13 Ιανουαρίου 2021

Τελεσίγραφο από τους Ινδούς αγρότες


Έναν μήνα με κλιμακούμενες κινητοποιήσεις και κορύφωση την 26η Ιανουαρίου, την Ημέρα της Δημοκρατίας και επέτειο του συντάγματος της ανεξάρτητης Ινδίας, στην οποία θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στο κέντρο της πρωτεύουσας, προανήγγειλαν οι ηγέτες των ξεσηκωμένων αγροτών σε συνέντευξη που έδωσαν πριν λίγες ημέρες. Η τελευταία συνάντηση με κυβερνητική αντιπροσωπεία στις 4 Ιανουαρίου απέβη άκαρπη. Η κυβέρνηση αρνείται να αποσύρει τους νόμους και οι αγρότες αρνούνται να κάνουν πίσω.

Στις 5 Ιανουαρίου οι αγρότες συμπλήρωσαν 40 ημέρες αγώνα στα μπλόκα γύρω από το Δελχί. Σινγκού, Τικρί, Γκατζιπούρ και μερικά ακόμη σημεία είναι τα μεγαλύτερα, στα οποία τα τρακτέρ, τα αυτοκίνητα και οι σκηνές εκτείνονται σε μήκος χιλιομέτρων. Μπλόκα και άλλες μορφές κινητοποιήσεων γίνονται σχεδόν σε όλη τη μεγάλη χώρα. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο με αποκλεισμούς σιδηροδρομικών γραμμών και κλιμακώθηκαν με έξοδο στους εθνικούς δρόμους. Ηγετικό ρόλο διαδραματίζουν οι αγρότες από την βορειοδυτική Ινδία, ιδιαίτερα το Παντζάμπ και την Χαριάνα.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση Μόντι αιφνιδιάστηκε από τις αντιδράσεις. Θεωρούσε πως ψηφίζοντας τους τρεις νόμους με συνοπτικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εν μέσω της πανδημίας, δεν θα αντιμετώπιζε προβλήματα. Αντέδρασε στέλνοντας την αστυνομία στις πρώτες διαδηλώσεις και έκλεισε την πρόσβαση προς το Δελχί, αλλά οι αγρότες στα μπλόκα, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες αυξάνονταν. Εκατοντάδες αγροτικές ενώσεις κινητοποιήθηκαν και πολλά εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλες κοινωνικές οργανώσεις από τις πόλεις έσπευσαν για βοήθεια. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση προσπάθησε να βάλει μπροστά την εκστρατεία συκοφαντίας. Κατηγόρησε την ηγεσία των αγροτών από το Παντζάμπ ως υποστηρικτές του παράνομου ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκού) και των αυτονομιστών Σιχ. Προκάλεσε την οργή των αγροτών και ιδιαίτερα εκείνων που ήταν παλιότερα στρατιωτικοί και γύρισαν στα χωριά τους μετά από χρόνια θητείας, για να ζήσουν από την καλλιέργεια της γης. Τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να διασπάσει το μέτωπο των αγροτικών ενώσεων, ισχυριζόμενη πως υπάρχουν αγροτικές ενώσεις και αγροτοσυνδικαλιστές που συμφωνούν με τα μέτρα και προσπαθεί να διαλέξει συνομιλητές.

Ιδιαίτερη επίθεση από τα κυβερνητικά ΜΜΕ έχει δεχθεί η ένωση των φτωχομεσαίων αγροτών του Παντζάμπ Krantikari Kisan Union Punjab και ο πρόεδρός της, Νταρσάν Παλ. Ο εβδομηντάχρονος, πρώην γιατρός, εγκατέλειψε το επάγγελμά του και γύρισε στην γενέτειρά του για να γίνει αγρότης. Για χρόνια μέσω της ένωσης αγωνίστηκε για να απαλλαχθούν από τα χρέη οι φτωχοί αγρότες. Φέτος έγινε πρόεδρος της ένωσης, η οποία ήταν από τις πρώτες που αντέδρασαν στους νόμους του Μόντι και θεωρείται πως έχει παίξει σημαντικό συντονιστικό ενοποιητικό ρόλο στην αγροτική κινητοποίηση. Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του μετώπου των 31 αγροτικών ενώσεων που ηγείται των κινητοποιήσεων και ως μέλος της Πανινδικής Επιτροπής Συντονισμού (AIKSCC) που εκπροσωπεί περισσότερες από 250 οργανώσεις αγροτών σε όλη την χώρα, συμμετείχε στις αγωνιστικές προετοιμασίες στο Ουτάρ Πραντές, το Ρατζαστάν, την Καρνατάκα, την Μαχαράστρα και αλλού. Ο Δρ Νταρσάν Παλ κατηγορείται πως παλιότερα πήρε μέρος στην ίδρυση του Λαϊκού Δημοκρατικού Μετώπου της Ινδίας (PDFI), μαζί με τον συγγραφέα Βαραβάρα Ράο και άλλους διανοούμενους, το οποίο το ινδικό καθεστώς θεωρούσε ως οργάνωση σχετιζόμενη με τους παράνομους Μαοϊκούς. Ιδιαίτερα ενοχλήθηκε η ακροδεξιά κυβέρνηση Μόντι από την εκδήλωση που έγινε σε αγροτικό μπλόκο στις 10 Δεκεμβρίου, διεθνή ημέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αίτημα την απελευθέρωση των προφυλακισμένων αριστερών αγωνιστών για την υπόθεση Μπίμα-Κορεγκαόν. Ο Υπουργός Τροφίμων Piyush Goyal, που διαπραγματεύεται με την ηγεσία των αγροτών, σε μια προφανή προσπάθεια υπονόμευσης της ενότητάς τους, ισχυρίστηκε σε συνέντευξη πως την ηγεσία των αγροτικών κινητοποιήσεων την έχουν πάρει οι αριστεροί και οι οπαδοί των Μαοϊκών, που θέλουν να πολιτικοποιήσουν τον αγώνα!

Οι επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Οι αγρότες ετοιμάζουν μια πρώτη κίνηση από όλα τα μπλόκα προς το Δελχί επιμένοντας στην πλήρη απόσυρση των τριών νόμων, η επόμενη συνάντηση με την κυβερνητική αντιπροσωπεία είναι στις 8 Ιανουαρίου και οι δυο πλευρές προετοιμάζονται για σκληρή αναμέτρηση.

Δ.Π. - Προλεταριακή Σημαία

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

.....Ο Υπουργός Τροφίμων Piyush Goyal, που διαπραγματεύεται με την ηγεσία των αγροτών, σε μια προφανή προσπάθεια υπονόμευσης της ενότητάς τους, ισχυρίστηκε σε συνέντευξη πως την ηγεσία των αγροτικών κινητοποιήσεων την έχουν πάρει οι αριστεροί και οι οπαδοί των Μαοϊκών, που θέλουν να πολιτικοποιήσουν τον αγώνα!......Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο τον Καπιταλισμό. Ο Υπουργός προσφέρει απλόχερα στον Οπορτουνισμό χαρακτηριστικά που δεν έχει. Λογικό....

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Πράγματι τον οπορτουνισμό στην Ινδία τον εκπροσωπεί παράνομο το ΚΚ Ινδίας (μαοϊκό) που παλεύει μαζί με τους αντιβάσι και με το όπλο στο χέρι ενάντια στη καταστροφή των περιοχών τους από τις πολυεθνικές, την ινδική κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των τοπικών κρατιδίων. Το κόμμα που από τις ινδικές κυβερνήσεις χαρακτηρίστηκε ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα και ζήτησαν τη συνδρομή των ΗΠΑ για να το αντιμετωπίσουν.

Αντίθετα την επανάσταση την εκπροσωπεί το αδελφό του ΚΚΕ ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό) -μαζί και το ΚΚΙ- από το τότε που συγκυβερνούσε ή στήριζε κεντρικές κυβερνήσεις του Κογκρέσου ενώ όταν ήταν κυβέρνηση στην Ορίσα ή τη Δυτική Βεγγάλη έσφαζε τους αγρότες για χάρη των πολυεθνικών βωξίτη, εγκαλούσε την κεντρική κυβέρνηση για μη αποφασιστική αντιμετώπιση των ανταρτών, ενώ τώρα ως κυβέρνηση στη Κεράλα έχει γίνει παράδειγμα αριστερής κυβερνητικής διαχείρισης.

Ανώνυμος είπε...

Αντίσταση στις γειτονιές. Ξέρω πως θα πέσει λογοκρισία αλλά δεν πειράζει σε καταλαβαίνω πως βρίσκεσαι σε αδιέξοδο. Περσινά ξινά σταφύλια μας σερβίρεις μόνο που σάπισαν και βρωμάνε. Το ΚΚΕ απέδειξε περίτρανα το 2012 πως δεν συμμετέχει σε καμία κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλίσμού. Εσείς και η παρέα σας στην Ινδία είσαστε που στηρίζετε τους Καπιταλιστές και την Ιδιοκτησία τους στα μέσα με τα παραμύθια της ...αποικίας.... και της ...εξάρτησης..... Τα κόλπα μας τελείωσαν το 1991.... Τώρα κόψε το σχόλιο τι άλλο να κάνεις....

Ανώνυμος είπε...

https://www.komep.gr/m-article/I-stratigiki-simasia-tis-arnisis-symmetoxis-toy-KKE-se-astiki-kybernisi-2012-2015/ Δεν έχεις τα κότσια να το βάλεις για αυτό θα πέσει λογοκρισία....

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ λέει πως δεν θα συμμετέχει ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ (στρατηγική σημασία της άρνησης συμμετοχής) σε αστική κυβέρνηση. Αυτό μένει να αποδειχτεί...
Στο παρελθόν, βέβαια, συμμετείχε, στηρίζοντας το σύστημα στα δύσκολα, και του στοίχησε σε πολλά επίπεδα.
Η ανάρτηση μιλά, ωστόσο, για ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ των αγροτών ότι χειραγωγούνται απ' τους μαοικούς. Τους καταγγέλλει, δηλαδή. Γι' αυτό, τι απαντά ο φίλος απ' το ΚΚΕ, όταν είναι γνωστό ότι το αδελφό με το ΚΚΕ κόμμα συμμετέχει και στηρίζει τις αστικές κυβερνήσεις κεντρικά και τοπικά στην Ινδία;
Η λαική σοφία λέει "πες μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι"...

Ανώνυμος είπε...

Ασφαλώς και συμμετείχε το 1944 στην κυβέρνηση ...παπατζή... στην γραμμή των πολιτικών μετώπων και σταδίων ΕΑΜ της Κ.Δ μετά το 1935 λόγω οπορτουνισμού. Και αποδείξαμε μετά το 1991... πως ότι λέμε το εννοούμε το 2012... Αρα άστοχο το σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω ότι ένα οπορτουνιστικό κείμενο της ΚΟΜΕΠ για τις κυβερνήσεις όπου προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, πράγματι είναι ένα σημαντικό πολιτικό επιχείρημα απέναντι σε ένα κόμμα σε μια μακρινή ήπειρο, που μάχεται με το όπλο στο χέρι για την απελευθέρωση του λαού του, με καθημερινό φόρο αίματος, και είναι αναγνωρισμένο ως η "νο1 εσωτερική απειλή για το ινδικό κράτος".

Ο ανάπηρος καθηγητής G.N. SAIBABA, πολιτικός κρατούμενος και καταδικασμένος σε ισόβια φυλάκιση επειδή κατηγορήθηκε πως είχε σχέσεις (!) με το παράνομο ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκό) και το ναξαλίτικο αντάρτικο χωρίς καμία απόδειξη, αυτό περίμενε να ακούσει πίσω από το κελί της φυλακής, αν το ΚΚΕ σκοπεύει να μπει στην κυβέρνηση ή όχι.

ΚΚ

Ανώνυμος είπε...

Στις διεθνείς σχέσεις μετά το 1991... οι επαφές είναι σε διάφορα επίπεδα. Αλλες σχέσεις έχουμε με τα ...Κ.Κ που αναφέρεις και άλλες με το Κ.Κ Τουρκίας Μεξικού και των εργαζομένων στην Ισπανία. Τα γνωρίζεις αυτά αλλά λογικό να τα μπερδεύεις.... Ελπίζω να συμφωνείς για τον καπιταλισμό που είναι στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο σχεδόν παγκόσμια..

Ανώνυμος είπε...

Οπορτουνισμός είναι η συμμετοχή σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού και να προσπαθείς να ξεπλύνεις τον Καπιταλισμό με τα παραμύθια της ...αποικίας... εξάρτησης.... όταν είναι στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο σχεδόν παγκόσμια και σίγουρα σε Ινδία και Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Τσιπρας εκανε πρόταση στο ΚΚΕ για κοινη κάθοδο στις εκλογες και πρότεινε μαλιστα να τοποθετηθεί η Αλεκα Παπαρηγα στην πρωθυπουργία αυτης της κυβέρνησης..που ερχόταν... Οποτε μην εκτίθεστε παρασυρμένοι  απο την καούρα σας σαν πολίτικοι νανοι που ειστε απέναντι στο ΚΚΕ.. ( που αν φυσήξει θα φυγει η σκονη απο τον κουραμπιέ σας )
Απορω επισης πως ενα σοβαρο κομμα οπως το ΜΛ ΚΚΕ συνεργάστηκε με μια κουρελού που σκουπίζουμε τα παπούτσια μας απο την λασπη

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος15/1/21, 10:51 μ.μ.

Πιστεύω ότι ένα οπορτουνιστικό κείμενο της ΚΟΜΕΠ για τις κυβερνήσεις όπου προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα,........ ...πορτουνιστικό.... το άρθρο που λέει πως οι Κομμουνιστές δεν συμμετέχουμε σε καμία κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις....

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Μια λεπτομέρεια που μάλλον σας διαφεύγει. Η δική σας παρέα στην Ινδία υπήρξε κυβέρνηση κεντρικά αλλά και σε ομόσπανδα κράτη της χώρας και εξακολουθεί να υπάρχει σε ομόσπονδο κράτος, το ΚΚΙ(μαρξιστικό), όχι η δική μας που είναι το ΚΚΙ(μαοϊκό), που είναι παράνομο, που διεξάγει αντάρτικο και έχει καμπόσους φυλακισμένους και νεκρούς από κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε η παρέα σας, είτε σε συνεργασία είτε και μόνο του. Η λογοκρισία γι΄αυτά δεν πέφτει εδώ αλλά στο Ριζοσπάστη!

Ανώνυμος είπε...

Αντίσταση στις γειτονιές!16/1/21, 3:18 μ.μ. Μπερδεύτηκες... έχουν απαντηθεί αυτά μετά το 1991... Το να κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις δεν σε βοηθάει σε τίποτα...

Ανώνυμος είπε...

Η 3η Ολομέλεια του 1930 υιοθέτησε προγραμματικά το παραπάνω τελευταίο σημείο της απόφασης του 6ου Συνεδρίου της ΚΔ, ότι δηλαδή η επανάσταση στην Ελλάδα θα ήταν προλεταριακή.

Περίπου δύο μήνες μετά από την Εκκληση της ΚΔ και την εκλογή του Νίκου Ζαχαριάδη ως Γραμματέα της ΚΕ, συνήλθε στη Χαλκίδα η 4η Ολομέλεια (δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη του 1931)16, που τοποθετήθηκε με το ίδιο περιεχόμενο σχετικά με τη στρατηγική του ΚΚΕ: «Με την εργατική τάξη και τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα της πόλης και του κάμπου, με όλα τα τμήματα της ΚΔ που βαδίζουν επικεφαλής της πάλης κατά του καπιταλισμού [...] εμπρός στην πάλη για την επαναστατική διέξοδο από την κρίση, για τον κόκκινο Οχτώβρη στην Ελλάδα, για το σοσιαλισμό»17.

Εχει σημασία ν’ αναφερθεί ότι η 4η Ολομέλεια έκανε λόγο για «ελληνικό ιμπεριαλισμό που συμμετέχει στις πολεμικές προετοιμασίες για το μοίρασμα της λείας» και για «επαναστατική διέξοδο απ’ την κρίση»18. Με βάση την παραπάνω γενική γραμμή κινήθηκε το ΚΚΕ και το επόμενο διάστημα.

Το Δεκέμβρη του 1932 συνήλθε στη Χαλκίδα η 5η Ολομέλεια της ΚΕ, μερικούς μήνες μετά από τη 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ (Αύγουστος-Σεπτέμβρης 1932). Η τελευταία είχε καθορίσει ως εξής τα καθήκοντα της πάλης των ΚΚ: «…1) ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου 2) ενάντια στο φασισμό και την αντίδραση 3) ενάντια στον επερχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ενάντια στην επέμβαση κατά της Σοβιετικής Ενωσης»19.

Η 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ σωστά εκτίμησε ότι η άνοδος του φασισμού αποτελούσε συγκέντρωση δυνάμεων της αστικής τάξης στον αγώνα της κατά των επαναστατικών δυνάμεων και υπέδειξε στο ΚΚ Γερμανίας να προβάλει το σύνθημα της πάλης για τη σοβιετική σοσιαλιστική Γερμανία σε αντιπαράθεση με την επιδίωξη του κεφαλαίου να εγκαθιδρύσει φασιστική δικτατορία.

Σε σχέση με τα παραπάνω καθήκοντα, η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε στα εξής: «…η εξουσία της κυρίαρχης τάξης δεν θα πέσει αυτόματα. Μόνο η επαναστατική πάλη του προλεταριάτου και των άλλων εργαζόμενων μαζών με επικεφαλής το ΚΚΕ θα ανακόψει την επίθεση του κεφαλαίου, θα θέσει φραγμό στην πείνα και στη φασιστική άνοδο, θα ματαιώσει τους πολεμικούς σκοπούς και τις αντισοβιετικές προπαρασκευές και θα γκρεμίσει τη διχτατορία των εκμεταλλευτών και διά μέσου του ελληνικού Κόκκινου Οχτώβρη θα στήσει ψηλά τη σημαία της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Ελλάδας»20.

Στα ίδια χρόνια (1931-1933) διαμορφώθηκε ανάλογα και η θέση του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η πάλη εναντίον του συνδεόταν με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Στις 18 Ιούλη 1933 το ΠΓ υπογράμμιζε την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και καλούσε το προλεταριάτο και τους εργαζόμενους χωρικούς να παλέψουν: «…κατά των εξοπλισμών [...] για τη μη πληρωμή πεντάρας στους ντόπιους και ξένους ληστές, για την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ενωσης, για τη μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σ’ εμφύλιο, κατά της ελληνικής πλουτοκρατίας»21https://www.komep.gr/m-article/I-STRATIGIKI-TOY-KKE-ME-GG-TIS-KE-TON-NIKO-ZAXARIADI-1931-1956/

Ανώνυμος είπε...

Εχει καταγραφεί, για παράδειγμα, η μαρτυρία του Φρανς Ζούπκα, μέλους της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, συγκρατούμενου του Ζαχαριάδη στο Νταχάου, ο οποίος έγραψε αργότερα σε έκθεσή του προς το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Θυμάμαι, με πολλή περηφάνια μιλούσε πάντα για τους αγώνες των Ελλήνων ανταρτών και τους έθετε πάνω από όλους. Ηταν πεπεισμένος ότι στην Ελλάδα η εργατική τάξη είναι ικανή μόνη της να νικήσει και ότι στην Ελλάδα μετά την ήττα του φασισμού μπορεί να γίνει μόνο δικτατορία του προλεταριάτου. Δεν θεωρούσε αναγκαίο και ούτε πίστευε στη δυνατότητα δημιουργίας πλατειού αντιφασιστικού μετώπου όλων των προοδευτικών δυνάμεων»26.

Ανώνυμος είπε...

Εξάλλου για την ίδια Ολομέλεια (του 1934) ο Ν. Ζαχαριάδης είπε στην 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ (1957): «Για τις αποφάσεις της Ολομέλειας. Ποτέ δεν είπα εγώ, σύντροφοι, ότι εγώ τις έφκιασα. Αυτοί πάλι τα φόρτωσαν. Τι έγινε. Οταν δουλεύονταν αυτές οι αποφάσεις, ο Θέος με τον Ιωαννίδη ήταν εκεί. Και μόλις πήγα εγώ με τον Αλιχάνοφ μαζί με πιάσανε, ταμπούρι, λένε σοσιαλιστική επανάσταση. Κρατούσε ο Θέος το μολύβι και σου ’λεγε ο πληθυσμός της Ελλάδας Λάρισα, Αθήνα, δεν ξέρω τι, τόσος, προλεταριακός ο χαρακτήρας της επανάστασης. Διαμαρτύρεται. Ωστε ήθελε, σύντροφοι, αυτό τώρα δεν είναι και τίποτα, ξέρετε γιατί; Γιατί πριν την 4η Ολομέλεια ποια ήταν, απόφαση δική σας ότι είναι προλεταριακή επανάσταση. Πήγε στην ΚΔ, μπήκε στην πολιτική επιτροπή. Στην πολιτική επιτροπή έκανε ο Μαγκιάρ εισήγηση. Ο Αλιχάνοφ, και ο Μαγκιάρ από τη βαλκανική γραμματεία. Ο Αλιχάνοφ είπε σοσιαλιστική επανάσταση, ο Μαγκιάρ είπε αστικοδημοκρατική, μ’ όλα τα γνωστά. Τι θέση πήρα εγώ, σύντροφοι. Ηταν Δημητρόφ, Ερκολι (Τολιάτι). Ν’ αφήστε το Κόμμα να λύσει αυτό το ζήτημα. Αυτή την πρόταση έκανα. Η πολιτική επιτροπή είπε όχι, και πήρε αυτή την απόφαση για το χαρακτήρα της επανάστασης που μπήκε μετά στην 6η Ολομέλεια. Διεκδικώ ότι, όχι, σύντροφοι. Το Κόμμα πάλεψε σωστά και την εφάρμοσε. Αποδείχθηκε κλπ. Μερικοί απ’ αυτούς που είναι εδώ ήταν κατά τότε. Και μετά. Πάντως το βασικό νόημα της πορείας του Κόμματος, σύντροφοι, ήταν αυτό που σας είπα»29.

Από την ομιλία είναι φανερή η διαπάλη που γινόταν και μέσα στην ΚΔ, όπου εκφράζονταν αντιτιθέμενες απόψεις. Συγκρουόμενες τοποθετήσεις είχαν εκφραστεί και πριν το 1934, όπως συνάγεται από έγγραφα (πρακτικά συνεδριάσεων) της ΚΔ.

Για παράδειγμα, είχαν εκφραστεί αντίθετες απόψεις σχετικά με το χαρακτήρα της αστικής τάξης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες ίδιου επιπέδου καπιταλιστικής ανάπτυξης, αν αυτή ήταν υποτελής και υποχείριο του ξένου κεφαλαίου ή όχι.

Στο «Στενογράφημα της Συνόδου της Βαλκανικής Γραμματείας από κοινού με αντιπροσώπους Βαλκανικών χωρών - 12 Ιούνη 1929» διαβάζουμε από την ομιλία του Ανδρόνικου Χαϊτά (με το ψευδώνυμο Σιφναίος), Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ: «Υπάρχει η αντίληψη σε μερικούς συντρόφους ότι η ελληνική αστική τάξη είναι γονατιστή, είναι υποταγμένη στο γαλλικό και αγγλικό κεφάλαιο, ότι το γαλλικό και αγγλικό κεφάλαιο τη σπρώχνουν στον πόλεμο, κι αυτή η φτωχή με τη θέλησή της ή χωρίς θα πάει (φωνή: θέλει, δεν θέλει…) (φωνή: φτωχή ελληνική αστική τάξη, σε τι κατάσταση βρίσκεσαι. Εάν θα μπορούσαμε να τη βοηθήσουμε θα το κάναμε)»30.