Οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης χρόνια τώρα αναπνέουν όσα ξερνούν τα φουγάρα των διυλιστηρίων των Ελληνικών Πετρελαίων. Κυριολεκτικά δεν μπορεί κανείς να ανασάνει. Στο Κορδελιό, στο οποίο οι κάτοικοι βγήκαν στον δρόμο μαζικά με πορεία και έκλεισαν τη Μοναστηρίου την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, τα συμπτώματα είναι αισθητά ακόμη και στον επισκέπτη της συνοικίας.
Από το 2016, οι κάτοικοι του Κορδελιού συσπειρώθηκαν διαδικτυακά σε μια ομάδα με τίτλο «Η αναπνοή είναι δικαίωμα» και κινητοποιήθηκαν κατά βάση με καλέσματα μέσω διαδικτύου. Τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση έχει πάρει τραγικές διαστάσεις και η δυσοσμία και τα συμπτώματα φτάνουν στον Εύοσμο, σε πολλές δημοτικές ενότητες του δήμου ΔΕΛΤΑ και σε περιοχές του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Έντονη μυρωδιά πετρελαίου, γκαζιού και καπνού, τσούξιμο ματιών και λαιμού, αναπνευστικά προβλήματα και δυσφορία είναι καθημερινά φαινόμενα. Τα φουγάρα των ΕΛΠΕ σε καθημερινή βάση ανοίγουν παράθυρο στον ουρανό και απλώνουν τις μυρωδιές και τις χημικές ουσίες στον αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (το επίσημο κράτος δηλαδή) απαντά ότι διερευνά ποια βιομηχανία ρυπαίνει. Οι τιμές που αποτυπώνονται στους σταθμούς είναι υπερδιπλάσιες της μέσης επιτρεπόμενης τιμής αλλά δεν ενημερώνουν τους κατοίκους για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει πάρουν (σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο ΠΚΜ 22-12-2018, 11-1-2019). Η τελευταία απάντηση της περιφέρειας στις 8-2-2019 προς εκπρόσωπο της επιτροπής είναι χαρακτηριστική της στάσης του κράτους. Αφού αναφέρει ότι οι χημικές οργανικές ενώσεις δεν συγκαταλέγονται στις καρκινογόνες ουσίες, εξηγεί ότι «μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα και δευτερογενείς επιδράσεις (ναυτία, αϋπνία, πονοκέφαλο, δυσφορία και ψυχολογικό στρες). Σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορούν να προκαλέσουν ρινικό ερεθισμό και να επιδεινώσουν τα προβλήματα σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή άσθμα»!
Ο δήμος συνεχίζει να «αιτείται χορηγιών» από τα ΕΛΠΕ στα πλαίσια της «κοινωνικής ευθύνης της επιχείρησης» -ή όπως λέει κι ο λαός «να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι», η επιχείρηση συνεχίζει να φακελώνει τους κατοίκους που διαμαρτύρονται ακόμη και με στοιχεία για την πολιτική τους τοποθέτηση και δράση, το υπουργείο προστασίας περιβάλλοντος κωφεύει, οι εισαγγελείς ερευνούν και δε βρίσκουν, οι αναλύσεις στο ΑΠΘ γίνονται αλλά δεν ανακοινώνονται και οι κάτοικοι εξοργίζονται.
Το τελευταίο διάστημα, η συζήτηση βγήκε από το διαδίκτυο και αποτυπώθηκε σε ανακοινώσεις που μοιράστηκαν πόρτα πόρτα, έγιναν συνελεύσεις και κινητοποιήθηκαν κι άλλοι κάτοικοι, με αποτέλεσμα τη μαζική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους του Κορδελιού. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι κατανοώντας ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από κανέναν, αν δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλεις αναρτησεις
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
λαϊκη αντισταση - Α.Α.Σ.
Αριστερα
Πολιτικη
Διεθνη
Εργαζομενοι
Μεταναστες - προσφυγες - πολιτικοι προσφυγες
Νεολαια
Δημοκρατια;
Κινηματα
Τοπικα
Μνημες
Πολιτισμος
Εκλογες
ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Videos
Get this Recent Comments Widget
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου