10 Νοεμβρίου 2018

Μπροστά στην 9η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ(μ-λ)


Το ΚΚΕ(μ-λ) προχωρά προς την 9η Συνδιάσκεψή του μετά από απόφαση του Καθοδηγητικού του Οργάνου τον Απρίλη. Τα κείμενα - θέσεις της Συνδιάσκεψης που έχουν δημοσιευθεί ήδη στην ιστοσελίδα του είναι τα:

1. 9η Συνδιάσκεψη – Θέσεις για τις διεθνείς εξελίξεις

2. 9η Συνδιάσκεψη – Η εμπλοκή της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις σε Μ. Ανατολή – Αν. Μεσόγειο – Βαλκάνια

3. 9η Συνδιάσκεψη – Ορισμένα στοιχεία για τον χαρακτήρα του ντόπιου κεφαλαιοκρατικού συστήματος και τις επιλογές της αστικής τάξης

4. 9η Συνδιάσκεψη – Για τις δυνάμεις που αναφέρονται στο κίνημα και τη στάση μας απέναντί τους

Ακολουθεί η απόφαση του Κ.Ο. του ΚΚΕ(μ-λ):

Μπροστά στην 9η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ(μ-λ)

• Η πραγματοποίηση της 9ης Συνδιάσκεψης της Οργάνωσης συμπίπτει με πυκνές πολιτικές εξελίξεις στον κόσμο και τη χώρα μας και την ανάγκη –ξεπερνώντας αδυναμίες, λάθη και καθυστερήσεις– να συγκροτηθούμε τόσο πολιτικά όσο και οργανωτικά, ώστε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις της ταξικής πάλης. Η Οργάνωσή μας –για πρώτη φορά στα 36 χρόνια της ύπαρξής της (κάποιες αναλογίες, με διαφορετικό όμως περιεχόμενο, μπορούμε να αναζητήσουμε την περίοδο 1989-1991)– έχει να απαντήσει ταυτόχρονα σε τόσα πολλά άμεσα και κρίσιμα μέτωπα πάλης. Από αυτή την άποψη και με βάση τις ανάγκες αλλά και τις προοπτικές του σήμερα, καθορίζουμε και την ημερήσια διάταξη της 9ης Συνδιάσκεψης.

Η παρόξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, ως αποτέλεσμα της κρίσης αναπαραγωγής του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος, που με τη σειρά της τροφοδοτεί την κρίση σε οικονομικό-πολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο (αποτελεί ακλόνητο «αγκωνάρι» της ανάλυσής μας για τον κόσμο σήμερα, σε αντίθεση με πολλούς που αναφέρονται στην Αριστερά) έχει δώσει νέες επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς και τις χώρες σε πολλά σημεία του πλανήτη (Ουκρανία, Κορέα). Όμως, σήμερα έχει επικεντρωθεί με ένταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, κομματιάζοντας τη Συρία και τον λαό της, απειλώντας η φωτιά του πολέμου να επεκταθεί, τόσο στην περιοχή όσο και να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η νέα διοίκηση Τραμπ στις ΗΠΑ δημιουργεί αναταράξεις στο εσωτερικό τους αλλά προκαλεί και νέες σοβαρές εξελίξεις στις διεθνείς σχέσεις· η Ρωσία του Πούτιν που διεκδικεί άμεσα (και με τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών μέσων) σφαίρες κυριαρχίας και επιρροής· το ΒRΕΧΙΤ και η αναζήτηση του νέου ρόλου της Αγγλίας· η αναζήτηση θέσης και ρόλου της Γερμανίας στο παγκόσμιο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα· η Γαλλία του Μακρόν που φιλοδοξεί να ξαναγίνει ηγέτιδα ιμπεριαλιστική δύναμη· η προσπάθεια της Κίνας να μετατραπεί από οικονομική δύναμη σε στρατιωτικό-πολιτική δύναμη παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής εμβέλειας· η ανάδειξη αντιδραστικών δυνάμεων στην Ευρώπη (Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία). Όλα αυτά αποτελούν κρίσιμα σημεία τοποθέτησης για τη διάταξη των δυνάμεων στον κόσμο σήμερα.

Έξω από τον «λογαριασμό» δεν μπορεί να μείνουν οι λαοί και η πάλη τους. Όσο και αν σήμερα βρισκόμαστε σε μία περίοδο υποχώρησης, δεν λείπουν ούτε τα αγωνιστικά ξεσπάσματα και, πολύ περισσότερο, ο φόρος αίματος που πληρώνουν οι λαοί, θυσία στο βωμό της σύγχρονης ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.

• Μέσα σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης της εργατικής τάξης και του λαού από τη λαίλαπα της επίθεσης και σε σοβαρή υποχώρηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει τη διαπραγμάτευση –για λογαριασμό της ντόπιας κεφαλαιοκρατικής αστικής τάξης– με τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ-ΔΝΤ, για την επόμενη μέρα των μνημονίων, την περιβόητη «καθαρή έξοδο». Σε αυτά τα χρόνια της επέλασης των δυνάμεων του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, διαμορφώθηκαν νέες συνθήκες για τον εργαζόμενο λαό, τα μεσοστρώματα και την αστική τάξη, τόσο στη θέση τους όσο και στις μεταξύ τους σχέσεις αλλά διαμορφώθηκαν και νέοι όροι εξάρτησης από τους ιμπεριαλιστές. Αν από άποψη ουσίας δεν έχει αλλάξει τίποτα στα βασικά χαρακτηριστικά εκμετάλλευσης και καταπίεσης της εργατικής τάξης και του λαού στα πλαίσια του ντόπιου εξαρτημένου καπιταλιστικού συστήματος, είναι σημαντικό να διαπιστώσουμε τη σοβαρή διαφοροποίηση των όρων της «βασικής λειτουργίας» και την επίπτωση στην ταξική πάλη. Είναι σοβαρή υπόθεση να μελετήσουμε τις νέες «ράγες» πάνω στις οποίες μπαίνει η χώρα, τους όρους πάλης του εργαζόμενου λαού και τα καθήκοντα του ΚΚΕ(μ-λ) μέσα σε αυτές τις συνθήκες.

Ταυτόχρονα με το «οικονομικό μνημόνιο», είμαστε αντιμέτωποι με το «γεωπολιτικό μνημόνιο», έτσι όπως καθορίζεται από τις επιδιώξεις και τις στοχεύσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και την επικίνδυνη κλιμάκωση του ανταγωνισμού τους στην περιοχή μας. Για πρώτη φορά από το 1996 και την κρίση των Ιμίων, ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας έχει πάρει τόσο επικίνδυνο, για τους λαούς, χαρακτήρα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο. Παράλληλα, οι επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών –και ιδιαίτερα των Αμερικάνων– να κλείσουν «εκκρεμότητες» στον χώρο των Βαλκανίων (ΠΓΔΜ), ενώ ξεκινούν με ορμή, δείχνουν στην πορεία να «σκαλώνουν» στις ιδιαίτερες επιδιώξεις της κάθε αστικής τάξης αλλά και στην επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Όλα τα παραπάνω –και καθώς ο λαός και η νεολαία βρίσκονται στη γωνία, αφοπλισμένοι ιδεολογικά και πολιτικά, με ευθύνη των δυνάμεων που αναφέρονται στην Αριστερά (κοινοβουλευτική – εξωκοινοβουλευτική)– σπρώχνουν το κλίμα σε όλο και πιο αντιδραστική κατεύθυνση, ενισχύοντας τον φασισμό, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό.

Από τη μία, η ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις της επίθεσης και, από την άλλη, η γενικότερη στάση (μη απάντηση) του μεγαλύτερου μέρους των δυνάμεων της Αριστεράς (κοινοβουλευτικής – εξωκοινοβουλευτικής) διαμόρφωσαν συνθήκες σοβαρής υποχώρησης του κινήματος, παρ’ όλη την όξυνση της επίθεσης και των επιπτώσεών της. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο προβληματική από την άρνηση των δυνάμεων αυτών να προωθήσουν τη συγκρότηση αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη χώρα μας απέναντι στις επεμβάσεις και τους κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπος ο λαός, με βασική αιτία αυτής της στάσης την πολιτική ουράς απέναντι στην ντόπια αστική τάξη. Αυτή η κατάσταση –της μη απάντησης με μαζικούς όρους κινήματος– και το «μούδιασμα» στις ευρύτερες μάζες των εργαζόμενων έχουν προκαλέσει ερωτήματα, προβληματισμούς, απογοήτευση και μέσα στους χώρους της Αριστεράς.

• Μπαίνοντας στην οικονομική κρίση που συντάραξε και συνεχίζει να συνταράσσει την χώρα, η Οργάνωσή μας είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης θα ήταν σοβαρές για κάθε δύναμη που αναφέρεται στην Αριστερά, ότι η πολιτική στάση της κάθε δύναμης θα δοκιμαζόταν σοβαρά και ότι θα επηρεάζονταν σοβαρά τα χαρακτηριστικά της ή θα αναδεικνύονταν τα πραγματικά. Η εκτίμηση αυτή ήταν απόλυτα σωστή και επιβεβαιώθηκε από τη ραγδαία προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ, την αποχώρηση του ΚΚΕ από τα μέτωπα πάλης έτσι όπως ανοίγονταν, τον κυβερνητισμό και τον ακολουθητισμό σε μία σειρά δυνάμεις, τις αυταπάτες του «μεταβατικού προγράμματος». Οι απαιτήσεις, οι γρήγορες εναλλαγές του πολιτικού σκηνικού, οι πιέσεις της επίθεσης, οι νίκες του συστήματος και ο κύκλος της απογοήτευσης και της υποχώρησης που ακολούθησε, δεν άφησαν χωρίς «σημάδια» και τη δική μας οργάνωση. Σήμερα, είναι αναγκαίος ένας απολογισμός μίας αρκετά μεγάλης περιόδου (2007-2018), μέσα στην οποία η οργάνωσή μας, συμβάλλοντας στα μέτωπα πάλης, ανέδειξε τις σημαντικές δυνατότητές της αλλά αντιμετώπισε και προβλήματα που πρέπει να λύσουμε για να προχωρήσουμε.

Αν θέλαμε να ορίσουμε την κεντρική κατεύθυνση της 9ης Συνδιάσκεψης, αυτή είναι να ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ως Οργάνωση σε όλα τα επίπεδα. Από την πολιτική και ιδεολογική μας συγκρότηση με το περίγραμμα των θέσεων της 7ης και 8ης Συνδιάσκεψης, από τις εκτιμήσεις μας για την περίοδο σήμερα και τα καθήκοντά μας, από την ανάπτυξη της δουλειάς μας στην εργατική τάξη, τη νεολαία, τις συνοικίες, από την ενίσχυση των μετωπικών σχημάτων μας, από τη συγκρότηση και τα προβλήματα της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ.

Στη βάση των παραπάνω, η ημερήσια διάταξη της 9ης Συνδιάσκεψης διαμορφώνεται στα ζητήματα:

• Οι διεθνείς εξελίξεις, η διάταξη και ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, και η πάλη των λαών.

• Οι εξελίξεις στη χώρα μας, το πλαίσιο εξάρτησης και εκμετάλλευσης, η όξυνση της αντιπαράθεσης σε Βαλκάνια – Αιγαίο – Κύπρο, ο ρόλος των αστικών πολιτικών δυνάμεων, η κατάσταση στην Αριστερά, τα μέτωπα πάλης του λαού και τα καθήκοντά μας.

• Απολογισμός (2007-2018) της Οργάνωσης και εκλογή νέου Καθοδηγητικού Οργάνου.

http://www.kkeml.gr/

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O δρόμος που έχει μπροστά της η Νέα Αστική Τάξη
ώστε να μετατραπεί σε μια «κανονική» αστική τάξη
και ο ρώσικος ιμπεριαλισμός σε μια κλασική
καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική δύναμη
είναι μακρύς,σημαντικός και με μεγάλες δυσκολίες.

Ανώνυμος είπε...

To ίδιο ίσχυε,κατά μείζονα λόγο,
και με τον «σοβιετικό σοσιαλ-»ιμπεριαλισμό.
Δεν ήταν σωστή η θεώρηση του Μάο ότι ο
κύριος εχθρός είναι ΕΠΑ και ΕΣΣΔ,εξίσου.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει αποδειχθεί από πουθενά ότι η άποψη που αποδόθηκε στον Μάο ότι ήταν όντως και δική του. Είναι γνωστό ότι η ηγεσία της Κίνας κρατά ως εφτασφράγιστο μυστικό τα κείμενα του Μάο από μια εποχή και μετά.

Το πρώτο σχόλιο χρειάζεται εξήγηση. Τι θέλει να πει ο σχολιαστής; Με τον οποίο συμφωνεί ο δεύτερος ως προς τον σοβιετικό σοσιαλιμπεριαλισμό;




Ανώνυμος είπε...

Το πρώτο σχόλιο είναι από τη θέση 27 του Κ.Ο. του ΚΚΕ(μ-λ) για τις Διεθνείς Εξελίξεις προς την 9η Συνδιάσκεψη.Υπάρχει εδώ στην ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί τι είναι η Ρωσία τώρα; Δεν είναι κλασική ιμπεριαλιστική δύναμη; Η αστική της τάξη δεν είναι ιμπεριαλιστική; Δεν το πολυκατάλαβα αυτό. Όσο αφορά το Μάο ναι είχε δίκιο όταν έλεγε ότι ΗΠΑ-ΕΣΣΔ είναι εξίσου ο κύριος εχθρός αργότερα μας τα χάλασε όταν μας έλεγε ότι ο κυριότερος εχθρός είναι η ΕΣΣΔ και ο αμερικάνικος ήρθε σε δεύτερη μοίρα. Δηλαδή τι οι άλλοι μπουκάρανε στην Τσεχοσλοβακία, προσπάθησαν να καταπιούν το Αφγανιστάν (και φάγανε τα μούτρα τους) και δεν ήταν εξίσου εχθρός των λαών; Μη θυμηθώ και την υποστήριξή τους τόσο στην Ινδία ενάντια στην Κίνα όσο και στο Ιράκ ενάντια στο Ιράν χέρι χέρι με τις ΗΠΑ και στις δύο περιπτώσεις. Να μην αναφερθώ και στο βρώμικο ρόλο τους στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΘΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ!!!

V For Viva La Revolucion

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Κάτω από τη θέση 27 ακολουθούν άλλες 8, μέχρι και την 35, που είναι αναλυτικότατες για το θέμα της Ρωσίας. Η ανάγνωσή τους θεωρώ ότι θα βοηθήσει την συζήτηση.

Όσο για την θεωρία των "τριών κόσμων" που υπονοείται στα σχόλια, όπως λέει και άλλος σχολιαστής παραπάνω, αποδίδεται μεν στον Μάο αλλά δεν αποδεικνύεται από πουθενά και ότι ήταν δική του. Χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι και δική του νά 'ταν ότι θα την αποδεχόμασταν.

Ανώνυμος είπε...

http://www.m-lkke.gr/2018/02/27/9324/Oi-theseis-gia-thn-penhntaxronh-poreia-tou-m-l-kinhmatos.html

Οι θέσεις για την πενηντάχρονη πορεία του μ-λ κινήματος

Δημοσιεύτηκε στις: 26, Φεβ 2018

'Ενα απόσπασμα :

«το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα έπρεπε να στηριχθεί στον τρίτο κόσμο, να επωφεληθεί από τις αντιθέσεις στο στρατόπεδο του εχθρού και να δημιουργήσει το πιο πλατύ ενιαίο μέτωπο ενάντια στους κύριους εχθρούς της ανθρωπότητας, τις δύο υπερδυνάμεις. Την ανάλυση αυτή υιοθέτησε και υποστήριξε το Μ-Λ ΚΚΕ.

Ορισμένα κόμματα και οργανώσεις, που αναφέρονταν στο μ-λ κίνημα, διαστρέβλωσαν αυτή την ανάλυση και πρότειναν ενότητα με τις καπιταλιστικές χώρες του δεύτερου κόσμου ή ακόμα περισσότερο αντιΕΣΣΔ μέτωπο, στο όνομα του αντιηγεμονισμού. Επρόκειτο για μια βαθιά λαθεμένη ερμηνεία των αντιθέσεων σε διεθνή κλίμακα, που κατέληγε σε συμμαχία του κομμουνιστικού κινήματος με τις αστικές τάξεις των χωρών του τρίτου ή και του δεύτερου κόσμου. Στη χώρα μας σε μια τέτοια ακριβώς παρέκκλιση έπεσε η ηγεσία του ΕΚΚΕ.»