Με μικρή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στο Ηράκλειο χθες ενόψει της 8ης Μάρτη. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν τα οργανωμένα μπλοκ της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας Ηρακλείου, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Φ.Σ. Ιατρικής, και της Ταξικής Πορείας μαζί με τις Αγωνιστικές Κινήσεις Φοιτητών/Εκπαιδευτικών.
Χωρίς δυστυχώς να υπάρχει ένας καλός συντονισμός και ενημέρωση από τα πριν, ξεκινώντας η πορεία υπήρχε σύγχυση για το ποια διαδρομή θ' ακολουθούσε, με τη Φεμινιστική Πρωτοβουλία του Ηρακλείου να θέλει να περάσει μέσα από συγκεκριμένα στενά για να φθάσει στο μαγαζί-μπαρ "Γκουέρνικα", στ' οποίο ένα από τ' αφεντικά καταγγέλλεται για το βιασμό μιας κοπέλας, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα οργανωμένα μπλοκ τα οποία υποστήριξαν να γίνει μία πορεία από τους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, όπως και συνηθίζεται. Αποτέλεσμα ήταν να πραγματοποιηθούν δύο διαφορετικές πορείες, η μία της Φεμινιστικής που κατευθύνθηκε προς το μαγαζί της Γκουέρνικα και ύστερα βγήκε στους κεντρικούς δρόμους, και τα υπόλοιπα οργανωμένα μπλοκ που ακολούθησαν τη γνωστή διαδρομή από τους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου.
Ως Ταξική Πορεία και Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών/Φοιτητών φωνάξαμε συνθήματα και προσπαθήσαμε να τιμήσουμε τη συγκεκριμένη μέρα αναδεικνύοντας την διπλή καταπίεση που υφίσταται η γυναίκα στον καπιταλισμό, και την προοπτική της χειραφέτησής της μέσα απ' τους αγώνες. Στο ίδιο κλίμα και από τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις ακούστηκαν αντίστοιχα συνθήματα.
Όσον αφορά τη στάση της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας οφείλουμε να κάνουμε δύο σχόλια.
Η 8η Μάρτη είναι ημέρα των μεγάλων ταξικών αγώνων των γυναικών, ημέρα που βάφτηκε στο αίμα για να μπορέσουν οι εργαζόμενες γυναίκες να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Εμπνέουν τους αγώνες των γυναικών στο σήμερα για μία αξιοπρεπή και ελεύθερη ζωή, ενάντια στη βαρβαρότητα και την αδικία που τους επιβάλλει καθημερινά ο καπιταλισμός. Αναδεικνύουν τους ταξικούς αγώνες ως τη μοναδική διέξοδο για την πραγματική χειραφέτηση των γυναικών, πλάι στους εργαζομένους και την εργατική τάξη. Σε καμία περίπτωση η συγκεκριμένη μέρα δεν μπορεί να συνοψίζεται σε συνθήματα όπως "ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού" και "ενάντια στην πατριαρχία", ή να δίνουμε ως βασικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης πορείας τη στοχοποίηση ενός βιαστή. Και αυτό όχι γιατί δεν υπάρχει πατριαρχία ή γιατί οι βιασμοί των γυναικών δεν αποτελούν ένα συχνό και πολύ σοβαρό φαινόμενο που πρέπει να απαντιέται. Η συγκεκριμένη μέρα δεν μπορεί να συνοψίζεται σ' αυτά τα συνθήματα γιατί η πατριαρχία δεν αποτελεί τη βάση της καταπίεσης που υφίσταται η γυναίκα. Η πατριαρχία εμπεδώνεται ως μία από τις κοινωνικές σχέσεις εξουσίας και καταπίεσης που διαμορφώνει και αναπαράγει ο καπιταλισμός και το κεφάλαιο, και θα συνεχίζει να υπάρχει όσο βαραίνει τα κεφάλια μας αυτό το σάπιο και εκμεταλλευτικό σύστημα. Η θέση της γυναίκας δεν προσδιορίζεται με βάση το φύλο της, αλλά με βάση την τάξη της. Γι' αυτό και οι αγώνες της θα πρέπει να βρίσκονται δίπλα στους εργαζομένους και την εργατική τάξη, δίπλα στο μετανάστη, τον πρόσφυγα, δίπλα στους ΛΟΑΤΚΙ, την κάθε καταπιεσμένη ομάδα και άνθρωπο που το σύστημα αφήνει στο περιθώριο, εκμεταλλεύεται, δολοφονεί. Οι αγώνες της θα πρέπει να στρέφονται κόντρα στο σύστημα που την αντιμετωπίζει ως αδύναμο φύλο, την εκμεταλλεύεται, της δίνει χαμηλούς μισθούς, δεν της δίνει το δικαίωμα στη μητρότητα, τη βιάζει, τη δολοφονεί.
Η αταξική προσέγγιση που υιοθετεί η Φεμινιστική Πρωτοβουλία, η οποία θέτει ως βασικό της εχθρό την πατριαρχία και την κουλτούρα του βιασμού, πέρα από τ' ότι γενικότερα αποπροσανατολίζει έναν κόσμο που αντιλαμβάνεται όλη αυτή την αδικία και ψάχνει απαντήσεις, καταλήγει να βγάζει επικίνδυνα πολιτικά συμπεράσματα όταν στοχοποιεί και αποκαλεί βιαστές όλους τους εργαζομένους στη Γκουέρνικα. Τελικά ποιος είναι ο βασικός εχθρός μας σ' αυτόν τον αγώνα; Οι πατριάρχες; Οι άντρες γενικά; Εξισώνουμε τα αφεντικά με τους εργαζομένους, και θεωρούμε συνένοχους τους εργαζομένους επειδή το αφεντικό τους βιάζει κοπέλες; Όλα αυτά είναι ζητήματα που και η συγκεκριμένη Πρωτοβουλία αλλά και γενικότερα κομμάτια του α/α/α χώρου που κινούνται σ' αυτήν την κατεύθυνση οφείλουν να απαντήσουν με μία νηφαλιότητα, γιατί καταλήγουν να βάζουν κομμάτια του προοδευτικού κόσμου σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η 8η Μάρτη εμπνέεται απ' τους αγώνες των εργατριών όλου του κόσμου, δίνει τη προοπτική για μία κοινωνία ελεύθερη και δίκαιη, κόντρα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, τους πολέμους, τον ιμπεριαλισμό και το φασισμό, και σαν ημέρα ταξικού αγώνα που υπήρξε να τιμάται μέσα απ' τους σημερινούς μας αγώνες!
https://zalosteki.blogspot.com/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλεις αναρτησεις
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
λαϊκη αντισταση - Α.Α.Σ.
Αριστερα
Πολιτικη
Διεθνη
Εργαζομενοι
Μεταναστες - προσφυγες - πολιτικοι προσφυγες
Νεολαια
Δημοκρατια;
Κινηματα
Τοπικα
Μνημες
Πολιτισμος
Εκλογες
ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Videos
Get this Recent Comments Widget
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου