Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη διαδήλωση και τη διεκδίκηση!
Τη Δευτέρα 4 Απρίλη, ξεκινάει η δίκη των 6 συλληφθέντων στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη το 2020. Είναι μία από τις πολλές δίκες αγωνιστών που πραγματοποιούνται ύστερα από διώξεις για αδικήματα που κατασκεύασε η κυβέρνηση στο πλαίσιο δήθεν της προστασίας από την πανδημία.
Η 47η επέτειος του Πολυτεχνείου το 2020 αποτέλεσε μια ακόμη ευκαιρία για το σύστημα να αξιοποιήσει την πανδημία για την τρομοκράτηση του λαού και της νεολαίας. Με αποφάσεις χουντικού τύπου, απαγορεύτηκε οποιαδήποτε συγκέντρωση άνω των τριών ατόμων για όλο το τριήμερο 15-17 Νοέμβρη. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 6 Δεκέμβρη του ίδιου έτους, θα έπαιρνε αντίστοιχες αποφάσεις ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Ανήμερα της επετείου, στις 17 Νοέμβρη του 2020 και σε πολλές πόλεις της χώρας, με πρωτοβουλίες αριστερών οργανώσεων και συλλογικοτήτων έγιναν καλέσματα και συγκροτήθηκαν επιτυχημένες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας. Η απάντηση από την πλευρά του συστήματος ήταν παντού η κατά μέτωπο επίθεση, με κυνηγητό, δακρυγόνα, ξύλο και συλλήψεις.
Στη Θεσσαλονίκη, οι δυνάμεις καταστολής επέβαλαν «στρατιωτικό νόμο» από νωρίς, με ισχυρή παρουσία σε κάθε στενό και εκτεταμένους ελέγχους που έφταναν έως την απαγόρευση προσέγγισης του μνημείου, έστω και για να αφήσει κάποιος ένα λουλούδι. Παρ' όλα αυτά, στο μεσημεριανό κάλεσμα της πρωτοβουλίας που πάρθηκε από οργανώσεις της Αριστεράς και συλλογικότητες της πόλης βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί μαζική συγκέντρωση για το γιορτασμό της επετείου αλλά και για την υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού και της νεολαίας να διαδηλώνει και να διεκδικεί.
Με κυβερνητική εντολή, οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν στο συγκεντρωμένο πλήθος, δημιουργώντας για αρκετή ώρα ασφυκτικό κλοιό γύρω τους και ακυρώνοντας στην πράξη τα μέτρα προφύλαξης που οι διαδηλωτές τηρούσαν έως εκείνη τη στιγμή. Κατά διαστήματα βούταγαν διαδηλωτές στο σωρό, με τελικό απολογισμό την επιβολή προστίμων των 300 ευρώ σε 94 άτομα, την επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ -εφαρμόζοντας το νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων- στον αγωνιστή που οι ίδιοι έχρισαν «διοργανωτή» και τη σύλληψη των 6 που δικάζονται τη Δευτέρα 4 του Απρίλη.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι διωκόμενοι αγωνιστές περί «διασποράς μολυσματικής νόσου», «βίας κατά υπαλλήλου», «διέγερσης σε ανυπακοή ή απείθεια κατά των νόμων» κ.λπ. είναι πέρα για πέρα ανυπόστατες και προσχηματικές. Οι εκατοντάδες φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν τραβηχτεί, όπως και η ίδια η ζωντανή μετάδοση που γινόταν εκείνη τη στιγμή από τα τηλεοπτικά κανάλια, αποδεικνύουν ότι ο μοναδικός υπεύθυνος για τη δημιουργία συνθηκών διασποράς της νόσου εκείνες τις ώρες ήταν οι δυνάμεις καταστολής, που δρούσαν κάτω από τις εντολές της κυβέρνησης.
Είναι υπόθεση του λαού η υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαδήλωση και τη διεκδίκηση!
Για τη Δευτέρα 4 Απρίλη, προγραμματίζεται συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους αγωνιστές, στις 9:30 π.μ., στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
· Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες!
· Να ακυρωθούν όλα τα πρόστιμα!
Επιτροπή Αλληλεγγύης σε διωκόμενες-ους για ελευθερία σε κινητοποιήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου