15 Δεκεμβρίου 2020

Ινδία | Κλιμακώνεται ο αγροτικός ξεσηκωμός


Μουκές Αμπάνι
, Ινδός πολυεκατομμυριούχος επικεφαλής του πολυεθνικού, πολυκλαδικού ομίλου  Reliance Industries Limited. Γκόταμ Αντάνι,  επικεφαλής του ομίλου Adani Group, με περιουσία δισεκατομμυρίων.  Μαζί με τον ακροδεξιό πρωθυπουργό Μόντι, έχουν γίνει το κόκκινο πανί  για εκατομμύρια μικρούς αγρότες στην ινδική ύπαιθρο. Με επίκεντρο το  Παντζάμπ, την Χαριάνα, το Ρατζαστάν και την Ουτάρ Πραντές χιλιάδες αγρότες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες, σε πολλές περιπτώσεις μαζί με τα γεωργικά  μηχανήματα τους, συγκρούονται με την αστυνομία και προσπαθούν να βαδίσουν προς το Δελχί  για να πιέσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω τρεις νόμους  που εκτιμούν πως  θα φέρουν την οικονομική εξόντωση τους. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πραγματοποιείται εδώ και αρκετές ημέρες στην πειοχή Tikrit, στην δυτική είσοδο της ινδικής πρωτεύουσας, εκεί που η αστυνομία έχει αποκλείσει τον δρόμο  για να μην βαδίσουν  οι χιλιάδες αγρότες προς το κέντρο της  πόλης. Πολλοί αγρότες έχουν έρθει με προμήθειες και οικοσκευές με σκοπό να μείνουν για πολύ καιρό, επιμένοντας στην διαμαρτυρίας τους. 

 Η κυβέρνηση Μόντι με τα τρία νομοθετήματα επιχειρεί κατά γενική ομολογία να επιταχύνει την παραπέρα  καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής οικονομίας καταργώντας το σύστημα των εγγυημένων από το κράτος ελάχιστων τιμών στα προϊόντα. Ενισχύει επίσης τον ρόλο των αγροτικών βιομηχανιών και των μεγαλεμπόρων, καταργώντας κάθε μέτρο προστασίας των φτωχών αγροτών.  Αυτή η εξέλιξη θα επιταχύνει την εξόντωση των μικρών αγροτών και την διαδικασία συγκέντρωσης της γης στα χέρια  των πολυεθνικών και των αγροτικών μονοπωλιακών  ομίλων. Οι αγρότες στην Ινδία στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μικροί ιδιοκτήτες και μαζί με τους άκληρους εργάτες γης αποτελούν ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Υπολογίζεται πως το 86% των αγροτών είναι μικροϊδιοκτήτες με κλήρο μέχρι είκοσι στρέμματα και μαζί με αυτούς που κατέχουν μέχρι τριάντα στρέμματα φτάνουν το 90% ! Πολλοί από αυτούς είναι ταυτόχρονα  και εργάτες γης, μεταναστεύοντας σε διαφορετικές  περιόδους του χρόνου για να συμπληρώσουν το οικογενειακό εισόδημα.  Οι περισσότεροι χρεώνονται ως το λαιμό για να ξεκινήσουν την καλλιέργεια του ρυζιού, των σιτηρών, της πατάτας,  των λαχανικών και άλλων προϊόντων και δεν είναι λίγες οι φορές που στο τέλος του κύκλου παραμένουν χρεωμένοι. Οι αυτοκτονίες χρεωμένων αγροτών αποτελούν  ενδημικό φαινόμενο στην ινδική ύπαιθρο. 

 Η κυβέρνηση Μόντι, όπως και όλες οι αστικές κυβερνήσεις στον κόσμο θεώρησε πως η πανδημία αποτελεί ευκαιρία για να προωθήσει την αντιλαϊκή ατζέντα της και στον αγροτικό τομέα. Πέρασε δια βοής και γρήγορα τους νόμους και θεώρησε πως τα κατάφερε. Οι νέοι νόμοι για τη γεωργία όπως ονομάζονται ψηφίστηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου. Είναι ο Νόμος περί αγροτικών προϊόντων και εμπορίου  FPTC, η  συμφωνία για τους γεωργούς σχετικά με τον νόμο για τη διασφάλιση των τιμών και τις γεωργικές υπηρεσίες FAPAFS, και ο  νόμος βασικών εμπορευμάτων  ο οποίος τροποποίησε τον νόμο βασικών εμπορευμάτων του 1955, ECA.  Ο ξεσηκωμός  όμως των αγροτών σε συνδυασμό με την γενική εργατική απεργία (την δεύτερη μέσα στο 2020) την ξάφνιασε. Αναγκάστηκε να προχωρήσει σε επιθέσεις και χρήση βίας. Ταυτόχρονα επιχειρεί  να ελιχθεί και να συκοφαντήσει τον αγώνα των αγροτών αλλά αυτοί φαίνονται αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω. Ανέσυρε την κλασσική κατηγορία πως οι αγρότες δρουν αντεθνικά! Μαζί με τα καθεστωτικά ΜΜΕ έφτασε μάλιστα να κατηγορήσει την ηγεσία των αγροτών του Παντζάμπ για σχέσεις με τους Μαοϊκούς, προβάλλοντας το γεγονός πως στα αγροτικά συλλαλητήρια εμφανίστηκαν φωτογραφίες των προφυλακισμένων Ινδών αριστερών διανοουμένων για την γνωστή υπόθεση Μπίμα-Κορεγκαόν. Ηγέτες των αγροτών απάντησαν πως στο Παντζάμπ είναι παράδοση η υπεράσπιση των διωκόμενων για τις ιδέες τους και η διεκδίκηση δημοκρατικών ελευθεριών!

 «Δεν είναι η πρώτη φορά που φωνάζουμε  για αυτούς τους φυλακισμένους ακτιβιστές. Αφίσες που ζητούσαν την απελευθέρωσή τους αναρτήθηκαν   σε πολλές  συγκεντρώσεις μας τους  τελευταίους δύο μήνες. Και οι 32 αγροτικές ενώσεις υποστηρίζουν αυτό το αίτημα… Το Παντζάμπ έχει μια πλούσια παράδοση να μιλά  ενάντια στην αδικία.  Διαμαρτυρηθήκαμε και για τον νόμο για την Ιθαγένεια » δήλωσε χαρακτηριστικά  ο Joginder Singh Ugrahan πρόεδρος  της BKU (Ugrahan), της μεγαλύτερης αγροτικής ένωσης του Παντζάμπ.

π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: