ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αποτελέσματα φοιτητικών εκλογών 2018: πολιτικά δεδομένα και συμπεράσματα
Αποτελέσματα φοιτητικών εκλογών 2018: πολιτικά δεδομένα και συμπεράσματα
Στις 16 Μαίου 2018, για άλλη μια χρονιά, οι φοιτητικές εκλογές σημαδεύτηκαν από την χρόνια αποδιοργάνωση του φοιτητικού κινήματος. Διεξήχθησαν σε ένα πολύ αρνητικό πολιτικό έδαφος τόσο μέσα, όσο και έξω από τις σχολές. Και φέτος, η αποχή κυριάρχησε στο φοιτητικό σώμα αναδεικνύοντάς την ξανά σε κυρίαρχο ρεύμα (ψήφισαν 61.007 από 62.099 πέρυσι*). Στα ΤΕΙ η συμμετοχή ήταν ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το 2017 (κατά 904 ψήφους), καθώς πολλά τμήματα βρέθηκαν στο στόχαστρο των συγχωνεύσεων Γαβρόγλου. Ωστόσο, το γενικό τοπίο αποδιοργάνωσης και απαξίωσης των συλλόγων δεν μεταβλήθηκε και επιβεβαιώνει ξανά ότι όσο οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι διαδικασίες τους δε μετατρέπονται σε εργαλεία πάλης στα χέρια των φοιτητών, τόσο θα αποσυνδέονται από τις ανάγκες τους και θα παραμένουν σε τροχιά εκφυλισμού.
Τα εκλογικά αποτελέσματα ανέδειξαν για άλλη μια χρονιά τη ΔΑΠ πρώτη δύναμη (24.548 από 24.733 πέρυσι), η οποία σημείωσε μικρή άνοδο σε ποσοστό (40,2% από 39,8%). Η ΔΑΠ παραμένει με διαφορά η νούμερο ένα αστική παράταξη στις σχολές με συγκροτημένο μηχανισμό και δράση που ανοίγει δρόμους στο χτύπημα των φοιτητικών κεκτημένων. Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε η ΠΚΣ (12.316 από 12.294) με μικρή άνοδο σε ποσοστό (20,2% από 19,8%). Άλλωστε η κινηματική καθίζηση δεν ενοχλεί τις δυνάμεις της ΚΝΕ-ΠΚΣ, οι οποίες αφενός δε νιώθουν να «απειλούνται» από κινητοποιήσεις που δεν ελέγχουν, αφετέρου φροντίζουν και η ίδιες ώστε οι σύλλογοι όπου κερδίζουν την «κόκκινη πρωτιά» να παραμένουν άψυχες νεκρές σφραγίδες στις λίστες με τα τρόπαια της ΠΚΣ. Η ΠΑΣΠ βρέθηκε για ακόμη μια χρονιά στην τρίτη θέση με μικρή άνοδο τόσο σε ψήφους (9.232 από 8.979), όσο και σε ποσοστό (15,1% από 14,5% πέρυσι) που αντανακλά τις επίμονες προσπάθειες του πάλαι ποτέ φορέα της, του ΠΑΣΟΚ, να αναμορφωθεί και να στερεωθεί εκ νέου στην πολιτική σκηνή. Πτώση σημείωσαν συνολικά οι δύο εκλογικοί άξονες της ΕΑΑΚ**, τόσο σε ψήφους (6.141 από 7.322), όσο και σε ποσοστό (10,1% από 11,8%). Πρόκειται για τις πολιτικές δυνάμεις που υπέστησαν τη μεγαλύτερη απώλεια ψήφων αθροιστικά, η οποία αντιστοιχεί σε περισσότερη από τη μισή πτώση κάλπης που σημειώθηκε φέτος στα ΑΕΙ. Στην περίπτωση της ΕΑΑΚ γίνονται ορατές οι παρενέργειες που επέφερε η κατάρρευση των αυταπατών της υποτιθέμενης «μεταβατικής εποχής των ευκαιριών» που θα άνοιγε τάχα η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ· μια κατάρρευση που οδηγεί σε εσωτερικό αλληλοσπαραγμό που μεταφράζεται σε απογοήτευση, ως και απαξίωση των φοιτητικών διαδικασιών. Για ακόμη μια χρονιά το Bloco, κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα σημειώνοντας ελάχιστη άνοδο ψήφων (571 από 557), όσο και ποσοστού (0,94% από 0,90%), που σίγουρα δεν αντιστοιχεί στην εμβέλεια κυβερνητικής παράταξης και αποδεικνύει ότι η νεολαία δεν πείθεται έτσι απλά για το μαύρο παρόν και μέλλον που διαμορφώνει η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα διάφορα «ανεξάρτητα» ή «ακομμάτιστα» δεξιόστροφα σχήματα συνεχίζουν να απολαμβάνουν στήριξη από σημαντική μερίδα των φοιτητών, ωστόσο εναλλάσσονται και αναπλάθονται σχεδόν κάθε χρόνο χωρίς σταθερή βάση. Τέλος, η διαλυτική στάση της αναρχίας/αυτονομίας που επηρεάζει σημαντικό κομμάτι των φοιτητών επιχειρεί να δώσει τη χαριστική βολή στην αποδιοργάνωση του φοιτητικού κινήματος. Είτε καλώντας σε αποχή των φοιτητών από τα ίδια τους τα όργανα πάλης (!), είτε οργανώνοντας επιθέσεις ευθέως εχθρικές προς το φοιτητικό κίνημα που γίνονται βούτυρο στο ψωμί των αστικών παρατάξεων και των ΜΜΕ για το χτύπημα των φοιτητικών συλλόγων και των διαδικασιών τους. Φέτος ακόμη και οι επιθέσεις αυτές περιορίστηκαν, πιθανώς με βάση την αποδιοργάνωση που ήδη έχουν επιτύχει.
Στις 16 Μαΐου 2018 εμφανίστηκαν κι άλλοι σύλλογοι όπου, είτε δεν έγιναν φοιτητικές εκλογές, είτε πραγματοποιήθηκαν έξω και μακριά από τις σχολές. Σε αυτή την διαδικασία πρωτοστάτησαν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, με πρόσχημα τον κίνδυνο επιθέσεων από ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου - επιθέσεις που απέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια πόσο αποτελεσματικά μπορούν να παίξουν το βρώμικο ρόλο τους. Στην ΑΣΟΕΕ, με κύρια ευθύνη ΠΑΣΠ – ΔΑΠ, οι εκλογές ακυρώθηκαν πλήρως και αγνοείται η τύχη τους. Στη Νομική Αθηνών η ΔΑΠ μετέφερε πραξικοπηματικά τις κάλπες στην αίγλη Ζαππείου με αποτέλεσμα να στηθεί και δεύτερη, νόθα εκλογική διαδικασία. Στο ΤΕΙ Λάρισας και πάλι η ΔΑΠ αποφάσισε αιφνιδιαστικά να στήσει τις κάλπες στο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας (!) τινάζοντας στον αέρα τη νομιμοποίηση της εκλογικής διαδικασίας. Καταγγελίες της ΠΚΣ για νοθεία από τη ΔΑΠ σημειώθηκαν και στα ΤΕΦΑΑ Αθήνας. Τα παραδείγματα πολλά. Όλα πιστοποιούν τα βήματα που κάνουν οι συστημικές παρατάξεις στην κατεύθυνση διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων και των εκλογών τους που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες. Άλλωστε, η επιδίωξη της ΔΑΠ (εκλογές κάθε 2 χρόνια εκτός σχολών, κατάργηση των παρατάξεων) φανερώνει πιο καθαρά από ποτέ αυτή την κατεύθυνση. Οι ρεφορμιστικές δυνάμεις της αριστεράς (ΠΚΣ, ΕΑΑΚ) έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στη χρόνια αποδιοργάνωση των συλλόγων που δίνει το έδαφος σε αυτές τις εξελίξεις. Στην περίπτωση της ΚΝΕ-ΠΚΣ, πέραν της πάγιας αντικινηματικής γραμμής της, αρκεί να θυμηθεί κανείς τη διασπαστική οργανωτική προσπάθεια προηγούμενων χρόνων να στήνονται οι κάλπες σε ξεχωριστή ημερομηνία από τους υπόλοιπους συλλόγους σε σχολές που έχει την πολιτική ηγεμονία.
Παρόλο που η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε από την λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων, των ιμπεριαλιστικών πολεμικών επεμβάσεων στην περιοχή, καθώς και του νέου Νόμου Γαβρόγλου εντός των σχολών ο οποίος έφερε το φοιτητικό σώμα σε αναβρασμό με μυριάδες αφορμές (διακοπή συγγραμμάτων, διακοπή σίτισης στις εστίες, συγχωνεύσεις σχολών, διάλυση πτυχίων και εισαγωγή πιστοποιητικού διδακτικής επάρκεια), ωστόσο αυτός δε μπόρεσε να μετατραπεί σε γενικευμένη και οργανωμένη αντίσταση των φοιτητών μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις. Αποδεικνύεται ξανά ότι η μετατροπή αυτή δεν έρχεται αυτόματα. Απαιτείται να σπάσουν οι υπάρχοντες πολιτικοί συσχετισμοί μέσα στους συλλόγους που μπλοκάρουν τη συγκρότηση της πάλης των φοιτητών. Να βγει μπροστά μια πολιτική γραμμή που θα βάλει σε πρώτο πλάνο την συγκρότηση μαζικού και οργανωμένου κινήματος, έξω από κυβερνητικές και διαχειριστικές αυταπάτες. Λείπει, καταρχήν, η πολιτική κατεύθυνση της Αντίστασης και της Διεκδίκησης έξω από τα πλαίσια συνδιαλλαγής και συνεννόησης με τους μηχανισμούς του υπουργείου παιδείας και των διοικήσεων του πανεπιστημίου. Επιπλέον, λείπει η πολιτική φωνή που θα συγκροτήσει τον πολιτικό λόγο της νεολαίας κόντρα στις επιθετικές αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και στους πολεμικούς κινδύνους που γεννάει η σύρραξη των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Ακόμη κι ο κλειστός ακτιβίστικος τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να παρέμβει η ΚΝΕ στο ζήτημα του πολέμου, φανέρωσε διεργασίες στο φοιτητικό σώμα, μόνο και μόνο για να σβήσει σα διάττοντας αστέρας στον ορίζοντα μιας εβδομάδας στο πλαίσιο των προεκλογικών δράσεων της ΠΚΣ. Οι ανησυχίες της φοιτητικής νεολαίας έχουν πολλαπλασιαστεί και αγγίζουν όλο το φάσμα των εξελίξεων, χωρίς να παίρνουν απαντήσεις. Το πολιτικό αποτέλεσμα που παράγεται προς το παρόν είναι η καθήλωση.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις σημείωσαν μικρή άνοδο στις ψήφους τους πανελλαδικά (554 από 522 πέρυσι και 0,91% από 0,84% σε ποσοστό αντίστοιχα) σε ένα πολύ δυσμενές πολιτικό και συνδικαλιστικό τοπίο. Γνωρίζουν πολύ καλά τους περιορισμούς που θέτει το εύρος της απεύθυνσής τους και αντικρίζουν το πολιτικό περιβάλλον με βαθύ προβληματισμό, άλλα και αποφασιστικότητα. Αντλούν τη δύναμη να συνεχίσουν με μεγαλύτερο πείσμα να ανοίγουν μέτωπα πάλης με όπλο την αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, αντισυνδιαχειριστική πολιτική τους γραμμή. Με πίστη ότι αυτή η γραμμή είναι ικανή να δίνει αποτελέσματα, να γεννά εστίες αντίστασης, να επιβάλλει και να καταχτά την κοινή δράση με άλλες δυνάμεις στην πάλη, υπηρετώντας παράλληλα την επαναφορά του πολιτικού λόγου στα αμφιθέατρα και τη διαπάλη των απόψεων σε κάθε βήμα. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις χαιρετίζουν τους εκατοντάδες φοιτητές που συνέβαλλαν στο φετινό εκλογικό αποτέλεσμα με τη στήριξή τους σε 41 συλλόγους της χώρας και τους καλούν να τη μετουσιώσουν σε ενεργή δράση μέσα στις σχολές από την επόμενη μέρα.
*Πηγή: συγκεντρωτικά αποτελέσματα ΠΚΣ για το 2018. Στη δική μας επεξεργασία αθροίζουμε ΑΕΙ και ΤΕΙ μαζί.
** Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία (δυνάμεις ΛΑΕ, ΑΡΔΙΝ & ΑΡΕΝ) και ΕΑΑΚ (δυνάμεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου