26 Σεπτεμβρίου 2018

Αγωνιστικές Κινήσεις: για την πυρκαγιά στις φοιτητικές εστίες Ηρακλείου

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Το πρωί της Κυριακής 23 Σεπτέμβρη πληροφορηθήκαμε για την πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις της παλιάς πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λεωφόρο Κνωσσού, η οποία ξεκινώντας από εργαστηριακό χώρο του Πανεπιστημίου, επεκτάθηκε στις φοιτητικές εστίες προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Οι φοιτητές αντιλήφθηκαν από μόνοι τους τις πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει στις εστίες όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τους καπνούς και το αποπνικτικό κλίμα που επικρατούσε στα δωμάτιά τους, ενώ ποτέ δεν υπήρξε έγκαιρη ειδοποίηση από το σύστημα συναγερμού ή από κάποιον υπεύθυνο στο χώρο. Δεν υπήρξε ευτυχώς κανένας τραυματισμός μέσα στο κτήριο, ωστόσο τα πράγματα των φοιτητών υπέστησαν ολική καταστροφή (ρούχα, χρήματα, υπολογιστές). Με χυδαιότητα ο πρύτανης του ΠΚ έκανε αναφορά για τις πυρκαγιές ως ένα «έκτακτο γεγονός», χωρίς παράλληλα να δοθεί από το Πανεπιστήμιο καμία εγγύηση για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και για την εξασφάλιση της στέγασης τους. Η παρέμβαση του ΠΚ απέναντι στο μείζον θέμα της στέγασης των φοιτητών ήταν να τους παραχωρήσει το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Πανεπιστημίου προσωρινά, ενώ αφού αντέδρασαν οι φοιτητές απέναντι στην ξεδιάντροπη αυτή απόφαση, η απάντηση του Πρύτανη ήταν ότι «δεν υπάρχουν 35 κρεβάτια στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου λόγω πληρότητας». Αλήθεια, δεν μπορούν να βρεθούν 35 κρεβάτια να στεγάσουν ανθρώπους που βρίσκονται στην έσχατη κατάσταση αυτή τη στιγμή, και μάλιστα με ευθύνη του Πανεπιστημίου, αλλά με τι ευκολία κάθε καλοκαίρι αδειάζουν όλα τα δωμάτια των φοιτητικών εστιών στην Κρήτη, προκειμένου να λειτουργήσουν οι τουριστικές τοπικές επιχειρήσεις, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι τον προηγούμενο χρόνο γίνονταν έντονες διαμαρτυρίες για τις συνθήκες διαμονής των φοιτητών στις εστίες, ενώ τα αιτήματά τους ήρθαν αντιμέτωπα με την πανηγυρική απαξίωση από μεριάς της διοίκησης του Πανεπιστημίου, η οποία μάλιστα τους «καθησύχαζε» σε σχέση με την ποιότητα της στέγασης τους. Ο υπουργός Παιδείας Γαβρόγλου,μετά από την έκτακτη άφιξή του στο Ηράκλειο ,δήλωσε πως είναι χρέος της Πολιτείας να συμβάλλει στην αποκατάσταση της καταστροφής μέσω του βοηθήματος που θα δοθεί από το κράτος στους πληγέντες φοιτητές, την προσωρινή εγκατάσταση αυτών σε ξενοδοχείο της πόλης, ενώ έγιναν συζητήσεις για δημιουργία νέων εστιών. Αυτές οι δηλώσεις δεν μπορούν να μας καθησυχάσουν καθώς εν γνώσει του κράτους βρίσκονται σε οι εστίες σε άθλια κατάσταση χρόνια τώρα, ενώ αποτελεί πραγματική τύχη το γεγονός ότι δε μετρήσαμε θύματα. Παράλληλα ,όλα αυτά τα λόγια έχουν και ως σκοπό να κατευνάσουν την οργή του φοιτητόκοσμου και την οργάνωσή του!

Δε μας εκπλήσσει δυστυχώς ούτε η υποβάθμιση των συνθηκών ασφαλούς λειτουργίας των εργαστηριακών χώρων, ούτε η ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων όπως είναι αυτές των πυρκαγιών, και κυρίως δε μας εκπλήσσει η προσπάθεια του συστήματος και των πρεσβευτών του να βαφτίσουν τις εγκληματικές αυτές πολιτικές ως «έκτακτα γεγονότα». Η φωτιά που ξεσπάει στο πλαίσιο ενός κακοσυντηρημένου εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο δεν αποτελεί έκτακτο γεγονός, αλλά συνειδητή υποβάθμιση των απαραίτητων αναγκών για τη λειτουργία του. Είναι η ίδια πολιτική που πνίγει τον κόσμο στη Μάνδρα, καίει ανθρώπους στο Μάτι, και μετά επικαλείται τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η απουσία κατάλληλων μέτρων προστασίας στους χώρους του Πανεπιστημίου αποτελεί ευθύ χτύπημα στην εκπαιδευτική διαδικασία, όταν η μείωση του κρατικού προϋπολογισμού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης και της ντόπιας αστικής τάξης απέναντι στους Ευρωπαίους και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές. Εντάσσεται στη συνολικότερη επίθεση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση, με τον ν. Γαβρόγλου να υλοποιείται πανελλαδικά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επίθεση που αμφισβητεί για άλλη μια φορά τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, μετατρέποντας την σε προνόμιο “λίγων και εκλεκτών”. Έρχεται να παγιώσει δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, το πέταμα φοιτητών από λέσχες πανελλαδικά (γεγονός που σημειώθηκε τον προηγούμενο χρόνο) , τις συγχωνεύσεις σχολών, την διάσπαση του πτυχίου, μαζί με μια σειρά άλλων μέτρων, με βλέψη το πέταμα χιλιάδων φοιτητών από τις σχολές.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισαν το ζήτημα σαν ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο από τη σκοπιά της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, αλλά από τη σκοπιά των αγώνων και της διεκδίκησης. Με αυτό το σκεπτικό, προχώρησαν σε συνεννοήσεις στο Ηράκλειο ώστε να γίνει δυνατή η διοργάνωση μίας σύσκεψης ανοιχτής φοιτητών και προοδευτικών δυνάμεων του φοιτητικού κινήματος. Μία πρωτοβουλία που έρχεται να λειτουργήσει βοηθητικά στους συλλόγους και όχι να τους υποκαταστήσει και να αποτελέσει μία πρώτη συλλογική απάντηση στα σοβαρά και χρόνια ζητήματα που αναδεικνύονται από το γεγονός. Δυστυχώς, αυτή η κουλτούρα της κοινής δράσης δεν είναι διαδεδομένη στο φοιτητικό και λαϊκό κίνημα εν γένει, μία αντίληψη που βάζει στην άκρη μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις και προσβλέπει στην συσπείρωση δυνάμεων και κόσμου σε μία σωστή πολιτική βάση. Θα συνεχίσουμε σε αυτή τη κατεύθυνση ως οργανικό τμήμα της άποψης μας, όπως κάνουμε από την ύπαρξη μας.

Ο λαός του Ηρακλείου έδειξε την αμέριστη αλληλεγγύη του από την πρώτη στιγμή, προσφέροντας φιλοξενία στους φοιτητές που δεν είχαν μέρος να διαμείνουν, και βασικά είδη όπως ρούχα, κουβέρτες κλπ, γεγονός συγκινητικό και απαραίτητο αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή. Δεν μπορεί ωστόσο να περιοριστεί σε μία τέτοια πράξη ανθρωπιάς, χωρίς να δείξει τον πραγματικό υπαίτιο για τη σφοδρή αυτή καταστροφή. Το ΠΚ και το κράτος έχουν την πλήρη ευθύνη για τα καμμένα υπάρχοντα των φοιτητών, και συνεπώς για την πλήρη αποζημίωση και στέγαση των φοιτητών! Οι όποιες αναφορές κάνουν για «έκτακτα γεγονότα», έχουν στόχο την σκόπιμη αποφυγή των ευθυνών γι’ αυτήν την αποκατάσταση. Χαρακτηριστική πάνω σ’ αυτό είναι και η ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΠΚ, έπειτα από την επίσκεψη του υπουργού παιδείας Κ. Γαβρόγλου, η οποία καλεί τον αλληλέγγυο λαό του Ηρακλείου να καταθέσει όσα λεφτά μπορεί σε τραπεζικό λογαριασμό, τα οποία θα διατεθούν για την αποζημίωση των φοιτητών. Ο λαός του Ηρακλείου δεν έχει καμία θέση ν’ αντικαθιστά το ρόλο του κράτος! Ο ρόλος του βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες φοιτητές να διεκδικήσει με όρους αντίστασης και διεκδίκησης αυτά που δικαιούνται!

Διεκδικούμε:

• Άμεση κάλυψη της στέγασης των εστιακών φοιτητών, καθώς και των πρωτοετών που έχουν υποβάλλει αίτηση για τις εστίες.

• Οικονομική αποζημίωση των πληγέντων φοιτητών που να καλύπτει τις ανάγκες τους και τις ζημιές που υπέστησαν

• Ενεργοποίηση των συλλόγων και σύσταση όσων ΔΣ δεν έχουν συσταθεί, άμεσα, ώστε να γίνουν συνελεύσεις και να παρθούν αποφάσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια: