25 Νοεμβρίου 2016

5 χρόνια από τη δολοφονία του Kishenji από τις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας

Η παρακάτω επιστολή γράφτηκε από τον Kishenji (πραγματικό όνομα Mallojula Koteswara Rao), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκού), που δολοφονήθηκε από τις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Βεγγάλη στις 24 Νοέμβρη 2011

O Kishenji (26 Νοέμβρη 1954 – 24 Νοέμβρη 2011)
Μητέρα!

Πώς είσαι;

Οι άνθρωποι προστατεύουν τα αδέρφια τους που ζουν στα δάση, εν μέσω κρατικής καταστολής και κοινών επιχειρήσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας. Τα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης αυξάνονται όταν τα λαϊκά κινήματα αναπτύσσονται. Όλα είναι τέλεια εδώ. Πιθανά να παρατήρησες τους φοιτητές στη Χαϊντεραμπάντ! Η (σ.parapoda:ανεξαρτησία της) Τελανγκάνα δεν έχει ανακηρυχθεί, παρά τους συνεχείς αγώνες των φοιτητών στα Πανεπιστήμια Οσμάνια και Κακατίγια, των διαφόρων πολιτικών κομμάτων και τις θυσίες και αυτοκτονίες νέων επί δεκαετίες. Εμείς υποστηρίζουμε το αίτημα για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής Πολιτείας για την Τελανγκάνα. Όμως, πάνω από όλα, για μια δημοκρατική Τελανγκάνα, μία δημοκρατική Νταντακαράνια και μια δημοκρατική Λάργκαρχ. Παλεύουμε ακόμα και για μία Πολιτεία για τη Γκόρκχαλαντ. Ο αγώνας αυτός θα διαρκέσει μέχρι να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή Πολιτεία. Όλα τα άλλα κόμματα παίζουν παιχνίδια με το ζήτημα της Τελανγκάνα. Όμως εξαρχής, εμείς απαιτούμε και παλεύουμε για μια ξεχωριστη Τελανγκάνα – και για μια δημοκρατική Τελανγκάνα, επίσης! Για να στραφεί η προσοχή αλλού, υπάρχουν συγκρούσεις φατριών στο κόμμα του Ινδικού Κογκρέσου, και υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού (σ.parapoda:της Πολιτείας της Άντρα Πραντές), Ροσάγια, διανέμουν δωρεάν ρύζι σε όλες τις περιοχές. Όμως όλα αυτά δεν σταματούν τη θέληση του λαού για ξεχωριστή Τελανγκάνα. Για να αποσπάσουν την προσοχή, ξεκινούν καμπάνιες αλληλεγγύης (hangama) παρακρατώντας το 4% για τους μουσουλμάνους. Για την επιβίωσή τους, το Ινδικό Κογκρέσο, το BJP (σ.parapoda: Ινδικό Λαϊκό Κόμμα) και το RDP (σ.parapoda: μάλλον έχει γραφτεί λάθος και εννοεί το TDP, το “Κόμμα για τη Γη και το Λαό της Τελούγκου”) είναι στην ίδια βάρκα.

Αυτή τη φορά, ο πρωθυπουργός (σ.parapoda: της Ινδίας) Μανμόχαν Σίνγκχ, και ο Υπουργός Αστυνομίας, Τσινταμπάραμ, απάντησαν θετικά στο αίτημα για ξεχωριστή Πολιτεία για την Τελανγκάνα, λαμβάνοντας υπόψη τη σφοδρή αντίσταση των φοιτητών των Πανεπιστημίων Οσμάνια και Κακατίγια. Ωστόσο, καμία κίνηση για την υλοποίηση της υπόσχεσης δεν έχει γίνει. Υποστηρίξαμε την Τελανγκάνα ως τμήμα του αγώνα μας για δικαιώματα. Η κυβέρνηση, βλέποντας την υποστήριξή μας προς την υπόθεση αυτή, θέλει να συντρίψει το κίνημα. Όπως στη Λάλγκαρχ, επιπρόσθετες δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Οσμάνια. Ο λαός γνωρίζει ποιον οι μαοϊστές υποστηρίζουν. Είναι ιερό καθήκον για το κίνημα να προστατεύσει τη Χαϊντεραμπάντ, την ιστορία του λαού, τους μουσουλμάνους, τους ινδουιστές, τους Αντίβασι και κάθε καταπιεζόμενο από τις άρχουσες κλίκες. Ο εκδημοκρατισμός της Τελανγκάνα και η δουλειά για μια Ομόσπονδη Ινδία είναι ο μόνος στόχος των μαοϊστών.


Από τις διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Kishenji, η οποία παρουσιάστηκε από το ινδικό κράτος ότι έγινε κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης

Το κράτος μάς κήρυξε πόλεμο. Το κίνημα αναπτύσσεται έχοντας την ατζέντα για “γη στους καταπιεσμένους – γη στις φυλές”. Οι κάθε λογής Μανμόχαν Σινγκχ, Ναβίν Πατνάικ, Τσιταμπάραμ παραχωρούν χιλιάδες εκτάρια γης στις κάθε λογής Jindal (σ.parapoda: ινδική βιομηχανία χάλυβα, ενέργειας και εξόρυξης), Posco (σ.parapoda: κορεατική πολυεθνική σιδήρου, χάλυβα, ενέργειας και εξόρυξης), Tata (σ.parapoda: ινδική πολυεθνική χάλυβα, σιδήρου και αυτοκινητοβιομηχανία) στην Οντίσα, το Τσατίσγκαρχ και τη Τζάρκχαντ. Όταν 160.000 στρέμματα ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν στις πολυεθνικές, ο λαός ξεκίνησε αγώνες διάφορων μορφών και έδειξε ότι είναι έτοιμος να χύσει το αίμα του για τη γη. Είμαστε μαζί με αυτό το λαό! Πιθανά να γνωρίζεις ότι υπάρχει ένας λαϊκός πόλεμος υπό την ηγεσία μας για την προστασία των δικαιωμάτων των φυλών.

Μητέρα!

Εκ μέρους εκατοντάδων χιλιάδων μητέρων σαν εσένα, παλεύουμε ενάντια στην απάτη και την κλοπή σε βάρος των περιοχών των φυλών. Στις πεδιάδες, οι φυσικές μελιτζάνες μας αντικαθίστανται από μεταλλαγμένες. Καθώς αντιστεκόμαστε σε τέτοια πράγματα, έχει εξαπολυθεί σε βάρος μας η Επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι. Η κυβέρνηση παραπλανά τα ΜΜΕ ισχυριζόμενη ότι εγώ μαζί με κάποιους άλλους συντρόφους σκοτωθήκαμε σε ένοπλη σύγκρουση στις 25-26 Μάρτη. Εγώ και όλοι οι άλλοι σύντροφοι είμαστε ασφαλείς. Ο λαός μας προστατεύει, έχει τα μάτια του πάνω μας.

Μητέρα!

Μην κλαις.

Δεν είσαι μόνη.

Δεκάδες εκατομμύρια μητέρες της Ινδίας!

Είμαστε καλά και ασφαλείς! Τα παιδιά σας συμμετέχουν όλα στη μεγάλη μάχη! Αν κερδίσουμε αυτή τη μάχη, ο ήλιος θα ανατείλει – ένα δροσερό αεράκι θα φυσήξει, θα δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον, χωρίς καταπίεση και καταστολή. Πρόσφατα η Αρουντάτι Ρόι επισκέφτηκε τη Νταντακαράνια της Τσατίσγκαρχ, συνάντησε πολλά από τα παιδιά σας στο δάσος και έγραψε για αυτά ώστε να ξέρει ο έξω κόσμος. Αν θες να γνωρίζεις το σκοπό μας, μητέρα, διάβασέ τα όσα έγραψε.

Μητέρα!

Κόκκινους Χαιρετισμούς!

Θα σου γράψω όποτε ξανα έχω την ευκαιρία.

Δικός σου!

Koti, εκ μέρους των Venu, Maina, Raji Reddy και χιλιάδων άλλων γιων.

Μεταφράστηκε στα αγγλικά από τη γλώσσα Τελούγκου και δημοσιεύτηκε την ημέρα της μητέρας στις 8 Μάη του 2016 στο ινδικό περιοδικό Mainstream.

https://parapoda.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: