ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ | ΝΑ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ | ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΑΘΗΝΑ (7/10), ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (5/10), ΞΑΝΘΗ (5/10), ΒΟΛΟΣ (5/10), ΧΑΝΙΑ (5/10)

04 Ιουνίου 2024

Ευρωεκλογές, «ευρωπαϊκές αντεπιθέσεις» και στη μέση η… Νάκμπα!

Αναδημοσίευση από την Προλεταριακή Σημαία, φύλλο 963, 25/5/2024

Την Τετάρτη 15/5 έγιναν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας με αφορμή την 76η επέτειο της Νάκμπα. Αυτές οι κινητοποιήσεις ήρθαν στον απόηχο των μεγάλων και πολύ σημαντικών εκδηλώσεων αλληλεγγύης στον ηρωικό παλαιστινιακό λαό σε όλο τον πλανήτη. Αρκετές χιλιάδες λαού και νεολαίας κατήγγειλαν τα ναζιστικά εγκλήματα των σιωνιστών, τη συνεχιζόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων και βροντοφώναξαν υπέρ του δίκαιου αγώνα τους για λευτεριά.

Θα περίμενε κανείς πως η πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια, η ΚΝΕ-ΠΚΣ, ακόμα και τώρα που τα σχέδια και ο προγραμματισμός της δεν χωρούσαν τη διοργάνωση διαδηλώσεων, δεν θα μπορούσε να λείπει εντελώς από αυτές. Έστω και «συρόμενη» από τις εξελίξεις, με τη χερσαία εισβολή στη Ράφα προ των πυλών, θα συμμετείχε στις ήδη προγραμματισμένες συγκεντρώσεις. Το ΚΚΕ και η νεολαία του όχι μόνο έλειψαν εντελώς από αυτές, αλλά προχώρησαν σε κάτι ακόμα πιο χυδαίο. Μαζί με τους θλιβερούς ακόλουθούς τους (βλέπε ΑΡΙΣ), διοργάνωσαν «ολονυχτίες» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εντάσσοντας την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό στους προεκλογικούς σχεδιασμούς τους, είτε αυτοί αφορούν τις φοιτητικές εκλογές, είτε ακόμα χειρότερα τις ευρωεκλογές.

Με τέτοιου είδους ακτιβισμούς, λοιπόν, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ επιδιώκει από τη μία να απαντήσει στις όποιες πιέσεις δέχονται ορισμένα μέλη και φίλοι από την πραγματικότητα. Να πλασαριστεί σε ένα αριστερό ακροατήριό της ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων. Κυρίως, όμως, να στείλει το απαραίτητο μήνυμα στο σύστημα πως δεν έχει κανένα σκοπό να χαλάσει την «ηρεμία» μετά το κλείσιμο των φοιτητικών κινητοποιήσεων και λίγο πριν την «μητέρα των μαχών», ειδικά σε μια περίοδο που παγκοσμίως οι όποιες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη καταστέλλονται με τον πιο σκληρό τρόπο. Το σύστημα, άλλωστε, απαιτεί κάθε στιγμή δηλώσεις υπευθυνότητας και το ΚΚΕ είναι πρόθυμο να τις υπογράφει, είτε ως πρώτη δύναμη στις σχολές (ΠΚΣ), είτε τώρα που βλέπει ευκαιρίες στο κεντρικό πολιτικό από το κενό που έχει αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να θυμίσουμε εδώ πως μπροστά στην εισβολή των σιωνιστικών δυνάμεων κατοχής στη Γάζα, πριν εφτά μήνες, δεν κάλεσε μισή κινητοποίηση μέχρι να τελειώσουν οι δημοτικές εκλογές.

Στο φόντο του φοιτητικού ξεσηκωμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη στο πλευρό της Παλαιστίνης, αυτή η στάση μιλάει από μόνη της. Και δεν ξεπλένεται ούτε με τα υπερατλαντικά ταξίδια που κάνει ο Κουτσούμπας για να σφίξει ανώδυνα τα χέρια των φοιτητών άλλων χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: