05 Νοεμβρίου 2018

Εκπαιδευτικοί του ΚΚΕ(μ-λ): Για την... αποκατάσταση των θέσεων του ΠΑΜΕ για τα υπηρεσιακά συμβούλια στην εκπαίδευση.

6 χρόνια πίσω, διαβάζουμε στην ανακοίνωση της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ το 2012:

“ ...Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια έχουν να κάνουν με τη διοίκηση και τη λειτουργία των σχολείων, με τις υπηρεσιακές και εργασιακές αλλαγές των εκπαιδευτικών.

Πρόκειται για κρατικό θεσμό, για μηχανισμό του κράτους που υλοποιεί την κεντρική αντιεκπαιδευτική- αντιλαϊκή πολιτική (μονιμοποίηση των δόκιμων εκπαιδευτικών, αξιολόγηση, σύνδεση της αξιολόγησης με τους μισθούς και τις μισθολογικές ωριμάνσεις, αποσπάσεις, μεταθέσεις, μετατάξεις, απολύσεις εκπαιδευτικών κ.α.).

Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια δεν υπηρετούν τον εκπαιδευτικό και τις ανάγκες του, ΟΧΙ μόνο γιατί η πλειοψηφία τους είναι διορισμένη από την κυβέρνηση και ως εκ τούτου «Γιάννης κερνάει-Γιάννης πίνει», αλλά κυρίως γιατί το γενικότερο θεσμικό-νομικό-πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται είναι εκ βάθρων αντιλαϊκό, αντιδραστικό.

Είναι χώρος ενσωμάτωσης κι όχι εκπροσώπησης των εκπαιδευτικών, χώρος ρουσφετιού, εξαγοράς και εκμαυλισμού συνειδήσεων...

...Θεσμοθετούνται ως μοχλοί υλοποίησης των κατευθύνσεων της Ε.Ε., του «νέου σχολείου» και της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση.

Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, τέλος, είναι εργαλεία αναπαραγωγής του στρώματος της εργατικής αριστοκρατίας στον κλάδο και στο κίνημα των εκπαιδευτικών, εκκολαπτήριο στελεχών των αστικών κομμάτων, αλλά και της επερχόμενης κυβερνώσας Αριστεράς, για τη διαχείριση του συστήματος.

Οι εκπαιδευτικοί, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, μπορούν να υπερασπίσουν και να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους μόνο μέσα από ένα μαζικό, ισχυρό, ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα...”

Τότε πολλοί στη αριστερά πίστεψαν ότι και το ΠΑΜΕ με βάση τα παραπάνω θα υιοθετήσει την ΑΠΟΧΗ από τις εκλογές για τα ΠΥΣΔΕ - ΚΥΣΔΕ κλπ. Εμείς όχι, όπως και τελικά έγινε το ΠΑΜΕ συμμετείχε στις εκλογές.

Τα επόμενα χρόνια 2014-2016 τα παραπάνω άρχισαν να σβήνονται, και το 2016 εκτιμούν ότι “...πλειοψηφία στα Υπηρεσιακά Συμβούλια έχει η εκάστοτε κυβέρνηση, αφού τα 3 από τα 5 μέλη είναι διορισμένα”, υιοθετώντας την αντίληψη ότι η λειτουργία και ο σκοπός των ΥΣ καθορίζεται από το συσχετισμό και όχι από το ρόλο τους. Μέχρι την τελική τους εξαφάνιση όπως αποδεικνύεται και στην τωρινή ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης – ΠΑΜΕ καθώς μάλιστα διαπιστώνουν ότι “ ... η στάση του αιρετού στα υπηρεσιακά συμβούλια είναι όπλο!”. Ενώ οι Παρεμβάσεις στην ΕΛΜΕ ΔΥΤ Αττικής τους ξεπερνούν στέλνουν στο βούρκο της συνδιαχείρισης και το σωματείο, αποφασίζοντας τις εκλογές για το ΔΣ την ίδια μέρα!!!

Όσο για τον εκμαυλισμό των συνειδήσεων που κάποτε έλεγαν, ενώ το ΠΑΜΕ εναντιώνεται στην αξιολόγηση και των στελεχών της εκπαίδευσης, οι αιρετοί του, βάζουν παύλες(!!) την ίδια στιγμή που καλούν τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς να απέχουν!!!. Φαίνεται ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και σε κάποιους έχει ανατεθεί (από ποιον;;;) να είναι ...υπεύθυνοι.

Αλλά μας ξεπερνά αυτό που διαβάσαμε στην ανακοίνωση των αιρετών του ΠΑΜΕ στο ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων για τη διαδικασία επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου (http://kefalonianews.gr/δήλωση-των-αιρετών-της-ασε-στο-απυσδε-ι/). Αφού εκτιμούν σωστά ότι τα στελέχη αυτά “...πρόκειται να αναλάβουν την υλοποίηση του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων (αξιολόγηση, κατηγοριοποίηση των σχολείων, προώθηση της επιχειρηματικότητας, διαμόρφωση δικτύων σχολικών μονάδων και σύνδεση με τα περιφερειακά αναπτυξιακά πλάνα κτλ).” κατόπιν επιδίδοναται σε ατελείωτες εποικοδομητικές προτάσεις και μάλιστα καυχιόνται γι' αυτά:

“...Παρευρεθήκαμε σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής, ήμασταν το «αυτί» και το «μάτι» των συναδέλφων. Δε γίναμε αξιολογητές, δε βαθμολογήσαμε στις συνεντεύξεις των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, βάζοντας παύλα (-).

Συγκεκριμένα:
  • Ενημερώσαμε έγκαιρα και καταθέσαμε προτάσεις για τη διαδικασία επιλογής και την εξέταση των αντικειμενικών κριτηρίων. Ζητήσαμε το Υπουργείο να εκδώσει διευκρινιστικές εγκυκλίους – αποφάσεις που να εξασφαλίζουν την ενιαία αντιμετώπιση των υποψηφίων πανελλαδικά. Δε συμφωνήσαμε με τη λογική ότι το κάθε Συμβούλιο Επιλογής μπορεί να κρίνει όλες τις περιπτώσεις χωρίς διευκρινήσεις, όταν μάλιστα αυτές εμφανιζόταν σε διάφορα μέρη της χώρας και γνωρίζαμε ότι παίρνονται αντικρουόμενες αποφάσεις από άλλα Συμβούλια Επιλογής.
  • Διαφωνήσαμε με το να αποκλειστούν από τους πίνακες συνάδελφοι που εκ παραδρομής δεν έφεραν μετάφραση του πιστοποιητικού γλωσσομάθειας και με βάση τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν (για λόγους ισονομίας) ψηφίσαμε λευκό.
  • Προτείναμε (και έγινε τελικά δεκτό) να μην αποκλειστεί, ως υποψήφιος συντονιστής, συνάδελφος επειδή δεν είχε συμπληρώσει την, αυτονόητη, δήλωση της ειδικότητάς του.
  • Υποστηρίξαμε καθαρά ότι το δεύτερο πτυχίο ή η αναγνώριση δεύτερης ειδικότητας, δεν μπορεί να οδηγούν σε αλλαγή της βασικής, βάση της οποίας γίνεται η ένταξη στους πίνακες.
Στηρίξαμε στις διάφορες φάσεις της διαδικασίας ενστάσεις συναδέλφων για να διορθωθούν αδικίες και να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερη ισοτιμία μεταξύ των υποψηφίων. ..”

Όλα τα παραπάνω για τους αξιολογητές(;;;) του κλάδου.

Μπράβο!! Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε φορέας επίθεσης το ΠΑΜΕ θέλει να γίνει ΣΥΝΕΚ στη θέση των ΣΥΝΕΚ. Φαντζόμαστε ότι έχουν ακόμα περιθώριο να ξαναποκαταστήσουν τη θέση τους για τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Τους αφιερώνουμε το σύνθημα που ακόμα(;) φωνάζουν:

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
  Ή ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ -ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ
ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΣΥΝΔΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΥΓ1. Προλαβαίνουμε τον αντίλογο τους που ακούμε για τη συσχέτιση των Υ.Σ. με τη συμμετοχή στη βουλή. Ας μη μπερδεύονται, το αντίστοιχο των Υ.Σ. είναι ... η συγκυβέρνηση. Η παρουσία στη Βουλή από μόνη της δεν σημαίνει συναπόφαση ούτε συνδιαχείριση. Αντίθετα, οι αιρετοί εφαρμόζουν αποτελεσματικά την κυβερνητική πολιτική, συζητάνε και συναποφασίζουν σε ΚΡΑΤΙΚΟ όργανο και –αν είναι έντιμοι άνθρωποι- εφαρμόζουν με “δικαιοσύνη” την… αδικία.

ΥΓ2. Επίσης στην αδυναμία αντεπιχειρημάτων τους έχουμε ακούσει να ψελλίζουν για εργατικό έλεγχο και επικαλούνται τον Λένιν. Απο τη μεριά μας παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα: “...Θα κρατήσουν άραγε οι μπολσεβίκοι την κρατική εξουσία; - Λένιν (Σεπτέμβρης 1917): «Εμείς βάζουμε την επαναστατική δικτατορία του προλεταριάτου, όπως και την πολιτική εξουσία γενικά στην πρώτη θέση… Όταν εμείς λέμε ‘εργατικός έλεγχος’, βάζοντας αυτό το σύνθημα πάντα δίπλα στη δικτατορία του προλεταριάτου, πάντα ύστερα από αυτή, τότε με αυτό διευκρινίζουμε για τι λογής κράτος γίνεται λόγος… Οι καντέτοι-κορνιλοφικοί ξέρουν θαυμάσια ότι η ‘συμμετοχή των εργατών στον κρατικό έλεγχο είναι ο καλύτερος τρόπος εξαπάτησης των εργατών από την αστική τάξη, ο καλύτερος τρόπος εκλεπτυσμένης εξαγοράς…»

Εκπαιδευτικοί του ΚΚΕ(μ-λ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: