14 Οκτωβρίου 2018

βιβλιοθήκη | Νέα κείμενα

Μετά από ένα χρόνο και βάλε είπαμε να εμπλουτίσουμε τη "βιβλιοθήκη" μας. Έπειτα μαζεύτηκαν κάμποσα pdf κειμένων και βιβλίων που μας έστειλαν σύντροφοι και φίλοι και κάποτε θα πρέπει να τα βάλουμε!

Ιστορικού -και όχι μόνο- ενδιαφέροντος τα κείμενα και τα περιοδικά που αναρτήσαμε. Και τα τέσσερα αφορούν μεν διαφορετικές εποχές του κομμουνιστικού και λαϊκού κινήματός μας αλλά θεωρούμε ότι είναι αρκετά χρήσιμα.

Τα δύο πρώτα, το "1944. Η πορεία προς τον Κόκκινο Δεκέμβρη" και το  "1943 | Το ΚΚΕ και το εθνικό ζήτημα" τα ανεβάσαμε με αφορμή και την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

Το πρώτο με αφορμή την επέτειο της 12 Οκτώβρη την οποία εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση (ο ΣΥΡΙΖΑ) για να παραστήσει την Αριστερή, να πείσει ότι τιμά και ότι αποτελεί συνέχεια των αγώνων του ελληνικού λαού ενάντια στη ναζιστική κατοχή, των αγώνων του τότε ΚΚΕ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ για "εθνική ανεξαρτησία και λαοκρατία". Μόνο που η πολιτική της κυβέρνησης σήμερα είναι συνέχεια της πολιτικής της αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού όπως επιβλήθηκε από τότε με τα όπλα και τις πλάτες των Άγγλων και Αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβερνητική προπαγάνδα να ξεκόψει την 12 Οκτώβρη από τα γεγονότα που προηγήθηκαν και πολύ περισσότερο από τα γεγονότα που ακολούθησαν και οδήγησαν το λαό μας μέχρι και τη σημερινή του κατάσταση. Αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κρατικά και άλλα μέσα που ελέγχει δεν θέλουν να τα θυμούνται γιατί αλλιώς θα έπρεπε να αυτοαναιρεθούν! Καλό είναι λοιπόν να τα θυμόμαστε εμείς για να τιμήσουμε τους αγώνες του λαού μας και του κομμουνιστικού κινήματος με τη συνέχεια αυτών των αγώνων στο σήμερα! Γράφτηκε στην Προλεταριακή Σημαία το 2004.


Το δεύτερο το βάλαμε με αφορμή τη συζήτηση και τις αντιπαραθέσεις για τα εθνικά ζητήματα που διεξάγεται στα πλαίσια της Αριστεράς. Κυρίως όμως σαν απάντηση στο ξαναγράψιμο της ιστορίας από τους ψευτοπατριώτες που εξουσιάζουν αυτόν τον τόπο.Πολλοί για να δικαιολογήσουν τη σημερινή τους στάση αναφέρονται στην ιστορία, τις απόψεις και τις πρακτικές του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, όπως και του διεθνούς, είτε διαστρεβλώνοντάς τα είτε αντιγράφοντάς τα. Μόνο που πολλές φορές αποτυγχάνουν και στην αντιγραφή! Το κείμενο αυτό γράφτηκε εν μέσω της κατοχής (ΚΟΜΕΠ, 1943) και κατά τη γνώμη μας είναι αρκετά ξεκάθαρο για το πως πρέπει να αντιμετωπίζει ένα κομμουνιστικό κόμμα τα εθνικά ζητήματα, ιδιαίτερα σε μια χώρα εξαρτημένη σαν την Ελλάδα. Αναφέρεται στο ρόλο της αστικής "μας" τάξης και του πολιτικού της προσωπικού, στον ρόλο των ιμπεριαλιστών, στα Βαλκάνια, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στα σύνορα, στο αν, τι και πως πρέπει να διεκδικεί το κομμουνιστικό και εργατικό - λαϊκό κίνημα. Προφανώς ενταγμένα στις τότε συνθήκες αλλά η ουσία της σκέψης του θα ήταν πολύ χρήσιμη και σήμερα!


Τα δύο περιοδικά, που τα έχουμε σε μια ανάρτηση, είναι αναδημοσίευση δύο τευχών (του 1 και 3/1975) του "Πληροφοριακού Δελτίου" της ΟΜΛΕ όπως εκδόθηκε μετά τη χούντα. Ήταν 15νθήμερη έκδοση και σκοπό είχε την πληροφόρηση των κομμουνιστών για τις διεργασίες στο κομμουνιστικό κίνημα σε μια εποχή όπου πια ο ρεβιζιονισμός είχε επικρατήσει, όπου πλέον στις μεγάλη πλειοψηφία των σοσιαλιστικών χωρών είχε δρομολογηθεί η παλινόρθωση του καπιταλισμού, όπου σε πολλά ΚΚ ιδιαίτερα της δύσης είχε επικρατήσει ο "ιστορικός συμβιβασμός" και η αποκομμουνιστικοποίηση. Σε μια εποχή που παράλληλα οι προσπάθειες αντίστασης στη διάλυση του κομμουνιστικού κινήματος με τη δημιουργία νέων κομμάτων ή με την άρνηση άλλων να μην ακολουθήσουν τη "μοίρα" του επίσημου κομμουνιστικού κινήματος, βρισκόταν σε μια ιδιαίτερη καμπή. Διαβάζοντας αυτά τα "Δελτία" μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα!

Δείτε τα και διαβάστε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: