Μπελογιάννης 1948:
"Ένα βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της μάχης του Γράμμου είναι η μεγάλη διαφορά σε έμψυχο και άψυχο υλικό ανάμεσα στους 2 αντιπάλους. Οι ξένοι ιμπεριαλιστές έδωσαν στο μοναρχοφασισμό άφθονα κανόνια και αεροπλάνα… η διαφορά αυτή εκμηδενίζεται από την ηθικοπλαστική υπεροχή των μαχητών και στελεχών του ΔΣΕ που σήμερα γράφουν στο Γράμμο τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας μας, πολεμώντας για την καινούργια Ελλάδα της Λαϊκής Δημοκρατίας."
ΚΚΕ 2018 - Εισήγηση πανελλαδικής συνδιάσκεψης:
"σημαντικότερο ζήτημα που τίθεται και κρίνεται στο Δοκίμιο, είναι ότι από το Κόμμα δεν υπήρξε συλλογική εκτίμηση για την ύπαρξη επαναστατικής κατάστασης, ούτε σχεδιάστηκε - οργανώθηκε η σοσιαλιστική επανάσταση. Αιτία ήταν ότι το ΚΚΕ στρατηγικά ήταν εγκλωβισμένο στο στόχο της συνεργασίας με αστικές δυνάμεις για τον αστικό εκδημοκρατισμό, την κατάργηση της Βασιλείας, την αξιοποίηση Συντακτικής Συνέλευσης με όρους αστικής δημοκρατίας (αυτά μαζί με άλλα ονόμαζε Λαϊκή Δημοκρατία). Δεν συνειδητοποίησε την ουτοπικότητα της αξιοποίησης αυτού του οργάνου προς όφελος της θέλησης της εργατικής - λαϊκής πλειοψηφίας, αφού ουσιαστικά είναι όργανο της αντίπαλης τάξης".
Και μιας και η κατά το ΚΚΕ ερμηνευόμενη "Λαϊκή Δημοκρατία" είναι όργανο της αστικής τάξης, το σημερινό ΚΚΕ την αντικατέστησε στο 19ο συνέδριό του (παραβλέπουμε τις αντικαταστάσεις από το 8ο συνέδριο μέχρι και το 15ο), αντικαθιστώντας παράλληλα και τη "Λαϊκή Εξουσία" (που δημιουργούσε παρεξηγήσεις) με την "Λαϊκή Συμμαχία ως κοινωνικής συμμαχίας με πολιτική προοπτική την εργατική-λαϊκή εξουσία" αυτή τη φορά, της οποίας στοιχείο θα είναι «Ο αγώνας για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση (που) είναι αναπόσπαστα δεμένος με την αποδέσμευση και τη μονομερή διαγραφή του χρέους χωρίς επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στα δημόσια νοσοκομεία κ.λπ., σε ρήξη με ΕΕ - ΔΝΤ…» χωρίς όμως να μας διευκρινίζει ποιος θα εφαρμόσει αυτή τη φιλολαϊκή διέξοδο! Η δε εργατική και λαϊκή εξουσία εννοείται ότι είναι ο σοσιαλισμός, ο οποίος ναι με δεν αναφέρεται με ποιες διαδικασίες θα μας έρθει, επιπλέον δεν κατονομάζεται ως τέτοιος μάλλον για να μη τρομάξουν οι σύμμαχοι! Έχουμε και ένα σωρό ζητήματα να λύσουμε τώρα που επιβουλεύονται την Ελλάδα οι από βορά αλυτρωτισμοί και οι εξ ανατολής αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων! Εθνικά ζητήματα! Της αντίπαλης τάξης μεν αλλά που αφορούν και το λαό!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλεις αναρτησεις
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
λαϊκη αντισταση - Α.Α.Σ.
Αριστερα
Πολιτικη
Διεθνη
Εργαζομενοι
Μεταναστες - προσφυγες - πολιτικοι προσφυγες
Νεολαια
Δημοκρατια;
Κινηματα
Τοπικα
Μνημες
Πολιτισμος
Εκλογες
ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Videos
Get this Recent Comments Widget
4 σχόλια:
1. Το ΚΚΕ αναφέρεται στην περίοδο πριν το ΔΣΕ. Και σεις παρατέθετε δήλωση του Μπελογιάννη απο το ...1948. Σε ποιους απευθύνεστε;
2. Αντι να γράφετε ότι σας κατέβει για το τι λέει το ΚΚΕ, μπορείτε ωραίοτατα να παραθέσετε τι λέει το ίδιο στο πρόγραμμα του: "Το εργατικό κίνημα, τα κινήματα των αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις και των αγροτών και η μορφή έκφρασης της συμμαχίας τους (Λαϊκή Συμμαχία) με αντιμονοπωλιακούς - αντικαπιταλιστικούς στόχους, με την πρωτοπόρα δράση των δυνάμεων του ΚΚΕ σε μη επαναστατικές συνθήκες, αποτελούν το πρόπλασμα για τη διαμόρφωση του επαναστατικού εργατικού - λαϊκού μετώπου σε επαναστατικές συνθήκες. Οι εργατικές και λαϊκές μάζες, μέσα από την πείρα της συμμετοχής τους στην οργάνωση της πάλης σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τη στρατηγική του κεφαλαίου, θα πείθονται για την ανάγκη να πάρει η οργάνωση και η αντιπαράθεσή τους χαρακτήρα εφ' όλης της ύλης και με όλες τις μορφές σύγκρουσης με την οικονομική, πολιτική κυριαρχία του κεφαλαίου."
http://www.kke.gr/taytothta/
3. Είναι τουλάχιστον αστείο να εγκαλούν το ΚΚΕ, άνθρωποι που μιά οργάνωση που στα ελάχιστα σωματεία που εμφανίζεται κατεβαίνει με γραμμή του τύπου: "ενότητα στο πρόβλημα κι ας μην συζητήσουμε την γραμμή", "το εργατικό κίνημα είναι χάλια ας μην μιλάμε για αντεπίθεση", "το θέμα είναι να συμμετέχουν περισότεροι και να μην μιλάμε για πολλά πολλά"
Μανουήλ
1.Δηλαδή η Λαϊκή Δημοκρατία ήταν κακή επί ΕΑΜ και καλή επί ΔΣΕ;
2.Δεν διαφωνούμε ότι γράφει αυτά το πρόγραμμα αλλά και το απόσπασμα που παραθέτουμε από εκεί είναι!
3. Καλό θα ήταν να ενημερωθείς καλύτερα για το τι λέμε στα σωματεία που συμμετέχουμε, όπως και για το εργατικό κίνημα συνολικότερα, πριν βάλεις τα εισαγωγικά. Από την πολύ αντεπίθεση του συγκροτημένου κινήματος αλά ΠΑΜΕ (και συντονισμών) μας πήραν φαλάγγι!
1. Ηταν ίδια η γραμμή του ΚΚΕ το 1944 και ίδια το 1948; Το απόσπασμα που αναφέρετε λέει ότι το 1944 ως Λαική Δημοκρατία νοούταν: "το ΚΚΕ στρατηγικά ήταν εγκλωβισμένο στο στόχο της συνεργασίας με αστικές δυνάμεις για τον αστικό εκδημοκρατισμό, την κατάργηση της Βασιλείας, την αξιοποίηση Συντακτικής Συνέλευσης με όρους αστικής δημοκρατίας στόχο της συνεργασίας με αστικές δυνάμεις για τον αστικό εκδημοκρατισμό, την κατάργηση της Βασιλείας, την αξιοποίηση Συντακτικής Συνέλευσης με όρους αστικής δημοκρατίας"
2. Δεν θα ψάξω να βρω αν όντως το απόσπασμα που παραθέτετε είναι από κει. Απο ένα κείμενο πολλών σελίδων απόκόβεις 2 (!) σειρές, που δεν είναι καν ολοκληρωμένη πρόταση και διερωτάσαι υποκριτικά ποια εξουσία θα τα κάνει αυτά; Θες η απάντηση να είναι σε αυτές τις 2 σειρές;
3. Ξέρω πάρα πολύ καλά τι λέτε σας έχω ακούσει με τα ίδια μου τα αυτιά σε σωματείο και μάλιστα κατ επανάληψη σε κάθε συνέλευση. Από την πολύ λαϊκότητα του μ-λ, γιομίσε το κίνημα με "απλό" κόσμο!
Μανουήλ
Σήμερα το ΚΚΕ είναι κατά του αλυτρωτισμού των σλαβομακεδόνων. Στον καλό όμως ΔΣΕ η πλειοψηφία ήταν σλαβομακεδόνες που μάχονταν πρώτα απ όλα για την εθνική τους αποκατάσταση.
Τα λαικά μέτωπα της γ΄ διεθνούς ήταν λάθος, αλλά ο πατριωτικός πόλεμος της ΣΕ ήταν σωστος, ο πατριωτισμός του ΕΑΜ σε συνθήκες κατοχής ήταν λάθος, ο σημερινός πατριωτισμός του ΚΚΕ απέναντι τόσο στην "επιτιθέμενη" Τουρκία όσο και στα σκόπια που έχουν αλυτρωτικές βλέψεις, είναι σωστός ακόμα κι αν η ελλάδα είναι "ιμπεριαλιστική" χώρα έστω σε ενδιάμεσο στάδιο ανάπτυξης. Φαίνεται πως τα σκόπια κατά το ΚΚΕ είναι ιμπεριαλιστικά σε ανώτερο στάδιο ανάπτυξης, για να μπορούν να απειλούν την ελλάδα.
Τι να πει κανείς για το ότι βάζει "αντικαπιταλιστικούς στόχους ...σε μή επαναστατικές συνθήκες"; Είναι η ουσία του ρεφορμισμού. Καλλιεργεί αυταπάτες όπως και ο σύριζα παλιώτερα. Υποτίθεται για να καταλάβει ο λαός το ανέφικτο και να πεισθεί για την αναγκαιότητα της επανάστασης. Οσο πείσθηκε και με τον σύριζα.
Αυτός ο φαινομενικός παραλογισμός έχει βέβαια την εξήγησή του. Να κρατήσει κι αυτούς που αισθάνονται πραγματικά κομμουνιστές αλλά και να τάχει καλά με το σύστημα.
Δημοσίευση σχολίου