Καθώς ο χώρος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής, πυκνώνουν και στην Ξάνθη οι αντιστάσεις εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.
Το Σάββατο 25/1 έγινε μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια πορεία, ενάντια στην κατάργηση του 18ου Δημοτικού Σχολείου, που θα έχει σα συνέπεια να "φορτωθούν" οι μαθητές στο 9ο Δημοτικό σε πολυμελή τμήματα και ακατάλληλες αίθουσες. Στη συγκέντρωση, που καλούσε ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης, συμμετείχε και η Πρωτοβουλία ενάντια στις διώξεις-απολύσεις εκπαιδευτικών, με προκήρυξη που έθετε το ζήτημα της κατάργησης-συγχώνευσης σχολείων, αλλά και των Ωνάσειων, με δεδομένο ότι το 2ο Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης βρίσκονται στη σχετική λίστα, ενώ επίσης αναδείκνυε το ζήτημα των διώξεων εκπαιδευτικών, καλώντας στην συγκέντρωσή της την ημέρα της πανελλαδικής δράσης. Η Πρωτοβουλία συγκρότησε ένα μαζικό μπλοκ κατά τη διάρκεια της πορείας και έδωσε ζωντάνια με τα συνθήματα της στη διαδήλωση.
Την Τρίτη 28/1 πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας στην κεντρική πλατεία, που ναι μεν είχε λίγο κόσμο, ωστόσο για άλλη μια φορά προπαγάνδισε την αναγκαιότητα να αναπτυχθεί έναν κίνημα ενάντια στην τρομοκράτηση-υποταγή των εκπαιδευτικών που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πάνε μπροστά οι αγώνες. Είχε προηγηθεί συνάντηση της Πρωτοβουλίας στις 20/1, και η προπαγάνδιση της συγκέντρωσης με αφίσες στο κέντρο και σε σχολεία, με ανάρτηση πανό, καθώς και παρέμβαση σε διάφορα σχολεία τη Δευτέρα 27/1.
Την Τρίτη 29/1 έγινε μια ακόμη μαζική συγκέντρωση και πορεία, κυρίως από εκπαιδευτικούς και μαθητές του 2ου Λυκείου, ενάντια στη μετατροπή του σε Ωνάσειο, που κάλεσε η ΕΛΜΕ Ξάνθης. Στη συγκέντρωση αυτή έκαναν παρέμβαση οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών και η Ταξική Πορεία με κοινή προκήρυξη, όπως και η Μαθητική Αντίσταση. Επίσης η Μαθητική Αντίσταση είχε παρέμβει με προκήρυξη στο 2ο Λύκειο την προηγούμενη ημέρα, αλλά και το πρωί της Τετάρτης πριν τη συγκέντρωση, αναδεικνύοντας την ανάγκη πάλης των μαθητών ενάντια στην κατηγοριοποίηση και τους νέους ταξικούς φραγμούς που προωθούνται στα σχολεία.
Τέλος, την Παρασκευή 30/1, στα πλαίσια της πανελλαδικής απόφασης της ΔΟΕ, καλέστηκε συγκέντρωση ενάντια στις διώξεις από τον Διδασκαλικό Σύλλογο, όπου και πάλι συμμετείχε η Πρωτοβουλία, η συγκέντρωση όμως αυτή, από την πλευρά του συλλόγου, ήταν απολύτως άμαζη,
ΟΙ συνεχείς αυτές παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας ενάντια στις διώξεις, σε συγκεντρώσεις, πορείες και σε σχολεία, την έχουν καταστήσει μια αναγνωρίσιμη συλλογικότητα, με λόγο και παρουσία στο κίνημα, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει και να εντείνει τη δράση της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου