26 Ιουλίου 2024

Οι μαθητές λένε όχι: Να μην περάσει το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία

 Λάβαμε και δημοσιέυουμε το παρακάτω κείμενο απ΄το Ρεθυμνο:


Οι μαθητές λένε όχι: Να μην περάσει το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία

Λίγες μέρες πριν, πιο συγκεκριμένα στις 15/7 κατατέθηκε ένα νέο νομοσχέδιο για διαβούλευση και ψήφιση, που αφορά την ψυχική υγεία.

Αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει διάφορες αλλαγές. Αρχικά, μεγάλες θα είναι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους, καθώς θα υπάρξουν μετακινήσεις προσωπικού, αλλά προφανώς και πολλές απολύσεις. Όλα αυτά καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα και πιο συγκεκριμένα το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Αυτό αποτελεί επέκταση της πολιτικής που έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται όσον αφορά τις απολύσεις και την μετατροπή των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ που είναι στο πλαίσιο του «νέο ΕΣΥ», με ότι αυτό συνεπάγεται για τις εργασιακές σχέσεις.

Όσον αφορά τις ψυχιατρικές μεταρρυθμίσεις και την «αποασυλοποιηση», εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί πρόκειται να κλείσουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (ΨΝΑ και ΨΝΘ), στα οποία νοσηλεύονται εκατοντάδες ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παιδοψυχιατρική κλινική στο Ηράκλειο Κρήτης έχει ήδη κλείσει εδώ και κάποιους μήνες, «διώχνοντας» όσους ασθενείς είχε. Βέβαια, εξαίρεση είναι το Δρομοκαΐτειο, το οποίο δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να καταργήσουν, λόγω κληροδοτήματος. Επίσης, δεν υπάρχει καμία αναφορά στα ψυχιατρικά τμήματα στα νοσοκομεία ή για κοινωτικές δομές στις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν οι ασθενείς. Παρόλα αυτά, αναφέρεται ότι θα υπάρξει η δημιουργία κατασταλτικών περίκλειστων τμημάτων, μόνο όμως για βαριές περιπτώσεις, μέσης και υψηλής ασφαλείας, όπως και η δημιουργία μονάδων «σοφρωνισμού ανηλίκων». Μονάδες όμως που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα παραπάνω από απλή καταστολή. Ακόμα, γίνεται λόγος για τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ), στο οποίο θα ανήκουν όλες οι δομές (δημόσιες, ιδιωτικές, ΜΚΟ, ακόμα και ιδιώτες ιατροί), δίνοντας του ιδιωτικό χαρακτήρα. Το νομικό του καθεστώς παραμένει ασαφές. Συνεπώς, είναι προφανές ότι αλλάζει εντελώς ο τρόπος νοσηλείας και μπαίνουν και άλλα εμπόδια στην ήδη δύσβατη πρόσβαση, σε νοσοκομεία, καθιστώντας έτσι, ακόμα και πιο μακρινή την ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για κάθε ψυχικά ασθενή, χωρίς να υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις.

Όσον αφορά τις κλινικές απεξάρτησης, προβλέπεται να δημιουργηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης, ο οποίος θα έχει επίσης ιδιωτικό χαρακτήρα(ΝΠΙΔ) και ουσιαστικά συγχωνεύει όλες τις δομές που υπήρχαν ως τώρα, καταργώντας κάθε άλλο πρόγραμμα, όπως τα «στεγνά προγράμματα», που έχουν σκοπό την πλήρη απεξάρτηση. Οι ασθενείς θα χάσουν το δικαίωμα τους να μπορούν να διαλέγουν το πρόγραμμα στο οποίο θα εισαχθούν, αφού δεν θα υπάρχουν πια τέτοια προγράμματα. Θα υπάρχουν μόνο προγράμματα υποκατάστασης, με σκοπό όχι την απεξάρτηση, αλλά τη «μείωση βλάβης». Αυτό δεν προβλέπει τίποτα άλλο, παρά περισσότερα κέρδη για τις φαρμακευτικές εταιρίες και τελικά, την μη απεξάρτηση και μη επανένταξη των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία, με ίσους όρους.

Αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν, έρχεται στην καρδιά του καλοκαιριού, για να συνεχίσει το χτύπημα που υφίσταται χρόνια τώρα ο τομέας της υγείας, όπως τη συγχώνευση πτερύγων σε πολλά νοσοκομεία ή ακόμα και το κλείσιμο διαφόρων νοσοκομείων, λόγω των περίσσιων ελλείψεων. Η περίοδος στην οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο είναι κάθε άλλο παρά τυχαία, διότι επιδιώκονται η απάθεια και η ανυπαρξία κάθε είδους αντίστασης. Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους εργαζόμενους αλλά και τους ασθενείς που στην κυριολεξία πετιούνται στον δρόμο; Πόσο ανάλγητο μπορεί να είναι αυτό το σύστημα, που δεν ενδιαφέρεται για καμία ανθρώπινη ζωή, ούτε αυτή των ανθρώπων με ψυχικά νοσήματα και εθισμούς;

Πόσο μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να αφορά και εμάς τους ίδιους τους μαθητές-νέους, που είτε θελουμε να ασχοληθούμε επαγγελματικά με τον τομέα της ψυχικής υγείας, είτε γιατί είμαστε απλά άνθρωποι;

Στις 16/7 έγινε πορεία διαμαρτυρίας γι’ αυτό το θέμα στην Αθήνα. Επιβάλλεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες σε όλες τις πόλεις και στη δίκης μας, ώστε να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο.

Διεκδικούμε: 

Να μην περάσει το νομοσχέδιο

Να μην κλείσουν οι κλινικές

Να προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό

Να ενισχυθούν τα στεγνά προγράμματα

Να υπάρχει ίση, πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους

Αγώνες, που πρέπει να συναντηθούν με τους αγώνες που έχουμε να δώσουμε εμείς οι μαθητές για τα σχολεία μας.

Μ.Τ και Ε.Α

Μαθήτριες Γ’ Λυκείου

Από σχολεία Ρεθύμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: