβαια, περισσότερο έχουν να κάνουν με τα δημόσια πανεπιστήμια. Και αυτό γιατί η λειτουργία ιδρυμάτων με τους όρους που υπάρχουν στο εξωτερικό (υψηλά δίδακτρα, απουσία επαναληπτικής εξεταστικής, ακραία εντατικοποίηση, ανυπαρξία συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης) θα αποτελέσει το «πρότυπο» εκείνο που θα θέλει να εφαρμόσει το σύστημα συνολικά, στην κατεύθυνση της έντασης των ταξικών φραγμών και του πετάγματος των λαϊκών παιδιών από το πανεπιστήμιο. Γιατί ένα πανεπιστήμιο με χιλιάδες ευρώ δίδακτρα ετησίως, χωρίς εξεταστική Σεπτεμβρίου, με τα περισσότερα αμφιθέατρα να είναι υποχρεωτικά, εκ των πραγμάτων «δε θα χωράει» τους περισσότερους από εμάς, πόσο μάλλον τους συμφοιτητές μας από φτωχές και λαϊκές οικογένειες, αυτούς που αναγκάζονται να δουλέψουν για να τα βγάλουν πέρα!

Επιπλέον, η ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων σημαίνει βάθεμα της εξάρτησης από Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, (καθώς τα περισσότερα παραρτήματα από αυτές τις χώρες θα είναι), μεγαλύτερη παρέμβαση τους τόσο στο κομμάτι της εκπαίδευσης αλλά και στην εύρεση δυναμικού για τις δικές τους εταιρείες και επιχειρήσεις ενισχύοντας το «brain drain». Και προφανώς, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία ενίσχυση των ιδεολογημάτων περί «Ευρώπης των λαών» και «πολιτισμένης Δύσης», την ίδια ώρα που η «πολιτισμένη Δύση» για παράδειγμα στηρίζει τη σφαγή στη Γάζα που αριθμεί περίπου 18.000 νεκρούς Παλαιστίνιους και 49.500 τραυματίες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι ανάγκη να εναντιωθούμε στην ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστήμιων και να αντισταθούμε στην επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16. Γιατί αφορά άμεσα το αν θα μπορέσουμε να σπουδάζουμε και αν οι σπουδές μας θα έχουν ανθρώπινους ρυθμούς. Μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, των μοναδικών μέσων που είχαμε, έχουμε και θα έχουμε προκειμένου να παλεύουμε συλλογικά ενάντια στην επίθεση, να μπούμε σε τροχιά Γενικών Συνελεύσεων-Καταλήψεων-Διαδηλώσεων, του μόνου δρόμου που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια τους.

  • Όχι στο νέο νομοσχέδιο Πιερρακάκη!
  • Όχι στην ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστήμιων–ιδιωτικών πανεπιστήμιων!
  • Καμία αναθεώρηση και παράκαμψη του άρθρου 16!
  • Δημόσια, δωρεάν παιδεία για όλους!


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο 28 του Συντάγματος προβλέπει πλειοψηφία 3/5 των βουλευτών, δηλ. 180 plus! Να δούμε ποιοι άλλοι θα στηρίξουν τη πολιτική της ΝΔ. Μάλλον δε θα ΄ναι δύσκολο να τους βρει, όσο και να κάνουν φασαρία, θα στηρίξουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου ...