προδημοσίευση από την Προλεταριακή Σημαία
Θυμόμαστε, Διδασκόμαστε, Προχωράμε! Αυτές οι τρεις λέξεις είναι χαραγμένες στη μαρμάρινη τεράστια πλάκα του μνημείου της Ξηρόβρυσης, συνοδευόμενη από τα ονόματα των σαράντα επτά σφαγιασθέντων από την μανία των ταγματαλητών-συνεργατών των Γερμανών.. Εβδομήντα χρόνια μετά τη σφαγή στο χωριό Ξηρόβρυση από τα τάγματα ασφαλείας, ο Σύλλογος του Χωριού διοργάνωσε και φέτος, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους αδικοχαμένους πολίτες αυτού του μικρού χωριού που απέχει λίγα χιλιόμετρα από την πόλη του Κιλκίς.
Δεν είναι δυστυχώς ο μοναδικός τόπος του Κιλκίς και όλης της Ελλάδας, που γνώρισε σφαγές, ωμότητες και βαρβαρότητες από τους τότε κατακτητές (Γερμανούς, Ιταλούς και Βουλγάρους) αλλά και από τους συνεργάτες τους, τους δωσίλογους, που μερικές φορές ξεπερνούσαν σε μανία και τους ίδιους τους κατακτητές, ιδιαίτερα στην μετά-Βαρκιζιανή εποχή και πριν την έναρξη του Εμφυλίου.
Ο Εμφύλιος ουσιαστικά ξεκίνησε αμέσως μετά την απελευθέρωση της χώρας μας από τους κατακτητές και ο Δεκέμβρης του 1944 στην Αθήνα υπήρξε ο προάγγελος του εμφυλίου σπαραγμού. Μετά, όμως, από την υπογραφή της Βάρκιζας και την παράδοση των όπλων από τον ΕΛΑΣ έμπαινε, όχι μόνο ουσιαστικά αλλά και τυπικά, η Ελλάδα στην εμφύλια αναμέτρηση.
Ξεχωριστή φυσιογνωμία σε αυτές τις εκδηλώσεις αποτελεί μέχρι σήμερα ο αγωνιστής Ηλίας Μεταλλίδης που, παρά τα ενενήντα και πλέον χρόνια του, δίνει το παρόν σε αυτές τις εκδηλώσεις. Ο σ. Ηλίας, γέννημα θρέμμα Ξηροβρυσιώτης με τον μεστό πολιτικό του λόγο καθηλώνει τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, αναφερόμενος στους αγώνες του λαού μας τόσο στην Αντίσταση όσο στον Εμφύλιο, αλλά και στα κατοπινά χρόνια φτάνοντας μέχρι το σήμερα.
Στην εκδήλωση ομιλίες έγιναν από τον Παναγιώτη Στεφανίδη εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού, από τον εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Κώστα Σαπρανίδη και τον Ηλία Μεταλλίδη μέλος του Μ-Λ ΚΚΕ, που απήγγειλε το ποίημα του, το οποίο αναφέρεται στην σφαγή της Ξηρόβρυσης. Επίσης, σύντομοι χαιρετισμοί έγιναν από τους εκπροσώπους των γειτονικών χωριών (Κοκκινιά και Μελισσουργιό) και από τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Αντίστασης Αριστερή Αντιμπεριαλιστική Συνεργασία (ΛΑΑΑΣ),τον σύντροφο πολιτικό πρόσφυγα Αλέκο Αθανασιάδη. Στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.
Σε ψήφισμα τους οι κάτοικοι του χωριού που συμμετείχαν στην εκδήλωση ζητανε απο το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς να ξεκινήσει, με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, την προβλεπόμενη διαδικασία αναγνώρισης της Ξυρόβρυσης σαν «Μαρτυρικό χωριό». Μεταξύ άλλων τονίζουν στο ψήφισμα : “Η πολιτεία και ο Δήμος Κιλκίς συνεχίζουν να υπεκφεύγουν σχετικά με το αίτημά μας, που υποβάλαμε στις 4/3/2013, για την αναγνώριση ενός τέτοιου τερατώδους εγκλήματος, ακόμη και αν έχουν περάσει 70 χρόνια από τότε.
Η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη του κράτους, που δημιουργήθηκε μετά την συμφωνία της Βάρκιζας, δεν ασχολήθηκε με το γεγονός αυτό, ακριβώς επειδή γνώριζε τους δράστες και παρά το ότι διενεργήθηκαν κάποιες έρευνες και ανακρίσεις σχετικές με τα συμβάντα εκείνης της νύχτας.
Δεν τιμά τη χώρα και το λαό μας, να παραμένουν αδικαίωτα αυτά τα θύματα και να μην αναγνωρίζεται το χωριό σαν μαρτυρικό.
Δεν τιμά το λαό μας και τη χώρα μας, η εξόντωση οικογενειών αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα της πατρίδας μας να είναι υπόθεση μόνον των συγγενών τους, των απογόνων και φίλων τους και όχι ολόκληρης της Ελλάδας.
Σαν, απλά, να «έτυχε να έχουν ένα κακό θάνατο…».
Το πρόγραμμα των καθιερωμένων εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε και φέτος με την προβολή του ντοκιμαντέρ, που επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Νίκος Νούλας και είναι αφιερωμένο στους αγώνες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και στον αγωνιστή – μαχητή Ηλία Μεταλλίδη.
Σ.Α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου