14 Νοεμβρίου 2018

Ιατρική ΕΚΠΑ | ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 12/11

Στις 12/11 κλήθηκε εξ αναβολής γενική συνέλευση του συλλόγου μας με αφορμή τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου. Όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται τα αιτήματα που έθεταν οι φοιτητές τότε, είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ. Γι’ αυτό κι εμείς τονίσαμε την ανάγκη διεξαγωγής συνέλευσης.Ήταν θετική η προσέλευση κάποιων δεκάδων ατόμων. Κάπου εκεί όμως ξεκινούν τα προβλήματα.

Όσον αφορά τη διαδικασία, είδαμε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να έχουν μια πρωτοφανή βιασύνη για την ολοκλήρωση της συζήτησης, αφού η μικρή συμμετοχή κόσμου και το ενδεχόμενο αποχώρησης των παρευρισκόμενων αμφισβητούσε τη νομιμοποίηση όποιας απόφασης, ενώ όλες τις προηγούμενες φορές έκαναν πολλαπλές τοποθετήσεις. Τελικά καταμετρήθηκαν 92 άτομα (εκ των οποίων τα 86 ψήφισαν), αριθμός χαμηλότερος ακόμα και από το όριο απαρτίας σε εξ αναβολής συνέλευση! Το καταστατικό του συλλόγου δεν αποτελεί για εμάς «ατσάλινο νόμο», αλλά ενδεικτικό κείμενο που έχει νόημα μόνο όταν βοηθάει το φοιτητικό κίνημα.Το ζήτημα για εμάς δεν είναι αριθμητικό, αλλά πολιτικό, καθώς πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι αποφάσεις μας λαμβάνονται από ένα αριθμό φοιτητών ικανό να θεωρείται αντιπροσωπευτικός του Συλλόγου. Όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις αναγνώρισαν αυτή τη διαδικασία ως γενική συνέλευση, δείχνοντας πως δε νοιάζονται για τη μαζική και δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου, αλλά για την εξυπηρέτηση των μικροπολιτικών τους σχεδιασμών. Για άλλη μια φορά επέβαλαν τον κανονισμό για δύο ψηφοφορίες επί των πλαισίων που κατατέθηκαν, τον οποίο και η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει στα εργατικά σωματεία. Θέλουν να εκβιάσουν τους φοιτητές και να τους εγκλωβίσουν ανάμεσα σε επιλογές που πιθανώς δεν τους εκφράζουν. Αυτές οι αντιδημοκρατικές πρακτικές υπονομεύουν την αντιπροσωπευτικότητα των αποφάσεών μας και βάζουν ψευτοδιλήμματα στους φοιτητές.

Για τα πλαίσια που κατατέθηκαν έχουμε να πούμε τα εξής: κανείς δεν ξαφνιάστηκε απ΄ τη στάση της Νέας Προοπτικής. Όσο κι αν θέλει η “ανεξάρτητη φοιτητική παράταξη” να παρουσιάζεται ως υπερασπιστής των φοιτητικών δικαιωμάτων δεν έβγαλε κουβέντα για το ζήτημα του Πολυτεχνείου αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως ο βασικός της ρόλος μες τη σχολή είναι να κάνει τη δουλειά του συστήματος και να υποβαθμίζει κάθε συλλογική διαδικασία. Όσον αφορά την ΚΝΕ επιδόθηκε στο γνωστό πλέον αφήγημα για τους ολοκληρωμένους επιστήμονες και το κατά πόσο θα καταφέρουμε να αντλήσουμε τις απαραίτητες γνώσεις και αδιαφόρησε για την υπεράσπιση του χώρου του Πολυτεχνείου και του ασύλου.Το πλαίσιο των ΕΑΑΚ μας καλούσε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας όχι μόνο τα συνδιοικητικά όργανα της σχολής ( όπως και την επιτροπή του προγράμματος σπουδών), αλλά και τις επικείμενες αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών. Φαίνεται ότι το πάθημα δεν τους έγινε μάθημα όταν πριν από μερικά χρόνια ζητούσαν «δημοκρατικό διάλογο» με τον πρόεδρο της σχολής και «καλύτερη γνώση» , με αποτέλεσμα να είναι συνυπεύθυνοι για το πρόγραμμα σπουδών που πέρασε. Μας κάλεσαν σε μια κατάληψη η οποία θα είναι συμβολική και τηλεμεταφερόμενη, όχι ζωντανή διαδικασία ανοιχτή στους φοιτητές.Έτσι συμβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο στην απαξίωση των καταλήψεων στα μάτια των φοιτητών.Προφανώς και είμαστε υπέρ των καταλήψεων.Οι καταλήψεις όμως δε γίνονται «για να χάσουμε μάθημα». Γίνονται για να μετατρέπονται σε κέντρο αγώνα για τους φοιτητές. Το μόνο που θέλουν εκείνοι είναι οι αποφάσεις του συλλόγου να αποτελούν μια «περιφερόμενη σφραγίδα» χωρίς αντίκρυσμα στους φοιτητές. Πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια ΚΝΕ και ΕΑΑΚ σε πολλούς συλλόγους προσπαθώντας να τους κάνουν συμπλήρωμα των ρεφορμιστικών τους σχεδίων. Το «εμπόριο αριστερής ενότητας» στο οποίο παίρνουν άριστα τα ΕΑΑΚ είναι μια απάτη. Εμείς υπερασπιζόμαστε την αληθινή ενότητα, η οποία ενότητα χτίζεται στους δρόμους, όχι με καπελώματα και εκβιασμούς.

Εμείς από τη μεριά μας τονίσαμε την επικαιρότητα των διεκδικήσεων του πολυτεχνείου. Οι φοιτητές τότε πάλεψαν φωνάζοντας ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, δικαιώματα που τίθενται καθημερινά στο στόχαστρο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που θέτει ολοένα και περισσότερους ταξικούς φραγμούς στην παιδεία, αποκλείοντας από τη μια ένα κομμάτι της νεολαίας απ΄ την τριτοβάθμια εκπαίδευση και υψώνοντας από την άλλη ακόμα περισσότερα εμπόδια για την κατάκτηση του πτυχίου. Οι φοιτητές το ΄73 βροντοφώναξαν ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ-ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ και αγωνίστηκαν για ανεξαρτησία. 45 χρόνια μετά οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές χτίζουν συνεχώς νέες και αναβαθμίζουν ήδη υπάρχουσες νατοϊκές βάσεις εμπλέκοντας τη χώρα μας σε ακόμα μεγαλύτερους πολεμικούς κινδύνους.Δε συμμετείχαμε στην ψηφοφορία που ετοίμαζαν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.Αυτή τη διαδικασία εμείς δεν την αναγνωρίζουμε σαν γενική συνέλευση λόγω της μικρής προσέλευσης και των αντιδημοκρατικών πρακτικών που κυριάρχησαν. Την αναγνωρίζουμε ως μια πολύ καλή συζήτηση που ανέδειξε θετικά και αρνητικά στοιχεία. Οι εξελίξεις σε καμία περίπτωση δε θα μας περιμένουν.

Το χτύπημα στα φοιτητικά μας δικαιώματα είναι συνολικό. Μόνο η μαζική, δημοκρατική,οργανωμένη πάλη των φοιτητών μέσα στους συλλόγους τους έφερε και θα φέρει νίκες. Η επέτειος του Πολυτεχνείου να μας βρει στους δρόμους.

ΚΑΛΟΥΜΕ:

• ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14/11 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΣΤΙΣ 10:30

• ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/11 ΣΤΙΣ 18:00

• ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 17/11 ΜΕ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 15:30 ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: