18 Μαΐου 2018

Αρχιτεκτονική Πάτρας | Έλλειψη χρημάτων; Να πληρώσουν οι φοιτητές!

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Αρχιτεκτονικής Πάτρας το Τμήμα αδυνατεί να πληρώσει τους συμβασιούχους καθηγητές και να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του. Για να απαντήσει στις φήμες ότι το τμήμα της Αρχιτεκτονικής υπολειτουργεί, έχει ετοιμάσει και καταθέσει στην συνέλευση του Τμήματος πρόταση για να χτιστεί παράρτημα Αρχιτεκτονικής Πατρών στην Αθήνα σε προπτυχιακό και ερευνητικό επίπεδο, με δίδακτρα της τάξης των 1.800 ευρώ το χρόνο. Μάλιστα για να δικαιολογήσει τα δίδακτρα που θα επιβάλλονται, αναφέρει: «Δεδομένου ότι, τουλάχιστον στην αρχή, θα είναι αδύνατη η φιλοξενία των συμμετεχόντων, οι πρώτες ομάδες φοιτητών θα προέλθουν κατά προτεραιότητα από την Αθήνα. Αν αυτοί παραμείνουν στην Αθήνα, οι οικογένειές τους θα εξοικονομήσουν αφ’ ενός το κόστος στέγασης (ενοίκιο, κοινόχρηστα, κλπ) στην Πάτρα, και αφ’ ετέρου άλλα ποσά (δαπάνες εγκατάστασης, οδοιπορικά, μεταφορικά, κλπ), πέραν του μη μετρήσιμου ηθικού/συναισθηματικού οφέλους των οικογενειών. Αν το μόνο το κόστος της στέγασης, 1800 ευρώ/ανά φοιτητή τον χρόνο κατ’ ελάχιστον, αποδοθεί για τους σκοπούς ίδρυσης του ερευνητικού πυρήνα, τότε θα επιτευχθεί, πέραν των άλλων ωφελημάτων, η εξασφάλιση ενός σημαντικού μέρους, αν όχι ολόκληρου του ποσού που λείπει για την επιτέλεση του διδακτικού έργου.»

Καθόλου εντύπωση δεν μας προκαλεί η στάση της πρυτανικής αρχής, που ρίχνει κάθε ευθύνη στον πρόεδρο του Τμήματος με τα μεγαλεπήβολα σχέδια του, και διαβεβαιώνει τους φοιτητές πως θα επέμβει και θα βάλει τέλος στις αυθαιρεσίες του. Σε μία πρώτη φάση ανοίγει πλέον ο δρόμος για δίδακτρα και στο προπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ακολουθώντας το μεταπτυχιακό όπου παγιώθηκαν μέσω του νόμου Γαβρόγλου. Μπορεί να μας λένε πως τα δίδακτρα αποτελούν αναγκαιότητα για την κάλυψη των αναγκών μας, όμως η αλήθεια είναι πως είναι πάγια η προσπάθεια του συστήματος να μετακυλύει το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών, ορθώνοντας ταξικούς φραγμούς για όσους από εμάς δεν έχουν τα χρήματα να ανταπεξέλθουν, χτίζοντας ένα πανεπιστήμιο λίγων και εκλεκτών. Η επίθεση στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, πιστή στις επιταγές ΕΕ-ΗΠΑ-ΔΝΤ, εντείνεται όπως φαίνεται και με πρόσφατη ανακοίνωση της τρόικας προς την κυβέρνηση, που βάζει στο τραπέζι των προαπαιτούμενων και των καινούριων μέτρων την επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Είναι σημαντικό να αναδειχθεί πως από πλευράς καθηγητικού κατεστημένου και πρυτανικών αρχών, αλλά ακόμη και από πλευράς αριστερών δυνάμεων, αιτία για όλα αυτά είναι η μη επαρκής χρηματοδότηση. Έτσι, σε κινητοποιήσεις και συνελεύσεις κυριάρχησε η κοστολόγηση των σπουδών και κύριο αίτημα αποτέλεσε η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Τέτοιες απόψεις λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για τους συλλόγους και τις διεκδικήσεις τους, αφού θέτουν το ζήτημα των διδάκτρων ως ζήτημα υποχρηματοδότησης και όχι ως ζήτημα πολιτικής στόχευσης και επίθεσης στα δικαιώματά μας. Δείγμα αποσυγκρότησης, μάλιστα, του συλλόγου αποτελεί και το πως ζητήθηκε από την πλειοψηφία των φοιτητών να μην υπάρχει ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΧΡΟΙΑ στην διαδικασία της συνέλευσης, ενώ καμία αριστερή φωνή και δύναμη δεν κατάφερε(αν και δεν προσπάθησε ιδιαίτερα) να ανατρέψει αυτό το κλίμα. Ενισχύοντας αυτό το κλίμα, οι δυνάμεις ΚΝΕ-ΕΑΑΚ καλλιεργώντας αυταπάτες για τον ρόλο των πρυτανικών αρχών και του καθηγητικού κατεστημένου, αναδείκνυαν ως αναγκαία δράση την άσκηση πίεσης για να γίνει Τμήμα εδώ και τώρα ώστε να παρθούν οι «σωστές» αποφάσεις. Ενδεικτικό είναι ότι όταν τέθηκε ζήτημα κατάληψης, ακόμα και μπροστά σε αυτό το τόσο οξυμένο ζήτημα, η απάντηση των ΕΑΑΚ ήταν η αναμονή της κλιμάκωσης και της ωρίμανσης των συνθηκών δείχνοντας για άλλη μία φορά την ανεμπιστοσύνη τους στον κόσμο, βερμπαλίζοντας στον εικονικό τους συνδικαλισμό.

Σαν Αγωνιστικές Κινήσεις, θεωρούμε ότι τα ζητήματα απαντιούνται μόνο πολιτικά και οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια καταλήγει σε αδιέξοδο. Οι σύλλογοι πρέπει να αναγνωρίζουν την πραγματική αιτία των προβλημάτων τους και να παλεύουν χωρίς αυταπάτες για το ρόλο του πανεπιστημίου μέσα σε αυτό το σύστημα και όχι να περιφέρονται σε υπουργεία και όργανα διοίκησης. Η πραγματική αναγκαιότητα είναι η αντίσταση στην επίθεση και η πάλη για τα δικαιώματά μας, ενάντια σε ταξικούς φραγμούς και εντατικοποίηση, για πτυχία με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς δίδακτρα! Δίνουμε απάντηση στα προβλήματά μας, με όπλα τους συλλόγους και τις Γενικές μας Συνελεύσεις!

-ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΕ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΥΧΙΑΚΑ!

-ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΩΝ!

-ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ!

-ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ!

-ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ!

-ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΕΡΓΙΑ!

-ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ!

http://www.agonistikeskiniseis.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: