Η Ταξική Πορεία διοργανώνει γλέντι για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα της απολυμένης καθαρίστριας από το ΚΑΤ, την Κυριακή 3 Μάρτη, στις 2μμ, στο βιβλιοπωλείο-καφέ «Εκτός των τειχών» (Γραβιάς 10-12, Εξάρχεια)
Πρόσφατα έγινε σε πρώτο βαθμό η δίκη μιας εκ των καθαριστριών στο νοσοκομείο ΚΑΤ που είχαν απολυθεί από τον εργολάβο καθαριότητας τον Δεκέμβρη του 2016. Τότε είχε σηκωθεί κύμα συμπαράστασης με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης και την επαναπρόσληψη. Αρκετά σωματεία είχαν εκδώσει ψηφίσματα αλληλεγγύης στηρίζοντας τις εργαζόμενες. Η συγκεκριμένη στοχοποιήθηκε από την εργοδοσία όταν διεκδίκησε τις νόμιμες απολαβές, την τήρηση του ωραρίου και των ημερών εργασίας, καθώς και το να της δοθεί το σώμα της σύμβασης εργασίας που είχε υπογράψει, μαζί και τα διάφορα έγγραφα που έφεραν την υπογραφή της και ποτέ, με διάφορες προφάσεις, ο εργοδότης δεν της έδινε.
Κατά την ακροαματική διαδικασία αποκαλύφθηκε το μέγεθος της αυθαιρεσίας της εργοδοσίας, αφού παρουσιάστηκαν στοιχεία για την καταστρατήγηση των όρων της σύμβασης και την εκδικητική απόλυση που ήρθε μετά από την επιμονή της εργαζόμενης στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της, την προσπάθεια να συσπειρώσει και τις υπόλοιπες καθαρίστριες που είχαν την ίδια αντιμετώπιση απ' τ' αφεντικό, πράγμα που δεν συγχωρούν οι τέτοιου είδους δουλεμπορικές εταιρείες του χώρου. Η υπογραφή σε λευκές σελίδες και η συμπλήρωση του περιεχομένου κατά το δοκούν από τ' αφεντικό, η μονομερής αλλαγή της αρχικής σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου σε ορισμένου διάρκειας ενός μηνός, η καταβολή τμήματος του έτσι κι αλλιώς περικομμένου μισθού για κάποιους μήνες “στο χέρι”, η δουλειά Σαββατοκύριακα ενώ η σύμβαση προέβλεπε Δευτέρα ως Παρασκευή, είναι ορισμένα απ' όσα επιφύλασσε ο εργολάβος στους εργαζόμενους στη δούλεψή του.
Η μάρτυρας που κατέθεσε υπέρ της απολυμένης, εργαζόμενη στο ΚΑΤ και συνδικαλιζόμενη, παρουσίασε το πλαίσιο “λειτουργίας” και αντιμετώπισης των εργαζομένων στις εργολαβίες, πράγμα που οδήγησε και το σωματείο του ΚΑΤ σε παραστάσεις στη διοίκηση του νοσοκομείου για καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων, χωρίς βέβαια αποτέλεσμα, αφού κυβερνήσεις και διοικήσεις “κάνουν πλάτες” στους εργολάβους. Θλιβερός ο ρόλος ηλικιωμένης καθαρίστριας στη συγκεκριμένη εταιρεία σε άλλους χώρους, που προσπάθησε να “βγάλει λάδι” την εργοδοσία, ισχυριζόμενη ότι αυτή ήταν καθ' όλα “σωστή” απέναντι στους εργάτες της.
Μπορεί η δίκη να φαίνεται ότι “πήγε καλά” για την απολυμένη καθαρίστρια στη δημόσια διαδικασία που παραβρέθηκαν αλληλέγγυοι προς αυτήν, το αντεργατικό πολιτικό και νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, ωστόσο, δίνει “τα φόντα” να ξεσαλώνουν στη κυριολεξία τ' αφεντικά, θεωρώντας ότι “παίζουν στο δικό τους γήπεδο”. Οι μόνοι που μπορούν να τους κάνουν να νοιώθουν ότι βρίσκονται “εκτός έδρας” είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που με την συλλογική αντίσταση, διεκδίκηση και πάλη τους μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και να πετύχουν κατακτήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου