04 Μαρτίου 2019

Αλλαγές σε ταξικότερη και αντιδραστικότερη κατεύθυνση για την εισαγωγή σε πανεπιστημιακά τμήματα Μουσικών Σπουδών

Με αιφνιδιαστική απόφαση μέσα στο Φλεβάρη, το Υπουργείο Παιδείας ορίζει τις προϋποθέσεις εισαγωγής σε τμήματα πανεπιστημιακά Μουσικών Σπουδών (Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου). Οι αλλαγές θα ισχύσουν από φέτος – αν και δεν είναι το βασικό αρνητικό στοιχείο ο αιφνιδιασμός όπως θα δούμε.

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, οι υποψήφιοι μαθητές και απόφοιτοι εξετάζονται σε πανελλαδικές σε τρία μαθήματα: Στη Νεοελληνική Γλώσσα και σε δύο μουσικά μαθήματα -α) Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία και β) Μουσική Αντίληψη και Γνώση. Για την εξαγωγή του βαθμού, μετράνε από 30% το κάθε μάθημα και 10% ο βαθμός του Απολυτηρίου.

Ας κάνουμε μερικές απαραίτητες επισημάνσεις:

Η ύλη είναι αόριστη και χαοτική καθώς η απόφαση αναφέρει τομείς εξεταστέας ύλης αλλά δεν παρέχει ούτε βιβλία ούτε συγκεκριμενοποίησή της.

Χωρίς καμία υπερβολή, οι γονείς είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν σε οποιοδήποτε τρόπο ιδιωτικής εκπαίδευσης για να καλύψουν τα δύο από τα τρία εξεταζόμενα μαθήματα. Πόσο μάλλον που προϋπόθεση εισαγωγής είναι «α) ο υποψήφιος να επιτύχει σε καθένα μουσικό μάθημα βαθμό τουλάχιστον ίσο με το 30% του άριστα, β) ο μέσος όρος των βαθμών των δύο μουσικών μαθημάτων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με το 50% του άριστα» (ναι ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει και τη βάση του 10!),

Μια ιδιαίτερα πονηρή πλευρά είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα μαθητικής ροής προς την τριτοβάθμια, ωθώντας (με «φάκα» την εξέταση σε ένα μόνο μάθημα γενικής Παιδείας) τους μαθητές σε μονοθεματικό στόχο τα τμήματα μουσικών Σπουδών. Αν γενικευτεί μια τέτοια τακτική, θα σημαίνει το σοβαρό περιορισμό στο εύρος δηλώσεων σχολών από τους μαθητές.

Εδώ να σημειωθεί πως τα Μουσικά Σχολεία ήδη δέχονται σοβαρούς περιορισμούς στη λειτουργία τους, καθώς μεγάλο τμήμα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τα μουσικά όργανα διορίζονται στη μέση της χρονιάς ή καθόλου ενώ μπαίνει και περιορισμός (ελάχιστη χιλιομετρική απόσταση) στη δωρεάν μετακίνηση μαθητών. Μια σειρά αντίστοιχες ρυθμίσεις είναι στα σκαριά.

Είναι, λοιπόν, φανερό, πως και με αυτές τις ρυθμίσεις, η κυβέρνηση οξύνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, πετάει τα «βαρίδια» υποχρέωσης δωρεάν δημόσιας παιδείας και επιδιώκει να κάνει τον αποτελεσματικό τροχονόμο στην θέληση της μαθητικής νεολαίας να συνεχίσει τις σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να αποσυρθούν – πρέπει να ανατραπούν. Δεν αρκεί ούτε η κριτική στον κυβερνητικό αιφνιδιασμό ούτε το αίτημα «να μην εφαρμοστούν για αυτήν τη χρονιά».

Δωρεάν δημόσια παιδεία για όλα τα παιδιά.

Ενάντια στους ταξικούς φραγμούς - Όχι στην εντατικοποίηση - Οχι στην άπειρη και αόριστη ύλη

Αμεση απόσυρση της απόφασης για τη νέα εισαγωγή σε τμήματα μουσικών σπουδών

Πλήρης δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών των μαθητών στα Μουσικά Σχολεία



Δεν υπάρχουν σχόλια: