30 Οκτωβρίου 2020

Θεσσαλονίκη| Ανακοίνωση Αγωνιστικών Κινήσεων Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών για τις εκλογές στο Σ.Ε.Φ.Ι.Ε.

Πραγματοποιήθηκαν στις 17-18 Οκτωβρίου οι εκλογές του σωματείου εργαζομένων στα φροντιστήρια και την ιδιωτική εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη. Οι εκλογές αφορούσαν την εκλογή αντιπροσώπων για το διοικητικό συμβούλιο, για την πανελλαδική ομοσπονδία (ΟΙΕΛΕ) και για το εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). Η συμμετοχή παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με τις εκλογές του 2018, όπως και η κατανομή των εδρών στο ΔΣ του σωματείου. Παρακάτω δίνονται αποτελέσματα σε ψήφους και σε παρένθεση ο αριθμός των εδρών.



Αρχικά, είναι ιδιαίτερα προβληματικό ότι η εκλογική διαδικασία διεξήχθη με εφαρμογή του νόμου 1264/82 που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην διαλυτική κατάσταση που υπάρχει σήμερα σε σωματεία και ομοσπονδίες. Πρόκειται για ένα αντιδραστικό νόμο που προβλέπει την ενίσχυση με έδρες των πρώτων παρατάξεων σε ψήφους, νοθεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα. Ουσιαστικά ο 1264/82 φτιάχτηκε για να μπορεί ο καθεστωτικός συνδικαλισμός να κλέβει έδρες από τις μικρότερες δυνάμεις. Είναι πρακτική του ΠΑΜΕ, που μάλιστα δεν καταγγέλλεται από άλλες δυνάμεις (πχ Αγωνιστική Ενότητα) να τον εφαρμόζει.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις παλεύουν ώστε οι διαδικασίες των σωματείων να είναι ανεξάρτητες από τους μηχανισμούς του κράτους. Για αυτό τον λόγο προτείνουν εκλογές με απλή αναλογική, χωρίς παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου. Ταυτόχρονα, παλεύουν να μην εφαρμοστεί το φακέλωμα των σωματείων από το κράτος μέσω του μητρώου πραγματικών δικαιούχων και οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που προωθεί η κυβέρνηση ώστε να απονεκρώσει την ζωντανή συζήτηση στα σωματεία.





Την επόμενη περίοδο, τα δικαιώματα στον αξιοπρεπή μισθό, το ωράριο, τον συνδικαλισμό θα αμφισβητηθούν συνολικά από τα μέτρα που σκοπεύει να ψηφίσει η κυβέρνηση. Το ΔΣ του ΣΕΦΙΕ, όπου υφίσταται πλειοψηφία των ρεφορμιστών του ΠΑΜΕ, δεν μπορεί να συμβάλει στη συγκρότηση αντιστάσεων ενάντια στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής εκπαίδευσης, να τους παρέχει τον χώρο που θα εκφραστούν και θα πάρουν αποφάσεις αγώνα. Δεν μπορεί να συγκροτήσει ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες για να οργανώσει επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις που θα πιέσουν την εργοδοσία, η οποία παραβιάζει το ωράριο, αφήνει εργαζόμενους απλήρωτους και ανασφάλιστους ενώ παράλληλα μεθοδεύει την νέα περικοπή του ωρομισθίου. Σε όλα μπαίνει εμπόδιο ο υπάρχοντας συσχετισμός στο σωματείο, που έχει πραγματοποιήσει ελάχιστες δράσεις από την αρχή της χρονιάς, οι οποίες καλέστηκαν με κλειστό τρόπο. Την ίδια στιγμή, η Αγωνιστική Ενότητα υιοθετεί μια πολιτική ακολουθητισμού προς το ΠΑΜΕ, αφού δεν ανοίγει καμία ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση μαζί του.

Για τις Αγωνιστικές Κινήσεις, το σωματείο οφείλει να απευθυνθεί σε όλο και περισσότερους συναδέλφους και να μαζικοποιηθεί. Θα πρέπει οι συνάδελφοι να νιώσουν τον αγώνα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα, δική τους υπόθεση και όχι μια διαδικασία που θα την κάνουν άλλοι εκ' μέρους τους. Δεν θα πρέπει να καλλιεργείται μια δήθεν «αγωνιστική επάρκεια» γιατί δημιουργεί εφησυχασμό που δεν αντιστοιχεί με την περίοδο. Ο εικονικός συνδικαλισμός που θα χειροκροτεί τις προτάσεις νόμου του στο κοινοβούλιο, οι δράσεις δια αντιπροσώπων που κινούνται σε συμβολικό επίπεδο, είναι φανερό ότι θα οδηγούν ξανά και ξανά σε νέα αδιέξοδα.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις με την συμμετοχή τους στις εκλογές θέλησαν να προβάλουν την κατεύθυνση της αντίστασης και διεκδίκησης, μέσα σε ένα πολύ δυσμενές πολιτικό και συνδικαλιστικό τοπίο. Άνοιξαν την πολιτική συζήτηση με αφορμή τις εκλογές και απευθύνθηκαν στο κόσμο του κλάδου. Με τις παρεμβάσεις τους σε εργασιακούς χώρους και τα υλικά τους εστίασαν στα σοβαρά προβλήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπως είναι τα χαμηλά ωρομίσθια, η απλήρωτη, ανασφάλιστη εργασία αλλά και η έλλειψη συλλογικής σύμβασης. Θα συνεχίσουν να κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση, γνωρίζοντας ότι είναι εκείνη που μπορεί να ανασυγκροτήσει τα σωματεία και να γεννήσει εστίες αντίστασης στους χώρους δουλειάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: