18 Νοεμβρίου 2018

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2018

Χωρίς να συσπειρώσει πλατιές μάζες του λαού και της νεολαίας, αποτελώντας όμως για ακόμα μια χρονιά σημαντικό κόμβο για το λαϊκό και φοιτητικό κίνημα, ο γιορτασμός του Πολυτεχνείου ήτανε ταυτόχρονα αποτύπωση της ανάγκης αλλά και της αδυναμίας.

Ξεκινώντας από τον (πλέον) 3ήμερο γιορτασμό στον χώρο του Πολυτεχνείου στην Θεσσαλονίκη, όπου ανοίγουν τραπεζάκια και παρεμβαίνουν φοιτητικοί σύλλογοι και πολιτικές οργανώσεις. Σε τίποτα όμως δεν θυμίζει ο γιορτασμός αυτός προηγούμενα Πολυτεχνεία που υπήρχε μαζικό πέρασμα κόσμου, μαθητών-φοιτητών-εργαζομένων από τον χώρο. Επίσης, για ακόμα μια φορά οι συνελεύσεις των συλλόγων ήτανε άμαζες, και χωρίς καλό επίπεδο συγκρότησης, αν και ήτανε σημαντικός ο αριθμός συνελεύσεων που βγήκανε. Και το φετινό Πολυτεχνείο εκ των πραγμάτων συσπείρωσε έναν κόσμο αριστερής πολιτικοποίησης. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η τηλεοπτικού χαρακτήρα «μάχη της κατάθεσης του στεφανιού», πέρα από ότι βοηθάει τους ΣΥΡΙΖαίους να κάνουν πολιτική δουλειά εντυπώσεων, δεν αποτυπώνει καμία ουσιαστική διεργασία μαζών, αλλά περισσότερο τον ψευτοακτιβισμό-αριστερισμό συγκεκριμένων πολιτικών χώρων.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις και το ΚΚΕ(μ-λ), με τραπεζάκια στον χώρο του Πολυτεχνείου διέδωσαν την αντικαπιταλιστική-αντιιμπεριαλιστική-αντισυνδιαχειριστική πολιτική γραμμή. Πραγματοποιήθηκε παρέμβαση με κείμενα και αφισοκόλληση στο κέντρο της πόλης, καθώς και διακίνηση της Προλεταριακής Σημαίας. Επίσης, την Παρασκευή 16/11, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-συζήτηση των Αγωνιστικών Κινήσεων στον χώρο του Πολυτεχνείου.

Στις 5 τα απόγευμα άρχισε να συρρέει κόσμος για την πορεία. Πρώτα ξεκίνησαν τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαζί με συλλόγους/σωματεία που την ακολούθησαν. Να σημειωθεί ότι δεν πραγματοποιήθηκε φέτος η καθιερωμένη ομιλία του Συλλόγου Φυλακισμένων-Εξορισθέντων. Παρά την μαζική παρουσία τους στον χώρο του Πολυτεχνείου, οι δυνάμεις ΚΚΕ-ΚΝΕ δεν μπορούν να είναι ευχαριστημένες με την μαζικότητα των μπλοκ τους, καθώς συγκέντρωσαν λίγο κάτω από το μισό της συνολικής διαδήλωσης. Παρόλα αυτά, ήτανε ο μαζικότερος πολιτικός χώρος από αυτούς που διαδήλωσαν.

Στην δεύτερη πορεία, ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί χώροι. Κεφαλή της πορείας ήτανε οι φοιτητικοί σύλλογοι, με μαζικό μπλοκ, αλλά καμία σχέση με πορείες προηγούμενων ετών. Ιδιαίτερα συγκροτημένο-μαζικό το μπλοκ των αναρχικών συλλογικοτήτων που ήτανε από πίσω. Μετά, ακολούθησαν τα μπλοκ των πολιτικών οργανώσεων της αριστεράς. Συνολικά λίγο παραπάνω από 5 χιλιάδες λαού και νεολαίας συμμετείχαν και στις δύο χωριστές πορείες.

Το κοινό μπλοκ της ΛΑ-ΑΑΣ, των Αγωνιστικών Κινήσεων, του ΚΚΕ(μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ, μαζικό και συγκροτημένο, φώναξε συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το ΝΑΤΟ, τον πόλεμο, την αντιλαϊκή επίθεση, την φασιστικοποίηση. Ιδιαίτερος τόνος δόθηκε στο ζήτημα του Ασύλου, που τόσο πολύ έχει στοχοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη.

Η βραδιά έκλεισε με την παρασιτική δράση των «μπάχαλων», οι οποίοι έπαιξαν το παιχνίδι της κυβέρνησης στην πλάτη του Ασύλου, δίνοντας πάτημα για το παραπέρα χτύπημά του, χωρίς αυτές οι ομάδες να είναι καν διατιθέμενες να συμβάλλουν ούτε στο ελάχιστο στην κατεύθυνση οικοδόμησης κινήματος.

Συνολικά, θεωρούμε ότι για ακόμα μια χρονιά εκφράστηκε στην πορεία του Πολυτεχνείου η αναζήτηση προοπτικής από ένα όχι ευκαταφρόνητο κομμάτι της νεολαίας. Και αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουμε για να προχωρήσουμε στα επόμενα, ξεκινώντας από το ζήτημα του Ασύλου, που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

ΚΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: