Τις παραμονές της Νατοϊκής Συνόδου στη Βαρσοβία, δυο χρόνια μετά την προηγούμενη Σύνοδο της Ουαλίας, κλιμακώνονται οι πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών στην Ευρώπη. Η προς Ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα με την κατακόρυφη ενίσχυση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δυο πλευρές των ρωσικών συνόρων, παίρνουν ολοένα και πιο επικίνδυνες διαστάσεις, επαναφέροντας στην ατζέντα τής ιμπεριαλιστικής πολιτικής την απειλή για παγκόσμιο πόλεμο.
Με πρόσχημα την ουκρανική κρίση και τον «βίαιο εξτρεμισμό» στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική ο τότε γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ράσμουσεν, έδινε το στίγμα των φιλοπόλεμων προετοιμασιών τονίζοντας ότι: «τα κύρια θεμέλια της παγκόσμιας ασφάλειας είναι υπό αμφισβήτηση, με έναν τρόπο που δεν έχουμε δει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Από τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Από την αστάθεια και τον βίαιο εξτρεμισμό σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.... Σήμερα θα διασφαλίσουμε ότι έχουμε τις κατάλληλες δυνάμεις και τον εξοπλισμό, τοποθετημένες στο σωστό μέρος, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται. Και θα αναλάβουμε δέσμευση για αντιστροφή της μείωσης των αμυντικών προϋπολογισμών μας. Για να μοιραστούμε τις ευθύνες για την ασφάλειά μας». Αυτές οι αποφάσεις βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, χωρίς προσχήματα.
Τα φληναφήματα για πυρηνική απειλή από το Ιράν, που προβάλλονταν άλλοτε για την εγκατάσταση της αμερικάνικης αντιπυραυλικής ασπίδας, έχουν καταρρεύσει. Ωστόσο τώρα συμπληρώνονται με «φρέσκα επιχειρήματα», όπως για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών και της καταπολέμησης των διακινητών και του λαθρεμπορίου πετρελαίου έναντι οπλισμού από τη μεριά του ISIS (για το σύνολο των οποίων οι ίδιοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι), δίνοντας την προπαγανδιστική κάλυψη, ώστε οι Νατοϊκές ναυτικές δυνάμεις να αλωνίζουν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Παράλληλα, στο όνομα της διασφάλισης της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας» (νέα σύλληψη που προτείνεται από τις ΗΠΑ και για τη Θάλασσα της Κίνας), που απειλεί ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα, ισχυρές Νατοϊκές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην περιοχή στραμμένες προφανώς εναντίον της Ρωσίας.
Στο Βορρά, ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής, που δεν υπάρχουν προσφυγικές ροές και «τριτοκοσμικοί εξτρεμισμοί», τα πράγματα λέγονται με το όνομά τους. Είναι η προβαλλόμενη από τη Δύση απειλή της Ρωσίας, που ενισχύεται με συνεχείς Νατοϊκές στρατιωτικές ασκήσεις, που πλαισιώνονται με τη φιλοπόλεμη, καταιγιστική προπαγάνδα στις χώρες της λεγόμενης Νέας Ευρώπης. Η άνοδος της επιρροής των πιο αντιδραστικών δυνάμεων στις χώρες αυτές και το στράγγισμα των προϋπολογισμών τους για τις πολεμικές επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών αποτελούν παράπλευρες συνέπειες αυτής της αναθερμαινόμενης ψυχροπολεμικής υστερίας.
Κλιμακώνονται οι πολεμικές προετοιμασίες στην Ευρώπη
O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία θα συγκροτήσει τέσσερα πολυεθνικά τάγματα ταχείας ανάπτυξης και κυκλικής, εκ περιτροπής εγκατάστασης, στην Πολωνία και στις Βαλτικές χώρες υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ είναι «έτοιμο να υπερασπιστεί οποιοδήποτε σύμμαχο». Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ προωθούν ολοένα και πιο επεκτατική δράση, προγραμματίζοντας την άμεση διεύρυνση του ΝΑΤΟ με το Μαυροβούνιο, προλειαίνοντας το έδαφος για την εισδοχή της Γεωργίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας.
Στις πρόσφατες ασκήσεις που ξεκίνησε το ΝΑΤΟ στην Πολωνία στις 7 Ιούνη, -ένα μήνα πριν τη Σύνοδο της Βαρσοβίας- με την αποκαλυπτική ονομασία «Ανακόντα-16» (τεράστιο φίδι που ακινητοποιεί τα θύματά του σφίγγοντάς τα και στη συνέχεια συνθλίβοντάς τα), πήραν μέρος 31.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους 14.000 από τις ΗΠΑ, 12.000 από την Πολωνία και 1.000 από τη Βρετανία με τη συμμετοχή δεκάδων μαχητικών αεροπλάνων και πλοίων και 3.000 τεθωρακισμένων. Παράλληλα στη Βαλτική Θάλασσα πραγματοποιούνταν η στρατιωτική άσκηση «BALTOPS» με πάνω από 6000 Νατοϊκούς στρατιώτες. Επιχειρήσεις που θεωρούνται οι μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών.
Λάδι στη φωτιά ρίχνει και η πρόσφατη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Εσθονία με την εμπλοκή δύο αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων B-52, που πέταξαν προκλητικά σε απόσταση τριάντα μόλις χιλιομέτρων από τα σύνορα της Ρωσίας, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της Μόσχας.
Στην ίδια επικίνδυνη κατεύθυνση και οι πρόσφατες αποφάσεις της Νορβηγίας για θεαματική ενίσχυση των αμυντικών της δαπανών. Τα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν την αγορά τουλάχιστον 52 αεροσκάφών Λόκχιντ Μάρτιν F-35 πέμπτης γενιάς πολλαπλού ρόλου, τεσσάρων υποβρυχίων, έξι αεροσκαφών παράκτιας περιπολίας και την κατασκευή πέντε νέων φρεγατών και έξι κορβετών. Συνολικά, ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας από πέντε εκατομμύρια αναμένεται να αυξηθεί κατά 165 δισεκατομμύρια κορώνες (περίπου 19,4 δισεκατομμύρια $ ΗΠΑ) για τα επόμενα 20 χρόνια.
Η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ δεν μασάει τα λόγια της για το προς τα πού στρέφονται οι εξοπλισμοί, δηλώνοντας ότι «έχουμε έναν ολοένα και πιο απρόβλεπτο γείτονα στα ανατολικά, που ενισχύει τις στρατιωτικές ικανότητές του, και δείχνει προθυμία να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική βία σαν πολιτικό εργαλείο».
Ανάλογα φιλόδοξα εξοπλιστικά προγράμματα διακηρύσσει και η κατεστραμμένη Ουκρανία, αντί για αποκατάσταση των υποδομών της και την ανακούφιση του λαού από τις πληγές του πολέμου, δίνει προτεραιότητα στους εξοπλισμούς. Την περασμένη Παρασκευή μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Χάρκοβο, ο Ποροσένκο εξάγγειλε την πρόθεση της Ουκρανίας να μετατραπεί σε μια ισχυρή δύναμη στο αέρα, ικανή να απωθήσει τη «ρωσική επιθετικότητα». Επικαλούμενος τα κονδύλια για την άμυνα το 2016, ο Ποροσένκο ανακοίνωσε ότι περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί στον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό θα επιτρέψει στο στρατό να επισκευάσει 35 αεροπλάνα και περίπου 15 ελικόπτερα.
Βαθαίνει η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στη Δύση για τη στάση απέναντι στη Ρωσία
Στις συνθήκες αυτές οι διαφοροποιήσεις των Ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, σχετικά με τη θέση των χωρών τους στο ΝΑΤΟ, την αποδοχή της αμερικανικής στρατιωτικής «προστασίας» και τη συνεργασία με τη Ρωσία, εντείνονται και συχνά προσλαμβάνονουν χαρακτηριστικά έντονης αντιπαράθεσης.
Είναι πολύ πιθανό το πρόσφατο BREXIT να οδηγήσει σε παραπέρα κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, καθώς ενισχύονται οι δεσμοί ΗΠΑ – Ενωμένου Βασιλείου, προσλαμβάνοντας ηγεμονικά χαρακτηριστικά στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις πολυδάπανες στρατιωτικές απαιτήσεις της συγκυρίας απομακρύνει τα φιλόδοξα Ευρωπαϊκά σχέδια συγκρότησης ανεξάρτητου στρατού. Προχθές η Αυστριακή Βουλή με την υποστήριξη Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων αποφάσισε τη σταδιακή άρση των κυρώσεων προς τη Ρωσία, ανάλογα με την πρόοδο της υλοποίησης της Συμφωνίας του Μινσκ για την ειρήνευση της Ουκρανίας. Προηγήθηκαν οι προτροπές του Γερμανού ΥΠΕΞ, στην «Μπιλντ». Ο Σταϊνμάιερ, με αφορμή την ψυχροπολεμική Νατοϊκή ένταση τόνισε ότι «Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να πυροδοτήσουμε την κατάσταση περισσότερο με διαξιφισμούς και πολεμοχαρή συμπεριφορά», και ζητώντας περισσότερο διάλογο και συνεργασία με τη Ρωσία συνέχισε: «Όποιος πιστεύει ότι μια συμβολική παρέλαση τεθωρακισμένων στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας θα φέρει σταθερότητα, κάνει λάθος», επισημαίνοντας ότι «θα ήταν μοιραίο αν τώρα περιορίζαμε την προσοχή μας στον στρατό και αναζητούσαμε λύσεις αποκλειστικά μέσω της πολιτικής της αποτροπής».
Οι δηλώσεις Σταϊνμάιερ, συνέπεσαν με συνέντευξη του πρώην Καγκελάριου Σρέντερ (και αργότερα διευθυντικού στελέχους της Γκαζπρόμ), ο οποίος σημείωσε ότι η Γερμανία θα πρέπει να εργαστεί προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία αντί να τις επιβαρύνει τοποθετώντας στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη, ειδικά με δεδομένη την ιστορία της Γερμανίας σαν εισβολέα στη Ρωσία. Προειδοποίησε ότι η πολιτική του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών με τη Ρωσία, υποβάθμισε την ιδέα ότι η Μόσχα μπορεί να ετοιμάζει σχέδιο εισβολής σε χώρες του ΝΑΤΟ και επαίνεσε τις προσπάθειες του Σταϊνμάιερ για σταδιακή άρση των περιορισμών σε βάρος της Ρωσίας.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου της Καγκελαρίας ότι «ούτε η παραμικρή διαφορά δεν υπάρχει» μεταξύ της Μέρκελ και του υπουργείου Εξωτερικών, οι αντιθέσεις στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού δεν κρύβονται. «Βλέπουμε ότι ο Σταϊνμάιερ έχει κατανόηση για τον Πούτιν και ανοίγει ήδη τον δρόμο για τον κόμμα της Αριστεράς», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών και μέλος του Προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών Σπαν, ενώ ο πρωθυπουργός της Έσσης και αντιπρόεδρος του κόμματος, Φόλκερ Μπουφιέ, δήλωσε ότι δεν κατανοεί τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών ότι μια άσκηση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία μπορεί να θεωρηθεί ως «διαξιφισμός και πολεμοχαρής συμπεριφορά». Το συγκεκριμένο ρήγμα στη συνοχή του ΝΑΤΟ έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση της Βουλγαρίας να μη συμμετάσχει στην αρμάδα της συμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα που έχει στόχο να αντισταθμίσει τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσοφ εξήγησε πως δεν επιθυμεί να δει φρεγάτες να περνούν από τα τουριστικά θέρετρα της χώρας του και τόνισε πως η χώρα του είναι ειρηνική. «Λέω πάντα ότι θέλω στη Μαύρη Θάλασσα να βλέπω ιστιοφόρα, γιωτ, μεγάλα καράβια με τουρίστες και να μην γίνει μια αρένα στρατιωτικής δράσης ... Δεν χρειάζομαι έναν πόλεμο στη Μαύρη Θάλασσα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου