17 Ιουνίου 2022

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (29-30 Ιουνίου) | Οι μακελλάρηδες των λαών σχεδιάζουν τις νέες δολοφονικές τους πρωτοβουλίες

Οι λαοί να υψώσουν αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική φωνή εναντίον τους!

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2019 στο Λονδίνο, ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ ανέλαβε το καθήκον να διαμορφώσει ένα μακροχρόνιο πλαίσιο για την ενίσχυση και την αποτελεσματικότητα της Συμμαχίας στις προκλήσεις του μέλλοντος. Οι προτάσεις του κατατέθηκαν στη Σύνοδο του 2021 στις Βρυξέλλες και αποτελούν αυτό που ονομάστηκε ατζέντα «ΝΑΤΟ 2030».

Τα βασικά χαρακτηριστικά του «ΝΑΤΟ 2030» είναι η αντιμετώπιση του αυξανόμενου διεθνούς ανταγωνισμού, οι απρόβλεπτες απειλές, όπως η τρομοκρατία, οι κυβερνο-επιθέσεις, η κλιματική αλλαγή και οι προκλήσεις της Ρωσίας και της Κίνας στη διεθνή τάξη πραγμάτων.

Μέρος της ατζέντας είναι και η νέα στρατηγική αντίληψη, η οποία θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου 2022, για να τιμηθούν και τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτός ήταν ο προγραμματισμός του ΝΑΤΟ για τη Σύνοδο μέχρι πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πόλεμος, ωστόσο, μάλλον θα επισπεύσει, παρά θα διαφοροποιήσει κάποιους στρατηγικού τύπου προσανατολισμούς. Μένει να δούμε, φυσικά, τις ακριβείς διατυπώσεις του νέου δόγματος, ωστόσο ο Στόλτενμπεργκ ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη έχει δηλώσει ότι θα τεθεί το θέμα της αύξησης των αμυντικών δαπανών, όπως και της συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η Συμμαχία θα κληθεί να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της περιόδου. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναμένεται να συζητηθούν οι τρόποι περεταίρω ενίσχυσης του καθεστώτος Ζελένσκι με στρατιωτικό υλικό, όπως και οι τρόποι αντιμετώπισης της Ρωσίας μέσω των κυρώσεων, ένα σημείο στο οποίο οι Ευρωπαίοι είναι ήδη στριμωγμένοι.

Στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ο μεν Στόλτενμπεργκ δηλώνει αισιόδοξος ότι το θέμα θα λήξει στη Μαδρίτη και η Σύνοδος θα καλωσορίσει τα δυο νέα μέλη, ο δε εκπρόσωπος του Ερντογάν, Καλίν, ξεκαθαρίζει ότι η Σύνοδος δεν αποτελεί προθεσμία για την αποδοχή των αιτήσεων ένταξης.

Αντίθετα, για το ζήτημα της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ελληνική πλευρά θεωρεί τη Σύνοδο ορόσημο στην προσπάθειά της να ανακόψει τους …τσαμπουκάδες της Τουρκίας στο Αιγαίο, ποντάροντας στη συνύπαρξη Μητσοτάκη, Ερντογάν, Μπάιντεν και Μακρόν.

Εκ των πραγμάτων, η Σύνοδος θα χαρακτηριστεί από τις σχέσεις και αντιθέσεις κατά βάση ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αλλά και με τις εξαρτημένες χώρες-μέλη. Οι Αμερικάνοι έχουν κάθε λόγο να επιδιώξουν και πάλι να σύρουν τους Ευρωπαίους πίσω από τις δικές τους επιλογές, ουσιαστικά παίζοντας το χαρτί της άμυνας απέναντι στη Ρωσία, κάτι που θυμίζει …επικίνδυνα την ψυχροπολεμική πυρηνική ομπρέλα τους που προστάτευε την Ευρώπη από τους Σοβιετικούς πυραύλους.

Όμως οι Ευρωπαίοι ήδη έχουν δείξει ότι προσεγγίζουν τα όρια των ανοχών και αντοχών τους, κύρια σε ό,τι αφορά την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία, η οποία τους φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μπροστά στις απαιτήσεις των Αμερικάνων για εμπάργκο στους ρώσικους υδρογονάνθρακες.

Σε δεύτερο επίπεδο, οι Αμερικάνοι θα επιδιώξουν να διαχειριστούν το πρόβλημα του βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, με στόχο να λήξει το ζήτημα στη διάρκεια της Συνόδου. Στο παζάρι που έχει ήδη αρχίσει πάνω στο ζήτημα αυτό, ο Αμερικάνοι ίσως δώσουν κάτι στον Ερντογάν, όμως, ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι θα ξεκαθαρίσουν πέραν κάθε αμφιβολίας ποιος είναι το αφεντικό ανάμεσα στους δύο…

Στην ίδια κατεύθυνση, στα ελληνοτουρκικά θα επιμείνουν στη γραμμή «βρείτε τα», με στόχο την πλήρη στοίχιση και των δύο εξαρτημένων χωρών πίσω από τις επιλογές τους.

Με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σε τέτοια όξυνση και με τις σαφείς απαιτήσεις των Αμερικάνων για πλήρη υποταγή στα σχέδιά τους, οι λαοί του κόσμου έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν. Μαζί και ο δικός μας λαός, για τον οποίο ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι ο Ερντογάν, αλλά ο υποτιθέμενος εγγυητής της ασφάλειας και της σταθερότητας, δηλαδή το ΝΑΤΟ.

Η άρχουσα τάξη και η κυβέρνησή της έχουν εμπλέξει τη χώρα μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, κατ΄ εντολή των αμερικανοΝΑΤΟϊκών. Όχι μόνο με την απευθείας αποστολή στρατιωτικού υλικού στον Ζελένσκι, αλλά και με την αδιάκοπη χρήση των στρατιωτικών βάσεων και τα σχέδια για την επέκταση και αναβάθμισή τους.

Έτσι, ο λαός και η νεολαία μας έχουν κάθε λόγο να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό και να απαιτήσουν την πλήρη απεμπλοκή της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή, οι διαδηλώσεις που προγραμματίζονται την πρώτη μέρα της Συνόδου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αποτελούν μια θετική εξέλιξη και θα πρέπει να στηριχτούν ουσιαστικά, ώστε να δοθεί μια απάντηση από τη μεριά του λαού στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων υποτακτικών τους.

Έχουμε διατυπώσει τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες μας για την πρωτοβουλία οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς για τη συνυπογραφή κειμένου ενάντια στον πόλεμο (ΠΣ φ.915 16/4/2022), τόσο σε ό,τι αφορά την ουσία και το βάθος της πολιτικής συμφωνίας, όσο και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το ζήτημα, με κλειστές συσκέψεις και χωρίς ανοιχτές και κινηματικές διαδικασίες που, φωτίζοντας τις διαφορετικές απόψεις, θα βοηθούσαν ουσιαστικά την κοινή δράση.

Όμως επειδή η κοινή δράση παραμένει στις προτεραιότητές μας, καλούμε στις διαδηλώσεις ενάντια στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη 29 Ιούνη, στην Αθήνα στις 7:00 μ.μ. στα Προπύλαια, με κατεύθυνση την αμερικάνικη Πρεσβεία και στη Θεσσαλονίκη στις 7:00 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια: