Με μια απ’ τις μαζικότερες, αν όχι την μαζικότερη, συγκεντρώσεις, απ’ την εποχή των πλατειών, πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση διαμαρτυρίας για την σταδιακή διάλυση του Νοσοκομείου και την υποβάθμιση της περίθαλψης, στο νησί της Σάμου, την Τετάρτη 28/8. Περισσότεροι από 1000 διαδηλωτές έδωσαν το παρόν στην συγκέντρωση που καλούσαν το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, σωματεία εργαζομένων καθώς και διάφοροι πολιτικοί φορείς αλλά και οι δύο δήμοι του νησιού.
Θα μπορούσε κανείς να βγάλει πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα απ’ την εν λόγω συγκέντρωση αλλά τα κυριότερα θεωρούμε πως είναι τα παρακάτω:
Πρώτον, η ανταπόκριση του κόσμου, δείγμα του κλίματος οργής και αγανάκτησης που επικρατεί μέσα στον λαό και που όταν του δίνεται η δυνατότητα να εκφραστεί κινηματικά, το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη, διαψεύδοντας όσους ισχυρίζονται πως αδιαφορεί, πως «δεν τραβάει», πως έκανε τις «επιλογές» του άπαξ και διαπαντός, στις προηγούμενες εκλογές.
Δεύτερον, η σοβαρότητα αυτού καθεαυτού του ζητήματος, που θορύβησε ακόμα και τα ανώτερα μεσοστρώματα του νησιού. Οι ελάχιστες διαθέσιμες υπηρεσίες περίθαλψης, ακόμα και ιδιωτικές, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου, ενώ η θέση του νησιού, με την δύσκολη έως και αδύνατη καμιά φορά πρόσβαση στην Αθήνα, δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας, ακόμα και στην μερίδα εκείνων που έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα έξοδα.
Τρίτον και ως απόρροια των παραπάνω, η παρουσία πολλών «αλεπούδων» στο παζάρι. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, οι δύο δήμοι του νησιού, με επικεφαλής δημάρχους της ΝΔ, καλούσαν στην συγκέντρωση, ενώ διάφορα στελέχη τους, επίσημα ή ανεπίσημα βρέθηκαν σε αυτή. Η μία, προφανής, εξήγηση είναι η προσπάθεια τους να ναρκοθετήσουν τις αντιδράσεις του κόσμου. Να τις ελέγξουν και να τις καταστήσουν ακίνδυνες για το σύστημα που και οι ίδιοι υπηρετούν. Η άλλη θεωρούμε πως είναι η πίεση που δέχτηκαν απ’ την θορύβηση των στρωμάτων που αναφέρθηκε παραπάνω και η προσπάθεια να καρπωθούν τα οποιαδήποτε πολιτικά οφέλη υπάρξουν.
Τέλος, η στάση του ΚΚΕ όπου μέσω του ΕΚΣ, ανέλαβε οργανωτικά την διαδήλωση. Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων που ελέγχει (ΕΚΣ, Σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο κλπ) έκαναν φανερή την αμηχανία του μπροστά σε μια τόσο μαζική συγκέντρωση, αλλά και στην γραμμή της σφραγίδας που ακολουθεί πιστά, με την απομαζικοποίηση των σωματείων, την απουσία συνελεύσεων και αποφάσεων αγώνα. Η αναφορά στους διακόσιους φορείς των νησιών του Αιγαίου που υπέγραψαν πέρσι τις εικονικές διαμαρτυρίες έξω απ΄ το υπουργείο Υγείας, μόνο ως αστείο μπορεί να σταθεί μπροστά στην μαζικότητα της συγκέντρωσης της Τετάρτης. Η απόφαση του ΕΚΣ για σύσκεψη φορέων στις 16 (!) Σεπτεμβρίου, 20 ημέρες μετά την μεγαλειώδη διαδήλωση διαμαρτυρίας, κάνει φανερά τα όρια και της προθέσεις του κόμματος αυτού. Αποκλιμάκωση, διαδικασίες που δεν συσπειρώνουν κόσμο, αποφάσεις που δεν προωθούν, σε καμία περίπτωση, την γραμμή του μαζικού αγώνα και της διεκδίκησης απ’ την μεριά του λαού.
Το ΚΚΕ(μ-λ) καλούσε στην κινητοποίηση. Παρενέβη με εκατοντάδες προκηρύξεις και την ημέρα της διαδήλωσης και τις προηγούμενες. Συμμετείχε με το δικό του πανό και ένα διακριτό μπλοκ που μέσω των συνθημάτων του προσπάθησε να αναδείξει την γραμμή πάλης και τα αιτήματα που μπορούν να συσπειρώσουν και να δημιουργήσουν κίνηση του κόσμου που θα αντισταθεί στις πολιτικές υποβάθμισης της ζωής μας και θα διεκδικήσει δουλειά, υγεία και ζωή με αξιοπρέπεια.
Το ζήτημα των αριστερών δυνάμεων είναι να βρουν τρόπο να δοθεί μαζικά και μαχητικά η συνέχεια. Να μην επικρατήσει η λογική της ανάθεσης, των υποσχέσεων, των αυταπατών. Σε μια δύσκολη εποχή που η αποσυγκρότηση και η υποχώρηση του κινήματος αφήνει της εργαζόμενες μάζες έρμαια των πολιτικών του συστήματος, υπάρχει ανάγκη για συσπείρωση εκείνων των δυνάμεων που θέλουν να συμβάλουν στο δυνάμωμα κάθε εστίας αντίστασης που επιχειρεί να βρει διέξοδο ενάντια στις πολιτικές συστήματος και κυβέρνησης. Το ΚΚΕ(μ-λ) δεν μπορεί παρά να ερευνήσει τις δυνατότητες πρωτοβουλιών που θα κρατήσουν ψηλά το ζήτημα της διάλυσης του νοσοκομείου και της υποβάθμισης των υπηρεσιών περίθαλψης στο νησί, ως ένα ζήτημα άκρως σοβαρό για τον λαό, ως ζήτημα που μπορεί να ανοίξει την κόντρα και να αποτελέσει εφαλτήριο στην προσπάθεια για μαζικοποίηση των αγώνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου